leśny mech 162CIASTO: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jaja 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA ŚMIETANOWA: 400 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 2 łyżki cukru waniliowego owoc granatu SPOSÓB WYKONANIA: Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody(...)dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy je na talerzu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksami. Na ciasto wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy okruszkami ciasta i obkładamy owocami granata. Wstawiamy
Darcia w kuchni
Tarta z truskawkami i bitą śmietaną 134Składniki: ciasto: 150 g masła 100 g cukru 250 g mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli masa: 330 ml śmietanki kremowej 30 % 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 300-500 gram świeżych truskawek Sposób wykonania: Przesianą mąkę , cukier, pokrojone w kawałki masło, żółtka i sól zagniatamy aż uzyskamy jednolitą masę,schładzamy w lodówce przez około 30 min. Piekarnik(...)nagrzewamy do temp. 180 stopni. Blachę do tarty smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, przenosimy na formę do tarty wykładając nim dno i boki formy. Przycinamy wystające brzegi ciasta, spód tarty dziurkujemy widelcem , wkładamy do piekarnika na 20 minut, studzimy, przenosimy na talerz. Truskawki myjemy obieramy z szypułek. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, studzimy. Śmietankę
Darcia w kuchni
ciasto kruche ze śliwkami 154Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 żółtka 1 kostka margaryny 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 2 kwaśne 18 % śmietany po 400 ml każda 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 białka Dodatkowo: 300 gram śliwek ( można użyć innych owoców ) Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiałam, dodałam żółtka(...)mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywno, przełożyłam do masy śmietanowej, delikatnie wymieszałam łyżką. Śliwki umyłam , osuszyłam, wyciągnęłam pestki. Na blachę 24x33 wyłożyłam papier do pieczenia, potarkowałam trzy części schłodzonego ciasta. Przykryłam masą śmietanową na której wierzch położyłam połówki śliwek ( koniecznie skórką do dołu ). Całość posypałam ostatnią częścią potarkowanego ciasta. Piekłam w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 godzinę
Darcia w kuchni
waniliowe prostokąty 176przepisów Madzi :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g) na krem: 750 ml mleka 18 dkg cukru wanilia 10 dkg budyniu 25 dkg masła Sposób wykonania: Ciasto rozwałkować lekko i pokroić na 3 równe pasy (ja pokroiłam wzdłuż), ponakłuwać widelcem i piec ok 15-20 min w 190st, ostudzić. Budyń rozpuścić w odrobinie mleka, resztę zagotować w rondelku, dodać(...)cukier i wanilie. Wystudzony budyń zmiksować z masłem na krem. Przekładać: ciasto + krem + ciasto + krem. Wierzch polać polewą z cukru pudru, można dodać do niej łyżkę olejku rumowego
Darcia w kuchni
Tarta z jabłkami pokryta pianą z jogurtem 192poranną jajecznicę, łaskawie zostawiając jedną sztukę, kiedy ja mam w planach wielkie pieczenie....) i ulubione do wypieków jabłka. Co powstało i jakie jest dokładne wykonanie? Zapraszam poniżej :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki - 100 gram margaryny do pieczenia - 1 żółtko - 3 łyżki cukru - pół szklanki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4-5 jabłek piana: - 1 białko - szczypta soli - pół kubeczka(...)jogurtu naturalnego - 3 łyżki cukru - ok. 1 łyżec zka margaryny do posmarowania blachy - 2-3 łyżeczki kaszki mannej do posypania Przygotowuję ciasto- łączę ze sobą mąkę, margarynę, żółtko, proszek do pieczenia, cukier i wodę. Wkładam do lodówki na ok. 30 minut. Smaruję niewielką ilością margaryny formę do tarty, posypuję kaszką manną, wykładam ciasto. Podpiekam przez ok. 10 minut
Wielopokoleniowo
Ananasek 232Ostatnio trochę mniej piekę, ale czasami chce się coś słodkiego. Polecam Wam wspaniałe ciasto Ananasek z przepisu s. Anastazji, ale z małymi moimi poprawkami. Dodałam dodatkowo mleko do budyniu, bo na taką wielkość blachy jeden budyń i sam sok to zdecydowanie mało. I to była bardzo dobra decyzja, bo wyszło super. Polecam Wam również ciasto Smakosz , które także jest(...)masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 35 minut. Masa budyniowa 1 puszka ananasów 1 budyń śmietankowy (dałam dwa budynie + 1 szklankę mleka) Z puszki ananasów odlać
O kuchni z uczuciem
Ciasto migdałowe z kremem pistacjowym 236Postanowiliśmy zrobić Karolowi ciasto na urodziny. A ponieważ Karol bardzo lubi migdały i orzechy, podeszliśmy do tematu dość esencjonalnie. Goście znowu byli zachwyceni odwrotnie proporcjonalnie do sąsiadów, którzy odgłosy smakowej ekstazy potraktowali jako zamach na ciszę nocną. Nam znowu było bardzo miło. Wam polecamy powtórzyć ten przepis w domach. Tylko uprzedźcie co najmniej wszystkich innych na piętrze… Składniki: ciasto(...)albo szpatułką, albo mikserem na najniższych obrotach. Przelewacie masę na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczecie 30-35 min w 150 stopniach. Pozostawiacie do ostygnięcia, następnie przekładacie ciasto na talerz. Z wierzchu popęka, w środku będzie wilgotne – w każdym razie będzie ze wszech miar delikatne, więc ostrożnie! Pistacje wyjmujecie ze skorupek i mielicie w robocie kuchennym. Mikserem
GRUBY WAŁEK
Tarta hokkaido 166drugą na kawałki. posmarować oliwą i upiec ok 30 min w temp 180 st. wystudzić. Z mąki, pół szkl cukru, masła, żółtek i szczypty proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wylepić formę do tarty. Podpiec w temp 180 st przez 15 min. Na podpieczonym spodzie ułożyć dookoła cząsteczki upieczonej dyni. Resztę dyni włożyć do blendera, dodać pół szkl cukru, aromat(...)cytryny, otartą skórkę, śmietankę i zmiksować dokładnie, dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Następnie ubić białka i wymieszać z masą i wyłożyć masę na ciasto. piec w temp 180 st przez 30 min. pod koniec można włączyć termoobieg dla podpieczenia. Jeszcze ciepłe ciasto posypać posiekaną czekoladą, która się ładnie przyklei do ciasta i zastygnie. Dziękuję za wspólne wypiekanie; Bożena MDK - przepis
Gotowanie jest łatwe
Wilgotne ciasto 'Kokos i czekolada" 178czekolada to jedno z najbardziej udanych połączeń kulinarnych. Nieważne jaki deser przygotujecie z tych składników - zawsze będzie pyszny i spotka się z uznaniem gości. Dziś zapraszam na kawałeczek wilgotnego ciasta czekoladowego pod kokosową chmurką i błyszczącą polewą... brzmi wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! Zapraszam :) Składniki: 60 g gorzkiej czekolady, roztopionej 85 g kakao 200 ml wrzącej wody 145 g mąki(...)będzie puszysta. Do masy jajecznej wlewać na zmianę mieszankę czekoladową i mleko kokosowe. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Formę (ok. 23 x 23 ) wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec do suchego patyczka ok. 50-60 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Krem: 250 g mascarpone 80 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Śmietankę
Chocolate Muffin Blog
Rustykalna tarta owsiana z jabłkami i cynamonem 230nieco pozmieniać tradycyjny przepis, tak więc pominęłam zwykłą mąkę i zastąpiłam ją... zmielonymi płatkami owsianymi. Nie chciałam używać specjalnej formy do tarty, więc sama zrobiłam taki oto rustykalny placek. Ciasto jest pyszne, prawie idealnie kruche i wspaniale komponuje się z jabłkami, cynamonem oraz miodem. Kwintesencja jesieni! Składniki : owsiane ciasto 200 g płatków owsianych 100 g otrębów owsianych 200 g masła(...)żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Płatki owsiane wraz z otrębami zmielić w malakserze na mąkę. Zimne masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. warstwa jogurtowa mały jogurt naturalny 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki
Kuchnia Ellie
Kruche ciasto z winogronem i kremem budyniowym 274Składniki: (na dużą blaszkę) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru pół kostki masła- 125g- u mnie 82% 16 g cukru waniliowego łyżka proszku do pieczenia pół szklanki śmietany 18% pół szklanki mleka- u mnie 1,5% szczypta kardamonu 1 duża kiść winogron- wyg\drylowanych duża szczypta cynamonu około 1/2 a nawet 3/4 łyżeczki- do smaku(...)opakowania budyniu waniliowego( budyń na pół litra mleka) 125 g masła pół litra mleka opcjonalnie barwnik spożywczy Opcjonalnie: czekolada deserowa rozpuszczona w kąpieli wodnej bądź posypka czekoladowa Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem 3. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. 3. Dodawać mleko aż ciasto będzie sztywniejsze ale nie będzie się kleiło
KreatywnePiny
Piernik kawowy z jabłkami 257Piernik uwielbiam, za kawą przepadam, a jabłka w cieście także smakują świetnie ;-) Dlaczego zatem tego wszystkiego ze sobą nie połączyć? ;-) Od kilku tygodni unoszą się w moim domu kawowe aromaty. A do filiżanki kawy najlepszy jest kawałek domowego ciasta również z dodatkiem kawy ;-) I oczywiście jabłuszka, pyszne i zdrowe :-) SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju(...)dodaję stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, olej i kawę. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Dodaję jabłka. Delikatnie mieszam i wylewam całość na blachę. Piekę ok. 45 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg). Ciasto jest przepyszne! Puszyste, delikatne, a dodatek jabłek sprawia, że również
Wielopokoleniowo
Torcik orzechowy z otrąb pszennych- w domowej polewie czekoladowej 174Idealny torcik orzechowy na bazie otrąb pszennych! mniam! Składniki na ciasto: 5 dag otrąb pszennych 5 dag orzechów włoskich 5 jajek 2 łyżki mąki tortowej 15 dag cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia wiórki kokosowe do formy Składniki na polewę: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao 10 dag masła Wykonanie ciasta: Białka ubić na sztywno, wsypać(...)masa zgęstnieje, dodać otręby, zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać, przełożyć do przygotowanej małej formy. Piec w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Wykonanie polewy: Zagotować mleko z cukrem i kakao. Następnie odstawić, utrzeć z masłem i polać w całości ostudzone ciasto
Tradycyjna Kuchnia
Półfrancuskie ciasteczka 168zastanawialiście się czym różni się ciasto francuskie od półfrancuskiego? Otóż to drugie, jest zdecydowanie łatwiejsze w wykonaniu. Przygotowuje się je z dodatkiem środków spulchniających (twaróg lub kwaśna śmietana). W ten sposób powstaje półfrancuskie ciasto śmietanowe lub twarogowe. Składniki: 35 dag mąki pszennej 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 45 dag masła 4 żółtka jaja 1 szklanka kwaśnej śmietany sól(...)smaku cukier puder do posypki cynamon do posypki Wykonanie: Obie mąki posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Następnie zostawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia. Po czym rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej mąką, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Tradycyjna Kuchnia
Bananowa chmurka 403Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kto ma ochotę na bananową chmurkę? Pyszne ciasto, na kruchym spodzie z dużą ilością bananów z lekką masą śmietanową oraz bezą czekoladową. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach mmniam :-D. Idealne do popołudniowej kawki Po dłuższej przerwie na blogu, zapraszam do wypróbowania przepisu na bananową
Marta Gotuje