SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 200Dzisiaj coś na słodko :) Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast, w jej prostocie jest to coś. Zawsze wychodzi i smakuje rewelacyjnie. Zapraszam na pachnącą szarlotkę. SKŁADNIKI 2 czubate szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 250 g zimnego masła 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Cynamon Cytryna 7 średnich jabłek(...)Wykonanie Wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek, szybko zagniatam . Ciasto dzielę na 2 równe części, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na pół godziny. Obrane jabłka, trę na tarce o grubych oczkach. Dodaję sok z połowy cytryny, aby jabłka nie ciemniały. Starte jabłka posypuję 2-3 łyżkami cynamonu. Całość dokładnie
Zdrowo i kolorowo
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 249pozwolą douczyć się do ewentualnej przyszłości pod gastronomicznym kątem. Są niezwykle interesujące, można dowiedzieć się z nich tyle fantastycznych informacji! Tort Sachera zna każdy, jest bowiem najpopularniejszym ciastem czekoladowym, które powstało w 1832 roku w Wiedniu. Wymyślił go i wykonał pierwszy raz młody, szesnastoletni Franz Sacher, czeladnik w kuchni ówczesnego księcia Austrii, czyli Klemensa Lothara von Metternicha. Któregoś(...)jest to pierwsze podejście. Tort wyszedł bardzo smaczny, ale i tak wiem, że mogłoby być lepiej. Jeszcze nieraz go będę ulepszać. TORT SACHERA /źródło: "Historia Smaku" Bryan Bruce;/ ciasto: 100g miękkiego, niesolonego masła 60g cukru pudru 6 jajek 100g gorzkiej czekolady szczypta soli 100g drobnego cukru 100g mąki tortowej Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę o średnicy
W kuchni Karmel-itki
Alzackie podpłomyki Basi Ritz 316pani domu, poza przygotowaniem owego alzackiego specjału? Zakasałam rękawy i przygotowałam ten aromatyczny wytrawny wypiek na dzisiejszy obiad. W Alzacji nosi on nazwę Flemmkuchen. Jest to tarta przygotowywana na cieście chlebowym w dodatkiem śmietany, boczku i cebuli. Potrzebne nam: - 2 szklanki mąki pszennej - 125 ml wody (ja użyłam nieco ponad 150 ml i było idealnie) - 1 łyżka oliwy(...)cienko pokrojonego bekonu - sól - pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 st. (funkcja góra/dół). Mąkę i sól wymieszać w misce na średnich obrotach wkładką do ciasta drożdżowego, dodając po trochu wodę i oliwę. Miksować aż ciasto przestanie się kruszyć. Wyrabiać, aż stanie się miękkie i elastyczne, uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić
W poszukiwaniu inspiracji
Pierogi z pieca ! PYCHOTA ;-) 761Zaczniemy od pierogów, ponieważ je uwielbiam. Mogą mieć najróżniejsze farsze oraz ciasta, a ja zawsze będę je ubóstwiać :-) Inspiracją do tego przepisu był wypad na weekend do Torunia. Przemierzałam miasto w poszukiwaniu czegoś dobrego do jedzenia a przede wszystkim zdrowego. Wśród fast food'ów wypatrzyłam restaurację Stary Młyn i wiedziałam(...)muszę tam zjeść obiad :-) Było bardzo miło i pysznie, na pewno tam wrócę ! Wytrawne pierogi z pieca Ciasto: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej bądź mieszanka: 400 g żytniej razowej i 100 g pszennej; 250 ml mleka 2%; 2 łyżki masła roztopionego bądź oliwy z oliwek; jajko; 25 g drożdży świeżych; szczypta soli do smaku, czasem dodaję
Życie na widelcu
Domowy Tender jak z KFC 909kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy użyć gotowej przyprawy do kurczaka, wtedy rezygnujemy z dodatku soli ) ok. szklanka mąki na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli pieprz sałata lodowa majonez śmietana 12% lub 18% (opcjonalnie) Domowy Tender jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki(...)Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Następnie bułeczki
Słodka Strona
Focaccia z suszonymi pomidorami 273focaccię z oliwkami i z pieczoną dynią i rozmarynem . Obydwie były doskonałe. Dzisiejsza natomiast jest z suszonymi pomidorami. Oliwę z pomidorów można też wykorzystać do posmarowania ciasta. Focaccia z suszonymi pomidorami Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm Czas przygotowania: 9 godzin Składniki Ciasto: 500 mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży(...)Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, wlewamy rozczyn i oliwę. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy, dodajemy suszone pomidory i wrabiamy
Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki - przepis 328Przepisów na ciasto naleśnikowe jest cała masa, a ja przetestowałam też niejedną kombinację. Ostatecznie najlepiej robi mi się naleśniki z przepisu ciotki :-) Bo zawsze wychodzą, nigdy się nie przypalają i to ja decyduję, czy mają być grube, czy ultra cienkie. Jak grube, to nakładam chochlą ciasto naleśnikowe na patelnię i tak zostawiam, a jak cienkie, to po nałożeniu ciasta rozlewam(...)całą wielkość patelni. Pisząc rozlewam, mam na myśli, że biorę rączkę patelni i obracam, tak aby ciasto rozlało się ;-) Porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki oleju WYKONANIE Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i chwilkę miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodawać
Passions hobbies life
Domowy Grander jak z KFC 1064Stripsy: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do kurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej(...)Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 okrągłych bułeczek i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych
Słodka Strona
Chleb - pan Rustico 218wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) – 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania – 100 g mąki pszennej razowej(...)łyżeczka soli – 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto
Proste Potrawy
Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 282mieszamy z cukrem i drożdżami. Pozostawiamy w ciepłym miejscu około 10 minut. Mieszamy z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykrywamy folią i zostawiamy w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka(...)soli 1 łyżka oliwy Wodę mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Mąki łączymy z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszamy łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenosimy na stolnice i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Rozciągamy ciasto i składamy z powrotem do siebie. Nie podsypujemy zbyt dużo mąki, żeby ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pan Rustico - chleb hiszpański - styczniowa piekarnia 218udało mi się wziąć udziału we wszystkich piekarnianych akcjach. Mam nadzieję, że w roku 2015, będzie lepiej. Zaczynamy chlebem hiszpańskim. Chleb wyszedł smaczny, całkiem długo utrzymywał świeżość. Ciasto zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką. Poza przygotowaniem startera 24 godziny wcześniej - pieczywo mało kłopotliwe i szybko rosnące. 2,5 godziny i chleb gotowy(...)wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) użyłam drożdży instant Dr Oetker'a – 225 g mąki pszennej chlebowej
Stare Gary
Ciasto z pianką - babci Zosi 233pieczenia -cukier wanilinowy -aromat rumowy Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojoną margarynę i skruszamy w palcach. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy a trzecią rozwałkowujemy. Wykładamy dno i brzegi posmarowanej tłuszczem foremki(...)Rozwałkowujemy też ciemne ciasto. Dżem mieszamy z kilkoma kroplami aromatu rumowego i wykładamy do foremki z jasnym ciastem. Przykrywamy ciemnym ciastem. Z białek ubijamy sztywna pianę, na koniec dodajemy cukier wanilinowy i miksujemy. Pianę wykładamy na ciemne ciasto. Ciasto z zamrażarki tarkujemy na grubych oczkach i posypujemy nim pianę. Wstawiamy
Maminek kulinarny
Domowy sernik z jabłkami 289Sernik w każdym wydaniu jest pyszny, jeśli połączyć go z jabłkiem z Polskich sadów to mamy duet idealny. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtko 1 łyżka oleju 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg sera białego 12 dag masła lub margaryny skórka otarta z całej cytryny sok z połowy cytryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Apetyczna babeczka
Pizza a`la Caprese z Sosem Balsamicznym Malinowym 220niedawna ta pizza stała się moją faworytką. Dzięki połączeniu pomidorów, mozarelli z sosem balsamicznym malinowym pizza zyskała niebanalny smak, który mnie osobiście zauroczył. Zauważyłam, że ciasto drożdżowe na mące typ 0 zyskuje fajną puszystą strukturę. To takie moje spostrzeżenia dotyczące tej mąki. Zarówno mąkę typ 0 jak i kremowy ocet balsamiczny figowy nabyłam w sklepie Mantini, w którym można się(...)przy tym trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną
Blondynka Gotuje
Chałka 190śniadanie, z samym masłem - wystarczy ! Natchnienie znalazłam u Pracownia wypieków Składniki : Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego mleka 10g cukru 50g mąki Ciasto : 80g cukru 1 łyżka soli 800 g + 150 g mąki 3 jajka 100 g masła + 1 jajko do posmarowania + kruszonka/ mak / sezam - do posypania Przygotowanie: Z cukr u, drożdży(...)masło i zostawić do ostygnięcia, podgrzać mleko- nie może być gorące, mąkę, z roztrzepanymi jajkami, ostudzonym mlekiem i masłem, solą i z rozczynem połączyć i wyrobić gładkie ciasto, podsypując (150g)mąką by nie było zbyt klejące. Delikatne niezbite ciasto odstawające od ścianek, wyrabiać przez 5 minut na blacie. Ciasto ponownie włożyć do miski na około
Garnkowe fanaberie