ciasto - 163312 przepisów (strona:3671/10888)

Truskawkowiec z galaretkami 212

PYSZNE CIASTO TRUSKAWKOWE Truskawkowiec z galaretkami Składniki: Biszkopt , 2 łyżeczki  proszek do pieczenia , 1 łyżka  mąka ziemniaczana , 1/2 szkl  cukier , 6 szt  jajka , 1 szkl  mąka , 1 łyżka  ocet 10% , Sól , pianka , 1 opak  galaretka agrestowa , 1 opak  galaretka truskawkowa , 1 opak  galaretka cytrynowa , 1 puszka  mleko skondensowane-niesłodkie(...)Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać. Stopniowo dodawać do ubitej piany żółtka, ocet i przesiać przez sito mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej  tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika, piec 30 minut w 170 stop.  PIANKA  Galaretki rozpuścić każdą w 1 szkl wrzącej wody, wymieszać odstawić

Kuchnia Danusi
Lekka tarta z żurawiną 181

Zawsze przygotowuję tartą z ciasta kruchego,dziś zrobiłam delikatną tartą z żurawiną Lekka tarta z żurawiną SKŁADNIKI: cukier waniliowy-1 opak mąka -20 dag cukier -15 dag masło miękkie -20 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka jajka -4 szt soda -0,5 łyżeczki polewa czekoladowa żurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem kryształ na puch,dodawać(...)stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oczyszczoną,zmiksować. Do zmiksowanego ciasta dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez ok.25 minut. Na ostudzonym cieście,zrobić pajęczynkę z polewy czekoladowej,udekorować żurawiną (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Słonecznik 3937

CIASTO SŁONECZNIK SKŁADNIKI: BISZKOPT mąka -1 szkl cukier -0,5 szkl jajka -6 szt proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM KRÓWKA masa krówka- 1 puszka margaryna- 1 kost MASA ZE SŁONECZNIKIEM masa krówka- 2 łyżki słonecznik - 1 paczka margaryna -1 łyżka PONCZ woda przegotowana- 0,5 szkl cukier -1 łyżka PONADTO herbatniki -2 małe paczki galaretki truskawkowe -2 opak śmietana(...)oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodając po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej formy (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. KREM KRÓWKA Margarynę utrzeć na puch, dodając po łyżce masy krówka, dobrze zmiksować. MASA

Kuchnia Danusi
Makowa delicja 237

oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier, dalej ubijać. Następnie dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. BISZKOPT II Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dalej(...)ubijając. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, o wymiarach (22x40cm) Piec ok.30 minut w 180 stop. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać śnieżkę, ubijać jeszcze na najwyższych obrotach przez 3 minuty. DEKORACJA Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego

Kuchnia Danusi
Biszkopt z jeżynami 172

Pyszne ciasto z sezonowymi owocami Biszkopt z jeżynami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka -5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka PRZEŁOŻENIE śmietana 18%- 500 g + 2 łyżki galaretki wiśniowe - 2 opak jeżyny PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, w czasie ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem  do pieczenia, przesiać(...)piany, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec około 30 minut w 175 stop. Jeżyny przebrać opłukać, osączyć. Upieczone i gorące ciasto, przekroić wzdłuż na połowę. Na gorący biszkopt wylać śmietanę z kubka, dobrze rozsmarować, przykryć gorącym biszkoptem. Wierzch posmarować dwoma łyżkami śmietany, ułożyć na cieście jeżyny, zalać lekko stężałą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu

Kuchnia Danusi
Bananowiec 151

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodać żółtka, ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę.   KREM   Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić ze śmietan fiks na sztywno. Banany obrać ze skórki(...)połowę pokroić w plastry, resztę w kostkę. SKŁADANIE CIASTA biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, nałożyć na ciasto połowę kremu i ułożyć banany pokrojone w plastry. Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę kremu śmietanowego. Wierzch ciasta posypać bananami pokrojonymi w kostkę i startą na tarce czekoladą (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Cynamonowiec z dżemem 196

Proste i szybkie ciasto w przygotowaniu, jest to ciasto wilgotne i nie za słodkie, po prostu pychotka Cynamonowiec z dżemem SKŁADNIKI: cynamon- 1 łyżka soda - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżka jajka -2 szt oleju 0,5 szkl mleko -1 szkl dżem wiśniowy - 1 słoik cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opak mąka -500 g cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE(...)miski wybić jajka, ubić do białości. Następnie dodać cukier, dobrze utrzeć. Do utartych jajek, dodać wszystkie składniki, zmiksować robotem. Wylać ciasto do wysmarowanej tortownicy o wymiarach 27 cm. Piec w piekarniku przez 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Biszkoptowe z serem i galaretką 213

Takie ciasta często królują w sezonie w moim domu. Lubię patrzeć jak cała moja rodzinka zajada się tym ciastem Biszkoptowe z serem i galaretką SKŁADNIKI: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszek do pieczenia tłuszcz do formy MASA SEROWA 1 kg serka waniliowego homogenizowanego 20 g żelatyny 1 opak biszkopty 2 opak galaretka truskawkowa truskawki(...)pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodać cukier i po jednym żółtku dalej ubijać. Na samym końcu wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop.  MASA SEROWA Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Serek przełożyć do miski, dodać żelatynę , dokładnie zmiksować. Na blasze ułożyć

Kuchnia Danusi
Milky Way 438

szklanki polewa czekoladowa-1 opakowanie pakowanie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.  MASA  Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć(...)puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać.  SKŁADANIE CIASTA  Biszkopt  Masa mleczna  Biszkopt  Polewa czekoladowa.  Ciasto schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Kawuś 383

Pyszne ciasto z kawą na deser Kawuś Składniki BISZKOPT I mąka -0,5 szkl cukier -0,5 szkl jajka -4 szt proszek do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT II kakao -2 łyżki jajka -4 szt mąka -0,5 szkl cukier -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM KRÓWKOWY margaryna -1 kost masa krówkowa -1 puszka kawa rozpuszczalna- 1 czubata(...)białek z cukrem na sztywno.  Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, ubijając. mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.  Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. BISZKOPT II  Przygotować według przepisu na biszkopt I dodając 2 łyżki kakao. PONCZ  Wodę wlać

Kuchnia Danusi
Coś z niczego - Pizzerinki 168

Pyszne mini pizzerinki, idealne na kolację czy sylwestra :) Składniki:  1 ciasto francuskie,  15 plasterków salami,  15 plasterków żółtego sera,  10 sztuk oliwek czarnych,  4 łyżki kukurydzy, oregano. Przygotowanie: Z ciasto francuskiego wycięłam kółka, wycinałam szklanką po nutelli. Pozostałe ciasto zgniotłam, rozwałkowałam i wycinałam i tak jeszcze raz, aż nie zostało mi ciasta. Wyszło

Aga w kuchni
Serowe paluchy 245

Pyszne serowe paluchy z ciasta francuskiego... łatwa i szybka przekąska dla każdego :) Można urozmaicić dodając szynkę lub ulubione zioła :)   Składniki:   1 ciasto francuskie   100 g żółtego sera Przygotowanie:     Z ciast francuskiego wycinamy prostokąty ok. 2cm na 12 cm. W środek wkładamy o podobnych wymiarach kawałek żółtego sera. Skręcamy ciasto francuskie trzymając za dwa przeciwległe końce

Aga w kuchni
Naleśniki mojej babci. 326

soli 170-250 g mąki 2 szklanki wody Przygotowanie: Jajko ubijamy z solą. Dodajemy olej i wodę, miksujemy. Do składników wilgotnych dodajemy składniki suche, wszystko dokładnie miksujemy, aby powstało ciasto konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę ). Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy, do tego czasu, dopóki ciasto z góry naleśnika(...)się zetnie. Przewracamy i smażymy, dopóki dwie strony będą zrumienione. Powtarzamy tą czynność do zakończenia ciasta

Kuchnia Łukasza
Domowy makaron. 152

bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze moim zdaniem jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie. Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie naprawdę lepiej niż kupny. Składniki(...)jajka 1 zółtko  sól Przygotowanie: Do jaj dodajemy mąkę i sól, zagniatamy przez ok. 5-10 minut i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do odpoczęcia. Ja ciasto zagniatałem w mikserze planetarnym dlatego nie sprawiło mi to dużo kłopot. Po tym na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej 1 mm. Następnie podsypujemy

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka pizzowe. 1319

prostu pyszne ciasteczka na śniadanie.  Bardzo smaczne, z chrupiącym dnem i dobrze przypieczonym serem. Pycha! Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tych ciasteczek, a właściwie pizzerek. Składniki: Ciasto i dodatki: 250 g mąki 125 ml wody 4 g drożdży instant 0,5 łyżeczki soli łyżeczka oliwy 2 łyżeczki cukru 250 g sera mozzarella suszona bazylia Sos: 3 pomidory 3 łyżeczki(...)cukrem zalewamy ciepła wodą i mieszamy. Odstawiamy na 3 min. W między czasie mąkę wraz z solą przesiewamy do misy i dodajemy oliwę, następnie wszystko mieszamy.  Do ciasta dodajemy rozczyn i wyrabiamy około 10 min, najlepiej to zrobić za pomocą miksera planetarnego, ale jeżeli takiego miksera nie mamy możemy zagniatać ręcznie. Po tym ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania