ciasto - 164325 przepisów (strona:3991/10955)

Parówki w cieście drożdżowym 196

Parówki otulone sprężystym, drożdżowym ciastem. Efektowna i pyszna przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło. Składniki: 500 g mąki pszennej pół szklanki mleka pół szklanki wody pół szklanki oleju 1 duże jajko 3 dag świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 8 dłuższych, cienkich parówek żółtko do smarowania kminek do podsypywania           Mąkę wsypać(...)letniego płynu. Kiedy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki. Początkowo wyrabiać w naczyniu, a gdy już składniki się połączą przełożyć na blat i  wyrabiać jeszcze chwilę. Z gładkiego, elastycznego ciasta uformować kulę i ponownie umieścić je w naczyniu. Przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na blat lekko obsypany mąką. Krótko wyrobić, po czym

Praktyczna pl
Dietetyczne pączki pieczone 198

nadużycie ;)  Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem.  Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką(...)łyżki soku z cytryny.  Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru pudru Wykonanie.  Z podanych składników zagnieść sprężyste miękkie ciasto.  Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto urosło na około 1 godzinę Po tym czasie ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Focaccia z pomidorkami i parmezanem 139

łyżkę mąki. Odstawić na kwadrans, aby powstał rozczyn.  Pomidorki pokroić na połówki, parmezan zetrzeć na duże wiórki. Do miski z mąką wlać rozczyn i zagnieść na gładkie ciasto pod koniec dodając oliwę. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Następnie ponownie krótko zagnieść. Dużą blaszkę posmarować oliwą i rozwałkować na niej ciasto(...)kształt prostokąta lub placka o średnicy około 30 cm. Odstawić ponownie na około 30 minut, aż podrośnie. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Na cieście ułożyć połówki pomidorów, lekko wciskając je w ciasto. Oprószyć suszonym rozmarynem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Upieczoną focaccie skropić oliwą i posypać świeżo mieloną solą i startym

wyzwania kuchenne
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 195

Twaróg zblendować na gładką masę dodając 100 ml mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną. Przy miksowaniu powinny zostawać ślady, które powoli(...)zanikają. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.  W rondelku lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Ja zawsze łączę smalec z olejem rzepakowym - smażenie na smalcu nadaje potrawom chrupkości. Łyżkę zamoczyć w gorącym tłuszczu, nabierać kolejno porcje ciasta o wielkości 1/2 łyżki i wrzucać je na tłuszcz. Można je spychać drugą łyżką. Smażyć na złoto z obu stron, osączać na ręczniku papierowym

Ze smakiem bez glutenu
Donaty z czekoladą 187

kruszymy drożdże, dodajemy cukier, cukier waniliowy i 1.4 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, i przesiewamy stopniowo mąkę, ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy i zarabiamy ciasto, następnie dodajemy olej i zagniatamy, stolnicę oprószamy mąką,przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut. Miskę oprószamy mąką, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na 1 cm, następnie wycinamy szklanką koła a tylką do dekoracji dziurkę w środku. Wycięte krążki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W wysokim rondlu rozgrzewamy około 1 l oleju, wkładamy po kila sztuk i smażymy na złoty kolor z obydwu stron

Sama słodycz i szczypta chili
Mini pączki 198

puch stawiając miskę na garnku z wrzątkiem i rózgą. Ubijaj żółtka na kogel mogel. Wsyp mąkę do misy, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopione, chłodne masło i wyrabiaj jeszcze, a gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Ciasto  wyrasta około od godziny(...)dwóch. Powinno zrobić się 2 razy większe niż było na początku. Z  ciasta  zrób kulkę rozpłaszcz na stolnicy.  Potnij nożem na mniej więcej równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj ładną kulkę. Ułóż  na deseczce posypaną mąką w sporej odległości jeden od drugiego, aby po wyrośnięciu paczki nie zlepiły się. Pączki wyrosną po około

AZgotuj!
Owocowe semifreddo 1248

Owocowe semifreddo to smaczny i pomysłowy deser na Walentynki. Smakuje z wszystkimi owocami. Mrożonymi i świeżymi. Bardzo dobre jest z malinami, truskawkami, czy nawet porzeczką. Pięknie

dolcevitainmykitchen
Pączki z dziurką, jak zwał tak zwał, ważne, że zjadliwe. 222

łyżką mąki, dokładnie mieszamy i zostawiamy aż zaczną pracować. W mące robimy dołek, wlewamy mleko z drożdżami, sok z cytryny, alkohol, skórkę, żółtka , wsypujemy cukier waniliowy. I zaczynamy wyrabiać ciasto. Po około 10 minutach porcjami, dajemy olej i dalej wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od miski i nie brudzić ręki. Jeśli brudzi tzn trzeba dodać odrobinę mąki. Wtłaczanie tłuszczy na samym(...)końcu, jest kluczem do sukcesu udanych wypieków drożdżowych. Przykrywamy folią aby nie wyschło, ściereczką aby miało ciepło i zostawiamy do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrzucamy na oprószony mąką blat, rozklepujemy lub wałkujemy na placek 1,5 do 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki, a kieliszkiem wycinamy środki. I znów zostawiamy pod przykryciem na około 20 minut

Dieta moja pasja
BROWNIE Z CHILLI I MALINOWYM SOSEM 238

Próbowaliście ciasta z chilli? Nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Brownie z chilli i malinowym sosem to gratka dla fanów czekolady.  Mocno czekoladowe ciasto z nutą pikanterii doskonale przełamuje słodko kwaśny malinowy sos.  Przepis na to ciacho przygotowałam specjalnie do Walentynkowego numeru Magazynu Aromat .  Brownie z chilli i malinowym sosem Drukuj Składniki Ciasto: 300 g masła

Rusty Fork
Serowe pączki – błyskawiczny przepis 253

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki – szybki i bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje :) Przygotowanie ok. 50 małych pączków nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Sprawdźcie :) Z całą pewnością zaskoczycie rodzinę, znajomych tak przygotowanymi pączkami :) Składniki: 800g serka(...)mieszamy razem z serkiem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczypt soli i całość mieszamy przy pomocy łyżki albo widelca. W dużym garnku rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta. Smażymy aż pączki będą rumiane z obu stron. Pączki odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem.   Smacznego! Post Serowe pączki – błyskawiczny przepis pojawił

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SZARLOTKA SYPANA 221

może ona nosić nazwę najłatwiejszej i najszybszej do przyrządzenia szarlotki. Nie potrzebujemy do niej miksera, ani żadnego innego sprzętu kuchennego oprócz miski. Wkład naszej pracy jest też niewielki, bo ciasto praktycznie robi się samo 😊 Najdłużej trwa tutaj chyba ... obieranie jabłek. Od ich smaku zależy też w dużej mierze smak ciasta po upieczeniu. Najlepiej, żeby były kwaśne (antonówka, złota reneta(...)wtedy fajnie się komponują w dość słodkim ciastem. A zatem ... do dzieła! 😉 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych) 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 170 g zimnego masła (najlepiej  z zamrażarki) Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych

Walijskie Pichcenie
kuleczki sezamowo kokosowe 181

składniki: 100 g daktyli suszonych 80 g wiórek kokosowych 60 g sezamu 1 łyżka masła kokosowego woda do namoczenia daktyli dodatkowo: ok. 20 g wiórek kokosowych

Domowy Smak Jedzenia
Pączki wiedeńskie 3131

olej do smażenia W garnku umieścić wodę z masłem i solą. Zagotować. Mąkę przesiać przez sitko. Następnie zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać mąkę. Mieszamy energicznie, aż ciasto utrze się na gładką masę i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Zimne ciasto miksujemy na najszybszych obrotach miksera z jajkami, które dodajemy stopniowo po jednym. Przekładamy do szprycy(...)dekorowania ciast. Przygotowujemy kawałek papieru do pieczenia, który należy posmarować olejem. Na tak przygotowany papier wyciskamy koła z ciasta, ja wyciskałam po 2-3 warstwy, wtedy pączusie będą wyższe. Papier z pączkami delikatnie przenosimy na rozgrzany olej,  zsuwamy z papieru. Odchodzi bez problemu. Smażymy na rozgrzanym oleju, przez kilka minut z każdej strony, aż do delikatnego zrumienia. Lukier

kulinarnyswiatdomi
Oponki z pomarańczowym lukrem 217

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (w przypadku drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Gdy składniki ładnie się połączą dodać masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować(...)grubość około 1 cm i  szklanką oraz kieliszkiem wykrawać oponki.  Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu smażyć w rozgrzanym oleju , po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na paier kuchenny do odsączenia. Lukier pomarańczowy: 6 mega czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki świeżo

kulinarnyswiatdomi
Racuchy drożdżowe z jabłkami 894

Racuchy z ciasta drożdżowego z kawałkami soczystego jabłka- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️ Jako dziecko często je jadłam, robiła je moja mama oraz babcia, czasami z jabłkami, czasami bez, ale zawsze posypane białą kołderką z cukru pudru 😋 Powiedzenie: 'warto czekać na to, co dobre' idealnie pasuje do owych racuchów, ponieważ pomimo tego, że na ich przygotowanie trzeba(...)ciepłego mleka. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Kolejno wbić jajka, wlać resztę mleka oraz roztopione masło, kawałki jabłka i dobrze wyrobić drewnianą łyżką, aż znikną grudki mąki, a ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40-45 minut (najlepiej wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 stopni). Przygotować szklankę gorącej wody. Na patelni dobrze rozgrzać olej

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania