Parówki w cieście drożdżowym 259rodzina, często przyrządzam je na śniadanie ale świetnie też się sprawdzają na przyjęciach. Polecam na sylwestra jako przekąskę. Składniki: 6 parówek z szynki Henryk Kania 6 plasterków sera żółtego Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 2 gramy świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 1 jajko Sezam czarny Papier(...)pieczenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy roztopione masło, sól i cukier oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na sześć części, każdą część wałkujemy na prostokąt. Parówki zawijamy w plaster sera żółtego i zawijamy w ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko oprószamy mąką i układamy parówki
Bajeczna Kuchnia
Pierniko-brownie z batatów 166diecie unikają. Dlatego jeśli chcecie cieszyć się świątecznym czasem i pysznym jedzeniem warto wypróbować metody, które ograniczą ilość kalorii, ale nie oszczędzają na smaku. Tak właśnie powstało to ciasto - moja totalna improwizacja, która stała się strzałem w dziesiątkę. Obiecuję Wam, że z każdym kęsem będziecie pragnąć kolejnego jeszcze bardziej... a w cieście nie ma ani grama cukru i ani mąki(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180º C - grzanie góra dół z wiatrakiem Czas - ok. 45 minut (do suchego patyczka) Po tym czasie ciasto wystawiamy i odstawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie możemy przygotować polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki ksylitolu Dodatki: kolorowe posypki, skórka pomarańczowa
Cooking Monster
Japoński makowiec z pijaną śliwką 217Wyjątkowe ciasto na świąteczny stół. Niezwykle wilgotne od jabłek, po prostu pyszne, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną śliwkową nutą. Rozpływa się w ustach! Składniki: Ciasto makowe: 500g maku 11 jajek 700g jabłek 250 g masła 500g cukru pudru olejek migdałowy 11 łyżek kaszy manny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki bakalii Mak należy sparzyć(...)przekładamy do rondelka. Dodajemy śmietankę i, mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita polewa. Nasączone alkoholem śliwki dokładnie odsączamy na gęstym sicie, a następnie układamy na cieście. Na koniec śliwki polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ciasto wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Smacznego
Pyszności Słodkości
Sałatka z pomarańczą, granatem i indykiem 297Kolejna lekka, zdrowa i dziecinnie prosta propozycja dla wielbicieli sałatek. Połączenie słodyczy pomarańczy, granata z prażonym słonym słonecznikiem wraz z indykiem zaskoczy niejedno podniebienie. Korzystając, że
Kuchnia Pełna Pasji
Babeczki czekoladowe z mandarynką 230piernikowej i cynamonu inne ulubione słodzidło do smaku lub sam miód Płatki zalewamy w miseczce ciepłą wodą i odstawiamy do napęcznienia. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Odrywamy niewielkie fragmenty i wykładamy nimi spody foremek na babeczki. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut. ciasto: 200 g jogurtu naturalnego 90 g czekolady gorzkiej(...)małych obrotach, stopniowo dodając rozpuszczoną czekoladę, płatki ryżowę, kaszę, mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, skórkę z mandarynki i słodzidło w dowolnej ilości. Całość mieszamy do uzyskania gęstego ciasta. Tak przygotowane ciasto nakładamy porcjami na podpieczone wcześniej spody. Pieczemy przez następne 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C. dodatki dowolna czekolada mandarynki posypka (u mnie kulki kakaowo-waniliowe
Kuchnia Ellie
Drożdżowe pierogi z kwaśną kapustą i grzybami 243dzień z jeszcze większą miłością się gotuje. W tym roku drożdżowe pierogi przygotowałam, w których farsz z kwaśnej kapusty i prawdziwków schowałam. Ciasto delikatne z wyrazistym farszem - kwaśnym, ostrym, grzybowym - kontrastowało, ale smakowo idealnie współgrało. Pierożki same na ciepło zjadane, lub barszczykiem czerwonym podane, będą fajnym urozmaiceniem, pierogów, kapusty grzybów połączeniem(...)mocno została odciśnięta dolewamy ½ kubka soku, lub wody. Kapustę z grzybami przesmażamy tak długo, aż odparuje z nich sok. Doprawiamy solą i pieprzem na ostro. Odstawiamy do przestygnięcia. ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 100g mąki, mieszamy i pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, olej, jajko i całość miksujemy do uzyskania gładkiej
Moniki Smakołyki
Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami 359pieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oleju rzepakowego Sem Co szczypta soli Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować(...)oleju. Dodać zmielone składniki, chwilę obsmażać doprawiając solą, pieprzem, majerankiem i miodem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Na środku zrobić wgłębienie, wlać olej i dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy
https:KKuchniaMniam
Świąteczne pralinki z ajerkoniakiem 179Już bardzo dawno nie robiłam żadnych pralinek. I tak sobie pomyślałam, że Święta Bożego Narodzenia, to najlepszy czas na przygotowanie takich małych, wyjątkowych, słodkich drobiazgów :) Zdecydowałam
Świat Ciasta
Wigilijne uszka z farszem grzybowym 479Potrzebne składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju Farsz: 200 g suszonych 1/2 cebuli pieprz, sól Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie miękkie. Formujemy go w kulę i odstawiamy na ok. 15 min. Farsz: Grzyby(...)Całość smażymy na małym ogniu przyprawiając solą i pieprzem przez około 15 min. (aż grzyby zmiękną). Następnie całość mielimy przez maszynkę na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy malutkie koła. Na każde wykrojone koło nakładamy łyżeczką farsz i formujemy uszka. Przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 3-4 min (aż wypłyną
Łycha smaków
Sernik z brzoskwiniami 228Średnie Przystępne Przepis na puszysty sernik z brzoskwiniami. Sernik jest chyba jednym z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowujemy go na różne okazje i często na różne sposoby. Rodzajów serników jest naprawdę sporo – zaczynając od tradycyjnego, poprzez sernik z rosą, aż po serniki królewskie czy wiedeńskie. Dużą popularnością cieszą się także […] Artykuł Sernik z brzoskwiniami pochodzi
PysiaGotuje.pl
drobne ciasteczka 287Boże Narodzenie ciasteczka upiec trzeba i basta. W tym roku czas miałam trochę ograniczony, dlatego zrobiłam ciasto z jednego przepisu podstawowego a później przerobiłam na kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią(...)część umoczyłam w polewie i kokosie. Ciasteczka na drugi dzień po upieczeniu były tak delikatne, że rozpływały się w ustach. Ciasto trochę źle mi się wałkowało (ciut się rwało) ale za to po upieczeniu było wspaniałe. Jeśli jeszcze zastanawiacie się czy nie upiec ciasteczek to namawiam:) Podaję przepis na ciasto podstawowe, z dodatkami możecie kombinować dowolnie. Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z camembertem i granatem 455Pyszna i lekka sałatka, która sprawdzi się na spotkania z rodziną, przyjaciółmi oraz na świąteczny stół. Połączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości
Kuchnia Pełna Pasji
Ciasteczka maślano-cynamonowe 202smakują w Boże Narodzenie – takie ciasteczka z pewnością znajdą swoich fanów Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥ Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo wystarczy dodać do takiego ciasta: 70 g wiórków kokosowych, będą ciasteczka kokosowe , otartą skórkę z 2 cytryn oraz 4 łyżki soku z cytryny – ciasteczka cytrynowe , 10 g kakao, będą ciasteczka kakaowe , 40 g cukru(...)ciasteczka orzechowe , łyżeczkę cynamonu, powstaną ciasteczka cynamonowe, połowa łyżeczki imbiru – ciasteczka imbirowe. Tak czy siak, zawsze szybko znikają, mogę je schować w pięknym nowym świątecznym pojemniku na ciasta, a i tak wytrzymają tam max. 3 dni No i dobrze, jak się rozpieszczać to na całego! Udanych wypieków i Wesołych Świąt! ♥ Ciasteczka maślano-cynamonowe Składniki: 350 g mąki pszennej
Zasmakuj Kuchni
Pierniczki imbirowe – ulubione 265trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz(...)upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie zatem tego kroku. Aby ułatwić sobie transportowanie arkusza papieru z ciastem piernikowym, polecam użyć zwykłej, sztywnej podkładki pod talerze :) Arkusze z ciastem można trzymać jeden na drugim. The post Pierniczki imbirowe – ulubione appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja