ciasto - 164325 przepisów (strona:3638/10955)

Ciasteczkowe ciasto bez pieczenia 488

Ciasto bez pieczenia czy deser? Trudno powiedzieć, ale wiem, że jest pyszne. Taki mały torcik, który zrobiłam z okazji imienin mojego męża. Mała słodka niespodzianka, a taka wielka radość. Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał. Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich. Składniki: 400 g ciastek herbatników(...)zagotowania gotować około 5 minut, mieszając, a następnie wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać dokładnie razem. Przełożyć do tortownicy (18 cm ) i ubić łyżką. wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. W małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę, zdjąć z palnika i dodać pokruszoną w kostki czekoladę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić chwilę do wystygnięcia, a następnie polać ciasto

O kuchni z uczuciem
Dwukolorowe babeczki z rodzynkami i jabłkiem 239

Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem i olejem. Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi - mieszać do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto podzielić mniej więcej na pół. Do jednej części dodać kakao i wymieszać dokładnie. Do ciemnego ciasta dodać rodzynki - wymieszać. A do ciasta jasnego dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki(...)jabłko. Na dno każdej papilotki włożyć ciemne ciasto, a następnie jasne. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180stopni C ok.25 minut - piec do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Wędzona makrela w cieście francuskim 258

lodówkę i jeżeli nie macie tam kolejnego wina oraz… serka mascarpone, to jesteście szczęśliwi. Bo jest szansa, że faktycznie zjecie. Dzisiaj szybki numerek. Przepis na wędzoną makrelę w cieście francuskim. Może akurat macie w lodówkach. Składniki: 4 kawałki wędzonej makreli rolka ciasta francuskiego (no przecież nie będziemy robić sami po tym wszystkim…) 2 ząbki czosnku ostra papryka czosnek(...)niedźwiedzi mieszanka sałat oliwa z oliwek ocet balsamiczny Wykonanie: Czosnek miażdżycie i siekacie na drobną kostkę. Posypujecie nim makrelę. Potem posypujecie ją jeszcze ostrą papryką i owijacie w paski ciasta francuskiego odcięte z rolki. Na koniec posypujecie ją czosnkiem niedźwiedzim i wstawiacie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczecie jakieś 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni

GRUBY WAŁEK
Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem 185

przepis na najbardziej stresujące ciasto w dziejach! Przygotowane specjalnie na urodziny zaprzyjaźnionej Pani Matki. A jak wiadomo wszystkie panie matki to kwintesencja stylu i dobrego smaku, znawczynie sztuki pięknej i kulinarnej, damy o spojrzeniu pełnym niekiedy dobrotliwego niezrozumienia lub rozczarowania. I tego spojrzenia boimy się najbardziej. Gdyby to była któraś z naszych Pań Matek, ewentualną porażkę zmyłaby matczyna miłość(...)jest, jest stres. Większy niż przed pierwszą randką w ciemno. Składniki: ciasto (prawie) według przepisu z Kukbuka 150 g daktyli suszonych 3/4 szklanki wody 200 g masła 170 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia krem masło orzechowe z 500 g fistaszków ( przepis tutaj ) 350 g serka mascarpone

GRUBY WAŁEK
Makuszek z ananasem 2703

Zapraszam na pyszne ciasto makowe z masą śmietanową i ananasem. Ciasto, które ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka(...)czekolady. PRZYGOTOWANIE 1. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy po około 25 minut w temperaturze 170 stopni.  2. Masa: Galaretki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z malinami i polewą czekoladową. 229

Pyszne ,proste ciasto z malinami i polewą czekoladową.Spód to czekoladowy murzynek ,góra jasny biszkopt .Smacznego. Składniki : blaszka kwadratowa o boku 20 cm 0,5 szklanki mleka 100 g masła 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Do garnka wlać mleko ,dodać masło ,cukier i kakao i podgrzać do rozpuszczenia(...)zmiksować ,dodać mąkę i delikatnie wmieszać ją łyżką w masę jajeczną. Dodatkowo: maliny,mrożonych nie rozmrażamy wcześniej Najpierw wkładamy do piekarnika czekoladowy spód z malinami wysypanymi na wierzchu ciasta i podpiekamy je 15 minut .Następnie na chwileczkę wyjmujemy ciasto, wykładamy na wierzch jasną masę i pieczemy dalej w 170 stopniach przez około 15 minut.Ciasto dekorujemy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa

Ladylaura.
Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 293

Przecież to sprzeczność chyba :-). Koniec narzekań...w jednym z pierwszych postów napisałam, że na tym blogu się nie narzeka i trzeba tego dotrzymać! Więc, ostatnio będąc w domu upiekłam ciasto według przepisu...siostry Leonilli. Tak, tak tej siostry co to ją chyba wszystkie babcie (włącznie z moją kochaną Babciunią) kochają, bo ma audycję w Radiu M. Siostra, jak jej postura(...)wskazuje, lubi sobie dobrze zjeść więc jej ciasta, z reguły, są bardzo smaczne i kaloryczne. Jak jest z innymi potrawami - nie wiem. Książkę pt. ciasta siostry Leonilli, można kupić chyba w każdym przykościelnym sklepie, ma ona już nawet swoją naśladowczynię - niejaką siostrę Anastazję - równie pulchną :-D. Przepisy są u naszej siostrzyczki nawet ciekawe, ale opis ich przygotowania jest troszkę mało

sierotka maRysia w kuchni
bułeczki kokosowe 288

upieczeniu będzie płynna a tak nie było ale i tak była przepyszna. Jest to idealne danie śniadaniowe:-) wspaniale smakują z ciepłą herbatą. Bułeczki z nadzieniem kokosowym Składniki: na ciasto: * 600 g mąki pszennej * 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych * 1 szklanka letniego mleka (250 ml) * 2 jajka * 100 g roztopionego masła * 60 g cukru (następnym(...)jajko roztrzepane, do posmarowania * wiórki kokosowe do posypania Nadzienie: * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego * 1 szklanka wiórków kokosowych * 2 żółtka * 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej Do dzieła!!! Wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ja robiłam je na bazie zwykłych (nie suchych)drożdży więc dodatkowo użyłam jeszcze pół szklanki mleka na rozczyn. A poza tym to połączyłam wszystkie składniki, wyrobiłam gładkie ciasto i odstawiłam

sierotka maRysia w kuchni
Pocałunek murzyna 459

Nazwa tego ciasta jest powalającą! Widzicie już nie starczają mi całusy Rysia - JA CHCĘ MURZYNA :-DD. Nie wiem kto wymyśla takie nazwy ciast ale na pewno jest on bardzo twórczym człowiekiem W sumie to mogłabym się zając czymś takim - takie pole do popisu! Musiałabym uruchomić do tego całą swą fantazje i jej już widzę te nazwy - były by lepsze niż(...)rzeczywistości. Poszukiwanie pracy baaaardzo dołuje. Jej, nie zdawałam sobie sprawy, że aż tak bardzo. Niech mi ktoś zdradzi może jakiś sposób na szybkie znalezienie zatrudnienia! Ale czas na przepis. Ciasto wychodzi pyszne i idealnie się nadaje na wszelkie okazje gdyż prezentuje się naprawdę doskonale. Minusem jest to, że przygotowanie go zajmuje bardzo długo czasu, ale warto - pychota po prostu! POCAŁUNEK

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto dyniowe – po raz pierwszy 243

było - wygląd - jak wszyscy wiemy nie ma znaczenia - bo było pyszne! Masa jest bardzo kremowa i strasznie korzenna, a kruchy spód z orzechami - poezja - rozpływa się w ustach! Ciasto z dynią łatwe 25 minut plus gotowanie i studzenie pieczenie 45 minut blacha 25/35 Składniki: na ciasto * 250g maki krupczatki lub tortowej * 200g masła * 3 łyżki cukru pudru * 1 żółtko * szczypta(...)gałki muszkatelowej * 0,5 łyżeczki zmielonych goździków * 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru * 250 ml kremówki Do dzieła!!! Składniki na masę zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wykładamy ciastem blachę. Dynię gotujemy w małej ilości wody. Studzimy. Przeciskamy przez praskę (ja zmieliłam blenderem). Śmietanę gotujemy z przyprawami. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy piure z dyni

sierotka maRysia w kuchni
Rysiowe ciasto urodzinowe… 316

być tort w kształcie aparatu... wyszedł tort w kształcie aparatowego grata " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> było dużo śmiechu... i tak oto zamiast tortu powstało ciasto tortowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto wychodzi bardzo wysokie jednak zdjęcia były robione na drugi dzień kiedy beza już zmiękła od masy... Ciasto Rysiowe Składniki(...)wrzenia. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do wiśni - gotujemy do całkowitego zgęstnienia. Studzimy. Biszkopt przekrajemy na pół dolną część nasączamy herbatą z cytryną i dowolnym alkoholem. Ciasto układamy w kolejności: biszkopt masa z nutelli beza wiśnie biszkopt masa z nutelli do ozdoby tortu użyłam pokruszonej bezy która wyglądała jak złoty pył

sierotka maRysia w kuchni
Magiczne ciasto – Lubelskie pieczenie po raz I !!! 173

mnie wyczyn " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wraz z innymi Kuchareczkami postanowiłyśmy umówić się na wspólne pieczenie i wybór padł na popularne ostatnio Magiczne ciasto Moje wyszło chyba troszkę zakalcowate ale przyznam, że było bardzo smaczne Magiczne ciasto Składniki: 5 jajek 180 g cukru cukier wanilinowy 180 g margaryny 100 g czekolady łyżeczka kakao(...)pieczemy przez godzinę w 160 stopniach - u mnie od góry delikatnie zaczęło się przypalać więc przykryłam je folią aluminiowa i tak się dopiekało ;-). Po wyjęciu z piekarnika ostudzić ciasto i wstawić do lodówki. Ciasto powinno się rozdzielić w trakcie pieczenia jednak widać to dopiero po przekrojeniu. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Szkockie ciasto bananowe 241

Przepis prosto ze Szkocji Zanim wypróbowałam ten szkocki chlebek bananowy nasłuchałam się o nim tyle, że już musiałam go upiec - bo skoro Kuchenny Ryś zachwala ciasto - bo on ciastkowy to zbytnio nie jest - to musi być to ciasto pyszne i w sumie faktycznie takie jest. Szkocki chlebek bananowy nie należy do trudnych wypieków - ale to do siebie mają chyba wszystkie(...)szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli Do dzieła!!! Rozgniatamy widelcem banany. Masło ucieramy chwilę z cukrem. Dodajemy jajko, banany, sól, sodę i przesianą mąkę - wszytko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką   Ciasto pieczemy w formie na keksa o długości 25-30 cm wyłożonej papierem Pieczenie: 1 godzina w 180 stopniach - po upływie tego czasu dla pewności sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest

sierotka maRysia w kuchni
Walentynkowy 3 Bit 277

czerwonym kolorze. Ja postanowiłam zamiast kupować tonę serduszkowych produktów zrobić tonę słodkości dla Rysia - nie mam obaw, że mu w boczki pójdzie więc może sobie spokojnie zajadać te smakołyki Ciasto 3 Bit forma 25/30 cm Składniki: ok 400 g herbatników (niecałe 2 duże opakowania) puszka masy krówkowej 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej czekolady masa budyniowa(...)krówkową, przykrywamy ją kolejną warstwą ciastek. Następnie wykładamy gorącą masę budyniową i po raz kolejny i ostatni układamy herbatniki. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch ciasta następnie ścieramy czekoladę. Gotowy deser wkładamy do lodówki na noc. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje i kroi się na drugi dzień. Moje sugestie: W mojej masie krówkowej pojawiły się

sierotka maRysia w kuchni
Lubelski Kociołek – Jabłka! Tartaletki z karmelizowanym jabłkiem i żurawiną 238

cukru szczypta soli Oraz: 3-4 jabłka 3/4 szklanki cukru łyżeczka skórki z cytryny łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu mała garść żurawiny kandyzowanej łyżeczka esencji waniliowej Do dzieła!!! Ciasto kruche zagniatamy, połową wykładamy foremki do małych tart. Resztę ciasta oraz gotowe foremki wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w dość grube plastry. Na suchą patelnię wsypujemy cukier(...)Polewamy esencją i dodajemy cynamon, skórkę z cytryny i sok - delikatnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na kilka minut. Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wkładamy foremki wyłożone ciastem i pieczemy do zarumienienia. Na podpieczone spody wykładamy jabłka i ścieramy na nie na tarce resztę kruchego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż nasze tarty ładnie się zarumienią. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania