ciasto - 164325 przepisów (strona:3998/10955)

Babeczki Ciasteczkowy Potwór – Blue Velvet Cupcakes 583

Moje pierwsze babeczki Ciasteczkowy Potwór nie wyglądały tak jak na załączonych zdjęciach. Robiąc tort Ciasteczkowy Potwór oraz przygotowując urodzinowe dekoracje brakowało

Słodki Pomysł
Sernik tiramisu 253

Przygotowujemy masę serową: twaróg miksujemy z serem mascarpone, cukrem i jajkami. Do śmietanki wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, wlewamy do masy. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na spód ciasta 1/2 masy serowej, wykładamy biszkopty namoczone w kawie by zakryły całą powierzchnię, wylewamy pozostała część ciasta, wyrównujemy, pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach oraz 90 minut w 130 stopniach(...)minimum 30 minut. Całkowicie wystudzony sernik przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 3. Górę ozdabiamy kiedy sernik będzie już schłodzony. 100g czekolady rozpuszczamy, smarujemy nią górę i boki ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem do powstania sztywnej piany. Rozsmarowujemy na górze ciasta. Biszkopty namaczamy w kawie, wykładamy na śmietanę. Posypujemy 50g startej czekolady

Szefowa kuchni
Rolada marchewkowa 499

Rolada marchewkowa jest bardzo fajną przystawką. Zastanawiam się, dlaczego dotychczas nie podałam przepisu na tym blogu. Pewnie przez roztargnienie, bo myślałam, że jest tutaj od dawna

dolcevitainmykitchen
domowe grzane wino vel grzaniec 200

*składniki: 1000 ml czerwonego wina 100 g cukru 10-15 goździków 1 laska cynamonu lub w proszku ok. 1/2 łyżeczki ok. 5 cm świeżego imbiru sok

Domowy Smak Jedzenia
SERNIK IRENY 225

unoszącego  się w mojej kuchni. Sernik pachnie obłędnie! Kakaowy spod i wierzchnia warstwa nadają sernikowi wyjątkowy kakaowy smak i aromat. Składniki na ciasto:  1½ szkl mąki, ½ szkl cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę serową:  1 kg twarogu (przemielony przez maszynkę) 250g margaryny(...)szkl cukru, 2 opakowania budyniu, 5 jaj Wyrobić ciasto. Schłodzić przez 1 godz. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i budyń. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Jeśli ktoś lubi można dodać rodzynki. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozłożyć na dnie formy. Na to wylać masę serową. Na wierzchy zetrzeć drugą część ciasta. Piec

Słodki Zakątek
KNEDLE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 185

kapustą i grzybami to smaczne danie, które często podaję moim bliskim. Najważniejszym sekretem dania jest połączenie dwóch smaków – grzybów i kwaśnej kapusty. Cudowna kompozycja smaków.  Składniki na ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jaja Sól Składniki na farsz: ½ kg kiszonej kapusty 2 cebule ½ kg suszonych grzybów sól , pieprz, sos sojowy oliwa 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Ziemniaki(...)ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Farsz : Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na garnka i gotujemy przez około pół godziny na dużym ogniu. Grzyby należy namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną wyjmujemy je, a wodę przelewamy do kapusty

Słodki Zakątek
PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 175

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, cukier z wanilią, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe(...)mniejsze, aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1 cm na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy krążki wielkości ok. 8 cm. Na środek jednego krążka wykładamy łyżeczkę marmolady różanej, przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy. Układamy je na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną.  W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Pączki

Kuchnia MagdaLeny
Jabłecznik z bitą śmietaną (bez pieczenia) 157

Przepis na to proste, efektowne i smaczne ciasto pochodzi z bloga Smaczny.pl Składniki Masa jabłkowa: 1,20 kg jabłek (po obraniu) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 5 ml aromatu cytrynowego 2 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 ml śmietanki(...)gorącej wody, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i olejek cytrynowy, mieszamy. Na koniec wlewamy letnią żelatynę, ponownie miksujemy, wylewamy na wierzch ciasta, układamy kolejną warstwę herbatników. Ponownie przekładamy do lodówki. Polewa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. W kąpieli wodnej, roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy śmietankę, dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę

R'n'G Kitchen
Ryba po japońsku 442

Składniki: • 1/2 kg fileta rybnego (ja użyłem dorsza) • 1 czerwona papryka • 1 zielona papryka • 2 cebule • 5 ogórków konserwowych • sól, pieprz • mąka do obtoczenia ryby Zalewa

KUCHNIA POLSKA
Jagodzianki z bitą śmietaną i mascarpone 356

kupienia w Lidlu), obtoczonych w mące ziemniaczanej 350 ml śmietanki kremówki 250 mascarpone 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misie i dokładnie wyrabiamy, do momentu aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około godziny.   Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt. Nierówne boki ścinam nożem i kroje(...)ciasto na 7 cm kwadraty. Lekko je rozciągam i nakładam jagody na środek po czym sklejam boki. Boki ponaciskałam widelcem. Układam je na blaszce i włożyłam na 30 min do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Na koniec smaruje jajkiem z mlekiem i piekę w temperaturze 180 st. przez ok. 15 minut. Należy zaczekać aż ostygną. Ubijam śmietanę z mascarpone

Lili w kuchni
Muffiny z czekoladą i pomarańczą 225

kawałek pomarańczy na wierzch. To da także ładny efekt wizualny. Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny: – muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINY z czekoladą i pomarańczą Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 150 g masła(...)lekko roztrzep w drugiej misce, dodaj mleko i połącz. Masę jajeczną wlej do miski z suchymi składkami, dodaj rozpuszczone masło i wszystko wymieszaj za pomocą łyżki lub szpachelki. Kiedy ciasto będzie już jednolite dodaj czekoladę oraz skórkę otartą z jednej pomarańczy i wymieszaj. Ciasto nakładaj do papilotek, powinno wystarczyć dokładnie na 12 sztuk. Na koniec pokrój w półplasterki drugą pomarańczę

nietylkopasta.pl
Polenta z duszonymi pieczarkami 218

Pierwszy przepis w nowym roku na blogu Dolcevita- in- my­ kitchen pochodzi z kuchni włoskiej. Polenta z duszonymi pieczarkami to danie, które bardzo kojarzy mi się

dolcevitainmykitchen
Lazania z kurczakiem 284

Składniki: • opakowanie lazanii (50 dag) Sos beszamelowy: • 5 dag masła • 2 łyżki mąki • 1/2 l mleka • gałka muszkatołowa • sól • pieprz biały Nadzienie: • cebula • 2–3 ząbki

KUCHNIA POLSKA
Czy jajka zawsze muszą być w temperaturze pokojowej? 281

wielu przepisach na pyszne ciasta i desery możemy spotkać się z pozycją: „ jaja w temperaturze pokojowej”. Kiedy tak naprawdę musimy tego przestrzegać, a kiedy możemy pozwolić sobie na użycie zimnych jaj do przygotowania wypieków? Po krótce odpowiem Wam na pytanie, czy jajka muszą być w temperaturze pokojowej. W moim codziennym pieczeniu, takich zwykłych, niewymagających ciast bardzo często używam jaj prosto(...)lodówki odpowiednio wcześniej i zaoszczędzić sobie rozczarowań w postaci zakalca. Jaja w temperaturze pokojowej są bardziej luźne, dzięki temu można lepiej je napowietrzyć- ubić. Nie dla wszystkich ciast jest to takie ważne. Najbardziej istotne jest to w przypadku pieczenia biszkoptów . Szczególnie tych bez proszku do pieczenia, gdzie odpowiedzialność za wyrośnięty biszkopt biorą na siebie dobrze ubite białka. Serniki , które potrafią

Rusty Fork
Ciasteczka "Amoniaczki" 189

wypiekała. Zatęskniło mi się za tym smakiem i wspólnie z moją mamą upiekłyśmy te ciasteczka ze starego przepisu mojej mamy. Są bardzo łatwe do zrobienia i pyyyszne! Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, śmietana 18% 330 ml, żółtka 3 szt, amoniak 4,5 łyżeczki, margaryna 1,5 kostki, dodatkowo: białka 3 szt, cukier, Sposób przygotowania: Mąkę posiekać z margaryną, śmietanę(...)wymieszać z amoniakiem. Do mąki dodać żółtka i stopniowo dodawać śmietanę z amoniakiem. Zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie ciasto dajemy do oprószonej mąką miski i wkładamy na 30 min. do lodówki Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka roztrzepujemy widelcem, a cukier nasypujemy na talerz

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania