ciasto - 164325 przepisów (strona:3691/10955)

RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM 221

Pyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia  bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom  Składniki: opak. ciasta francuskiego krem: 20 dag masła 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy

Z Majeczką w kuchni
SERNIK Z PIANKĄ 1056

Szybki do przygotowania, pyszny serniczek. Polecam, zawsze wychodzi i nie opada   Składniki: ciasto: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 2 jajka 1/2 kostki margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 4 żółtka 1 szkl cukru 1kg Twarożku sernikowego Hanusi z Mlekovity 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 budyń waniliowy pianka: 4 białka 1 szkl cukru 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połaczyć, zagnieść, rozwałkować, rozłożyć na dużej balszce. Wstawić do piekarnika, zarumienić. Masa: Do żółtek dodać cukier, utrzeć. Dodać twarożek, mleko, olej, budyń, wymiksować. Wylać na kruche ciasto. Piana: Białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać, wylać na ciasto. Zapiekać ok 60 min w 180 st. Do przygotowania sernika użyłam produktów Mlekovita: Zapraszam

Z Majeczką w kuchni
MURZYNEK EWY 453

pyszne ciasto podejrzałam na blogu  Z cukrem pudrem .  Ewa poleca go jako "najlepszy" i ... ma słuszną rację :))  Murzynek jest pyszny. Pięknie wyrósł, jest wilgotny i pyszny w smaku. Wprost idealny. Polecam go wszystkim miłośnikom tego typu ciast. Składniki: 125 g masła 3 jaja 2 szklanki mąki  5 łyżek powideł śliwkowych  1 szkl. mleka(...)mieszając. Masę wystudzić. Do przestudzonej masy stopniowo dodawać  mąkę wymieszaną z sodą, powidła, żółtka, i miksować, aż do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Formę keksową, u mnie o wymiarach 26x11 wysmarować masłem, obsypać kaszą manną, mąką lub bułką tartą i  wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st

Walijskie Pichcenie
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 251

bezglutenowym świecie zaświeciło piernikowe słońce! :) Szczerze powiedziawszy ściągając tu jego promienie nie natrudziłyśmy się zbytnio. Przepyszne, korzenne ciasto powstało szybko i przyjemnie się je przyrządzało. Rodzinne stanie przy piekarniku i oczekiwanie na wielkie rozkrojenie i posmarowanie kuszącego zapachem piernika stało się naszym wieczornym (w zasadzie nocnym, bo było to około 1:30) rytuałem. Gdy wreszcie "smakowa sekta" dobrała się(...)ciasta, słuch o nim zaginął. Zostały tylko okrzyki w stylu "pyszne" (!) i "możecie od razu robić kolejne". Udał nam się ten piernik. Smakował tak, że będziemy się nim często delektować. SKŁADNIKI: Piernik Bezglutenowy: - Masło, kostka, - Cukier trzcinowy, szklanka, - mód naturalny, 5 łyżek, - powidło śliwkowe własnej roboty, słoik 100 ml - Cynamon, pół opakowania, - Przyprawa piernikowa, 3/4 opakowania - Gorąca czekolada (skworcu

Wypisz Wymaluj
Tort czekoladowy z bananami 294

proszkiem do pieczenia. 3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około(...)mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia.     7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać. Następnie żelatynę dodać

Mała Cukierenka
Rolada jabłkowa 254

Nakład pracy...20 minut. Czas oczekiwania troszkę dłuższy, bo pieczenie i galaretka musi się ściąć. Ale to pestka z satysfakcją konsumowania. No i niedrogo. Ciasto: - 1 niepełna szklanka cukru pudru - szklanka mąki - 5 jaj -  łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Włącz piekarnik na 180° góra-dół. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka z cukrem i solą na sztywną pianę(...)koniec ubijania dodaj żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj stopniowo, ciągle mieszając do ubitych jaj. Ciasto rozłóż równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w 180° przez 20 minut. Po upieczeniu przykryj ciasto wilgotną ściereczką i obróć blachę do góry dnem, aby ciasto znalazło się na ściereczce i zwiń w roladę

Pasje Jolki
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 251

dodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny już w dniu pieczenia i jeszcze smaczniejszy (choć trudno to sobie wyobrazić) na drugi dzień, staje się wówczas jeszcze bardziej wilgotny i aromatyczny(...)buraka i kwaśną śmietanę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy pianę z ubitych na sztywno białek. Delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na przygotowaną wcześniej blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, na programie góra-dół, ok.40-50 minut, do suchego patyczka. Ja piekłam 40 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie wyjmujemy ciasto

Smaczne Zdrowe
Naleśniki na słodko z białym serem 233

Niby proste, a nie zawsze wychodzą. Przepis jest na 6 dużych placków. CIASTO - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 2 i 1/2 szklanki mleka 3,2% - szczypta soli - cukier wanilinowy  FARSZ - 400 g twarogu śmietankowego - cukier wanilinowy  + łyżka cukru białego - 1 żółtko - 7-8 łyżek jogurtu naturalnego - masło lub olej do smażenia Jeżeli chodzi o farsz(...)wszystkie składniki mieszamy, białko dorzucimy do ciasta naleśnikowego. Teraz ciasto. Do miski z jednej strony wysypuję mąkę, a z drugiej mleko. I powoli, zbieram trzepaczką mąkę. Tym sposobem unikniemy grudek. Gdy już mamy jednolitą konsystencję dorzucam jajko  + białko pozostałe z farszu, szczyptę soli i cukier waniliowy. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy , który daje całkiem inny

Pasje Jolki
Szarlotka z bezą (pianką) 719

większa), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wysmarować delikatnie masłem. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni. Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać cynamon(...)wymieszać. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Na podpieczonym spodzie układamy starte jabłka i wyrównujemy. Wyjmujemy z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i ścieramy ją na dużych oczkach na jabłka. Zamiast zetrzeć ciasto, można posypać nim, tak jak kruszonką. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 minut, aż wierzch się przyrumieni. Beza: Białka

Oryginalny smak
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 209

sposób… robi wrażenie Jeżeli chcecie ugotować 11 gruszek (tyle wyjdzie tartaletek) to radzę przygotować pół porcji płynu więcej do ich gotowania, wszystko zależy od wielkości gruszek. Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Gruszki: gruszki 3 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka wody 3/4 szklanki(...)Masa migdałowa: 100 g masła 100 g zmielonych migdałów 1/2 szklana cukru pudru 2 łyżki mąki tortowej 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki likieru o smaku amaretto Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, żółtko i jajko. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy

Oryginalny smak
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 285

Klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. Pachnący, puszysty, kwaskowy i nie za słodki. Jak większość ciast drożdżowych, najbardziej smakuje zaraz po upieczeniu. Z resztą… do następnego dnia nigdy nie dotrwał Składniki: 600 g rabarbaru (około 5 łodyg) 2 czubate szklanki mąki tortowej 150 ml mleka 40 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 jajka Kruszonka(...)rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Blaszkę o wymiarach około

Oryginalny smak
Tartaletki z pitają (smoczym owocem) 232

składnikami uzyskamy oryginalny i niepowtarzalny smak. Pitaję zmiksowałam z serkiem mascarpone i limonką, dzięki czemu powstał wyjątkowo pyszny krem, którym wypełniłam tartaletki. Polecam Składniki (na około 11 tartaletek): Kruche ciasto: 1 szklanka mąki 2 żółtka 120 g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Krem: 450 g serka mascarpone sok z 1 limonki 4 łyżki cukru pudru 1 pitaja (smoczy(...)owoc) Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy

Oryginalny smak
Czekoladowe tartaletki z masą karmelowo-orzechową 353

Tartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu… Składniki: Kruche ciasto: 1 szklanka mąki 2 żółtka 120 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Nadzienie: 1 szklanka cukru około 1/2 szklanki wody 1 szklanka orzechów włoskich 1/3 szklanki śmietanki(...)serek Apetina naturalny 1 łyżeczka masła Czekoladowe listki: listki np. mięty, róży, bazylii, wiśni (nie trujące!) kuwertura lub czekolada Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier puder i kakao. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka i masło, które siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto

Oryginalny smak
Kruche ciasteczka maślane 461

Przepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast - sernika czy tarty ( np. takiej jak ta ). To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków. Składniki: 0,5 kg mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 200 g masła (margaryny(...)Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche - śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Ciastkozercy
Drożdżowy placek z owocami 300

Drożdżowy placek z owocami Moja babcia zawsze była dla mnie niedoścignionym wzorem i kulinarnym autorytetem. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką to jedno z jej ciast, które mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam to ciasto jeszcze z jednego powodu: można je robić zawsze, niezależnie od pory roku, ponieważ tak samo dobrze smakuje ze świeżymi owocami jak i z owocami ze słoika - wiśniami(...)rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Po wyrośnięciu mieszamy razem z resztą składników, wyrabiamy drewnianą łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza. przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę i rozgniatamy palcami na całej powierzchni (żeby się nie przyklejało można nałożyć na ręce trochę masła). Na ciasto nakładamy owoce i kruszonkę . Pieczemy około

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania