SERNIK WIEDEŃSKI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 661przez 50-60 minut w temperaturze 170 (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na chwilę w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Wystudzone ciasto można posypać słodzikiem w formie pudru
Ola la LCHF
Naleśniki wytrawne 215Do przygotowania naleśników potrzebujemy: • Usmażone naleśniki ( każdy ma swój przepis więc przyrządzone wedle upodobań) • Plasterki salami • Ser cheddar starty na tarce • Zielone oliwki pokrojone w paski
KUCHNIA POLSKA
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem 238Naleśniki z ciasta z dodatkiem szpinaku nadziewane delikatnym serkiem z dużą ilością wyrazistego czosnku i łagodnym wędzonym łososiem są doskonałą propozycją na przystawkę, przekąskę oraz dania obiadowego. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 250ml wody gazowanej 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju 100g mrożonego szpinaku sól pieprz Farsz: 300g kremowego śmietankowego serka 250g wędzonego łososia 3 ząbki(...)czosnku sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Ciasto: Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody, zblendować. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać mikserem i dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na suchej rozgrzanej patelni. 2. Farsz: Serek śmietankowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem
Szalona Kuchnia Eweliny
CIASTECZKA CYTRYNOWO - MALINOWE 142kawy 1 cytryna Dodatkowo: 1 nadzienie cukiernicze Laurenta o smaku malinowym 1/2 czekolady gorzkiej (50g) Przygotowanie: Mąkę pszenną z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka, oraz śmietankę. Wymieszać nożem i dodać sok i skórkę z cytryny, po czym zagnieść ciasto. Na koniec(...)ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną lekko mąką i rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm. Foremką o dowolnym kształcie wyciąć ciasteczka. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Z porcji wyszło mi około 80 sztuk. Ciastka piec około 15 - 20 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkości
Kruche łaciate ciasteczka z mąką orkiszową i karobem na Dzień Kota 2018 243ksylitolu lub erytrytolu (można dosłodzić szczyptą stewii) 3-4 łyżki mleka 1 łyżeczka karobu Masło utrzeć z ksylitolem i żółtkami, dodać pozostałe suche składniki (oprócz karobu) i zagnieść gładkie ciasto. Oddzielić około 1/4 gotowego ciasta i dodać do niej karob, zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Jasne ciasto lekko rozwałkować, dodać na wierzch kawałki ciasta z karobem (tak, by powstały łatki
Fitkot
Chaczapuri adżarskie (adjarian khaczapuri) 460inna "zielenina" do posypania Przygotowanie Mleko z wodą delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek, letnie mleko z wodą. Energicznie zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie zagnięść je jeszcze raz i podzielić na 4 części. Z każdej formować kulę i rozwałkować. Pozaginać brzegi i przenieść(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200st. Wszystkie sery wymieszać (mozzarellę można uprzednio zetrzeć na tarce) i wypełnić nimi przygotowane ciasto. Jajko rozkłócić i posmarować nim brzegi ciasta. Piec około 10-12 minut. Po tym czasie wyjąć, zrobić delikatnie wgłębienie po środku. W każde wbić jajko. Piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać posypane zieleniną. Wartość energetyczna (1 porcja
Zielona Kuchnia
Słodka bułka śniadaniowa, chałka 134drożdże zaczną pracować, dosypać resztę cukru i mieszać aż całkiem się rozpuści. Jajko roztrzepać widelcem. Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki połączyć. 2. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, by wyrosło i podwoiło(...)objętość. 3. Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem, podzielić na trzy części, z każdego kawałka uformować podłużny wałeczek i spleść je jak warkocz, podwijając początek i koniec pod spód. Uformowane ciasto ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. 5. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Jajko roztrzepać i posmarować nim obficie wyrośniętą bułkę, można
Apetyczna babeczka
Pizza 4 sery 260Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, dlatego… robimy pizzę!;) Ostatnio pizza ta to nasz faworyt jeśli chodzi o bezmięsne specjały:) Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, a w połączeniu z serowymi dodatkami całość smakuje wyśmienicie. Przepis znaleziony na stronie Kuchnia Lidla i wielokrotnie przez nas przetestowany:) Sama pizza może na pierwszy rzut oka nie zachęca, ale zapewniam, że smakuje bardzo dobrze(...)Polecam gorąco:) Ciasto: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży sól 4 łyżki oliwy z oliwek Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano pieprz, sól cukier 1 łyżka oleju Dodatkowo: 80 g parmezanu 2 kulki mozzarelli 100 g sera ementaler 100 g serka koziego do smarowania zielone oliwki (ilość wg uznania) Drożdże kruszymy
Smaki Na Talerzu
zbiteń – rosyjski napój korzenny rozgrzewający 185składniki: 150 g miodu, naturalnego 1000 ml wody 15 g cynamonu 15 g liści laurowych 15 g imbiru opcjonalnie: goździki sok z cytryny wykonanie: Wodę mieszamy
Domowy Smak Jedzenia
Pizza farmerska 194ogórków i polskiej cebuli. Taka kompozycja smaków sprawia, że potrawa nabiera rustykalnego charakteru i jest bardzo sycąca. Do tego mocno czosnkowy sos własnej roboty i całość smakuje wyśmienicie. Składniki: Ciasto: 5g suchych drożdży 300g mąki na pizzę włoską typ ,,0’’ 180ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy(...)Wykonanie: 1. Mąkę, drożdże, sól, i cukier przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, wodę i całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma aż do powstanie gładkie elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Sos pomidorowy: Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano
Szalona Kuchnia Eweliny
kawa po irlandzku 214składniki: 200 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy 30 ml whiskey, najlepiej irlandzkiej 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub do smaku) bita śmietana kakao w proszku lub starta
Domowy Smak Jedzenia
Serduszka ptysiowe z nadzieniem śmietanowo-malinowym 193Lubię zaskakiwać domowników czymś nowym i efektownym dlatego na tegoroczne Walentynki wymyśliłam sobie ptysie w kształcie serduszek. ciasto: 250 ml wody 125 g masła 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 4 jajka krem: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki musu z malin ( domowej roboty) ponadto: cukier puder do oprószenia Zagotować wodę z masłem(...)szczyptą soli,zdjąć z ognia,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto utworzy zwartą kulę. Wystudzić i zmiksować z jajkami,dodając stopniowo po jednym. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać średniej wielości serca na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem,połączyć
Kolorowa kuchnia Elki
Chleb drożdżowy na wodzie z kiszonych ogórków 250cukier i drożdże, odstawić aby zaczęły się pienić. W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, solą i ziarnami siemienia. Dodać rozpuszczone drożdże i wodę z kiszonych ogórków. Wyrobić dobrze ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Wierzch ładnie wyrównać mokrą łyżką. Ciasto ponownie odstawić
Monia miesza i gotuje
Domowe placki tortilli 296sztuki: 1 szklanka mąki pszennej 130ml gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli ** Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy olej i mieszamy a następnie zagniatamy ciasto i wyrabiamy je przez kilka minut. Jeżeli potrzebujemy więcej niż 4 placki, możemy od razu zrobić ciasto z podwójnych składników *** *** Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut(...)odpoczęło. Następnie ciasto dzielimy na 4 części ( ja zrobiłam z podwójnej porcji więc wyszło mi 8 części ). Z każdego kawałka formujemy kule a następnie wałkujemy jak najcieniej na średnicę patelni na której będziemy smażyć tortille *** *** Smażymy na suchej patelni (z nieprzywierającą powłoką) przez niecałą minutkę z jednej strony, odwracamy i smażymy przez około 30 sekund z drugiej strony i ponownie
Blog z Apetytem
domowy humus z dynią 150składniki: 200 g ciecierzycy, suchej 150 g puree z dyni 1 łyżka pasty tahini 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Domowy Smak Jedzenia