Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne 191bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka szczelnie owinięte na Święta, drugie konsumujemy na bieżąco. Ciasto można upiec nawet 6 tygodni wcześniej, a wskazane przynajmniej 3 tygodnie przed Świętami. Choć uwierzcie, jest dobre już na drugi dzień. Jednak leżakowanie ciasta i podlewanie(...)kilka dni alkoholem, sprawia, że ciasto na święta jest idealnie dojrzałe. Czytaj więcej
bistro mama
Ciasto bananowe z amarantusem i mascarpone 231babeczki. Wybrałam bananowe. Nie pamiętam dziś dokładnego przepisu na nie, ba! w ogóle go nie pamiętam. Za to doskonale pamiętam, że ta kulinarna porażka wyleczyła mnie na lata z ciast pieczonych z dodatkiem bananów. Do czasu :) Do czasu, kiedy Mela z bloga Pierwsze primo poprosiła mnie o upieczenie tortu dla swojej córeczki na roczek. Był tylko jeden warunek - tort miał(...)być bez białek. I jak tu upiec biszkopt bez białek??? Jakie ciasto wymyślić? Doświadczenia z alergiami pokarmowymi nie mam żadnego, poprosiłam więc o radę Patyskę, autorkę Smakołyków Alergika . A ona poleciła mi właśnie ciasto bananowe... I od tej pory ja z tym ciastem się nie rozstaję! Ono pachnie, smakuje i robi się samo! W dodatku przekrawa się na krążki
bistro mama
Niebiańsko delikatny sernik, który rozpływa się w ustach 375pokruszone herbatniki, które pod wpływem masy serowej oraz ciekła przemienią się w przyjemny herbatnikowy spód :) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, uchylamy drzwiczki i chłodzimy go w piecyku minimum przez godzinę. Po wyjęciu sernik studzimy jeszcze w temperaturze pokojowej. Jemy dopiero po upływie kilku godzin, jednak(...)długi czas wart jest swojej ceny. Smak, delikatna konsystencja ciasta rekompensuje oczekiwania :) Podajemy sam lub posypany cukrem pudrem. Proponuję zrobić to dopiero po nałożeniu na talerze, ciasto jest wilgotne, że wcześniejsze pszypruszenie cukrem będzie niewidoczne. Podobnie wszelkie polewy wsiąkną w ciasto i zabarwią je. Ja dodatkowo talerz wzbogacam musem z truskawek i ew. małym "kleksem" bitej śmietany
Taste Of My Day
I znów coś słodkiego 331stanu. Mój świąteczny nastrój psuły piętrzące się przede mną notatki z psychologii klinicznej, i świadomość, że lada dzień mam egzamin. Na osłodę poczyniłam za to jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Do tego ulubiona, zimowa herbata i choć jedna, mała chwila wytchnienia. Jabłkowe róże w cieście francuskim składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 80 g cukru 5 łyżek(...)Około 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie pociąć na 12-13 pasków o szerokości 2 cm. Na każdym pasku układamy plasterki jabłek tak by nachodziły na siebie
Przysmaki Karolki
Brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami 218Kolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy. Czas przygotowania: 75 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania 23,00 zł SKŁADNIKI: 200 g czekolady(...)Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni
kulinarnyJa
Placek z owocami i migdałową kruszonką 200Jeśli lubicie dużą ilość owoców, połączenia słodko-kwaśne i migdały, które nadają ostateczny charakter temu wypiekowi - ten placek powinien przypaść Wam do gustu. Kolejny pomysł na ciasto drożdżowe, czyli deser prosty, idealny na weekendowe popołudnie. Można go spakować w koszyk i ukoronować nim wiosenny piknik. Troszkę mi smutno, że nie dostałam rabarbaru, ale trudno. Składniki: 350g mąki pszennej(...)jajko. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Dodać do mąki. Połączyć wszystko mikserem. Uformowaną kulę zostawić przykrytą w misce na 2 do 3 godzin. Formę do ciasta nasmarować masłem. Wyłożyć do niej ciasto i odstawić na kilka minut. Przez ten czas odsączyć owoce z wody i przygotować kruszonkę - wszystkie jej składniki ugnieść dłońmi. Owoce wyłożyć na ciasto
W kuchni wieczorem
Ciasto imbirowe z cytrynowym lukrem 223dodaje lekkiej pikanterii i świeżości (polecam spróbować udka z kurczaka po chińsku czy orientalne filety z kurczaka ). Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne. Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak. Do gorącej herbatki, jak znalazł(...)Ciasto: * mąka- 300 g * cukier brązowy- 180 g * jajka- 2 szt. * masło- 180 g * mleko- 120 ml * suszony imbir- 1,5 łyżeczki * imbir kandyzowany- 45 g * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * soda- 1 łyżeczka Lukier: * cukier puder- 1/2 szklanki * sok z cytryny- 2 łyżeczki Ciasto: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i suszony imbir
Kraina Miodem Płynąca
ŚNIEGOWE KULE 374oknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć! Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)miękkie masło – ok. 230 g * płatki migdałowe – 100 g * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka * cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy olejek waniliowy. Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Z ciasta formujemy kuleczki ( mniej
Ostra na Słodko
Babka Jagodowa 205rodzinny obiad. Ja na przykład nigdy nie mogę się zdecydować na jeden deser, zawsze muszę zrobić co najmniej 3. Bo albo ktoś akurat może nie mieć ochoty na suche ciasto i będzie wolał zjeść coś z budyniem, albo np. ktoś ma ochotę na pucharek owoców? Ciężko trafić w gusta 13 osobowej grupie na raz. Dlatego zawsze staram się jakoś pogodzić(...)puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Śmietanę dodajemy stopniowo do masy na przemian z suchymi składnikami. Ciasto przelewamy do formy na babkę ( z kominkiem ) posypując w połowie szklanką jagód, a następnie przykrywamy drugą częścią ciasta, zdobiąc ponownie jagodami. Pieczemy około 1 h. Przed wyłączeniem najlepiej sprawdzić patyczkiem
Słodkie Przyjemności
Ciasto owocowe na maślance 277Wróciłam! Opalona, totalnie wyczerpana i zadowolona. Kończą się wakacje i z tym właśnie kojarzy mi się szybkie ciasto z owocami. I mam całkiem fajny przepis. Tak, to jest bardzo dobry przepis. Niewiele składników, proste i szybkie wykonanie. Przed wyjazdem zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi. Wszystkim bardzo smakowało, mimo, że moim zdaniem było zbyt ciężkie. Przepis trochę zmieniony, ale zainspirowałam(...)dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy składniki sypkie na przemian z maślanką, mieszamy dokładnie. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły na dno i wrzucamy na ciasto, jagodami posypujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Słodkie Przyjemności
Zakręcone ciasteczka 187mąki Sposób przygotowania: Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i dalej miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i ugniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Oba kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie(...)ciasta cienko rozwałkowujemy i nakładamy na siebie mocno przyciskając, następnie rolując. Ciasta muszą się ze sobą stykać. Gotowe rulony cienko kroimy na talarki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników wychodzi około 50 małych ciasteczek. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Studzimy na blaszce. Smacznego! Trzymajcie kciuki za moje zwierzaki
Słodkie Przyjemności
Podwójnie czekoladowa tarta 413gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy(...)następnie cienko rozsmarowujemy na blacie i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe zawijasy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około
Słodkie Przyjemności
Kawowa babka z orzechami włoskimi 252espresso 160 g cukru 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów włoskich + mała garstka do ozdobienia ciasta 120 g gorzkiej czekolady - na polewę Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy, gdy powstanie piana dodajemy cukier połączony z przestudzonym espresso i dalej ubijamy. Dolewamy olej(...)orzechami. Do płynnych składników dosypujemy partiami suche, mieszając łopatką albo mikserem na najniższych obrotach. Foremkę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąka albo tartą bułka i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy. Babkę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Gdy ciasto ostygnie wyjmujemy z formy, a wierzch ciasta polewamy roztopioną czekoladą
Słodkie Przyjemności
Brioszki 201dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i mleka, roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Do miski dodajemy również lekko roztrzepane jajka i zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie(...)odstępy. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Ciasto posypujemy makiem/sezamem i wstawiamy do rozgrzanego do 190`C piekarnika na około 25 minut. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemności
Drożdżówki z serem 183miski wbijamy jajka i ubijamy, następnie po łyżce dolewamy do masy jajecznej ostudzone mleko ciągle ubijając. Gdy masa będzie jednolita dodajemy drożdże i przesianą mąkę – zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto ( ja robię to robotem kuchennym z końcówką do ciasta drożdżowego) odstawiamy na około 1-2 h do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy z dodatkiem łyżki mąki, następnie(...)jednak użyłam łyżki. Robimy także kruszonkę – do zimnego masła dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy opuszkami palców – możemy użyć miksera z końcówką do ubijania białek. Gotową kruszonkę (kawałki pozlepianego ciasta) odstawiamy. Każdą bułkę ugniatamy po środku denkiem od wąskiej szklanki i nakładamy na nią około łyżeczki sera. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy wcześniej przygotowana kruszonką. Pieczemy około
Słodkie Przyjemności