Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Jabłecznik z galaretką i kremem Składniki: Biszkopt jajka - 4 szt mąka ziemniaczana - 0,5 szkl mąka pszenna - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa jabłkowa : jabłka - 1,3 kg cukier - 3 łyżki galaretka cytrynowa - 1,5 opak woda(...)szkl Krem śmietanowy śmietana kremówka - 300 ml śmietan -fix - 2 opak cukier puder - 3 łyżki Wierzch ciasta: galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana - 700 ml Sposób przygotowania: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku i cukier, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do jajek, ostrożnie wymieszać. Przelać
Kuchnia DanusiMoje drugie podejście do tortów w ogóle. Jest wegański i tak samo jak pierwszy dyniowy. Tym razem pomagała mi Miśka. Część 1 filmu/przygotowanie ciasta: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg Składniki: 450 g mąki pszennej 200 g brązowego cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i pieprzu po poł łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu(...)ksylitolu 50 g płatków ryżowych 200 g masy marcepanowej 50 g masła kokosowego Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 50 g brązowego cukru 50 g masła kokosowego Przygotowanie ciasta: Utrzeć na gładką masę olej z cukrem i bananami. Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć mąkę z masą bananową i puree z dyni. Upiec całe ciasto
greenscarfblenderem. Do masła dodajemy papkę z bananów, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 10×20 cm. Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nastawionym na 150 – 160 stopni. Po wyciągnięciu koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest(...)upieczone, po wkłuciu w środek i wyciągnięciu nie powinno być na nim surowego ciasta. Jeśli patyczek jest brudny z ciasta pieczemy kolejne 10 – 15 minut. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyjuż tylko i wyłącznie pieczenie. Spód przygotowany jest z pszennej mąki pełnoziarnistej. Nadzienie to jabłka prażone z cynamonem. Całość przykryta jest śnieżnobiałą pierzynką i chrupiącą, złocistą pierzynką. Ekspresowe ciasto na jesienne wieczory :) Spód: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)składniki. Chłodzimy w zamrażarce. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy po jednym jajka i dalej ucieramy, aż masa się połączy. Dodajemy mąki i proszek. Wyrabiamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wylepiamy dokładnie dno. Pieczemy 10 minut 200*C. Wyjmujemy ciasto, wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Białka ubijamy
Chocolate Muffin Blogroztopienia. Jajka roztrzepujemy z cukrem. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jajka, cukier wyrośnięte drożdże, wlewamy mleko ( powinno być ciepłe). Kiedy ciasto podwoi swoja objętość możemy wyrabiać bułeczki. Część ciasta wykładamy na deskę podsypaną mąką. Lekko rozwałkowujemy. Ciasto powinno być grube. Szklanką wyżynamy krążki. Na środek kładziemy śliwki (2 -3) zlepiamy(...)formujemy bułeczki, Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok 200 stopni do zarumienienia ciasta. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyprawda sezon owocowy jeszcze tra ale ja postanowiłam upiec tym razem coś innego, pełnego czekolady i śmietany, bo takie życzenie było rodziny. Wybrałam ciasto Nigelli Lawson czekoladowa chmura, które jest proste, w miarę szybkie w wykonaniu i pyszne. W dodatku ciasto jest bez mąki, prawie sama czekolada, wiec to idealna propozycja dla jej miłośników. Ciasto pysznie uzupełnia bita śmietana. Ciasto
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚlimaczki z ciasta francuskiego... Zbliżają się niespodziewani goście, chcielibyście uraczyć ich czymś słodkim to kawy? A macie może ciasto francuskie w lodówce? To żaden problem, przedstawiam ślimaczki z ciasta francuskiego, z nadzieniem takie jakie lubicie. Mogą być też w wersji wytrawnej np. z serem i pieczarkami, co tam tylko do głowy przyjdzie. Tu akurat wersja z nutellą i wiórkami kokosowymi(...)Płat ciasta francuskiego posmarować cienko nutellą, posypać wiórkami z kokosu, zawinąć w roladę i pokroić na 1-1,5 cm kawałeczki. Położyć na płasko na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jajeczkiem, choć to niekonieczne. Piec 15-20 min w 180 stopniach :) Nic trudnego a zadowala wszystkich
Pelusiowa Kuchniaodstawiamy na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: mąkę, maślankę, jajko, puree z dyni, cynamon, skórka otarta z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wkładamy przygotowane ciasto do miski wysmarowanej masłem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5-2 godziny, by podwoiło(...)swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-7 równych części i formujemy z nich kulki, każdą z nich spłaszczamy w dłoniach i nadziewamy łyżką konfitury z pomarańczy. Przygotowane bułeczki układamy na blaszce, zachowując spore odstępy między nimi i odstawiamy na 30 minut by wyrosły. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Studzimy
Mango Papajaczas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy(...)jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy
Niezły Młynekczekoladowego bez cukru 3 łyżki otrębów owsianych szczypta nasion chilli 1 duży banan Beza: 4 białka, szczypta soli, 1 łyżeczka naturalnego kakao PRZYGOTOWANIE: Zacznijmy od zrobienia masy na ciasto. Wszystkie składniki oprócz bananów umieść w mikserze i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Przelej masę do formy (ja wybrałam tortownicę). Umyj miskę miksera. Białka można ubijać ręcznie, dla mnie(...)długo trwa i jestem leniwa :). Użyj w mikserze specjalnej końcówki do ubijania białek. Wyłóż masę a bezę (ubite białka) na wierzch masy na ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200 stopni i piecz wstępnie około 40 minut. Po tym czasie na chwilę wyjęłam ciasto. Pokruszyłam bezę i dodałam do ciasta, wtedy też dołożyłam pokrojonego banana. Piekłam dalej przez 40 minut
ClauditteMissCookingSezon na maliny wciąż jeszcze trwa i dlatego malinowe ciasto wjechało na nasz stół. Do wypieku użyłam mąki samorosnącej, ostatnio jestem nią zauroczona, natomiast jeśli takiej nie macie wystarczy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dużo malin w tym roku zamroziłam i zrobiłam sok ale bez ciasta sezon nie byłyby pełny, stąd też mój wypiek. Ciasto lekkie, puszyste i bardzo(...)malinowe, polecam serdecznie. Proste ciasto malinowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCzas na kawę zapraszam na proste smaczne jesienne ciasto Składniki ciasto • 2 szklanki mąki • 2 szklanki cukru • 1 szklanka oleju • 5 jajek • 2 szklanki startych jabłek na grubej tarce • 2 łyżeczki sody (płaskie) • 2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki kakao polewa • 1/2 kostki margaryny • 5 łyżek cukru • 2 łyżki śmietany • 5 łyżek wody • 5 łyżek mleka w proszku • 1 płaska(...)wymieszać z cynamonem,dodać kakao,sodę wszystko razem wymieszać • Stopniowo dodawać do ubitych jajek na przemian z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać • Wlać ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut 190 stopni wymiary blachy 20/40 cm 2. Polewa • margarynę rozpuścić dodać cukier mleko w proszku
W królestwie smaków Beatysię i zaczęłam komentować posty na innych blogach i jestem z tego tytułu niezmiernie z siebie dumna. Z tej wyjątkowej okazji chciałabym zaprosić Was na jedno z moich ulubionych ciast, bardzo świąteczne i pachnące przyprawami korzennymi. Bez niego nie wyobrażam sobie Wigilii, a mój siostrzeniec mógłby chyba pożreć całą blaszkę! Przed Wami Piernik Staropolski. Przepis na ten piernik umieściłam(...)roku zawzięłam się i cyknęłam fotki na tyle wcześnie, że był jeszcze prawie w całości. Jest przepyszny i bardzo tradycyjny. To wersja twarda i bardzo korzenno-miodowa. Ciasto należy przygotować już w okolicach Andrzejek i nie ma się co przejmować, że będzie stało przez prawie miesiąc, uwierzcie że nic złego się z nim nie stanie. Piekłam go już drugi
Przepysznik - BLW i nie tylkociasto mnie naprawdę zaskoczyło. I nie tylko mnie, bo również moją mamę, siostrę, męża i tatę :) Jest niesamowite, zarówno z wyglądu jak i w smaku. Nazwę ma nieprzeciętną i bardzo pasującą do rzeczywistego efektu końcowego, pięknie będzie się prezentować zarówno na stole świątecznym, jak i urodzinowym czy imieninowym. Smak obłędny, szpinak nadaje mu nieco specyficznej goryczki, która bardzo wzbogaca całość(...)sztywno, pod koniec dodać słodzidło oraz sok z cytryny. Połączyć obie części masy przy pomocy łyżki (nie miksować!). Masę śmietanowo-serową wyłożyć na spód i obsypać dokładnie pokruszonym ciastem, udekorować czerwonymi owocami. Smacznego! Tosia i jej kuzyni byli zachwyceni ciastem i pożarli tak dużo, że byłam naprawdę w wielkim szoku. I to rozmarzenie na twarzach :) Na koniec zostało mi trochę
Przepysznik - BLW i nie tylko