ciasto - 163312 przepisów (strona:3677/10888)

TORTA DE TRES LECHES (Polish & English) 197

Zapraszam na słodką ucztę :). Przenosimy się dzisiaj do Ameryki Południowej. Torta de tres leches to ciasto, które chciałam upiec może od roku. Ciągle coś stawało mi na drodze albo zwyczajnie o nim zapominałam. W związku z akcją Ciasta Świata w końcu nadarzyła się okazja, żeby je upiec. Ciasto de tres leches znaczy "3 mleka". Jeżeli chodzi o strukturę(...)bardzo przypomina pieczony przeze mnie parę dni temu Malvapoeding . Do końca nie wiadomo kto to ciasto wymyślił. Większość krajów Ameryki Łacińskiej uważa je za swoje -tradycyjne. Na ogół mówi się, że powstało w Meksyku albo w Nikaragui. W smaku jest waniliowe, mocno wilgotne. Prawdopodobnie będę je piec ponownie. Tradycyjnie podaje się je z bitą śmietaną. Zrobiłam małe odstępstwo i podałam

Przepisy Aleksandry
PLACEK DROŻDŻOWY 321

znów zgrałyśmy się z moją Mamą :). Moje ciasto drożdżowe jeszcze stygnie, a mojej Mamy już sfotografowane i opublikowane na moim blogu :). Według Mamy ciasto wyszło OK, choć jadła lepsze. Jeżeli lubicie drożdżowce z owocami i kruszonką, przed pieczeniem wystarczy posypać nimi ciasto. Ciasto drożdżowe od zawsze kojarzy się w mojej rodzinie z Wielkanocą, więc ten o to wpis traktuję, jako

Przepisy Aleksandry
TORT LEBKUCHEN (LEBKUCHENTORTE) 306

Witajcie :) Znaleźliście dzisiaj coś ciekawego pod poduchą? Dzisiejsze ciasto jest tak pyszne, że pomimo nieudanej pierwszej próby (wyszedł mi paskudny i płaski zakalec), postanowiłam upiec je jeszcze raz i wszytko wyszło super. Uważam to ciasto za objawienie...jak ma inaczej napisać osoba uzależniona od przypraw korzennych? :) Aby nadać ciastu większej puszystości zmieniłam sposób jego wykonania. W oryginalnym przepisie autorka pisze(...)ubiciu całych jajek z cukrem na kremową masę. A potem na połączeniu suchych składników z mokrymi. Swoje ciasto upiekłam w formie indywidualnych deserów. W przepisie należy użyć sporo creme fraiche. Wydaje mi się, że jej substytutem w Polsce będzie kwaśna śmietana 18%. Jeżeli się mylę, proszę dajcie mi znać :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego

Przepisy Aleksandry
DROŻDŻOWA STRUCLA Z SEREM 198

Dzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Bułeczki z twarożkiem i poziomkami 200

poziomki, a już pojawiają się maliny, dojrzewają porzeczki, agrest i wiele innych owoców, z którymi na pewno uda się coś cudownego wyczarować :) Tymczasem wszystkich fanów poziomek i niezbyt słodkiego ciasta zapraszam na bułeczki z poziomkami :) PS. Dzięki jednej osobie musiałam się ostro zmobilizować, żeby przygotować ten wpis, ale mam nadzieję, że jej i Was nie zawiodę - pozdrowienia dla Pani Agaty(...)Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 550), 200 ml ciepłego mleka, 50 ml jogurtu naturalnego, 60 g roztopionego masła, 12 g drożdży instant, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru (myślę że można dodać więcej), 1 jajko rozbełtane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek. Składniki na masę serową: 200 g twarogu, 4 łyżki śmietanki

Delicious Titbits
Błyskawiczna babka majonezowa 776

tylko na tyle aby połączyć składniki . Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem(...)stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 15 min. Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej - w wypadku najazdu nieoczekiwanych gości, kiedy czas jest na wagę z ł ota, leniwiec kuchenny może użyć gotowej polewy czekoladowej

Grunt to przepis!
Weekendowe słodkości 207

nowych rzeczy i wymyślać nowe przepisy. Kiedy wczoraj zostałam obdarowana pięknymi jabłuszkami musiałam zrobić z nich jakiś deser. Zdecydowałam się na... Tartę z budyniem i jabłkami Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki prawdziwego masła 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany szczyptę soli Dodatkowo: porcję domowego budyniu ( przepis tutaj ) 2 spore jabłka(...)mieszamy mąkę, cukier i sól, a następnie wgniatamy w to zimne masło. Kiedy całość zacznie przypominać konsystencją mokry piasek, dokładamy jajko i śmietanę. Całość zagniatamy, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Robimy z niego kulę i wkładamy na ok. 0,5 godz. do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto dość cienko lub po prostu równomiernie wylepiamy nim formę do tarty

Ratunku obiad
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 255

Rogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego...  właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe.  Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz(...)Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, dwa żółtka i jedno całe jajko. Wlewamy rozczyn, a na końcu roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Odstawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na środku układamy farsz: jeżyny posypałam odrobiną brązowego cukru, natomiast serek wymieszałam

Miksturownik
Szarlotka sypana 3931

Bardzo szybkie ciasto, właściwie najwięcej pracy jest przy jabłkach.  Nie dość, że szybkie to jeszcze niedrogie. Przepis znalazłam w książce: "Pyszne ciasta i ciasteczka".  A później podam "przepis" na przecier z jabłek dla maluszka. Szarlotka sypana. Składniki: 1 szkl. mąki; 1 szkl. kaszy manny; 1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka; 2 łyżeczki(...)bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki mącznej. Następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy na tarce masło/margarynę i posypujemy równomiernie ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni i pieczemy 45 minut. Jeszcze gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Miksturownik
Tort orzechowy. 410

mleka; 1 łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego; 50 g startej czekolady;  do dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :) Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy kawę i skórkę(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na pył orzechami. Mąkę z orzechami powoli dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy je kawą wymieszaną z wódką. Krem: Mascarpone

Miksturownik
Poziomkowa tarta 221

Wczoraj dostałam słoik słodziutkich poziomek, które postanowiłam wyeksponować w tarcie. W sam raz jako słodki prezent dla Taty :)  Składniki: na ciasto - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2/3 szklanki cukru - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany - szczypta soli - 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej na krem - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 i 2/3 szklanki mleka - 2 łyżki cukru(...)masła oraz - 500 g poziomek - 1 galaretka poziomkowa Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy tak 10 minut w temperaturze 200 C po upływie tego czasu zciągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze

Zainspirowana w kuchni
Babka czekoladowa z orzechami 281

Bardzo szybka w przygotowaniu babka, o wyraźnym smaku gorzkiej czekolady, puszysta i delikatna, żaden tam "zapychacz" jakim często babki bywają;) Przepis od Dorotus76 , wprowadziłam drobne zmiany. Ciasto: * 100 g gorzkiej czekolady * 4 jajka * 90 g fruktozy * 150 g mąki pełnoziarnistej * 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g zmielonych orzechów laskowych i włoskich * 1 łyżeczka kakao * 100 g masła Polewa(...)trochę fruktozę i żółtka. W drugiej misce wymieszałam mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, czekoladę, kakao. Dodałam do tego ubitą masę jajeczną, delikatnie wymieszałam, a na końcu wlałam roztopione masło. Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175*C ok. 40 min. Po lekkim przestudzeniu polałam polewą przygotowaną z rozpuszczonej na parze czekolady z mlekiem (orzechy wrzuciłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 189

Ciasto z MIODEM GRYCZANYM - Królewskie Miody Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę od Królewskich Miodów. Postanowiłam miodek wykorzystać do ciasta. Wybrałam ten o mocnym smaku - gryczany. Miód gryczany jest pozyskiwany przez pszczoły z nektaru kwiatów gryki, rosnących na czystych polach południowo-wschodniej Polski. Tworzy kompozycję barw od ciemnoherbacianej do brązowej. Ma słodki smak, w zapachu wyczuwalne są kwiaty gryki. Mód bardzo(...)Zapraszam na zakupy:  http://www.krolewskie-miody.pl/oferta.html MIODOWY PRZEKŁADANIEC składniki:  50 dag maki 2 jajka 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru. Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15 minut. Jabłka: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe lub inne Jabłka obrać, zetrzeć na tarce

kolorowotorcikowo
Serowa tarta z jabłkami 256

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} CIASTO: 25 dag mąki pszennej, 120 g masła,5 łyżek cukru szczypta soli, 1 jajko. NADZIENIE : 2 jajka, 250g sera ricotta lub chudego twarogu, 4 łyżki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego(...)proszku ), 3 jabłka, sok z cytryny, konfitura z żurawiny, łyżka miodu Wykonanie:   Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę,owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent

kolorowotorcikowo
Sernik gotowany waniliowo-kakaowy 330

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} CIASTO: 2 szkl. mąki, 2 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka czubata amoniaku, 2 łyżki śmietany /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, upiec na spodzie tortownicy średnicy 26 cm.    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania