Chleb z serem feta 243tymiankiem. Ser feta pokruszyć lub pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą oraz płatkami gryczanymi. Do suchych składników dodać połączone zioła, rozkruszony ser, maślankę oraz wodę. Ciasto zagnieść ręcznie lub mikserem. Po zagnieceniu ciasto będzie dość lepkie jednak nie należy dodawać więcej mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do momentu podwojenia objętości. Blachę keksową(...)wymiarach około 25 cm x 10 cm natłuścić oraz wysypać płatkami gryczanymi. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść jeszcze raz i przełożyć do blachy. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Chleb piec przez 35-40 minut w 200 ºC. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Chlebki http://chlebki.pl/ Artykuł Chleb z serem feta pochodzi z serwisu Chlebki
Chlebki.pl
CIASTO LION 298internecie widziałam kilka wersji na to ciasto, ja postanowiłam przygotować swoją - zapraszam na mój autorski przepis, na ciasto, które zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych. SKŁADNIKI Biszkopt: ¾ szkl. zmielonych orzechów włoskich, ½ szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 łyżka oleju, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem I: 200 g masła, 300 g masy krówkowej Krem II: ½ szkl. posiekanych, podprażonych orzeszków(...)puszysty krem, dodajemy po łyżce kajmaku. Krem II: Kajmak mieszamy z orzeszkami. Krem III: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz i posypkę. Biszkopt oraz herbatniki lekko nasączamy herbatą. Przełożenie ciasta: biszkopt krem I warstwa herbatników krem II warstwa herbatników krem III . polewa pokrojone batony lion lub orzeszki
słodki bratek
Ryba po japońsku 352Ryba po japońsku Pyszna rybka smażona w cieście i marynowana w słodko-kwaśnej zalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku. Polecam! Składniki: około 0,5 kg filetów rybnych (np. miruna, morszczuk, mintaj, dorsz) 3-4 płaty papryki konserwowej 3-4 ogórki konserwowe 2 cebule sól i pieprz(...)olej do smażenia Zalewa: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki ketchupu 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Ciasto: 1 jajko 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki mąki szczypta soli i pieprzu *** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Składniki ciasta ( wodę, mąkę
Blog z Apetytem
Ciasto miodowe karnawałowe 259Karnawał to czas spotkań z przyjaciółki. Czysta radość, chcesz ich ugościć najlepiej jak umiesz. Poczęstować czymś dobrym, zaskoczyć nowymi smakami . Z pomocą przychodzi nam ciasto miodowe karnawałowe, którego smak ciasta miodowego zachwyca, zaś krem poezja smaku. Składniki Ciasto 150 g masła 180 g miodu 100g cukru pudru 1 kg mąki krupczatki 20 g sody 2 jajka 1 żółtko
Kulinarne pyszności Molki
Ciasto - bakaliowy twardziel 297Przepis na ciasto przez przypadek powstało, bo lukru dużo mi zostało. Z kilkoma składnikami go połączyłam i dużo bakalii dołożyłam. Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej "batonowe", twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia. Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje. Składniki: 100 g śliwek suszonych, 50 g żurawiny suszonej, 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min. Następnie skręcamy temp. do 150°C i pieczemy jeszcze ok. 45 min. Ciasto pozostawiamy
Moniki Smakołyki
Piernikowo- biszkoptowy tort z kremem i ciasteczkami. 239cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony(...)sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy. 2. Ciastka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez
Izabelawkuchni
Korzenne tiramisu z malinami 217Jestem wielką fanką tego ciasta-deseru, składa się z warstw biszkoptów savoiardi maczanych w kawie z nutą korzennego aromatu , kremu na bazie jajek i mascarpone, dopełnieniem smaku są maliny osączone z syropu, ciasto podaje się dobrze schłodzone, jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać, a przy tym pięknie się prezentuje na świątecznym stole jako deser główny(...)warstwę biszkoptów układamy na dnie wyłożonej papierem tortownicy, polewamy naparem z kawy aby je nasączyć, można je też maczać ale nie polecam bo biszkopty szybko chłoną i potem ciężko ciasto się kroi bo zwyczajnie się rozpada, rozkładamy cienko warstwę serową, posypujemy przesianym przez sitko kakao, układamy znów drugą warstwę biszkoptów, polewamy ponczem, wykładamy masę, posypujemy
Wanilia i Kardamon
Pierniczki imbirowe – ulubione 220trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz(...)upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie zatem tego kroku. Aby ułatwić sobie transportowanie arkusza papieru z ciastem piernikowym, polecam użyć zwykłej, sztywnej podkładki pod talerze :) Arkusze z ciastem można trzymać jeden na drugim. The post Pierniczki imbirowe – ulubione appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja
Bruschetta z mozzarellą 289Przepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieguski - ciasteczka dla dzieci 181Pieguski na kruchym cieście. Kiedy zostaje ci za dużo ciasta lub masz ochotę na kruche ciastka do kawy lub herbaty, zrób domowe pieguski z kawałkami czekolady. Uwielbiam je mieć pod ręką kiedy czytam książki wieczorami. Przepis na ciasto 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 2 jaja łyżka śmietany(...)startej czekolady Ciasto zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut, po wyjęciu podziel na części. Rozwałkuj porcje i wytnij foremkami ciasteczka, ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do uzyskania złocistego koloru. Czas ok 7-8 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Kurnikowo
Świąteczny piernik na jogurcie 165przepisu go wykonam. Poniżej przepis na szybki i prosty piernik na jogurcie. Piernik na jogurcie wychodzi puszysty i wilgotny. Od Ciebie zależy w jakiej formie go upieczesz. Ciasta wychodzi dość sporo także proponuję 2 keksówki lub tortownicę o śr 21 cm. Piernik na jogurcie 2016-12-01 22:23:48 Write a review Save Recipe Print Ingredients(...)piernika, sodę i dokładnie wymieszaj. Utrzeć jajka z cukrem, a następnie dodać jogurt i miód.Zmiksować. Do mokrej masy stopniowo dodawaj suche składniki z miski, a pod koniec gdy ciasto będzie gładkie dodaj przestudzone masło i powidła. Wymieszaj lekko, do połączenia składników. Ciasto wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Rusty Fork
Tiramisu Semifreddo- deser roku 2017 209Przełom roku to czasem statystyk, podsumowań i planów na przyszłość. Wiele działo się w tym ostatnim roku w moim życiu, prywatnie oraz na blogu. Poznałam nowe
dolcevitainmykitchen
kajzerki bulki 197maki 3/4 szklanki letniej wody 1 1/2 lyzeczki drozdzy instant 1 1/2 lyzeczki cukru 1 lyzeczka soli 1 jajko 2 lyzki masla Wykonanie Składniki wymieszać w misce, wyrobic ciasto ,aż bedzie odstawać od scianek miski. Wyrabiac przez 5 minut, pozostawić na okolo 10 minut na odpoczynek ciasta i ponownie, wyrabiać okolo 5 minut. Ciasto powinno(...)plastelina.Przelozyc do posmarowanej oliwa miski i pozostawić na godzinę przykryte.Wyrosniete ciasto podzielic na 8 czesci, z kazdej uformowac kulke, lekko splaszczyc, ulozyc na blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 45 minut, nie dluzej bo sie bardzo napusza i straca konsystencje kajzerek.Ja mam kilka dużych ,a reszte mniejszych . Piec w nagrzanym do 225C piekarniku przez 15-17 minut
w mojej kuchni
kanapeczki ze śledziem 249składniki: kromki chleba np. razowego 1 burak czerwony filety śledziowe cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy
Domowy Smak Jedzenia
Eklery orzechowe 164czwartkowe popołudnie prezentuję przepis na pyszne eklery z kremem orzechowym. To pyszny deser dla całej rodziny. Nikt im się nie oprze. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka wody, 100g margaryny, 200g mąki, 6 jajek, szczypta soli, Krem: 200g zmielonych orzechów włoskich, 200ml mleka, 1 szklanka cukru, 200g masła, Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżka mleka, 30g posiekanych orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE(...)Mąkę, margarynę oraz sól przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Stopniowo przesiewam mąkę. Mieszam. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Studzę. Do ciasta wbijam po jednym jajku i wszystko razem miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszce włożonej papierem do pieczenia formuję podłużne ciasteczka. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu ciastka przekrawam
Tradycyjna kuchnia Kasi