ciasto - 164325 przepisów (strona:2721/10955)

Chleb ukraiński na zakwasie 207

Wspaniały, chleb z chrupiącą skórką,   sprężysty miąższ .. no i ten zapach ;-)   Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki. Ja dałam dużą keksówkę, ale była stanowczo za mała gdyż ciasto o mało co nie uciekło poza blachę. Przepis wzięłam z   TEJ strony   z małymi modyfikacjami. Składniki na zaczyn: 190 g zakwasu żytniego 220 g maki żytniej(...)wody Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 4 godziny w temperaturze ok 32 stopni C. Składniki na ciasto właściwe: Cały wcześniej zrobiony zaczyn 500 g mąki pszennej chlebowej 300 ml wody Od 0,5 do 4 g drożdży 10 g soli Dodatkowo: 1 rozmącone jajko Ziarna lub mak do posypania Sposób wykonania: Gotowy zaczyn

Na słodko lub wytrawnie
Żytni chleb z cebulką i kminkiem 185

mąki pszennej razowej 1/2 łyżeczki soli 170 g maślanki Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać i pozostawić w szczelnie przykrytym naczyniu na  4- 8 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki ( ok 30g) miękkiego masła 1 łyżka prażonej cebuli 1  - 2 łyżeczki kminku(...)świeżej bazylii drobno posiekanej Dodatkowo do posmarowania i posypania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania Sposób wykonania: Łączymy wcześniej przygotowany zaczyn i starter ze składnikami na ciasto właściwe i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli będzie się nadmiernie kleić należy podsypać je mąką. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na ok 2 godziny a następnie krótko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa 196

zakwasu żytniego 150 ml ciemnego piwa ( u mnie Krusovice) musi być ciepłe 100 g maki żytniej Wszystkie składniki wymieszać , przykryć szczelnie i pozostawić na 18 – 24 godziny. Składniki na ciasto właściwe: 650 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny (dałam „Smakowitą”) 300 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku 1  łyżka(...)wcześniej namoczonych ziaren pszenicy 3 listki świeżej, drobno pokrojonej bazylii 2 łyżeczki prażonej cebulki 2 łyżeczki suszonych drożdży Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko, Łyżka mleka Ziarna do posypania ciasta ( u mnie słonecznik) Sposób wykonania: Do wcześniej przygotowanego zakwasu piwnego dodać przesianą mąkę, ciepłą wodę, miód, sól, masło lub margarynę, namoczone ziarna pszenicy, prażoną cebulkę, pokrojoną bazylię, kminek oraz 2 łyżeczki suszonych

Na słodko lub wytrawnie
Maślane rogale z kruszonką 210

Bazę do przepisu znalazłam  W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu. Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można zrobić 16 rogali większych a wtedy po prostu podzielić ciasto na dwie części.   Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 40 g cukru(...)dodać do niego margarynę lub masło, cukier i sól a gdy się schłodzi, jajko, olejek waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, zaczyn i dokładnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 – 1,5 godziny, po tym czasie ponownie krótko wyrobić i podzielić na 2 części( na 16 większych rogali

Na słodko lub wytrawnie
Babka z orzechami laskowymi i czekoladą 218

Ostatnio mam fazę czekolady..  Prawie wszystkie wypieki są u mnie czekoladowe i  teraz  skubnęłam przepis z tej strony. Wspaniałe, lekko wilgotne ciasto o smaku  orzechowym to dokładnie to czego mi było potrzeba. Przepis jest na dużą kesówkę. Składniki na ciasto: 7 łyżek mąki pszennej ( trochę więcej niż płaskich ) 100 g mielonych orzechów laskowych(...)wymieszać a nastepnie połączyć z ubitą masą jajeczną i wszystko delikatnie wymieszać, aż do dokładnego połaczenia się składników. Dużą keksówkę wysamrować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie napełnić ciastem Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 175 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Jeżeli po nakłuciu patyczek będzie suchy, ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Pączki luksusowe 207

ciepłego ciepłego mleka z odrobiną cukru i mąki. Mąkę przesiać, dodać drożdże lub zaczyn, mleko, sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka, rum i na koniec rozpuszczone i schłodzone masło. Ciasto zagniatać kilka minut do momentu aż będzie gładkie i jednolite, można za pomocą miksera. Ja wyrobiłam ciasto za pomocą maszyny do chleba nastawiając program do samego wyrabiania ciasta. Z wyrobionego ciasta(...)uformować kulę i włożyć do głębokiego naczynia podsypanego mąką. Całość przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 -4 części i każdą rozwałkować podsypując mąką na placek o grubości 1- 1,5 cm. Szklanką o średnicy ok 6 cm wykrawać krążki a następnie pozostawić je jeszcze

Na słodko lub wytrawnie
Sernik gotowany 233

Najdelikatniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Wspaniała puszysta konsystencja, po prostu rozpływa się w ustach. Zamiast kruchego pieczonego ciasta można dodać herbatniki lub biszkopty. Z podanego przepisu wychodzi duża tortownica o średnicy 26 cm. Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na 3 kruche spody: 400 g mąki pszennej 2 duże żółtka lub 3 małe 150 g cukru pudru 150 g zimnego(...)masła lub margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania kruchych spodów: Ze wszystkich składników zagnieść szybko gładkie ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na 3 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości tortownicy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć rozwałkowane ciasto. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
Murzynek 182

wzięłam z tej strony . Bardzo szybko i łatwo się go robi no i wspaniały efekt końcowy w postaci wilgotnej czekoladowej babki, polecam :-) Z podanego przepisu wyszła mi duża keksówka ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 3 – 4 łyżki kakao 4 jajka ½ szklanki mleka 2 łyżki rumu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)małym ogniu, dodać mleko cukier i kakao. Podgrzewać do tego momentu aż się cukier rozpuści i powstanie jednolita masa czekoladowa a następnie wystudzić. Odłożyć ½ szklanki masy czekoladowej do polania ciasta po upieczeniu. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rum, żółtka i masę czekoladową. Wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec dodać

Na słodko lub wytrawnie
Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach 237

foremki trochę szersze od tradycyjnych keksówek. Składniki: 1 kg mąki żytniej, typ 720 100 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody do rozczynu + woda z ugotowanych ziemniaków do ciasta 5 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżeczki soli 2 łyżki suszonych pomidorów ze słoiczka, drobno pokrojonych 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka prażonej cebulki Szczypta mielonego kminku. Dodatkowo do smarowania(...)mniejsze kawałki i zalać taką ilością wody, aby sięgała 1-2 cm ponad ziemniakami. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wodę w której gotowały się ziemniaki pozostawić do ciasta. Z drożdży, cukru i ciepłej ( nie gorącej) wody zrobić rozczyn ( wszystko razem wymieszać) i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże ruszą. Z wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z miodem 172

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Udało mi się znaleźć chwilę wolnego czasu i postanowiłam upiec jagodzianki z miodem. Ciasto nie należy do najłatwiejszych, bo jest dosyć luźne a na dodatek się klei. Należy je umiejętne podsypywać mąką podczas formowania bułeczek. Warto się jednak pomęczyć dla efektu końcowego. Delikatne i puszyste, rozpływające się w ustach bułeczki z jagodami w środku. Pycha! Przepis(...)znalazłam w moich przepastnych zasobach karteczkowych wyciętych z gazet (z dość dużymi moimi modyfikacjami). Z podanego przepisu wyszło mi 15 bułeczek średniej wielkości. Składniki na ciasto : 500 g mąki pszennej 14 g suchych drożdży kilka kropel olejku waniliowego 80 g masła 250 mleka 2 jajka 4 łyżki miodu szczypta soli Nadzienie jagodowe: 300 g jagód 3 łyżki cukru pudru

Na słodko lub wytrawnie
Faworki pieczone w piekarniku 257

końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem wyszły przepyszne.  Nie można się od nich oderwać, takie są wciągające. Polecam :-) Z podanego przepisu wyszły mi 4 blachy faworków. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 45 g masła lub margaryny 3 żółtka 3 łyżki gęstej śmietany 18 % ½ łyżeczki olejku waniliowego Szczypta soli. Do posypania: Cukier puder Sposób wykonania: Masło(...)margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mąki krupczatki dodać wszystkie składniki wraz z wystudzonym tłuszczem i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto   położyć na stolinicę i uderzać wałkiem przez około 10 minut, żeby się napowietrzyło. Ciasto podzielić na 3 – 4 części i każdą rozwałkować na bardzo

Na słodko lub wytrawnie
WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA 172

Watykański chleb szczęścia zwany również jako Chleb przyjaźni Amisza pozwala się cieszyć swoim smakiem dopiero po tygodniu pracy nad nim. Jeśli kiedyś uda się Wam otrzymać zaczyn na to ciasto to serdecznie polecam . Przez czas oczekiwania, zgodnie z przepisem, w odpowiednich odstępach czasu ciasto należy mieszać i dodawać potrzebnych składników ("dokarmiać"). Na koniec, przepis nakazuje podzielić całość na 4 części(...)jedną z nich użyć do upieczenia chlebka zaś pozostałe "rozdać dobrym ludziom" (sąsiadom).                       Karolina dziękuję :) HARMONOGRAM : Podarowane ciasto wlać do miski z plastiku, szkła lub porcelany.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu. NIE MIESZAĆ METALEM !!! PONIEDZIAŁEK : dodać 250 g. cukru (nie mieszać) WTOREK : wlać 250 ml. mleka

Kuchnia w opałach
PIEROGI Z MALINAMI I CUKREM TRZCINOWYM 143

pierogi ? Ja i moja rodzinka bardzo, dlatego na produkcję pierogów zawsze muszę wygospodarować minimum pół dnia, bo pierogom nie ma końca. Trudno mi będzie podać dokładne proporcje składników na ciasto, bo najlepsze wychodzi metodą "na oko", trzeba je tylko dobrze wyrobić. Dzisiaj rozpoczynam Czterodniowy Festiwal Pierogów. Dzień(...)pierogi na słodko, z malinami. SKŁADNIKI: na ciasto mąka pszenna  szczypta soli ciepła woda trochę wody mineralnej gazowanej farsz  mrożone maliny cukier trzcinowy A jak to zrobić: Ciepłą wodę zmieszać z wodą mineralną gazowaną, która spowoduje, że ciasto będzie miękkie i elastyczne (mniej więcej w skali 1:4 - 1 to woda mineralna). Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę

Kuchnia w opałach
OWOCOWA TARTA Z Crème Pâtissière 164

Lato, lato wszędzie...... Bardzo smaczna propozycja na letni wieczór. Owoce, pyszny aksamitny krem, kruche ciasto mmmmm niebo w gębie. SKŁADNIKI: na ciasto 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki śmietany na krem 4 żółtka 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 1/2 laski wanilii 1 łyżka masła dodatkowo ulubione owoce(...)zrobić: Ciasto: Masło dobrze posiekać w mące, dodać cukier i śmietanę, zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Krem: Mleko zagrzać z miąższem z laski wanilii (można też na czas podgrzewania wrzucić samą laskę). Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać mąkę i rozmiksować. Pomału wlewać do masy z żółtek gorące mleko ciągle miksując. Przelać do rondelka

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania