ciasto - 164325 przepisów (strona:3645/10955)

Proste ciasto z malinami 210

Sezon na maliny wciąż jeszcze trwa i dlatego malinowe ciasto wjechało na nasz stół. Do wypieku użyłam mąki samorosnącej, ostatnio jestem nią zauroczona, natomiast jeśli takiej nie macie wystarczy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dużo malin w tym roku zamroziłam i zrobiłam sok ale bez ciasta sezon nie byłyby pełny, stąd też mój wypiek. Ciasto lekkie, puszyste i bardzo(...)malinowe, polecam serdecznie. Proste ciasto malinowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto jabłkowe 230

Czas na kawę zapraszam na proste  smaczne jesienne ciasto Składniki ciasto • 2 szklanki mąki • 2 szklanki cukru • 1 szklanka oleju • 5 jajek • 2 szklanki startych jabłek na grubej tarce • 2 łyżeczki sody (płaskie) • 2 łyżeczki cynamonu • 2 łyżki kakao polewa • 1/2 kostki margaryny • 5 łyżek cukru • 2 łyżki śmietany • 5 łyżek wody • 5 łyżek mleka w proszku • 1 płaska(...)wymieszać z cynamonem,dodać kakao,sodę  wszystko razem wymieszać  • Stopniowo dodawać do ubitych jajek na przemian  z olejem na koniec wsypać starte jabłka wymieszać  • Wlać ciasto na posmarowaną blachę tłuszczem  i wysypaną tartą bułką Piec ok 45 minut 190 stopni  wymiary blachy 20/40 cm 2. Polewa • margarynę rozpuścić dodać cukier  mleko w proszku

W królestwie smaków Beaty
Piernik staropolski 178

się i zaczęłam komentować posty na innych blogach i jestem z tego tytułu niezmiernie z siebie dumna. Z tej wyjątkowej okazji chciałabym zaprosić Was na jedno z moich ulubionych ciast, bardzo świąteczne i pachnące przyprawami korzennymi. Bez niego nie wyobrażam sobie Wigilii, a mój siostrzeniec mógłby chyba pożreć całą blaszkę! Przed Wami Piernik Staropolski. Przepis na ten piernik umieściłam(...)roku zawzięłam się i cyknęłam fotki na tyle wcześnie, że był jeszcze prawie w całości. Jest przepyszny i bardzo tradycyjny. To wersja twarda i bardzo korzenno-miodowa. Ciasto należy przygotować już w okolicach Andrzejek i nie ma się co przejmować, że będzie stało przez prawie miesiąc, uwierzcie że nic złego się z nim nie stanie. Piekłam go już drugi

Przepysznik - BLW i nie tylko
Leśny mech 257

ciasto mnie naprawdę zaskoczyło. I nie tylko mnie, bo również moją mamę, siostrę, męża i tatę :) Jest niesamowite, zarówno z wyglądu jak i w smaku. Nazwę ma nieprzeciętną i bardzo pasującą do rzeczywistego efektu końcowego, pięknie będzie się prezentować zarówno na stole świątecznym, jak i urodzinowym czy imieninowym. Smak obłędny, szpinak nadaje mu nieco specyficznej goryczki, która bardzo wzbogaca całość(...)sztywno, pod koniec dodać słodzidło oraz sok z cytryny. Połączyć obie części masy przy pomocy łyżki (nie miksować!). Masę śmietanowo-serową wyłożyć na spód i obsypać dokładnie pokruszonym ciastem, udekorować czerwonymi owocami. Smacznego! Tosia i jej kuzyni byli zachwyceni ciastem i pożarli tak dużo, że byłam naprawdę w wielkim szoku. I to rozmarzenie na twarzach :) Na koniec zostało mi trochę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mazurek pomarańczowy 199

gorzkawa, jak to bywa z pomarańczową konfiturą, ale w połączeniu z gorzką czekoladą, smakuje naprawdę obłędnie. Wszystkim życzę wesołych, spokojnych i ciepłych świąt Wielkanocnych! Mazurek pomarańczowy (na formę 26x35cm) Ciasto 375g mąki 200g masła 2 łyżki miodu jajko 2 żółtka 5 łyżek zimnej wody Masło posiekać z mąką, dodać miód, jajka i wodę, po czym zagnieść i schować na pół(...)godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyć na papier do pieczenia nieco większy od blachy, w której będziemy piec ciasto, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na placek większy od blachy tak, by po przełożeniu na nią utworzyły się wysokie brzegi. Na rantach można zrobić jakieś wzorki widelcem, a sam spód dość gęsto nim podziurkować. Piec w temperaturze 200 stopni mniej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francuskie zawijaski z truskawkami. 214

dłuższego czasu leżało ciasto francuskie w zamrażarce wiec w końcu postanowiłam je wykorzystać, a ze i truskawki już nasze polskie pojawiły się w sklepach i  na targach więc powstały te pyszne "ciasteczka". A jakie szybkie! Składniki; 1 arkusz ciasta francuskiego 2 pudełeczka serka owocowego (ja użyłam almette )ale spokojnie może być ok 30 dag twarogu wymieszanego z 3 łyzakmi(...)cukru i kilkoma łyzkami musu z truskawek. kilkanaście truskawek listki miety do dekoracji Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy  serkiem. (Zostawiamy kilka łyżeczek serka jeśli po upieczeniu chcemy ciastka nim udekorować)  Truskawki myjemy i kroimy na cienkie plasterki, rozrzucając niedbale po całym cieście. Nastepnie zawijamy w rulon. Blache wykładamy papierem do pieczenia. Rulon kroimy na plastry około

Radość kipiąca uśmiechem.
Brownie z kaszy jaglanej i orzechami pekan. 142

Kiedy gdzies w sieci wpadłam na ten przepis ,upłynęło wiele czasu zanim go wypróbowałam. Ciasto z kaszy? wydawało mi się mało apetyczne. Jednak do czasu az sama go wypróbowałam. I nastąpiło bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ  ciasto jest przepyszne. Piekę go bardzo często i tak już zostanie ;-)      Składniki;   1/2 szklanki kaszy jaglanej szczypta soli 3 jajka(...)można tez uzyc tortownicy)wyłożyć papierem do pieczenia. (papier jest obowiązkowy jeśli chodzi tez o tortownice ponieważ masa jest bardzo płynna i mogłaby wypłynąć szczelinami )Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 180ºC przez około godzine. Kroic dopiero po ostudzeniu, ponieważ ciasto jest dość wilgotne i lużne co jest bardzo mylne ponieważ wydaje nam się

Radość kipiąca uśmiechem.
Biszkopt kakaowy z papierówkami. 183

Ciasto powstało bardzo szybko. Moja córka chodziła za mną i prosiła o coś słodkiego. Ciast z masami oraz innych przekładanych nie lubi, więc postanowiłam upiec zwykłego biszkopta który znikł natychmiast! Składniki; 5 jajek 3/4 szkl. cukru pół szkl. mąki pszennej (ja uzyłam tortowej) pół szkl mąki ziemniaczanej 1 łyzeczka proszku do pieczenia 3 łyzki kakao 2 łyzki wiórków kokosowych(...)jednym żółtku i nadal ubijamy. Na samym końcu dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Teraz mieszamy delikatnie łyżką (ja mieszam drewnianą). Foremke wykładamy papierem i natłuszczamy. Wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Jabłka umyte i obrane kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nastepnie każdą ćwiartke kroimy na cienkie plasterki. Jabłka ukłądamy na cieście delikatnie wpychając je do środka

Radość kipiąca uśmiechem.
Rurki z kremem z bitej śmietany i dżemem porzeczkowym. 194

powidło możecie dodać wedle własnych upodobań. A więc zapraszam! Składniki; 2,5 szkl. mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 1 szkl. śmietany 18% Z podanych składników zagnieść ciasto. Mąke przesiać dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozgniatać w palcach, następnie dodać  śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około godzine a w tym czasie przygotować krem(...)masa będzie gęsta. Słodkość dżemu zależy od naszych upodoban, więc sami decydujcie ile cukru dodacie. Dodatkowo; kilka łyżek cukru 2 jajka Rurki metalowe nasmarować dokładnie margaryną. Z lodówki wyjąc ciasto, rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm. Pociąć go na paski o szerokości ok 2 cm. Każdą rurke szczelnie owinąć paskami ciasta. Przygotować dwa talerze - do jednego wsypać kilka

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort bezowy ze śliwkami 336

najlepszy jest pierwszego dnia, wtedy brzegi blatów bezowych są jeszcze chrupiące. Na drugi dzień wszystko mięknie, ale smakuje równie dobrze :) Przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , orzechy włoskie , śliwki

https:KKuchniaMniam
Ciasto oreo & reese's & peanut butter - bez pieczenia! 234

Ciasto w iście amerykańskim stylu! Proste i pyszne! Zapraszam! Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm. Składniki na spód: 500 g ciasteczek Oreo (lub podobnych) 100 g masła Składniki na masę: 180 g śmietanki 30% (mocno schłodzonej) 250 g kremowego serka śmietankowego Philadelphia 100 g masła orzechowego typu crunchy 1 łyżka miodu (użyłam akacjowego) Dodatki(...)masło orzechowe i miód - całość miksujemy na najniższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy gotową masę serową na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy jej powierzchnię za pomocą szpatułki. Wierzch ciasta posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz pokrojonymi cukierkami reese's. Całość obwijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 3 godziny. Ciasto należy wyciągnąć ok. 10 minut wcześniej z zamrażalki przed

Emcia Pichci
Marchewkowo-malinowe wegańskie markizy 159

aronii itp.- ja przesmażyłam maliny 5 minut z odrobiną cukru i zawekowałam) Przygotowanie: Mąki wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać na dużą deskę, na której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekać dużym nożem aż masło przestanie być wyczuwalne (około 10 minut mi to zajęło). Powstanie taki mokry piasek (bez obaw, sklei się(...)takiego ciasta dodać startą marchew i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciacha. Ciacho smarować dżemem i przykryć drugim z dziurką. Tak przygotowane piec około 30 minut w temp 190 C. Smacznego! ciacha są lekko słodkie, kruche, rozpływają się w ustach a do telko delikatnie wilgotne

greenscarf
Drożdżówka 155

Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać. Składniki: 3 szklanki mąki, 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, Drożdże 5 gr Kruszonka: Masło, cukier(...)ciepłym mlekiem (nie gorącym) i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy masę z drożdżami oraz olej (tak po kilka łyżek). Wrabiamy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Potem wkładamy do blaszki

Smaki Przyprawy i Kolory

Proponowane wyszukiwania