ciasto - 164325 przepisów (strona:3644/10955)

Słodkie środy - Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką 286

roku bardzo kolorową. Lubiłam w niej czas kiedy z drzew opadały barwne liście a w domu zawsze pachniało cynamonem, ot to takie moje wspomnienia. Dziś chciałam Was zaprosić na ciasto, którym raczyłam swych gości. Można rzec, że to jesienna chmurka kokosową z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta.  Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką  SKŁADNIKI : biszkopt(...)szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i stale miksujemy. Na koniec dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka) Warstwa jabłek:  Jabłka obieramy, ścieramy an dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy wodę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami 298

Sezon śliwkowy dalej trwa, więc oto moja kolejna propozycja z FILMEM . Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Przy tym wpisie chciałam również pokazać moje najnowsze, kolorowe miarki do płynów marki(...)drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny (wymieszałam mikserem, patrz FILM ). 3. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22cm lub 21x21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC

Mała Cukierenka
Kruchy przekładaniec masą śmietanowo-kokosową 210

smakoszy kokosu na pewno posmakuje takie ciasto...najlepsze na drugi dzień, wtedy kruche  placki nasiąkną masą i będą mięciutkie.. Ciasto miodowe 30 dkg mąki  15 dkg margaryny  2 łyżki miodu  1 łyżeczka sody  2 łyżki kwaśnej śmietany  10 dkg cukru  1 jajko  Masa śmietanowo-kokosowa 0,5 l śmietany(...)szkl.cukru pudru  1 opak.wiórków kokosowych  Wszystkie składniki ciasta miodowego wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i upiec osobno dwa placki.Śmietanę ubić z cukrem, na koniec dodać wiórki.Po wystudzeniu przełożyć masą.Dowolnie udekorować.Najlepsze na drugi dzień

Moje domowe kucharzenie
Piernik z dynią i bakaliami 179

moja kolejna dyniowa propozycja. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka chwil. Zapach ciasta podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy korzennej(...)Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem wlewam olej. Nadal ubijając stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną. 2. Do ciasta dodaję miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cm x 25cm. Piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jeżynowiec Joli 209

Atrakcyjne, lekkie ciasto, tortowe z sezonowymi owocami, owoce z galaretką więc orzeźwiające doskonałe na każdą okoliczność, a dodatkowym atutem jest prostota i szybkość wykonania Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka) kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry waniliowe ponadto(...)następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka. Mąkę łączymy z kisielem i proszkiem do pieczenia . Małymi porcjami dodajemy przesiewając przez sitko do masy jajecznej i stale, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu, gorące jeszcze przekrawamy wzdłuż na 2 części

kgwjanczewo
Jabłecznik z galaretką i kremem 234

Pyszne ciasto podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji  JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Jabłecznik z galaretką i kremem Składniki: Biszkopt jajka - 4 szt mąka ziemniaczana - 0,5 szkl mąka pszenna - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa jabłkowa : jabłka - 1,3 kg cukier - 3 łyżki galaretka cytrynowa - 1,5 opak woda(...)szkl Krem śmietanowy śmietana kremówka - 300 ml śmietan -fix - 2 opak cukier puder - 3 łyżki Wierzch ciasta: galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana - 700 ml Sposób przygotowania: Biszkopt  Białka oddzielić od żółtek.  Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku i cukier, zmiksować.  Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do jajek, ostrożnie wymieszać. Przelać

Kuchnia Danusi
Wegański tort dyniowy z kremem marcepanowym 218

Moje drugie podejście do tortów w ogóle. Jest wegański i tak samo jak pierwszy dyniowy. Tym razem pomagała mi Miśka. Część 1 filmu/przygotowanie ciasta: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg Składniki: 450 g mąki pszennej 200 g brązowego cukru pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i pieprzu po poł łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru lub kardamonu(...)ksylitolu 50 g płatków ryżowych 200 g masy marcepanowej 50 g masła kokosowego Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 50 g brązowego cukru 50 g masła kokosowego Przygotowanie ciasta: Utrzeć na gładką masę olej z cukrem i bananami. Mąkę wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć mąkę z masą bananową i puree z dyni. Upiec całe ciasto

greenscarf
Chlebek bananowy 314

blenderem.   Do masła dodajemy papkę z bananów, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy.   Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 10×20 cm.   Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nastawionym na 150 – 160 stopni. Po wyciągnięciu koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest(...)upieczone, po wkłuciu w środek i wyciągnięciu nie powinno być na nim surowego ciasta. Jeśli patyczek jest brudny z ciasta pieczemy kolejne 10 – 15 minut.   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Szarlotka pełnoziarnista z prażonymi jabłkami, pianką i kruszonką 262

już tylko i wyłącznie pieczenie. Spód przygotowany jest z pszennej mąki pełnoziarnistej. Nadzienie to jabłka prażone z cynamonem. Całość przykryta jest śnieżnobiałą pierzynką i chrupiącą, złocistą pierzynką. Ekspresowe ciasto na jesienne wieczory :)         Spód: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)składniki. Chłodzimy w zamrażarce. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną masę. Dodajemy po jednym jajka i dalej ucieramy, aż masa się połączy. Dodajemy mąki i proszek. Wyrabiamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i wylepiamy dokładnie dno. Pieczemy 10 minut 200*C. Wyjmujemy ciasto, wykładamy jabłka wymieszane z cynamonem. Białka ubijamy

Chocolate Muffin Blog
Bułeczki drożdżowe 200

roztopienia. Jajka roztrzepujemy z cukrem. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jajka, cukier wyrośnięte drożdże, wlewamy mleko                   ( powinno być ciepłe). Kiedy ciasto podwoi swoja objętość możemy wyrabiać bułeczki. Część ciasta wykładamy na deskę podsypaną mąką. Lekko rozwałkowujemy. Ciasto powinno być grube. Szklanką wyżynamy krążki. Na środek kładziemy śliwki (2 -3) zlepiamy(...)formujemy bułeczki, Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok 200 stopni do zarumienienia ciasta. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Czekoladowa chmura 209

prawda sezon owocowy jeszcze tra ale ja postanowiłam upiec tym razem coś innego, pełnego czekolady i śmietany, bo takie życzenie było rodziny. Wybrałam ciasto Nigelli Lawson czekoladowa chmura, które jest proste, w miarę szybkie w wykonaniu i pyszne. W dodatku ciasto jest bez mąki, prawie sama czekolada, wiec to idealna propozycja dla jej miłośników. Ciasto pysznie uzupełnia bita śmietana. Ciasto

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ślimaczki francuskie 188

Ślimaczki z ciasta francuskiego... Zbliżają się niespodziewani goście, chcielibyście uraczyć ich czymś słodkim to kawy? A macie może ciasto francuskie w lodówce? To żaden problem, przedstawiam ślimaczki z ciasta francuskiego, z nadzieniem takie jakie lubicie. Mogą być też w wersji wytrawnej np. z serem i pieczarkami, co tam tylko do głowy przyjdzie. Tu akurat wersja z nutellą i wiórkami kokosowymi(...)Płat ciasta francuskiego posmarować cienko nutellą, posypać wiórkami z kokosu, zawinąć w roladę i pokroić na 1-1,5 cm kawałeczki. Położyć na płasko na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jajeczkiem, choć to niekonieczne. Piec 15-20 min w 180 stopniach :) Nic trudnego a zadowala wszystkich

Pelusiowa Kuchnia
Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 212

odstawiamy na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: mąkę, maślankę, jajko, puree z dyni, cynamon, skórka otarta z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wkładamy przygotowane ciasto do miski wysmarowanej masłem, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 1,5-2 godziny, by podwoiło(...)swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-7 równych części i formujemy z nich kulki, każdą z nich spłaszczamy w dłoniach i nadziewamy łyżką konfitury z pomarańczy. Przygotowane bułeczki układamy na blaszce, zachowując spore odstępy między nimi i odstawiamy na 30 minut by wyrosły. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Studzimy

Mango Papaja
Czekoladowy tory z owocami leśnymi i mleczną masą 188

czas ubijając powoli dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy  go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30  minut. Upieczony biszkopt wyciągamy(...)jednym żółtku i powoli mąkę połączoną z kisielem, następnie dodajemy proszek do pieczenia i spirytus. Biszkopt lubi dużo powietrza dlatego ubijamy  go jeszcze ok 5 minut i przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30  minut. Upieczony biszkopt wyciągamy

Niezły Młynek
Ciasto z bezą i bananami 220

czekoladowego bez cukru 3 łyżki otrębów owsianych szczypta nasion chilli  1 duży banan Beza: 4 białka, szczypta soli, 1 łyżeczka naturalnego kakao PRZYGOTOWANIE: Zacznijmy od zrobienia masy na ciasto. Wszystkie składniki oprócz bananów umieść w mikserze i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Przelej masę do formy (ja wybrałam tortownicę). Umyj miskę miksera. Białka można ubijać ręcznie, dla mnie(...)długo trwa i jestem leniwa :). Użyj w mikserze specjalnej końcówki do ubijania białek. Wyłóż masę a bezę (ubite białka) na wierzch masy na ciasto. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200 stopni i piecz wstępnie około 40 minut. Po tym czasie na chwilę wyjęłam ciasto. Pokruszyłam bezę i dodałam do ciasta, wtedy też dołożyłam pokrojonego banana. Piekłam dalej przez 40 minut

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania