Jest to jedno z najprostszych ciast z rabarbarem. Puszyste, mięciutkie, pachnące... po prostu pyszne. Znika błyskawicznie! Kwaskowy smak rabarbaru idealnie łączy się za słodyczą delikatnego ciasta, mmm... pychotka!!! Polecam! Składniki na najprostsze ciasto z rabarbarem na blaszkę o wymiarach 24 cm x 28 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki(...)wsypujemy cukier, nadal miksujemy zmniejszając obrony do minimum, dodajemy żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy. Wsypujemy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Studzimy, wyjmujemy z blaszki, odwracamy do góry dnem (dzięki temu
Rozpustne gotowaniemiksując. Teraz odkładamy mikser zastępując go mątewką. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy ją wprost do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy ze sobą. Gładkie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy na pewno się upiekło :) MASA KARMELOWA: 1 niepełna(...)nasączamy np. słodkim kakao rozpuszczonym w 1/3 szklanki mleka. Na pierwszy blat nakładamy około 2/3 kremu, na nim układamy drugi blat, delikatnie dociskamy i smarujemy resztą masy. Na wierzchu ciasta rozsypujemy krokant i gotowe. Ja dodatkowo rant ciasta ozdobiłam masą maślaną z kajmakiem, która mi została z mazurka kajmakowego , a krokant ozdobiłam nitkami z karmelu, które i tak w większości
Rozpustne gotowanieJeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej głębi smaku, polecam! Składniki na babkę marmurkową makową: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 łyżki suchego maku 2 łyżki(...)Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto
Rozpustne gotowanieDziś zrobiłam kolejne szybkie ciasto. Nie wiem jak Wy, ale ja odkąd zrobi się ciepło każdą wolną chwilę spędzam w ogrodzie i nie mam dużo czasu na gotowanie i pieczenie, dlatego w mojej kuchni królują błyskawiczne przepisy na potrawy, najczęściej z sezonowych warzyw i owoców. Mam dużo sprawdzonych receptur i to jest jedna z nich. Wykonanie jest bajecznie proste(...)przygotowywaniu muffinek, czyli mokre+suche, na wierzch owoce i do piekarnika. Zdjęcia były robione 30 minut po wyjęciu z piekarnika. Widać, że rodzince smakowało ;) Bardzo polecam!!! Składniki na szybkie ciasto z rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm SKŁADNIKI MOKRE: 125 ml oleju lub roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Rozpustne gotowaniesztywno, następnie dodajemy zmielony twaróg, resztę cukru pudru, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną we wrzątku oraz przestudzoną żelatynę. Łączymy ze sobą dokładnie składniki. Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożoną biszkoptami. Ciasto wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 litra gorącej wody zostawiamy do lekkiego stężenia. Sernik wyciągamy z lodówki kładziemy na wierzch umyte owoce zalewamy galaretką. Ciasto zostawiamy
kgwjanczewostopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać z 8 minut, przykryć i zostawić do podwojenia objętości blaszka 24x29 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć wyrośnięte ciasto, łyżką zwilżoną w ciepłej wodzie wygładzić wierzch do ciasta powciskać opłukane, osuszone truskawki, trafiły mi sie bardzo duże kaszubskie truskawki, zostawić na 20 minut piec w 190 C około(...)minut, do suchego patyczka, 2 poziom, grzanie góra/dół ciasto zostawić do wystudzenia i przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ma ładny złocisty kolor, jest smaczne....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędodajemy słodzik/cukier i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, poza owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę. Wtedy bierzemy w obroty łyżkę i ucieramy ciasto ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce(...)jeszcze mieszamy. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy z niego placek grubości ok. 2cm, posypujemy płatkami migdałów i dociskamy je do ciasta. Biscotti pieczemy w temperaturze 180*C około 20 minut, po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, kroimy na porcje, jakie nam się marzą, studzimy i raz jeszcze podpiekamy około 5 minut. Gotowe
Spektrum Smakuskładniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3
Domowy Smak Jedzeniaesencji waniliowej łyżka soku z cytryny migdały w płatkach i cukier puder do posypania Przygotowanie: Zblendować olej, cukier, i mleko. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewając ją. Wymieszać ciasto i wyłożyć no nasmarowanej masłem roślinnym i opruszonej mąka tortownicy. Połowę wiśni wcisnąć w ciasto na głębokość 1 cm a resztę ułożyć na wierzchu ciasta. Kontrola jakości zdjęcia Tak przygotowane(...)ciasto piec w temp. 175 C około godziny. Smacznego
greenscarfszklanka mąki 1/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy cukier puder do posypania Wykonanie: Porzeczkę myjemy, przekładamy na sitko aby ociekło z wody. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski za pomocą widelca mieszamy wszystko razem około 3 minut. Dokładnie wymieszane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy owoce czerwonej porzeczki, posypujemy wyrobioną kruszonką
kgwjanczewochyba takiej osoby co by nie lubiła jabłek w cieście, przecież to smaki z dzieciństwa. Pyszne, słodziutkie placuszki idealne na deser czy kolację. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka olej do smażenia 2 łyżkki cukru pudru(...)łyżeczka cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem na gładką masę. Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć
magiczna kuchnia Kasilanguage:EN-US;} Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Blachę o wymiarach(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce na dużych oczkach większą część ciasta, delikatnie docisnąć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez 15-20 minut. Całkowicie wystudzić. Budyń: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżeczek cukru kilka kropel esencji waniliowej 2,5 szklanki mleka
kulinarnyswiatdomimąki 15 g proszku do pieczenia 150 g masła opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 350 g serka śmietankowego (z wiaderka) 100 g kandyzowanych owoców 100 g masła (do posmarowania ciasta) 150 g cukru pudru Przygotowanie Morele kroimy na cztery części i moczymy w likierze. Orzechy siekamy. Z mąki ,proszku do pieczenia ,tłuszczu ,cukru ,cukru waniliowego ,jajek i serka śmietankowego(...)zagniatamy ciasto. Dodajemy morele ,orzechy ,kandyzowane owoce oraz pokrojoną masę marcepanową ,ponownie zagniatamy ,dokładnie mieszając składniki. Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 70 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. W połowie pieczenia przykrywamy papierem wierzch ciasta. Po upieczeniu keks delikatnie wyjmujemy z formy ,polewamy rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem pudrem
R'n'G Kitchenmaku 1 l mleka 3/4 szkl miodu 100 g cukru 150 g masła 4 jajka garść rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej garść orzechów włoskich garść migdałów wanilia Ciasto: 400 g mąki 50 g drożdży jajko 3 żółtka 100 g cukru 150 g masła 2 łyżki słodkiej śmietany 2 łyżki kwaśnej śmietany skórka starta z cytryny szczypta soli Przygotowanie(...)Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru ,szczyptą soli i słodką śmietaną. Masło siekamy z mąką ,dodajemy rozpuszczone drożdże ,jajko ,żółtka ,cukier ,kwaśną śmietanę oraz startą skórkę cytrynową ,zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość 4 mm ,na wierzch wykładamy masę makową pozostawiając na około po centymetrze ciasta bez masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas pieczenia
R'n'G Kitchenmiksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę, oliwę z oliwek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i startą na grubych oczkach białą czekoladę - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładamy budyń oraz odsączone z syropu i pokrojone w plasterki brzoskwinie. W osobnej misce ucieramy składniki na kruszonkę(...)posypujemy nią ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180C piekarniku (góra i dół) przez ok. 60 minut do suchego patyczka. Po przestygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem. Smacznego
Emcia Pichci