ciasto - 164325 przepisów (strona:3624/10955)

Ciasto marchewkowe 185

Ciasto marchewkowe jest bardzo popularnym wypiekiem w krajach anglosaskich. Marchewka jako składnik wypieków była używana już w średniowieczu. Podczas pieczenia marchewka mięknie, nadając ciastu miękką i wilgotną konsystencję. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu) oraz orzechów i suszonych owoców. Można je podawać posypane cukrem pudrem  (jest to mój ulubiony sposób), polane lukrem, czekoladą(...)proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec dodajemy marchewkę i orzechy, dokładnie mieszamy. Formę o średnicy około 25 cm natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto i pieczemy około 50-55 minut (sprawdzamy patyczkiem). Podajemy posypane cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Kakaowa babka majonezowa 205

sernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie. Babka majonezowa zawsze wychodzi! Kakaowa babka(...)bawienie się w ubijanie białek itd., to może wszystkie składniki przełożyć do misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak poniżej. (Też wyjdzie Ciasto przekładamy do formy na babki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, a wyjmujemy z formy po ostygnięciu (po ok. 20 minutach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BABKA 4 SMAKI 214

Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dolewamy olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy z ciastem, które dzielimy na 4 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej mak i mieszamy, do trzeciej wsypujemy kisiel, mieszamy. ostatnią część ciasta pozostawiamy białą. Do blachy wykładamy(...)łyżce na zmianę każdy kolor ciasta. Najpierw jedną warstwę następnie na górę kolejną. Patyczkiem mieszamy w cieście dość energicznie, żeby dodatkowo kolory się połączyły. Pieczemy ok 45 minut w 180 st, do suchego patyczka

Z Majeczką w kuchni
Babka drożdżowa z kisielem 188

margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: drożdże rozetrzeć razem z 2 łyżkami cukru, dodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Dokładnie rozmieszać i odstawić na ok. 10-15 minut. Ciasto: żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą masę. Mąkę i kisiel przesiać, wsypać do żółtek, wlać również zaczyn i wyrabiać ciasto końcówką do ubijania ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania(...)dodać rozpuszczoną i ciepłą margarynę bezmleczną. Wyrabiać jeszcze chwilę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Foremkę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem, wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Wystudzić, udekorować lukrem (np tym ) i dowolną posypką. W towarzystwie wielkanocnej szydełkowej kurki Mięciutka i puszysta

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Babka kawowa. 204

tylko na święta, ale również do codziennej kawki lub herbatki. W moich przepisach znajdziecie również inne smaki babek, które możecie odszukać tutaj Znajdziecie tam mazurki i inne smaczne ciasta. A teraz zapraszam na dawkę kawy w cieście. Składniki 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)puszystą masę. Dodać mleko wymieszane z kawą i ucierać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Miksując wlewać olej. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Foremkę do babki z kominem natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka. Lukier kawowy 1 szklanka cukru

O kuchni z uczuciem
Czekoladowe rurki z kremem maślanym 192

tniemy na kawałki, dodajemy do miski razem z cukrem pudrem i esencją waniliową, ubijamy około 7 minut na gładki krem. Odstawiamy do lodówki. Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkowujemy – najlepiej na jeden długi a wąski pas. Foremki do rurek smarujemy olejem/masłem. Foremkę kładziemy na pas ciasta, zawijamy ciasto(...)odcinamy. Tak samo z kolejną foremką. Foremkę układamy tak, by z jednej strony jej kawałek wystawał, dzięki czemu od razu po upieczeniu ciasto zsuniemy z foremki. Drugi koniec zaś możemy delikatnie ścisnąć i „zamknąć” rurkę. Gotowe rurki układamy na blaszce – w pozycji leżącej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 12 minut – aż uzyskają złoty kolor. Upieczone rurki

Gotowanie i blogowanie
Mazurek kokosowo- orzechowy 227

Dekoracja: orzechy włoskie HELIO, rodzynki, wiórki kokosowe, jajka czekoladowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję wiórki kokosowe, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Ciasto wystające na brzegi podwijam w stronę środka i lekko dociskam. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni(...)przestudzonym mazurku rozsmarowuję masę orzechową . Ciasto dekoruję wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi , rodzynkami oraz czekoladowymi jajkami. Do przygotowania mazurka wykorzystałam masę orzechową oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Produkty HELIO to składniki idealne do przygotowywania domowych wypieków. Zawsze znajdą miejsce w mojej kuchni. Produkty są warte polecenia i zakupu. Zachęcam do zakupu produktów firmy  HELIO

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek migdałowy – z dżemem i kajmakiem 350

Ponieważ za pasem Wielkanoc postanowiłam podjąć się wyzwania i upiec mazurek. Lubię, gdy ciasto jest proste w wykonaniu i można je przygotować nawet późnym wieczorem bez obawy, że pobudzę sąsiadów lub zakłócę ciszę nocną. Tak.. takie są niestety uroki mieszkania w bloku. Ten mazurek na szczęście można przygotować bez użycia miksera. Spód nie jest słodki, dżem kwaśny, a masa(...)blenderze, niezbyt drobno. Można kupić gotowe już zmielone. Spód : 170 g mąki pszennej ( ja użyłam 450 ) 70 g mielonych migdałów 150 g masła Jajko Składniki połączyć, zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Uformować dowolny kształt – ja piekłam na kwadratowej

Niebieski kubek z kawa
Ptysie z bitą śmietaną 252

SKŁADNIKI Ciasto szklanka wody 125 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja cukier puder do posypania Bita śmietana 500 ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto      Wodę zagotować z margaryną. Dosypać mąkę. Podgrzewać, cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.  Gdy ciasto wystygnie dokładać(...)niego po jednym jajku i ubijać mikserem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać szprycą lub nakładać łyżką małe porcje ciasta. Piec 20 min w temperaturze 200°C. Bita śmietana Rozpuścić żelatynę w wodzie. Ubić śmietanę na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dosypać cukier. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać łopatką. Przekroić ostudzone ptysie i przekładać je bitą śmietaną. Posypać cukrem

Przepisy Kulinarne
Seromakowiec 179

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny 1 łyżka smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 5 żółtek     Wszystkie składniki przełożyć do miski. Ciasto dokładnie zagnieść ręcznie. Podzielić na 2 równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzine. Blachę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć papierem(...)skórkę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do sera za pomocą drewnianej łyżki. Dodatkowo: puszka masy makowej 2 łyżki bułki tartej Na spodzie blachy ułożyć rozwałkowany większy kawałek ciasta. Posypać bułką tartą. Delikatnie równomiernie rozsmarować mak, następnie wyłożyć masę serową. Na wierzchu ułożyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta lub zrobić dekorację jak na zdjęciu. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

kulinarnyswiatdomi
Surowe ciasto ze skiełkowanej kaszy gryczanej 276

Dotychczas surowe ciasta do mnie nie przemawiały, głównie za sprawą ogromnej ilości orzechów do nich używanych, wiadomo nerkowce są pyszne, ale też bardzo, bardzo drogie, przynajmniej dla mnie. Lubię kaszę gryczaną, a ta nie palona jest już w ogóle przepyszna, podczas gdy kiełkuje „wydziela się” z niej glut, który jest wprost stworzony do sklejania. Napakowałam to ciasto samym(...)dobrem, tj. dodałam ostropestu, który leczy wątrobę, a jest praktycznie niewyczuwalny w potrawach, młody jęczmień źródło witamin i minerałów, siemię lniane itd. Może jakoś specjalnie to ciasto nie jest piękne, ale nadrabia i to bardzo smakiem i kremową konsystencją, o już wiem co mi przypomina- tiramisu! Składniki: 300 g suchej, niepalonej, skiełkowanej kaszy gryczanek 150 g daktyli 100 ml gorącej

greenscarf
Sernik alzacki z polewą czekoladową 232

Zainspirowałam się przepisem Michela Morana . Troszkę go zmodyfikowałam i uprościłam przygotowanie. Sernik rozpływa się w ustach - jest delikatny, puszysty i taki... serowy. Dzięki swojej sprężystości - idealnie się kroi. Wierzch ciasta udekorowałam polewą czekoladową, ale bez problemu można użyć np. jedynie cukru pudru. (Tortownica o średnicy 21 cm) Spód: 250g mąki pszennej 120g masła/margaryny 50g cukru 3-4 łyżki mleka(...)Masa serowa: 750g twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia ) 75 ml śmietany (najlepiej rzadkiej) 2 jajka 90g cukru 30g mąki kukurydzianej Dodatkowo: 100g czekolady 3 łyżki śmietanki   Przygotować ciasto na spód. Mąkę z cukrem oraz masłem/margaryną wymieszać i powoli połączyć z mlekiem. Całość zagnieść i wstawić do lodówki - na około 10-15 minut. Przygotować masę serową. Wszystkie

Di gotuje
Ekstrymalnie czekoladowe ciasto z kremem śmietankowym 164

Uwierzycie, że w calutkim cieście nie ma ani grama mąki? Ja na początku nie mogłam i sprawdzałam trzy razy czy czegoś nie pomyliłam :) Ciasto jest genialne... ciężkie, sycące i bardzo czekoladowe. Konsystencją przypomina brownie, ale zapewniam Was, że jest 100 razy lepsze i bardziej wilgotne :) W przepisie znajdziecie aż 300 g czekolady... dużo, ale raz na jakiś czas można zaszaleć(...)masy jajecznej wlać sos czekoladowy i zmiksować do połączenia. Pozostałe białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie (w trzech partiach) do masy. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem i przelać ciasto. Piec 35 minut w 180*C. Krem: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Składniki umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem. Wystudzone ciasto

Chocolate Muffin Blog
Babka kakaowa ucierana 218

wilgotna babka kakaowa. Zawsze się udaje. Ja piekę babki nie tylko na święta, ale i przez cały rok, bo je po pierwsze lubię, a po drugie to takie szybkie ciasto do herbaty czy kawy. Oczywiście jeszcze szybciej znika. Po mojej babce już śladu nie ma, ale przepis i zdjęcie pozostało. Może i Wy skusicie się na kakaową babę z polewą(...)mlecznej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku stale ucierając. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem ucierając ciasto. Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest

O kuchni z uczuciem
Francuskie różyczki 164

Superszybka i niebanalna przekąska, która może być doskonałą ozdobą stołu. Gotowa do podani w 25 minut i pyszna! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 15 dag salami (najlepiej o małej średnicy) ketchup pikantny jajko Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w poprzek w paski o szerokości około 2cm. Każdy kawałek smarujemy warstwą pikantnego ketchupu. Na paskach ciasta układamy plasterki salami(...)nachodziły na siebie. Rolujemy salami z ciastem tworząc różyczki. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w 210 stopniach

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania