ciasto - 163312 przepisów (strona:3975/10888)

Tarta z orzechami włoskimi i gorgonzolą 274

którzy nie są na diecie, od niesamowitych @technoboyz ! Jakub i Mateusz, bo o nich mowa, słuchają ostrego techno, bujają się po mieście i miłują sztukę. Bierzcie i jedzcie! Składniki: Ciasto kruche 2 szklanki mąki 200g masła 2 jajka sól i pieprz do smaku Farsz 4 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 gruszki 150 g sera gorgonzola kilka plastrów boczku garść(...)orzechów włoskich 10g parmezanu w płatkach Przepis: Jajka, mąkę, masło, sól i pieprz dokładnie ugniatacie przy pomocy widelca (ciasto nie lubi ciepłych męskich dłoni). Wyrobione ciasto odkładacie do lodówki na minimum godzinę. W między czasie podsmażacie boczek. Posiekane drobno orzechy prażycie na patelni bez tłuszczu. Gruszki kroicie w plastry. Formę do tarty wykładacie rozwałkowanym ciastem. Wkładacie do piekarnika rozgrzanego

GRUBY WAŁEK
Markizy piernikowe 213

tradycyjnych potraw i wypieków. Dziś przedstawiam Wam przepis na pyszne korzenne markizy. Ciasteczka te mogą z powodzeniem znaleźć miejsce na stole i być doskonałym deserem w świąteczne dni. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 100g masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki miodu płynnego, 1,5 łyżki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa(...)pudru, 100g masła, Dodatkowo: ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżka wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukry, jajko, miód, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowanie ciasto rozwałkowuję na grubość 3mm. Foremkami o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. Ciastka układam na blaszce i piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa

Tradycyjna kuchnia Kasi
PIECZONE PĄCZKI CZEKOLADOWE 150

letnim mlekiem, odstawiamy na10-15 minut do wyrośnięcia do miski dodajemy przesianą mąkę, kakao, żółtka ,ekstrakt waniliowy i skórkę startą z pomarańczy oraz wyrośnięte drożdże, całość zagniatamy na elastyczne ciasto (na początku ciasto się klei ale z każdą chwilą jest coraz lepiej, starajcie się nie dosypywać więcej mąki) następnie po kawałku dodajemy masło i dalej wyrabiamy tym razem już(...)gładkie i elastyczne ciasto, wyrobione cisto   przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około1 ½ godziny ( cisto musi podwoić swoją objętość) wyrośnięte ciasto uderzamy aby odgazować , jeszcze raz dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość 1 ½ cm, szklanką lub foremką wycinamy koła, w których za pomocą np. kieliszka wycinamy na środku mniejsze koła pączki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Słodkie zapomnienie
Dekadencki deser z owocami 229

Świąteczne desery Dzisiejszy dekadencki galaretka z owocami to perfekcyjne zakończenie świątecznej kolacji. Mocno owocowy jest dobrą okazją na opróżnienie zamrażarki i spiżarni, czy raczej półki w

dolcevitainmykitchen
MAK 159

roztarty/zmielony. Gdy mak stosujemy jako dodatek do surowego pożywienia np. sałatek dobrze jest najpierw go lekko prażyć dzięki temu wzmocni się aromat i zapach. Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki(...)oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw i sosów zwłaszcza szparagów i warzy korzennych. Mak w kuchni Bliskiego Wschodu i żydowskiej dodaje się do pieczywa, ciast, cukierków i precli. indyjskie pieczywo Chapatis może zawierać mak. Olej pozyskiwany z ziaren maku

Ciastka - domowe słodkości
Korzenne naleśniki choinki z twarogiem i powidłami śliwkowymi 189

orzenne naleśniki choinki z twarogiem i powidłami śliwkowymi to idelany pomysł na świąteczne śniadanie w sam raz dla dzieciaków. Bezglutenowe ciasto naleśnikowe z mąki ryżowej z dodatkiem przyprawy do piernika od razu wprowadza w bożonarodzeniowy nastrój. Do tego smakowite nadzienie z twarogu z powidłami śliwkowymi i prosta dekoracja z bitej śmietany i owoców. Co sądzicie o takiej formie podania naleśników(...)SKŁADNIKI na 6 naleśnikików o średnicy 20 cm (2 porcje) Ciasto naleśnikowe: 100 g mąki ryżowej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 250 ml mleka 1 łyżka masła Farsz: 250 g tłustego twarogu 4 łyżki powideł śliwkowych Dodatkowo: bita śmietana cukier puder owoce: np. kiwi, kaki, granat * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe Mąkę ryżową, kakao, przyprawę do piernika

Food Square
Pierniczki owsiane z masłem orzechowym :) 233

przyprawę do pierników.  W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe.  Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto może się przyklejać do blatu, więc pomóż sobie cienką szpachelką

Zdrowie na języku :P
Ravioli 188

bardziej prozaiczny – brak jajek – wszak jeden pierożek to jedno żółtko:) Miałam problem z tym jaką ilość pierożków Wam podać. Wiele bowiem zależy od tego jak cienko rozwałkujecie ciasto, jak duże pierożki wykroicie, ile dodacie samego farszu i czy będziecie robić z żółtkiem czy nie. Ilość podana poniżej to ilość jaka mi wyszła z podanych proporcji. Na 13 pierożków(...)Dodajemy do nich odrobinę wody, kurkumę oraz szczyptę soli, ponownie mieszamy. Mieszankę jajeczną dodajemy do mąki i wyrabiamy dość długo, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Odstawiamy zawinięte w ściereczkę. Ciasto na pierożki wałkujemy cienko. Wykrawamy kółka (lub kwadraty – wg uznania). Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego. Wykładamy na ciasto (na połowę pierożków), tworząc tzw „gniazdko”, do którego następnie

Smaki Na Talerzu
Swojska pizza - ciasto do pizzy 164

które tam jadamy. Ja od pewnego czasu mam tak wielką ochotę na pizze, że mogłabym jeść ją codziennie. Ostatnio byliśmy u rodziców i tato zdradził nam swój przepis na ciasto do pizzy. Łatwo i szybko robi się to ciasto, a przede wszystkim jest bardzo smaczne w połączeniu z ulubionymi składnikami.  Składniki:  2szkl. mąki 1/3 szkl. wody 1/4 kostki(...)drożdży 2 łyżki oleju szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać najpierw łyżką, następnie ugniatać ręcznie. Gdy ciasto będzie zbyt mokre, podsypywać jeszcze mąką, aż ciasto będzie 'odchodzić od rąk'. Uformować okrąg. Jako podkład do pizzy zawsze dajemy ketchup, na to ulubione składniki: papryka, pieczarki, kiełbasa, kukurydza (wszystko w zależności od tego co lubicie). Na samą górę potrzeć ser i wstawić

My World by Dagmara Rek
Mega czekoladowe ciasto z fasoli 216

Dobrze przeczytaliście, to ciasto jest z fasoli czerwonej albo białej, takiej z puszki albo świeżo ugotowanej, to jest obojętne. Jest mega pyszne, mega czekoladowe, rozpływa się w ustach. Nikt nie zgadł że składnikiem głównym jest fasola, czyli sukces a do tego tak zdrowego ciasta dawno nie jadłam. Warto upiec na świąteczny stół, posmakuje gościom i domownikom. Mega czekoladowe ciasto

Moje Małe Czarowanie
Świąteczny keks z bakaliami 189

ękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę  przesiać przez sito i jednym ruchem wsypać do masy.Dokładnie ucierać aż ciasto będzie puszyste i jednolite.Odsączone bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta z proszkiem do pieczenia i pozostałym rumem po odsączeniu.Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)delikatnie połączyć z ciastem.Do wysmarowanej formy keksowej wyłożyć ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości) .Piec 45-55 minut w 180-200C. Dekoracja: 5 łyżek dżemu morelowego 1 łyżka dżemu truskawkowego owoce kandyzowane Dżemy przełożyć na patelnie i smażyć aż odparuje woda i zacznie gęstnieć.Masę wyłożyć na wierzch ciasta i posypać kandyzowanymi owocami

Anielskie wypieki
Kruche ciasteczka z bezą 267

żeby dotrwały do świąt, to dobrze je schowajcie przed domownikami, lub od razu zróbcie z podwójnej ilości składników 😍. Kruche ciasteczka z bezą Czas przygotowania:  1,5 godziny Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru wanil 100 g masła 100 g margaryny 100 g smalcu Beza(...)białka 1 szklanka cukru Dodatkowo: orzechy laskowe lub włoskie Wykonanie: Zimny tłuszcz siekamy, następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie szykujemy bezę. W czystej misce ubijamy białka. Po około 3 minutach, gdy pianka będzie już lekko sztywna, partiami dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż do uzyskania

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku 212

cały czas mieszając. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy je do przestudzenia. Do przestudzonej mieszanki, dodajemy jajko oraz śmietanę i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy mąki oraz sodę i wyrabiamy ciasto – najpierw łyżką, a później rękami. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zabieramy się do przygotowywania naszych(...)pierniczków. Blat posypujemy mąką ryżową i wałkujemy porcję ciasta na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy foremek wykrawamy wybrane kształty. W pierniczkach przeznaczonych do powieszenia na choinkę robimy dziurkę Wykrojone pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie wyciągamy pierniczki z piekarnika, wykładamy na talerz

Okiem Blondynki by McBlondi
Mini-serniczki z masą kajmakową 259

Jeżeli planujemy niewielką ilość osób na święta, alternatywą dla sernika pieczonego w dużej blaszce - są mini serniczki. Mała forma i niezwykły smak, na pewno przypadną do

Świat Ciasta
Kruche ciasteczka z nutellą 183

będą miękkie a wyszły bardzo kruche. Ja właśnie takie lubię. Pyszne w smaku, polecam. Do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą miksera z końcówką do wyrabiania gęstych ciast utrzeć ciasto na gładką masę. Bez problemu uzyskacie taką masę. Wyjąć ciasto z miski i uformować kulę. Za pomocą łyżeczki nabierać ciasta i ukulać kulę w dłoni. Blaszkę wyłożyć papierem

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania