Drożdżówki cynamonowe z lukrem 269Miałam kłopot żeby zrobić zdjęcia tymże drożdżówkom, bo łakomstwo mojej rodziny sprawiło, że znikały nadzwyczaj szybko. Ciasto delikatne i pyszne z dużą ilością cynamonu, aromatyczne i bardzo smaczne, polecam!. Składniki na 12 sztuk: 50 dag mąki pszennej 3 dag świeżych drożdży 3 łyżki cukru 15 dag roztopionego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 jaja szczypta soli Dodatkowo(...)mlekiem, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut, aby ,,ruszyły,,. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, ciepłe rozpuszczone masło, jaja oraz rozczyn z drożdżami. Wyrobić na gładkie ciasto, włożyć do miski, przykryć szczelnie folią do żywności i odstawić na ok. 30 minut, aby wrosło. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, każdą cześć ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem
Apetyczna babeczka
Słodkie środy - Grzebyki z truskawkową konfiturą pieczone na silikonowej macie Tupperware 227Kiedy rodzinka ma ochotę na coś słodkiego najczęściej przygotowuje szybkie wypieki z ciasta francuskiego. Francuskie grzebyki chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam, że uraczę najbliższych smakiem truskawek i upiekłam je z domową konfiturą truskawkową. Do wypieku posłużyła mi silikonowa mata firmy Tupperware, którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sprawdziła się idealnie. Grzebyki z truskawkową konfiturą SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego 200 g domowej konfitury z truskawek 1 łyżka migdałów mielonych 1 białko PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, przekrawamy na pół wzdłuż tworząc dwa podłużne paski. Przez środek pasków nakładamy domową konfiturę z truskawek i posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce. Następnie nacinamy ciasto przez całą długość na około 1/3 głębokości ciasteczek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z makiem i bezą 222Światecznym stole nie moglo zabraknać ciast z makiem i obok tortu, pojawiła się tym razem zamiast tradycyjnego zawijanego makowca tarta z makiem, bezą z dużą ilościa truskawek i mrożonych malin. Składniki na spód tarty: 200 g mąki 120 g masła 70 g cukru 2 zółtka 2 łyżki wody Masa makowa: 500 g suchego maku 150 g cukru(...)Dodatkowo: truskawki mrożone malny gwiazdki czekoladowe listki melisy Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę i cukier, godać pokrojone drobno zimne masło, wodę i żółtka.Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, owinać folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować na grubość 0,5 cm i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej maka
Gosia gotuje
Profiterolki z ajerkoniakiem 208Profiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów. Składniki na profiterole: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej(...)gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki cukier puder Sposób przygotowania: W garnku zagotować wodę z masłem i solą, wsypać mąkę i energicznie mieszając, połączyć w całość. Gotowe ciasto jest błyszczące i łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Ciasto pozostawić do wtstygnięcia, a następnie wbijać do niego po kolei jajka ciągle miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego
Gosia gotuje
Sernik z polewą czekoladową. 379Dziś eksperymentowałam z serniczkiem bardzo zbliżonym do sernika z rosą, ale jednak z subtelnymi zmianami. Czekoladowa polewa dodaje niezwykłego smaczku. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 żółtka 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki cukru MASA SEROWA: 1kg. sera 3x mielonego 4 jajka + 2 żółtka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru(...)śmietankowego bez cukru 3/4 szkl. mleka PIANA: 5 białek 3/4 szkl. cukru POLEWA: 1/2 kostki margaryny 2 czubate łyżki kakao 3 łyżki mleka 1/2 szkl. cukru WYKONANIE: Produkty na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy na blachę, jajka i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkami ser, mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy olej i na końcu mleko, masa jest rzadka, wkładamy
Kuchnia Beaty
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną 433Nabrałam ochoty na ciasto z kremem kawowym i bananami ale nie miałam tyle śmietanki ani bananów. Warstwę kawowo-bananową zamieniłam budyniem o smaku krówki i wyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń(...)odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, do suchego patyczka
Monia miesza i gotuje
Czekoladowe ciasto korzenne 192Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto z kawałkami orzechów włoskich, przełożone domowymi powidłami śliwkowymi, pachnące jak najlepszy piernik robiony przez mamę. Idealny na świąteczny stół :) Składniki: 125 g masła 150 g ciemnej czekolady 125 g cukru pudru 4 jajka, podzielone na białka i żółtka oddzielnie 115 g mąki pszennej 1 łyżka przyprawy korzennej(...)czystej i suchej misce ubić białka na sztywna pianę. Po łyżce dodać pozostały cukier puder i ubić do połączenia. Ubite białka połączyć delikatnie z wcześniej przygotowanym ciastem. Przelać ciasto do małej formy (20-22cm). Piec 30-40 minut w 160*C. Gotowe, wystudzone ciasto przekroić na pół. Wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować. Na koniec polać
Chocolate Muffin Blog
Walentynkowy torcik z kremem czekoladowym 209Walentynki tuż tuż, więc podrzucam przepis na błyskawiczny, niezwykle prosty i nieprzyzwoicie czekoladowy torcik z kremem. Ciasto pięknie rośnie, bajecznie pachnie i bardzo łatwo się kroi. Krem... cóż, czy jest ktoś, kto nie lubi kremowego serka z dodatkiem czekolady? Wykończenie i dekoracja są bardzo skromne - niezawodna polewa (wykorzystana również w tym cieście ) i eleganckie srebrne perełki. Torcik dla wszystkich(...)napar kawowy i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Formę o śr. 23 cm (u mnie serduszko),wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), a boki wysmarować masłem. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Chocolate Muffin Blog
Super ciacho :) 215Cześć :) Dzisiaj zamiast śniadanka polecamy wspaniałe ciasto, które uwielbiają dzieci :) Ciasto budyniowe z brzoskwiniami. Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka margaryny 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 paczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie bez cukru (waniliowy lub śmietankowy) 1 puszka brzoskwiń 1 mleko Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka, cukier i cukier(...)szklanki i wymieszać budynie. Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane budynie wraz z 1 i 1/2 łyżki cukru, gotować ok 1 min. Gorący budyń wylać na brzoskwinie, drugą część ciasta położyć na wierzch. Pieczemy w 180 C ok. 35 minut, bez termoobiegu przy włączonej dolnej grzałce. Po lekkim przestygnięciu, ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek
vegetanie
Ciasteczka z serem camembert i chutney-em :) 185piątek :) Ostatnie dni to wspomnienia kuchni klasycznej, polskiej. Dzisiaj trochę inny klimat. Trochę Francji i trochę Indii. Pomysł na zagospodarowanie sera Camembert. Jesteśmy fanami ciasta francuskiego i wszelkich zapiekanych w nim ingrediencji. Więc pomyśleliśmy, że będzie to fajny pomysł. Jak pomyśleliśmy tak też zrobiliśmy. W lodówce zalegał nam jeszcze słoik chutney-a z limonki i papai z dodatkami korzennymi(...)przyjęcie, a nie tylko na obiad. Zapoznajcie się z wynikami naszej pracy :) Ciasteczka z serem camembert i chatney-em z papai i limonki (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 chutney (dowolny, byle korzenny) 1 duży ser camembert, koniecznie francuski czarnuszka oliwa z oliwek Ciasto rozkładamy na stole i kroimy w kwadraty. Ser kroimy na kawałki, które włożymy
vegetanie
Krucha tarta z jagodami i jabłkami! 238SKŁADNIKI: - 5 jabłek Golden delicious - 3/4 szklanki jagód ( ja użyłam mrożonych) - cukier waniliowy - kardamon Jabłka obierz ze skórki podziel na ósemki. Wymieszaj z jagodami, cukrem i kardamonem. NA KRUCHE CIASTO: - 200 g mąki pszennej - 120 g masła - 120 g brązowego cukru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka lodowatej wody - 1 żółtko W/w składniki szybko zagniatamy, aby zbytnio(...)ogrzać ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wyłóż formę do tarty, wyłóż jabłka i jagody. Piecz w temp. 200 stopni C przez 50- 60 min. na złoty kolor. Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Pięknego dnia! Z uśmiechem
SMYKWKUCHNI
Ciastka a'la Apple Pies z McDonald's 404Pyszne, wypchane po brzegi kawałkami jabłek smażone w głębokim oleju ciastka z ciasta francuskiego <3 Ciasteczka, które dzisiaj prezentuję, smakują prawie tak samo, jak słynne na całym świecie Apple Pies z McDonald's. Oczywiście smak jabłek jest mniej przetworzony i 'żelowy' :) Przepis znalazłam na stronie Popsugar . Zapraszam do smażenia! Składniki na 4 ciastka: opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka(...)rozpuszczamy masło, wsypujemy wszystkie przyprawy i cukier, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy jabłka i gotujemy ok 10 minut, często mieszając, aż całkiem zmiękną. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy 8 prostokątów o wymiarach 5x10 cm. Na 4 prostokąty wykładamy nadzienie z jabłek, przykrywamy pozostałymi i łączymy krawędzie dociskając widelcem. 3. W garnku rozgrzewamy olej. Żeby sprawdzić
My Culinary Art
Brazylijskie ciasto bananowe 355mamy nasze ciasta i placuszki jabłkowe, Brazylijczycy mają swoje bananowe. Zdjęcia mówią same za siebie jak pyszne:-) Składniki: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru pół szklanki mleka pół szklanki oleju 2 jajka całe 1 łyżka proszku do pieczenia 6 bananów (miękkie i dojrzałe) łyżka cukru i łyżka cynamonu (jako zamiennik użyliśmy cukru cynamonowego) Forma na ciasto: tortownica(...)forma na ciasto okrągła 25 cm Przygotowanie: Do dużej miski wrzucić: jajka, mąkę, cukier, mleko, olej oraz pokrojone cieniutkie plasterki 3 banany. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać proszek do pieczenia. Przelać masę do tortownicy lub formy na ciasto (wcześniej wysmarowanej masłem). Na surową masę do dekoracji położyć cienkie plasterki 3 bananów (np, tak jak na zdjęciu). Posypać cynamonem
Smaki Brazylii
Colowiec 1359Dziś zapraszam wszystkich na smakowite ciasto z colą. Zachwyci każdego, nie tylko wielbicieli coca coli, ponieważ jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Dodatkowo(...)smaku coli. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam
Tradycyjna kuchnia Kasi
Rogale drożdżowe z konfiturą 400minut, aby ,,ruszyły,,. 3. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, masło rozpuścić i przestudzić. 4. Do mąki dodać rozczyn, żółtka, sól i ciepłe mleko. Wyrabiać ciasto, dodając resztę ciepłego mleka i przestudzony tłuszcz. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, po wyrobieniu odstawić na godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość grubo(...)Szklanką wycinamy kółka, lekko je wałkujemy, nakładamy konfiturę, zlepiamy, a resztę ciasta przecinamy na paseczki i okręcamy je wokół rogalika. 6. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować rozmąconym białkiem. 7. Piekarnik rozgrzać do 190 C, piec
Apetyczna babeczka