ciasto - 164325 przepisów (strona:3982/10955)

Ciastka francuskie z twarogiem i brzoskwiniami 202

Błyskawiczne w przygotowaniu francuskie ciastka. Smakują identycznie jak te z cukierni. Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. W szybki sposób możemy cieszyć się czymś słodkim do kawy. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 250 g półtłustego twarogu 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 jajko 3 połówki brzoskwiń z puszki Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Twaróg miksujemy(...)cukrem, całym jajkiem i budyniem śmietankowym. Masę rozsmarowujemy na każdym kwadracie, zostawiamy wolny brzeg (aby łatwo skleić ciasto). Na masie twarogowej układamy po kilka plasterków brzoskwiń. Każdy kwadrat składamy w trójkąt. Brzegi dociskamy widelcem, wierzch ciastka nacinamy ostrym nożem. Ciasta pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym do 200*C piekarniku. Pieczemy przez 20 minut. Musimy obserwować

VioletoweKucharzenie
Chlebek bananowy - bananowy keks z bakaliami 241

bananowym, choć dla mnie to bananowy keks z bakaliami. Jest w nim wszystko co macie w szafce i mówię tu o orzechach, bakaliach czy ziarnach. Można go zajadać jako ciasto do kawy czy herbaty, można go polukrować i będzie znakomitym, wilgotnym ciastem na Wielkanoc. Można go zajadać z dżemem na śniadanie, możliwości jest sporo, wybierzcie sami. Dodam ze to całkiem(...)zdrowe ciasto i niezły wymiatacz, jelita się cieszą bo błonnika w nim sporo, polecam. Użyłam tutaj mocno dojrzałe banany i mam tu na myśli banany które mają czarną skórkę, wtedy w nich najwięcej zdrowo przyswajalnego cukru. Chlebek bananowy - bananowy keks z bakaliami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pulchniutkie, Cytrynowe Ciasteczka Wielkanocne W Cukrze 3224

skórka z połowy cytryny (wcześniej wymytej i wyparzonej) do obtoczenia ciastek: 1 cukier waniliowy 1 łyżka płaska cukru pudru około 25 g roztopionego masła 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, tworząc miękkie lekko klejące ciasto. 2. Piekarnik nastawiamy na 180 stop. 3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość około 5-8 mm. Wykrawamy ulubione wzory ciastek(...)zrumienienia, ale naprawdę lekkiego. 5. Jeszcze ciepłe ciasteczka, delikatnie smarujemy jeszcze raz masłem i  maczamy w mieszance cukrów. Odkładamy następnie na kratkę do wystudzenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kakaowy krem maślany na bezie szwajcarskiej 690

Jeżeli nie przepadacie za smakiem klasycznego kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to krem z dodatkiem kakao będziecie wyjadać z miski

Słodki Pomysł
panna cotta klasyczna 223

składniki: 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 80-100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo do podania: mus

Domowy Smak Jedzenia
Chlebowe miseczki 167

soli szczypta cukru 1 białko Do miski wsypujemy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na 4 części. Z każdej części odkrajamy niewielki kawałeczek ciasta, na uchwyt do naszej chlebowej miseczki. Każdy z 4 kawałków ciasta rozwałkowujemy na długi cienki pasek(...)Następnie składamy końcówki do środka, jeden zachodzi na drugi. Odwracamy złożoną częścią do spodu. Na koniec formujemy okrągłe chlebki, sklejając ciasto w jednym miejscu i układamy na blaszce tym sklejeniem do dołu. Tak przygotowane kulki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.   Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka mak  W miseczce roztrzepujemy białko

kulinarnyswiatdomi
Mazurek z puszystą bezą i z bakaliami 208

lubię ale te greckie olbrzymy są niezłe) garść żurawin garść daktyli Bio Planet garść suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli Bio Planet płatki migdałów do dekoracji  Wszystkie bakalie posiekaj.  Ciasto kruche: 300 gram mąki owsianej ( u mnie bezglutenowa) 180 gram oleju kokosowego z lodówki/masła zimnego 1 łyżka nasion babki jajowatej  3-4 łyżki sproszkowanych daktyli 3 żółtka(...)przesiekać z tłuszczem, sproszkowanymi daktylami, nasionami babki jajowatej  i żółtkami/ lub lodowatą wodą. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć na formę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i przełożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem. Piec w 180˚C około 15 minut. Ubić pianę z 3-4 białek, dodawać po łyżce drobnego cukry

AZgotuj!
Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym 296

Tortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym to bardzo szybka propozycja na obiad. Do jej przygotowania użyjemy praktycznie samych zdrowych, dietetycznych składników (no może poza majonezem) więc

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PROSTE CIASTKA BEZGLUTENOWE 279

Łatwe i bardzo szybkie ciasteczka bezglutenowe. Tak proste, że przygotowywała je moja ośmioletnia Córcia. Sama odmierzała składniki, zagniatała ciasto, rozwałkowywała, wykrawała, dekorowała i na końcu także zajadała... Ze wszystkiego mając niesamowitą frajdę. I oto w tym wszystkim chodzi, by pieczenie sprawiało radość, a gotowy produkt smakował, jej posmakował i to nawet bardzo, od razu zniknęło 10 sztuk... :-) Inspiracją był(...)małe kawałki) Dodatkowo: - mąka kukurydziana do podsypania blatu - czekolada do polania ciastek - cukier trzcinowy do posypania + białko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i energicznie zagnieść kruche ciasto. My dosypałyśmy dodatkowo łyżkę mąki kukurydzianej (w oryginale była 1/2 białka, my dałyśmy całe). Gotowe ciasto podzielić na mniejsze porcje, u nas 3. Kawałki ciasta rozwałkowywać na blacie podsypanym delikatnie

Smaczne Zdrowe
"SERNIK" Z ZIEMNIAKÓW !! wegański :-) 291

Wegańskie "serniki" zrobione z kaszy jaglanej lub tofu nikogo już chyba nie dziwią. A co powiecie na ciasto z ziemniaków ? Przyznajcie, że wygląda jak klasyczny sernik :) Ciasto jest proste w wykonaniu. Autorką przepisu jest Olga Smile olgasmile.com . Niczego w nim nie zmieniałam poza wyrzuceniem cytryny - nie przepadam za jej aromatem w ciastach. Zamiast polewy karmelowej, zrobiłam kakaową. Podobnie(...)autorka, zrezygnowałam ze spodu ciasta, ale wy możecie go zrobić, chociażby z pokruszonych herbatników. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Chleb Rodolpha Coustona w marcowej piekarni 222

dolewałam stopniowo i w rezultacie użyłam jej mniej; temperatura wyliczona poniżej) 18 g soli 5 g świeżych drożdży 300 g aktywnego zakwasu pszennego 100% Wyliczenie temperatury wody Temperatura bazowa ciasta (temp. otoczenia+temp.mąki+temp.wody) = 55st. Na temperaturę powietrza i mąki nie mamy wpływu i dlatego sterujemy temperaturą wody. Przykład obliczenia temp. wody 55st – temp. w kuchni 22st – temp. mąki(...)trzymana w kuchni) 22st. = temp. wody 11st Wszystkie składniki mieszamy 10 min na pierwszej prędkości i 2 minuty na drugiej prędkości. Ciasto przykryć i pozostawić na 30 min. Złożyć, przełożyć do pojemnika, zamknąć lub przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 12 godzin. Gucio ostrzegał, że ciasto mocno powiększa objętość i chce wyskoczyć z pojemnika. Mnie się coś

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz Czerwony z Uszkami 181

czosnek, dodajemy na garnka i gotujemy około 25min. Odcedzamy, dodajemy koncentrat,sól, oraz sok z cytryny. i jeszcze chwilę gotujemy. USZKA -uszka nadziałam pasztetem -skorzystałam ze standardowego przepisu na ciasto "CIASTO: - 1 kg mąki - szczypta soli - 1 jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę(...)jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut

Dziś Ja gotuje
Drożdżowe ślimaczki z serem! - W sam raz do kawy 293

przepisem :). A są to drożdżowe ślimaczki z serem, niewielką ilością rodzynek. Zniknęły bardzo szybko! Wyszły przepyszne! Sprawdzą się jako deser do kawy, czy jako przekąska do pracy, szkoły. Składniki: CIASTO: 450 g mąki tortowej 30 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego ale nie gorącego mleka 1/3 łyżeczki soli 80 g roztopionego masła 1 jajko 70 g cukru NADZIENIE SEROWE(...)roztopione ale przestudzone masło i zagniatamy na na gładką jednolitą masę. Nie powinno się kleić, ma odstawać od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy bardzo gęsty budyń. Po ugotowaniu zdejmujemy z palnika, dodajemy masło, cukier twaróg oraz rodzynki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia

Gotuj z Mąką
tort czekoladowy-wiśniowy z dripem 247

później wrzucać po żółtku. Następnie dodać olej i wodę. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.  Wiśnie zasypać cukrem, zalać szklanką wody i gotować kilka minut(...)reszcie rozrobić budyń, mąkę i cukier, ugotować na mleku. Kiedy trochę przestygnie, 3 łyżki budyniu przełożyć do szprycy.  Dolny blat biszkoptu położyć na paterze, zapiąć obręcz wokół ciasta. Na ciasto wycisnąć margines z budyniu. Na środek wyłożyć tężejącą masę wiśniową. Przykryć biszkoptem. Wstawić na chwilę do lodówki.  Przygotować mus czekoladowy: czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zdrowy mazurek z kremem daktylowym i śliwkowym 214

Coraz więcej jest przepisów na zdrowe ciasta. Ja pokazuję Wam zdrowego mazurka. Ale to ciasto warto robić cały rok. 300 gram mąki orkiszowej ekologicznej lub owsianej Bio Planet 180 gram masła lub innego tłuszczu zimnego 1 łyżka nasion babki jajowatej Bio Planet 100 gram miodu lub 3 łyżki ksylitolu 3 żółtka lub 2 łyżki lodowatej wody owoc granatu (opcjonalnie(...)przesiekać z tłuszczem miodem/ksylitolem /, nasionami babki jajowatej  i żółtkami lub wlać lodowatą wodę. Zagnieść w kulę i owinąć folią spożywczą. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na cienkie ciasto, wyłożyć formę do pieczenia papierem i przełożyć ciasto. Piec w 180˚C około 20 minut.  Wypełnienie: 150 gram śliwek kalifornijskich  2 kieliszki wódki* 200 gram daktyli

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania