ciasto - 164325 przepisów (strona:4636/10955)

Cycki Murzynki 458

Cycki Murzynki    Składniki:  Ciasto - 6 jajek - 1 szklanka cukru -1 szklanka mąki przennej - 1 szklanka maku - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa - budyń śmietankowy/waniliowy - 1 kostka masła (200g) . - biszkopty (najlepiej okrągłe) Polewa - 1 całe jajko  -5 łyżek cukru - 3 łyżki kakao -3-4 łyżki mleka  - pół kostki margaryny Sposób przygotowania:  1.Ciasto: Jajka(...)Połączone składniki wylać na blachę. Piec przez 30-35min w 175C. 2.Masa: Budyń robimy według przepisu.Odkładamy do wystygnięcia.Zimny budyń ucieramy z kostką masła. Następnie wylewamy na ciasto gotową masę i układamy biszkopty (rzędami) nasączone w ponczu lub herbacie.  3.Polewa: Jajko utrzeć z cukrem i dodać mleko, wlać do garnka i dodać margarynę. Po rozpuszczeniu się tłuszczu

Gotuj Z Muzyką
Bułeczki Cynamonowe 243

Jeżeli skończyłeś, odstaw miskę i przykryj ją ściereczką. 3. Piekarnik nastawić na 150C . Dużą blachę wysmarować masłem lub polać i rozsmarować olej. Pozypać dokładnie mąką.  4. Odrywamy od ciasta mniejszą część i formujemy ciasto w formę "bułeczki" . I tak do momentu  kiedy zabraknie ciasta ;)  5. Bułeczki pieczemy przez 25 minut. 6. Gdy uważasz , że bułeczki

Gotuj Z Muzyką
Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce 227

Szybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć(...)opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym (16 pierożków) Przygotowanie: 50 minut Składniki na pierożki: 2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego) 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki cynamonu

karmelowy
Szarlotka na kruchym cieście 266

żółtko – 1 szt * woda – 6 łyżek NADZIENIE: * jabłka – 1,20 kg * cukier – 0,5 szklanki * cynamon – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części ( jedną większą, drugą mniejszą ). Wkładamy na 30 min do lodówki. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy ciastem ( brzegi mają wystawać ). Jabłka obieramy, wycinamy gniazda , kroimy na plasterki(...)Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Wykładamy jabłka na ciasto. Rozwałkowujemy drugi placek. Przykrywamy jabłka. Wystające brzegi z tortownicy wywijamy na wierzch żeby jabłka były zamknięte. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 190C ok.60 min. Dekorujemy czekoladą

Ostra na Słodko
Mięso mielone w cieście francuskim z pieczarkami 1324

wszystkich zajadaczy ;) Wygląda na coś bardzo pracochłonne danie a tak naprawdę wystarczy 20 minut …. chwila w piekarniku … i gotowy obiad mamy na talerzu! Takie mięso mielone w cieście francuskim jest świetnym pomysłem na niedzielny obiad lub imprezowe danie! SKŁADNIKI: - mięso mielone wołowe – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – kwaśna(...)śmietana – 1 łyżeczka – cebula – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – ciasto francuskie – 1 arkusz – pieczarki – 100 g – natka pietruszki – 1 pęczek – żółtko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso mielone mieszamy z jajkiem , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną cebulą. Doprawiamy solą

Ostra na Słodko
Jogurtowiec z galaretką 477

Fioletową galaretkę zakupiłam już jakiś czas temu i czekała na swoją kolej w kuchennej szafce! Chciałam przyrządzić ją w taki sposób , by oddać całe piękno koloru. Postawiłam na śnieżnobiałe ciasto jogurtowe – to był strzał w 10! Ciasto wyszło proste , skromne , pyszne … a cały urok właśnie w fioletowym pokryciu! Świetnie orzeźwia! SKŁADNIKI: ( na formę keksową ) MASA: - jogurt naturalny

Ostra na Słodko
Oponki – bez sera 396

śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się z ciastem. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm. Szklanką wykrawamy krążki. W każdym krążku wycinamy otwór ( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ). Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie

Ostra na Słodko
Francuskie rogaliki z grzybami 272

już nieraz Wam mówiłam uwielbiam specjały z dodatkiem ciasta francuskiego ( łosoś chodzi za mną już chyba od miesiąca! ). Dlatego też wykorzystuję je bardzo często w moich kuchennych podbojach! A to na słodko … a to na ostro …. Dziś mam dla Was przepis na pyszne rogale z dodatkiem pieczarek … jajka … i pachnącego szczypiorku! Na zimno i na ciepło(...)smakują rewelacyjnie! A podane z gorącym czerwonych barszczykiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy!   Składniki: - ciasto francuskie – ok. 250 g – pieczarki – ok. 300 g – szczypiorek – 1 pęczek – jajko – 2 szt - masło – 1 łyżka – sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: Jedno jajko gotujemy na twardo , drugie roztrzepujemy ( będzie do posmarowania ). Ciasto

Ostra na Słodko
Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1226

cukrem – 2 op – masło – 200 g – żółtko – 4 szt – cukier – 1 szklanka – mąka – 1 szklanka – aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka – herbatniki – ok. 250 – 300 g – banan – 2 szt – galaretka cytrynowa – 1 op * można zastąpić śmietankowym SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cztery szklanki mleka zagotowujemy(...)gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch. Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej

Ostra na Słodko
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 235

jest przesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”. Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl?   SKŁADNIKI: CIASTO: * ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg * masło – 175 g * cukier – 1 szklanka * żółtka – 8 szt * białka – 8 szt * olejek cytrynowy do ciast – 1 op * brzoskwinie – 1 puszka * budyń waniliowy – 2 opakowania(...)BEZA: * białko – 4 szt * cukier puder – 8 łyżek DODATKOWO: * brzoskwinie – 2 szt * śmietana 36% – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy. Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej

Ostra na Słodko
Kostka alpejska – czekoladowy biszkopt z lekką masą bezowo – krówkową 1023

Ciasto to chodziło za mną już od dłuższego czasu. Troszkę przerażało mnie połączenie słodkich bez z jeszcze słodszą masą krówkową. A , że miałam opakowanie bezików, które dostałam w paczce z bdsklep.pl , to postanowiłam zaryzykowac! Opłacało się! Ciasto tak jak sądziłam wyszło bardzo słodkie , ale zarazem nie na tyle , by zasłodzic się już jednym kawałkiem. Tak , wzięłam dokładkę chyba 2 razy

Ostra na Słodko
Ciasto brzoskwiniowe z pianką 365

Obiecałam przepis na ciasto brzoskwiniowe – i jest! :D Jest to jedno z ulubionych brzoskwiniowych ciast mamci ( nie licząc oczywiście wszystkich serników , które zajada z trzęsącymi się uszami :D ) Soczyste brzoskwinie zatopione pod delikatną pianką z dodatkiem biszkopta i chrupiącej czekolady sprawią , że na jednym kawałku napewno się nie skończy! Chcesz się założyc? Spróbuj! Składniki: BISZKOPT: -jajka-3szt -mąka pszenna

Ostra na Słodko
Ucierane ciasto jogurtowe z truskawkami 464

Zdecydowanie mój NR.1 w sezonie truskawkowym ! Przepis ze starego zeszytu cioci , który od lat zajmuje honorowe miejsce w mojej kuchni! Ciasto ZAWSZE znika gorące prosto z piekarnika , bo nikt nie może się doczekać kiedy przestygnie! Niesamowicie miękkie … puszyste …. i dzięki dodatkowi jogurtu : niezwykle delikatne! Robi się je błyskawicznie i zawsze się udaje! Kto spróbuje raz, gwarantuję , że już(...)mąka pszenna – 250 g - cukier – 120g - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - masło – 125 g - jogurt naturalny – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem. Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku. Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt

Ostra na Słodko
Ananasowe z kremem budyniowym 372

wiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe! Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie! Gościły już u mnie : Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką Czekoladowe kratery z kremem budyniowym Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały! Dziś(...)kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym! Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury! Szybki , smaczny i łatwy! Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom! SKŁADNIKI : ( blacha 24 x 28 cm ) BISZKOPT : * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * cukier

Ostra na Słodko
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 416

czubata masy serowej … mniejsza łyżka masy serowej ( kilka „kupek” obok siebie ). Powtarzamy do momentu wykończenia mas – jeśli którejś będzie za dużo możemy śmiało dołożyć w niektórych miejscach – cały urok ciasta właśnie w tym , że po upieczeniu jest ono nierówne i tworzą się „fale”. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 1 godzinę ( przez 40 minut piekłam z termo obiegiem(...)później wyłączyłam ). Musimy obserwować ciasto i jeśli zacznie się przypiekać , wyłączmy termo obieg wcześniej. Po upieczeniu chwilę studzimy. Roztapiamy czekoladę dodając do niej 50 ml mleka. Polewamy ciasto i posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania