ciasto - 163312 przepisów (strona:3672/10888)

Biszkopt idealny. 313

Biszkopt- jeden z najtrudniejszych wypieków w sztuce kulinarnej. Odkrycie idealnego ciasta na biszkopt zajęło mi ok. 2 lata. Były to przeróżne warianty z dodatkiem masła, z proszkiem do pieczenia,  z różnymi mąkami lecz doszedłem do odkrycia idealnego i bardzo prostego ciasta na biszkopt!  Biszkopt udaje się po prostu idealny! Puszysty, miękki, lekki do pokrojenia i niesamowicie smaczny. Zapraszam(...)żółtek z mąką dodajemy pozostałą trzykrotnie przesianą mąkę, mieszamy i po tym stopniowo w 3-4 podejścia dodajemy pozostałe ubite białka, cały czas mieszając łyżka (mieszamy powoli, aby ciasto pozostawało puszyste). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min (forma o średnicy 26 cm. Dno wyłożone papierem do pieczenia). Po upieczeniu kilkakrotnie rzucamy ciasto z wysokości

Kuchnia Łukasza
Biszkopt przekładany jabłkami i galaretką. 249

Piękny niedzielny poranek spędzony przy herbatce i kawałeczku pysznego ciasta z jabłkami. Idealny początek dnia!   Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Pyszne, pulchniutkie płaty biszkoptów przełożone idealną masą jabłeczną z dodatkiem galaretki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!  W danym przepisie można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych jabłek(...)druga z duszonych. Ja właśnie robiłem z duszonymi jabłkami, bo moim zdaniem ciasto wtedy smakuje lepiej lecz jeżeli robimy z surowymi, to wtedy masa będzie bardzo przyjemnie chrupać. Każdy może wybrać sposób wedle uznania. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 80 g masła 8 dużych kwaśnych jabłek 1 opakowanie galaretki smakowej (najlepiej o smaku

Kuchnia Łukasza
Szarlotka budyniowa 579

Wykonanie: Ubijamy jajka z cukrem na puch, dodajemy proszek do pieczenia i masło. Ubijamy. Powoli dodajemy mąkę, ubijamy tak długo jak pozwoli nam mikser. Resztę ugniatamy- do całkowitego połączenia. Ciasto dzielimy na pół. Jedną polówkę ciasta wykładamy na blaszkę- moja blaszka to 32x22 Drugą połówkę owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.  Gotujemy budyń z 3 szklanek mleka(...)budyniu dodajemy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki cukru. Obieramy jabłka, kroimy na małe cząstki. Jabłka wykładamy na ciasto i zalewamy gorącym budyniem Wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika na 200 C na temp 35-40 min. Możemy posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną. Smacznego

Smaki Edyty
92. Figowe-love, czyli sernik z białą czekoladą i figami. 194

słodycze nawet największego łasucha.  Zapraszamy do obejrzenia zdjęć, zjedzenia wzrokiem, a następnie do przygotowania go w domu, bo to nic trudnego, a naprawdę warto. Składniki na półkruche ciasto 200 g zimnego masła 2 żółtka  3 łyżki drobnego cukru szczypta soli 200 g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej (typ 450) 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie Masło kroimy nożem(...)samej miski i "dziabiemy" dalej masło z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki. Składniki na masę sernikową ok. 1,1 kg twarogu tłustego  1 opakowanie serka puszystego waniliowego Capresi (opcjonalnie

Symfonia Smaków
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami 190

Pyszna i prosta roladka. Bita śmietana i brzoskwinie fajnie komponują się w cieście z dodatkiem startej czekolady. składniki: 3 jajka 80 g mąki pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa 80 g cukru drobnego 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wodzisław 3-4 kostki gorzkiej czekolady 30 g 200 ml śmietanki 30 % 2 płaskie łyżeczki cukru pudru 2 brzoskwinie 1 śmietan fix Białka(...)białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i dodawać po jednym żółtku oraz cukier wanilinowy. Następnie dodać mąkę i startą na drobnych oczkach gorzką czekoladę. Gotowe ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem. Następnie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę i zwinąć razem

Monia miesza i gotuje
Kruchy placek królewski 259

cukru pudru 25 dag masła (1 kostka) 4 jajka 10 dag bezpestkowych rodzynek alkohol (brandy, koniak) do namoczenia rodzynek) tłuszcz do wysmarowania formy cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Rodzynki zalewamy alkoholem. Cukier puder z tłuszczem ucieramy na jednolity puch i, cały czas ucierając, dodajemy, po jednym, całe jajka. Na dobrze połączone składniki sypiemy, siejąc przez sito, mąkę i przez(...)minuty całość ucieramy. Ciasto wylewamy na przygotowaną średniej wielkości blaszkę, wierzch posypujemy odsączonymi z alkoholu rodzynkami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut lub nieco dłużej. Wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni, a boki odstają od formy. Letnie ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Uwagi: Do ciasta nie dosypujemy proszku do pieczenia

Gorący kąsek
Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem 275

warzywa w tarcie... Uważam, że eksperyment się udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno ! Kisz, czyli tarta  z jarmużem i Mangoldem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 3 jajka 1/3 szklani mleka 2 czubate łyżki śmietany 18% 70 g startego(...)szklanki łodyżek buraka Mangold kilka różyczek jarmużu ( u mnie fioletowy i zielony) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jarmuż i łodygi  Mangolda porządnie płuczemy i osuszamy. Jarmuż dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez

Kulinarne przygody Gatity
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 313

tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło(...)brązowieć, można je przykryć folia aluminiową. Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy je z formy i dekorujemy polewa czekoladową

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami 226

Ostatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam   konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem   na zimę i tak  sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-). Jeśli przygotujesz(...)weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje  na 8 bułeczek Czas przygotowania:  3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka śmietany Nadzienie: 5 łyżek

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka tatrzańska 187

szara reneta 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki płatków migdałów Masło siekamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i maślankę i zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (ok. 40% i 60%). Większym ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm i wkładamy do lodówki. Mniejsze przekładamy do woreczka i wkładamy(...)obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na cieniutkie (ok.1mm) plasterki. Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego. Pokrojone jabłka delikatnie mieszamy z cynamonem po czym poziomo układamy na schłodzonym cieście. Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na jabłka. Całość posypujemy jeszcze płatkami migdałów. Pieczemy około 70-80 minut w 160 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Mienta blog
Tort czekoladowo - chałwowy z Whisky 650

prezencie dla drugiej osoby. Na urodziny mojej przyjaciółki przygotowałam coś specjalnego i mam nadzieje, że trafiłam  dziesiątkę, smaki wyraziste a zarazem delikatne Składniki: ciasto 14 żółtek 8 białek 160 g cukry 160 g mąki uniwersalnej 40 g maki ziemniaczanej 4 łyżki kakaa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli poncz(...)cukru cały czas ubijając powoli dosypujemy 80 g mąki uniwersalnej, 40 g mąki ziemniaczanej i 2 łyżki kakaa. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy 10 minut, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 10 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Powtarzamy czynność z drugim

Niezły Młynek
Czysty sernik 267

Dodać miękkie masło i dalej mixować 4. Zwolnić obroty mixera i dodawać po trochu ser 5. Dodać 2 łyżki kaszy 6. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać 7. Formę do ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki również wyłożyć papierem, tak aby dzięki niemu podwyższyć brzeg formy dwukrotnie. 8. Przelać ciasto do wysokości(...)takiej, jakiej ma być finalny sernik. 9. Piec 50 minut w temperaturze 160 C i ok 15 minut w 180 C. Wyłączyć piec, ale go nie otwierać. Niech ciasto będzie tam tak długo aż ostygnie.                Tortownica / LENOX BUTTERFLY MEADOW

Matka Żywicielka
Szarlotka Królewska 414

Szarlotka królowała u mnie na weekendowym stole. Zazwyczaj gdy piekę blachę ciasta to jeszcze coś zostaje na "po weekendzie", tym razem nie zostały nawet okruszki ;) Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i rozpływa się w ustach. Pyszności! :) Taka szarlotka była mi dobrze znana, jeszcze z czasów nie-blogowych, zapomniałam jednak proporcji, więc wspierałam się przepisem z bloga Sweet Dreams, dodając swoje modyfikacje(...)wierzchu drugiego blatu biszkoptowego, po to aby masa śmietanowa się lepiej trzymała Masa śmietanowa: Kremówkę ubijamy, dodajemy śnieżkę, ubijając jeszcze chwilę, aż nie będzie grudek. Masę wykładamy na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą- wedle gustu mleczną, lub gorzką. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia masy jabłkowej, następnie wstawiamy do lodówki. Najlepsze jest na następny dzień, gdy masy odpowiednio stężeją. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Piernik korzenny - świąteczny 206

Ciasto to piekę tylko raz do roku - na Święta Bożego Narodzenia. Należy je przygotować co najmniej 2-3 tygodnie przed upieczeniem, musi przez ten czas dojrzewać. Ma to swoją zaletę, bo można zrobić je wtedy, gdy mamy więcej czasu i upiec je dopiero 2-3 dni np. przed świętami. Dlatego dziś tylko część pracy ...Dalszy ciąg później. Ciasto ma naprawdę(...)ognia i studzimy Do letniej masy dodajemy stopniowo mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól , orzechy i przyprawy korzenne Teraz wyjmujemy masę na stolnicę i wyrabiamy reką Starannie wyrobionemu ciastu nadajemu kształt kuli i wkładamy do naczynia kamionkowego lub emaliowanego, przykrywamy ścieraczką lnianą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2-3 tygodnie  Po tym czasie ciasto dzielimy

Proste Potrawy
Francuskie jagodzianki 181

Takie bułeczki polecam szczególnie tym którzy nie mają talentów kulinarnych :)                To naprawdę prosta robota. W przeciwieństwie do tych drożdżowych Składniki : płat ciasta francuskiego 4 łyżki jagód 10 dag serka twarogowego,śmietankowego z wiaderka 1 żółtko Przygotowanie : Płat ciasta rozmrozić i podzielić na 4 części, jagody umyć i dokładnie osączyć Serek, żółtko(...)odrobinę cukru pudru ( do smaku ) wymieszać razem Wymieszany serek rozkładamy na środek każdego naciętego płata i posypujemy jagodami Zakładamy nacięte boki ciasta tak by przykryć masę serowo-jagodową, posmarować ubitym białkiem, posypać brązowym cukrem Piec w piekarniku w temp. 220 *C do zarumienienia

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania