ciasto - 163312 przepisów (strona:2712/10888)

Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 265

barwniki spożywcze - opcjonalnie. W lekko ciepłym mleku rozprowadzić amoniak.  Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę i mleko z amoniakiem.  Zagnieść wszystko na gładkie ciasto.  Do części ciasta dodałam sporą łyżkę przyprawy piernikowej i dokładnie zagniotłam. Tak samo postąpiłam z dodawaniem barwników: dolewałam po kilka kropli i zagniatałam aż ciasto nabrało jednolitej barwy. Użyłam(...)barwnika zielonego i żółtego. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny - czym dłużej tym lepiej. Zimne ciasto dzielić na kawałki i rozwałkowywać na ulubioną grubość. Ja część ciasta rozwałkowałam na grubość ciasta makaronowego, a część na grubszą. Wykrawać dowolne kształty foremkami lub radełkiem. (Po upieczeniu cieńsze ciasteczka były bardziej chrupiące, a grubsze przypominały biszkopciki.) Przed upieczeniem można posmarować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy pszenny chleb 199

łyżki mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po około 10 minutach wlać resztę ciepłego mleka, dodać sól, mąkę i oliwę. Zagnieść ciasto, które powinno być dość miękkie. Przykryć czystą ściereczką o odstawić do wyrośnięcia - powinno mniej więcej dwukrotnie zwiększyć objętość. Wyrośnięte ciasto zbić, aby pozbyć się nadmiaru powstałego podczas wyrastania gazu(...)Formę do pieczenia natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i piec przez około 45 minut. Przed pieczeniem można ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wtedy skórka uzyska piękny kolor i stanie się chrupiąca. Po upieczeniu ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bananowe babeczki z blond czekolą 223

Poniższy przepis jest właściwie przepisem na bananowe ciasto. Postanowiłam jednak upiec je nie w formie do babek czy keksów, lecz w papilotkach muffinkowych. To był dobry pomysł, gdyż jakiekolwiek ciasto z dodatkiem bananów jest bardzo wilgotne, a połączenie takiego właśnie środka z chrupiącą skórką jest bardzo smaczne. Ciasta jest trochę więcej niż na standardowe 12 muffinek, z góry(...)banan. Do mokrych składników przesypać suche i wymieszać. Nie ubijać, nie roztrzepywać, lecz tylko wymieszać do połączenia składników. Do foremek nakładać ciasta do wysokości 2/3 foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i piec przez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 188

się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć tam >klik!< Składniki ciasta: pół kostki masła , 20 dkg mąki pszennej ,  szczypta soli , szczypta grubo zmielonego pieprzu . dodatkowo: pasztet domowy , serek topiony , pieczarki . Zagnieść ciasto z masła, mąki, soli i pieprzu. Odstawić(...)lodówki na pół godziny. Foremki do tarteletek wysmarować masłem i wyłożyć niezbyt grubą warstwą ciasta. Można je równomiernie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a następnie uformować palcami, lekko zakładając brzeg ku gorze. Ciasto podpiec do minimalnego zrumienienia w temperaturze 170-180 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pasztetu wyrównując go w foremce. Na pasztecie ułożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polvorones de chocolate 199

dwóch dniach nic z nich nie zostało :) p.s. Do rozwałkowania używam dwóch listewek , kupionych w supersamie budowlanym, i zwykłego wałka.Rozwiazanie prostu, tanie i jakie skuteczne - grubość ciasta jest idealna :) Wpis znalazł się na liście Na zakwasie i na drożdżach . Składniki (na ok. 50-60 polworonów ): 300 g mąki tortowej 300 g smalcu 300 g cukru 100 g mielonych migdałów(...)składników się przemieszały, a mąka się uwodniła. Jeśli nie chcesz czekać aż 2 godzin, wstaw po prostu do zamrażarnika. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj z powrotem do lodówki. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm (lub ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki

Grahamka, weka i kajzerka
Babka Panettone 154

Babka, którą proponuję nie jest ciastem na święta, które już niedługo będziemy obchodzić w Polsce, ale we Włoszech jest spożywana na Boże Narodzenie czy też Nowy Rok. Może warto spróbować i u nas. Jest bardzo smaczna, pulchna,a kandyzowane owoce nadają jej specjalnego smaku. SKŁADNIKI 75 g cukru 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 ml letniego mleka(...)mąki 100 g masła 2 łyżeczki soli 100 g rodzynek  ok. 300 g owoców kandyzowanych (wg. uznania) WYKONANIE Do ciasta potrzebna będzie wysoka wąska forma. baka Panettone  jest wysoka i wąska. Drożdże rozkruszamy w misce mieszamy z łyżeczką cukru i dwiema łyżeczkami  mleka. Wymiesza, tak by uzyskać jednolitą konsystencje i nakryć

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi - moja miłość 189

chociaż nie wychodzi mi to tak sprawnie jak mojej mamie czy babci, bardzo chętnie zabieram się do pracy. Zanim nauczyłam się wykonywać super elastyczne oraz rozpływające się w ustach ciasto wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy.  Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków(...)obiad to będzie dobry dzień! Smacznego!                       Ciasto na pierogi nr 1 :  tutaj znalazłam - Wielkie Żarcie przepis  użytkownika behemotka84 w il oś ci - na dwie uwielbiające jeść pierogi osoby (ok. 30 - 40 szt. dużych, pełnych farszu pierogów

NA MOIM TALERZU
Babeczki z jabłkami 147

małym ogniu przez 5 minut, przez cały czas obracając. Wyciągamy i studzimy. Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu..     Jabłka stygną a my zagniatamy kruche ciasto. Do miski wsypujemy: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodajemy: -10 dkg margaryny -1 jajko -aromat śmietankowy Zagniatamy ciasto.    Cienko(...)rozwałkowujemy, wycinamy krążki, którymi wykładamy foremki. Inny, dłuższy pasek ciasta tniemy na wąskie paseczki.    Na surowe ciasto kładziemy jabłko i owijamy je dookoła paseczkiem ciasta, które będzie imitowało ponacinaną skórkę. Aby paseczek nie zsuwał się po jabłku musimy dolny koniec umieścić pod jabłkiem. Paseczki można łączyć. Paseczek kończy się w otworku jabłka, dociskamy go kawałkiem śliwki lub innego

Maminek kulinarny
Strucelki z makiem 184

wyrośnięcia.    Odrobinę poprawimy masę makową, czyli dodamy żółtko i pianę z jednego białka.    Mieszamy i masa gotowa.    Rozczyn gotowy, czas zagnieść drożdżowe ciasto. Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy szczyptę soli,      kilka kropli zapachu śmietankowego, 4 jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką.    Teraz wsypujemy(...)mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziej wyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że mąka może mieć różną wilgotność, więc jej ilość dodana do ciasta może się różnić o garść lub dwie. To trzeba wyczuć. Ciasto nie może być zbyt luźne ani zbyt twarde. Dolewamy roztopioną margarynę (nie może być zbyt gorąca). Wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się wchłonie. Jeszcze garstka mąki, formujemy

Maminek kulinarny
Sernik tradycyjny 224

twaróg gotowy ) -1 szklanka cukru -4 jajka -5 dkg margaryny lub masła -aromat śmietankowy -2 łyżki maki ziemniaczanej -dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboru Na ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -10 dkg margaryny -0,5 szklanki cukru pudru -1 jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao -aromat śmietankowy    Zagniatamy kruche ciasto(...)początku bez kakao. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Do części 2/3 dodajemy kakao.    Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu.    Przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek. Miksujemy. Dodajemy twaróg

Maminek kulinarny
Chlebowa baba z białą kiełbasą 162

Lubimy nasz chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw. Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama baba może być ozdobą stołu.. Smakuje wyjątkowo. Składniki: -2 białe kiełbaski -4 dkg drożdży -250 ml wody -ok. 3 szklanki mąki -łyżeczka cukru -płaska łyżeczka soli    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę ciepłej wody(...)pół szklanki mąki. Powstanie rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę wody, sól i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło.    Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy prostokąt. Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i układamy mięso na cieście. Zwijamy w rulon.    Rulon przekładamy do natłuszczonej formy babkowej z kominem ( średnica

Maminek kulinarny
Mazurek jabłkowo-orzechowy 143

Święta niebawem a Wielkanoc bez "mazurków" nie może się obejść. Proponujemy mazurek jabłkowo-orzechowy.    Składniki na ciasto miodowe: -2 szklanki mąki -1/4 kostki margaryny -1 jajko -1/2 szklanki cukru -1 łyżka płynnego miodu -1 łyżka kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku do pieczenia -aromat rumowy   Z podanych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do lodówki. Potrzebne(...)będzie też ok. 10 jabłek z syropu ( szukaj na naszym blogu ).  Składniki na ciasto orzechowe: -4 jajka -1/2 szklanki cukru -4 łyżki mąki -20 dkg orzechów włoskich -aromat rumowy    Orzechy gnieciemy za pomocą wałka. Oddzielamy żółtka od białek Białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i kilka kropli aromatu. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy

Maminek kulinarny
Babka bakaliowa 157

dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn, 4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.    Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę  stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie. Dodajemy bakalie i mieszamy. Odstawiamy(...)wyrośnięcia.     Do pozostałego ciasta dodajemy ok. 1 szklankę mąki i wyrabiamy. Dodajemy stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami.    Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamy na rozwałkowanym

Maminek kulinarny
Karpatka 171

Lekkie ciasto z puszystym kremem. Składniki na ciasto: -szklanka wody -szklanka mąki -1/2 kostki margaryny -5 jajek Składniki na krem: -budyń -kostka margaryny -szklanka cukru pudru -1,5 szklanki mleka    Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wodę zagotowujemy z margaryną.    Do wrzątku wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, utrzymując masę na niewielkim ogniu przez kilka minut. Odstawiamy(...)studzimy.    W tym czasie z proszku budyniowego i mleka gotujemy i studzimy budyń. Do wystudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut.    Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.    Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta. Placki wyjęte

Maminek kulinarny
Babka odrywana, z jabłkami 184

Lubimy ciasta drożdżowe. Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem. Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.    Składniki na ciasto: -ok. 5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -300 ml ciepłego mleka -4 łyżki cukru -3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli(...)cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, aromat, mleko, rozczyn drożdżowy, żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.     Tniemy na prostokąty.     Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym

Maminek kulinarny