ciasto - 163312 przepisów (strona:3633/10888)

Tarta piernikowa 187

Kolejna nasza wariacja świąteczna – tym razem to co bardzo lubimy z osobna a u nas w łącznym wydaniu czyli tarta piernikowa Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 170 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka jogurtu - 1 łyżeczka przyprawy korzennej Składniki na masę piernikową: - 155g mąki pszennej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody(...)cukru pudru - 1/4 kostki masła - dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy spód na tarte. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i mieszamy. Gotowe ciasto owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w piekarniku

Kuchenne Wariacje
Waniliowa tarta sernikowa 177

Kolejne wariacje tartowe na naszym blogu Dzisiaj waniliowa tarta sernikowa z pianką Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 350 g sera białego mielonego - 2 żółtka - 90 g cukru - 25 g budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 150 g mleka - 30 g oleju(...)łyżeczki esencji waniliowej Składniki na pianę: - 3 białka - 150 g cukru Forma do tarty 25 cm. W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę i cukier puder, dorzucamy łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wałkujemy

Kuchenne Wariacje
Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką 170

szklanka cukru - cynamon Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy na wielkość foremki. W między czasie robimy masę serową. Najpierw miksujemy jajka z cukrem(...)składniki zostawiając 1/4 szklanki mleka. Gdy masa jest gotowa dzielimy ją na 2 części gdzie do jednej części dodajemy kawę rozpuszczoną w 1/4 szklanki mleka (tej odłożonej). Na gotowe ciasto wylewamy po troszku raz jednej masy, a raz drugiej aż całość znajdzie się w formie do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 60 minut

Kuchenne Wariacje
Ciasto czekoladowo-wiśniowe 169

Jasne soczyste ciasto i wilgotne, w moim przypadku czekoladowo-wiśniowe nadzienie, to doskonałe połączenie. Dodatkowo oblane gorzką czekoladą nie wysycha tak szybko, a posypane płatkami kokosowymi wygląda bardzo dekoracyjnie, chociaż sprawiają one trochę trudności podczas krojenia. To już trzeci, wypróbowany przeze mnie przepis z książki Dr Oetkera. W oryginale było to ciasto czekoladowo – miętowe. Ja zrobiłam je o smaku wiśniowym(...)pierwsze dlatego, że nie miałam akurat pod ręką czekolady z takim nadzieniem. Po drugie wydawało mi się, iż zima to nie jest chyba najlepsza pora na takie „orzeźwiające” wypieki. Ciasto nic nie straciło ze swych walorów na tej zamianie. Myślę, że do upieczenia tego ciasta można użyć czekolady o dowolnym nadzieniu, jakie kto lubi i tak będzie znakomite". Czytaj

Wiem co jem
Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową 152

Znakomite ciasto przygotowane na dzień czekolady. Do jego zrobienia zainspirował mnie przepis z książki Dr Oetkera „Czekoladowe ciasta”. Przepis okazał się świetny, podobnie jak inne sprawdzone już przeze mnie przepisy z tej książki. Przygotowując ciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto

Wiem co jem
Ciasto omletowe z porzeczkami i lukrem 145

Ciasto, w którym zakochałam się od pierwszego kęsa już wiele lat temu. Piekę je 2-3 razy z sezonie porzeczkowym. W tym roku ze względu na dietę zrezygnowałam, bo nie byłabym w stanie oprzeć się wyżarciu połowy blaszki na raz. Kiedy tylko wyjmę ciasto z piekarnika i wystudzę na tyle, że nie poparzy języka, biorę łyżeczkę i wyjadam bezpośrednio(...)foremki :) Urok tego ciasta polega na połączeniu smaków słodkiego i kwaśnego oraz na jego konsystencji. Nie, to nie jest pomyłka - w tym cieście nie ma żadnych środków spulchniających ani zapachowych! Wersja z dodatkiem czerwonego agrestu i borówki amerykańskiej Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Piernik staropolski 217

Najbardziej czasochłonne ciasto, jakie do tej pory przygotowywałam. Ale było warto, spróbujcie sami - satysfakcja gwarantowana:) Piernik długo zachowuje świeżość, zwłaszcza przechowywany w chłodnym miejscu. Składniki (na 3 blachy 23x39 cm): 500 g miodu naturalnego 2 niepełne szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli(...)rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i ponakłuwać – powinno oddychać. Odstawić na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, balkon, ewentualnie lodówka), aby dojrzewało

Domowa Cookierenka Agi
Babka jaglana (bezglutenowa) 238

mąkę, dodać cukier, wiórki, proszek do pieczenia i jajka. Wszystko dokładnie zmiksować. Dalej miksując dolewać powoli rozpuszczone masło. 5. Banana zmiksować w blenderze, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. 6. Formę do babki (u mnie o średnicy 23 cm) wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Kilka razy postukać formą o blat, aby ciasto wypełniło zakamarki(...)minutach. 8. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie na ok. 15 minut, następnie ostrożnie przełożyć na kratkę. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 9. Na koniec posypać babkę cukrem pudrem. Ciasto zachowuje świeżość do 5 dni. Źródło/ Inspiracja: Magazyn Spring Plate

Domowa Cookierenka Agi
Babka marmurkowa 196

Ostatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA ,  potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole. Składniki(...)roztrzepane jajka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać mąkę, miksując tylko do połączenia składników. W małej miseczce wymieszać kakao, cukier i kawę rozpuszczalną. Wlać zaparzoną kawę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać mieszankę kawy z kakao i wymieszać. Małą formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na przemian wykładać do formy dwa rodzaje ciasta

Domowa Cookierenka Agi
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 149

Ciasto drożdżowe ze śliwkami przepis autorski // blacha 30x32 ~48g świeżych drożdży ~ 1 szklanka ciepłego(nie gorącego!) mleka ~3,5 szklanki mąki (450g) ~1/2 do 3/4 szklanki cukru (zależy jak słodkie są śliwki) ~60g masła, rozpuszczonego ~1 jajko + 1 żółtko ~ok.700-800g śliwek  Robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy(...)zostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Śliwki przekrawamy na cztery części.  Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry. Odstawiamy

chili & sugar
TORCIK BANANOWO-KARMELOWY 170

ciasto nie było robione bez okazji. Było robione na urodziny mamy. A ciasto dla mamy musi mieć w sobie to, co mama lubi. A mama lubi słodkości, lubi banany, lubi karmel. Nic więcej chyba już nie trzeba ;) Wszystkiego najlepszego Mamo!  TORCIK BANANOWO-KARMELOWY przepis własny // forma 18x18cm ~3 jajka ~3 łyżki mąki pszennej ~3 łyżki cukru ~łyżeczka proszku(...)masę. Całość przelać do formy 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 20 min. Po upływie tego czasu wyjąć biszkopt i przestudzić.  Na ciasto wyłożyć masę krówkową, banany pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Całość posypać kakao i odstawić do lodówki na ok. 1,5h. Smacznego

chili & sugar
czekoladowa niedziela #5 - dyniowe brownie 193

roku. Od tygodnia mamy już jesień, więc czas na coś typowo jesiennego. Do dzisiejszego przepisu postanowiłam dodać dynię. I co się okazało? Że dynia i czekolada to świetne połączenie! Ciasto jest jak na brownie przystało wilgotne i ciężkie, jednak niemalże rozpuszcza się w ustach i jest mięciutkie. Dynia nie jest w nim bardzo wyczuwalna, aczkolwiek nadaje brownie ciekawego aromatu. BROWNIE(...)jasnej, puszystej masy. Partiami dodajemy puree z dyni oraz rozpuszczoną czekoladę miksując na najmniejszych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy krótko, do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Formę, w której będziemy piec brownie wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy ciasto ok. 25-35 minut

chili & sugar
DRUGIE URODZINY BLOGA! ciasto marchewkowe i zbieg okoliczności? 162

postępy jeśli chodzi o fotografowanie jedzenia. Najszybszym porównaniem będzie obejrzenie posta urodzinowego dokładnie sprzed roku (klik) i porównanie go z dzisiejszym...Swoją drogą - cudowny zbieg okoliczności! Rok temu było ciasto marchewkowe i jest i dzisiaj :) Może stanie się to urodzinową tradycją bloga? Zobaczymy za rok... P.S. Z okazji urodzin blog dostał prezent - tj. nowy wygląd :) Jak Wam się podoba? :) CIASTO(...)MIODOWĄ GLAZURĄ przepis autorski // tortownica śr. 20-22cm ~130g mąki pszennej ~4 jajka ~400g startej marchwi ~2 łyżki roztopionego masła ~1/2 - 3/4 szklanki cukru - w zależności jak słodkie ciasto chcecie ~łyżeczka proszku do pieczenia ~50g miodu ~opcjonalnie - łyżeczka cynamonu Miód rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier i zmiksować

chili & sugar
Torcik makowy z bezami 183

Przepis na ciasto makowe znalazłam w starym zeszycie mojej mamy,dodałam do niego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet.... Składniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy(...)masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą

Wanilia i Kardamon
Delikatny sernik z musem jeżynowo-malinowym 195

skusić się na tak przygotowany delikatny sernik,prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Wielbiciele serników na pewno skuszą się na tę wersję.....:) Składniki Tortownica o śr 26 cm Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 80 g cukru 10 dag masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny Masa: 75 dag twarożku mielonego 3/4 szklanki cukru(...)kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu Mus owocowy: 150 g malin świeżych lub mrożonych 80 g jeżyn mogą być mrożone 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy jajko i zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy dno natłuszczonej lub wyłożonej

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania