ciasto - 164325 przepisów (strona:4004/10955)

,,Choinki z ciasta francuskiego’’ 411

Macie ochotę na choinki z ciasta francuskiego? To świąteczna przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom. Moim zdaniem to jedna z prostszych przystawek, który spełnia funkcję dekoracji na świątecznym stole. Składniki : 1 duże opakowanie ciasta francuskiego Połowa słoiczka pasty zielonej Połowa słoiczka pasty czerwonej Połowa słoiczka oliwek zielonych Ole! Około 20 dag sera żółtego pokrojonego w większą kostkę 10 plasterków wędliny(...)grube patyki do szaszłyków Przygotowanie: Pół ciasta francuskiego smarujemy pastą zieloną a drugą połowę pastą czerwoną. Na tej drugiej połowie układamy plasterki wędliny. Ciasto tniemy na paski wzdłuż dłuższego boku o szerokości ok. 2 cm. Nabijamy plasterki okrężnie na patyk tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza. Tak przygotowane choinki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy choinki

Podróż w kulinaria
Dyniowy piernik korzenny 221

ucieramy w ręcznym młynku lub moździerzu. W misce mieszamy wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami. Mokre składniki dokładnie mieszamy w drugiej misce. Łączymy składniki z obu misek, mieszamy ciasto szpatułką. Dodajemy 1/2 porcji orzechów, delikatnie mieszamy. Pozostałe orzechy, pozostawiamy do posypania na wierzch. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50 minut(...)przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem, powinien być suchy. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, studzimy, smarujemy lukrem i posypujemy orzechami

Życie zaczyna się w kuchni
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1309

naszego farszu powinna odparować woda. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą, a następnie wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Rozwałkowane ciasto kroimy na około 4-centymetrowe

Dieta bez mleka
Ciasteczka Świętego Mikołaja 278

Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość. 3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia. 4. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta razem z solą - zagnieć na gładkie ciasto. 5. Uformuj z ciasta wałek, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 6. Schłodzone ciasto krój w plastry grubości

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Grzyby na Wigilię w różnej postaci 196

smakuje z łazankami. Jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na wykorzystanie grzybów w zupach i innych świątecznych daniach, sprawdź te przepisy: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/grzyby-kapusta-i-pierogi Paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto to: 20 dag mąki 10 dag masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka 1 jajko Sól Farsz przyrządzimy natomiast z: 40 dag kiszonej kapusty 8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami(...)Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku na sitku i drobno kroimy. Przygotowujemy ciasto – mąkę siekamy razem z masłem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W rondlu roztapiamy masło, wkładamy cebulę

codojedzenia
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 214

pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe wykorzystałam tradycyjnie swój, sprawdzony przepis. Kapustę kiszoną drobno posiekać. Przełożyć na głęboką patelnię z olejem. Dolać 2-3 łyżki wody, przykryć i dusić około 15 minut, by lekko zmiękła. Ziemniaki(...)przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodać ciepłą kapustę i masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić. Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać

Świat Domowej Kuchni
Pierniczki z okienkiem na choinkę, Pepparkakor 260

chyba jest! Mąkę przesiewam i łączę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodaję jedno duże jajko i przestudzone mokre składniki. Wyrabiam przy pomocy miksera na początku, a później już ręcznie. Ciasto jest bardzo klejące, więc co jakiś czas podsypuję mąką. Gdy już widać, że jest  gotowe, to owijam folią spożywczą i chłodzę w lodówce przez kilka godzin. Zatem dobrze zrobić sobie(...)wieczorem i piec dopiero następnego dnia. Piekarnik rozgrzewam do 175-180 stopni (góra-dół). Schłodzone ciasto dzielę na mniejsze porcje, które łatwiej rozwałkować. Mam zestaw swoich ulubionych foremek. Staram się dobrać je tak, by nie było między nimi zbyt dużej różnicy wielkości oraz by ich kształty nie były zbyt skomplikowane. Landrynki rozdzielam kolorami i kruszę przy pomocy moździerza (można też

Karczma Honorietty
Sałatka meksykańska 252

Dobry humor zaczyna się na talerzu. A w poniedziałkowy poranek niczego innego Wam nie życzę tylko dobrego humoru. Mam nadzieję, że meksykańska sałatka z kolorowymi warzywami

dolcevitainmykitchen
Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką 183

nagrzanym do 180 stopni, aż do suchego patyczka. xxx W rondlu podgrzej 1,5 słoika powideł śliwkowych z galaretka. Mieszaj, aż galaretka się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu ciasta, odkrój górkę. Przekrój ciasto na dwa blaty. Kiedy masa śliwkowa zgęstnieje przełóż ją piernikowe blaty. Owiń ciasto ciasno papierem do pieczenia aby utrzymać kształt. Piernik możesz oblać czekoladą Rusty fork

Rusty Fork
Ciasteczka truskawkowe kule 224

sprawą kieliszka do jajek!!! Tak, tak....  kieliszek do jajek jest idealny do  formowania tychże ciastek. Gorąco polecam Wam ten przepis.       Na 18 sztuk Ciasto: 200 g mąki 100 g kaszki manny 50 g mąki kukurydzianej 150 g masła 60 g cukru pudru  3 łyżki oleju  szczypta soli   masa 3/4 szklanki mleka(...)łyżki kaszki manny 1/3 szklanki cukru 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego Łowicz   Cukier puder do posypania.       Z podanych składników wyrobić ciasto, masło powinno być schłodzone. Gotowe wstawić na pół godziny do lodówki.   Mleko zagotować z cukrem i dodać kaszkę mannę gotować do czasu zgęstnienia  masy, zestawić z ognia, dodać dżem i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto

Jadło i czytadło
Cebulowe przekąski imprezowe 355

obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, solą, słodką czerwoną papryką. Następnie dodajemy jajko, ketchup i mleko. Dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji ciut gęstszej od ciasta naleśnikowego (w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki). Cebulę obieramy kroimy w około 0,5 cm plastry. Następnie rozdzielamy je, tak aby otrzymać krążki. Każdy krążek(...)maczamy w cieście, a następnie w bułce tartej wysypanej na głębokim talerzu (z obu stron). Robiąc to dokładnie uzyskamy efektowne krążki (ciasta nie może być za dużo). Smażymy na głębokim oleju. Podajemy z ulubionym ketchupem. Smacznego #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Słodkie okruszki
Piernik biszkoptowy 159

Przepis na przepyszny,  piernik biszkoptowy zaczerpnęłam z zeszytu Babci Zosi. Piernik to obowiązkowe świąteczne ciasto, które po prostu musi znaleźć się na naszym stole.  Właściwie nie wiem dlaczego ten piernik nosi nazwę biszkoptowy. Do biszkoptu mu daleko, ale jak zwał tak zwał. 40 lat temu Babcia zapisała ten przepis pod taką nazwą więc nie pozostaje mi nic innego(...)swój kolor zawdzięcza użytej sodzie i dodatku miodu. Przepis jest prosty, a przygotowanie zajmuje 15 min. Składniki ubijamy mikserem, jedynie na samym końcu mieszamy sztywną pianę z białek z ciastem za pomocą drewnianej łyżki. Jest to duża porcja ciasta, bo aż z pół kilograma mąki dlatego zalecam upieczenie 2 pierników w mniejszych podłużnych foremkach lub 1 ale w wiekszej

Rusty Fork
Piernikowe brownie Thermomix 236

Następnie ustawiamy czas 3 min/obr.3 i dodajemy łyżka po łyżce mąki wymieszanej z przyprawą do piernika. Na sam koniec dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy czas 30s/obr.3. Wyciągamy motylek, ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24×30 . Ciasto rozprowadzamy równomiernie po blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 min . Piernikowe brownie jest niskie i wilgotne w środku(...)wystudzonego ciasta wykroiłam gwiazdki od najmniejszej do największej i zrobiłam choinkę. Nie wiem jak ciasto smakuje na następny dzień bo znika jeszcze tego samego dnia. Poniżej zapraszam na film Piernikowe brownie Thermomix  The post Piernikowe brownie Thermomix appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Kruche ciasteczka 155

dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż ciasto na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek wycinaj różne kształty, wciskaj w nie swoje słodkie dekoracje. Możesz(...)także podzielić ciasto i do drugiej części dodać kakao, tak by nabrały czekoladowego ciemniejszego koloru. Piecz na środkowej półce w temp. 180C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Mają mieć lekki ciepły kolor ciasta, zbyt ciemne są za bardzo dopieczone. Wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Smacznego słodkiego, do porannej lub popołudniowej

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Kubanka 235

Ciasto Kubanka Ciasto, które nada się na różnego rodzaju okoliczności, idealnie zachowuje swój kształt i ładnie się prezentuje. Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za słodkie, warte wypróbowania nie tylko dla miłośników Nutelli.  Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować dżem i wyłożyć, maczane w mleku kakaowe herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietanową* i posypać przesianym kakao. Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień.  *Masę śmietanową, można rozprowadzić przy użyciu szprycki lub worka cukierniczego, dzięki czemu ciasto będzie się prezentowało jeszcze lepiej

My sweet a life

Proponowane wyszukiwania