Piernik- szybki i łatwy ;) 5734pianę, dodajemy olej, ubijamy. Następnie dodajemy na przemian mleko i mączno-kakaową mieszaninę, ciągle miksując. Na koniec dodajemy powidła i delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni. Pieczmy 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- jeśli jest suchy, możemy wyjmować ciasto, jeśli jest jeszcze oblepiony ciastem, powinniśmy je trochę
Czerwona Porzeczka
Piernikowe choinki i słodkie warsztaty z Kasią i Dr.Oetker 269choinki wieżyczki: 100 gramów kostki do pieczenia Kasia 180 gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)content='100 gramów kostki do pieczenia Kasia 180 gramów mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy samo żółtko 1 łyżka śmietany 18% lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudru posypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker'; document.write(" "); Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę
Poezja smaku
Tort tiramisu 209Tort tiramisu jest swego rodzaju wariacją na temat znanego włoskiego deseru. Jest to nieskomplikowane ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki(...)starta czekolada rurki waflowe Przygotowanie: Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie. Boki ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać kakao lub czekoladą. Z reszty kremu można wykonać dekoracje za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdobić nieregularnie pociętymi rurkami waflowymi. Gotowe
Food Square
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 196sobą. Pycha! Co będzie nam potrzebne? 2 korzenie fenkułu 200 g wędzonego łososia w kawałku (lub innej ulubionej ryby) 1 gruszka łyżka masła 3 łyżki cukru trzcinowego Na kruche ciasto: 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli morskiej Do zalania: 4 jajka 80 ml kwaśnej śmietany garść koperku szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie(...)Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki. Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180 ° C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć
Food Square
Tort Rafaello 442dekoracji (użyłem 12 sztuk) Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 amaretto, a następnie wyłożyć 1/3 kremu i wyrównać. Z drugim i trzecim blatem postąpić analogicznie. Boki ciasta również pokryć kremem, a następnie obłożyć migdałami. Górę ciasta posypać zaś wiórkami kokosowymi. Na sam koniec ozdobić ciasto kulkami Rafaello i wstawić na całą noc do lodówki. * Inspiracją był przepis
Food Square
Kostka arbuzowo-jogurtowa 207Puszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy to szukałem pomysłu na wykorzystanie galaretek arbuzowych zalegających od jakiegoś czasu w szafce. Gorąco polecam! Biszkopt (na formę 22 x 32 cm) : 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej(...)soli na sztywno. Następnie po łyżce dodawać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka i dokładnie zmiksować. Obie mąki przesiać i powoli dodawać do ubitej piany, mieszając łyżką w jedną stronę. Ciasto wyłożyć w formie przykrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piecu nagrzanym do 180 °C. Biszkopt pozostawić do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie usunąć papier
Food Square
Quiche z figami i kozim serem 176razem przygotowałem jednak kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia! Gorąco polecam! :) Kruche ciasto: 220 g razowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można użyć również pszennej) 110 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 jajko Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować(...)wyłożyć nim formę na tartę, uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką. Włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 ºC .Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 20-25 minut. Przygotować nadzienie. Nadzienie: 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 5-6 świeżych
Food Square
Galette z pomidorami i ricottą 247pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym! Ciasto: 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej) 120 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 50 ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić(...)ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ºC i piec przez 50-60 minut, aż wierzch ciasta stanie się złoty a woda z pomidorów wyparuje. Upieczoną tartę odstawić na 10-15 minut do wystygnięcia i podawać na zimno lub na ciepło. * Inspirację zaczerpnąłem z White On Rice
Food Square
Drożdżówki z budyniem i borówkami 182ogień i intensywnie mieszać do zagotowania. Gotować minutę. Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać do przesianej wcześniej mąki. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i można formować drożdżówki. Na środku
Smakowity Blog Kulinarny
Strucla z orzechami i cynamonem 171Składniki: Ciasto drożdżowe: 375 g mąki pszennej 1 jajko 150 ml mleka 45 g cukru 4 g cukru waniliowego 50 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży Nadzienie: 100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek(...)mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy mleko z jajkami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz. Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy
Smakowity Blog Kulinarny
Jesienne ciasto dyniowe 210Dynia tej jesieni niepodzielnie króluje u mnie w kuchni. Uwielbiam ją za ciepły, jesienny kolor, za smak i przede wszystkim za bogactwo możliwości wykorzystania. Ciasto, które z niej upiekłam jest bardzo proste, ucierane, mocno pachnące przyprawami korzennymi. Warto przygotować sobie zapasy puree z dyni. Wystarczy upiec miąższ dyni, potem zmiksować i zamrozić. Składniki: 150 g masła 250 g mąki(...)dyni. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy aż się połączą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 55 minut, lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy
Smakowity Blog Kulinarny
Calzone z mięsem mielonym 247ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :) Potrzebujemy: *Do ciasta: - 3 szklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki ciepłej wody - szczyptę soli - 1/4 szklanki ciepłego mleka * Do farszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego(...)małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie, czosnek granulowany * dodatkowo: - żółtko do posmarowania - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut
W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) 2802post Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje
Waniliowe wiewiórki 205Ptysię do odkurzenia, umycia podłóg i wysprzątania łazienki; ja przypilnowałam, żeby zrobiła pranie i sprzątnęła kuchnię. Biedny psiak, trzy dni spał po wykonywaniu tej niewdzięcznej części ludzkiej egzystencji. Dwa ciasta ciągle czekały w przeważającej części na konsumpcję. Ale jakby tak takie malutkie ciasteczka upiec? Słodkie, na jeden kęs? Na to przecież zawsze znajdą się chętni. Niewiele się zastanawiając, poszłam(...)jogurtu waniliowego (0,1%) dodatkowo: 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodać pokrojone w kostkę masło, połączyć. Wlać jogurt, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze
W stylu bydgoskim 210być ciacho! Myślałam, muszę przyznać, raczej długo. Nie chciałam zwykłej bezy, za często ją przygotowuję i nieco już mi się przejadła... Nie mam jednak doświadczenia z pieczeniem innych ciast na samych białkach, a z moim niezbyt pozytywnym nastawieniem bałam się, że coś może nie wyjść. I wtedy mnie oświeciło! Nie wiem - może za sprawą urodzin mojej Mamy, które przypadały(...)udany i godny polecenia - beza z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i orzechów włoskich smakuje wprost obłędnie! Tego trzeba po prostu spróbować. Dacquoise - torcik bezowy z kremem kawowym Składniki: (na ciasto o średnicy 20-22 cm) beza: 4 białka 1/4 łyżeczki soli 180 g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 40 g suszonych daktyli
Pożeraczka, czyli raz adobrze