Quiche ze szpinakiem i chorizo 200Zastanawiam się jaka jest różnica między Tartą a Quiche ? Dla mnie tarta to kruche ciasto a dla Was? Czy ktoś zna odpowiedź ? Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki: gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściach pół(...)czerwonej papryki 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe) 1 - 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem
Bon Appetit Małgorzaty
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 222wyrabiana sztucznie z czekolady, I kwitnące gruszkami i jabłkami sady" - Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy się Przepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: pół kilograma wołowiny 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Farsz(...)Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać. Ciasto na kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać
Bon Appetit Małgorzaty
Pizzerinki z wiejską kiełbasą i oliwkami 211Chętnie jedzą je dzieci ale dorośli także. Ciasto wyszło mi bardzo puszyste. Dodatki do mini pizzy można dodać jakiekolwiek. Gdy nie mam pomysłu chętnie je robię z resztek jakie znajdę w lodówce :-P Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół(...)pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Dodatki: 200 g wiejskiej kiełbasy 150 g żółtego sera 2 pomidory garść oliwek pół cebuli (można dodać pieczarki, ja nie miałam) świeże ulubione zioła (u mnie oregano) lub suszone Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy. Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego
Bon Appetit Małgorzaty
Pizza chorizo e rucola 220czas na pizzę z chorizo i sosem balsamicznym. Dla mnie to strzał w dziesiątkę....e tam, ja uwielbiam każdą pizzę! A najlepiej wspominam tę z dzieciństwa: na grubym, puszystym cieście.... na blaszy.... (łezka w oku) Składniki na ciasto na 1-2 porcje: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą(...)pół na pół) - można mleko pominąć pół łyżeczki soli szczypta pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek) dodatki do ciasta: 1 kulka sera mozarella, 1/2 pęta kiełbasy chorizo, 1 garść rukoli kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli sos balsamiczny można dodać czarne oliwki i tarty parmezan (ja pominęłam) składniki na uproszczony sos pomidorowy: 2 - 3 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka
Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z wędzonym łososiem na ciepło i z suszonymi pomidorami 199Jednak moją ulubioną jest ta łososiowa. Ale z łososiem wędzonym na ciepło. Cała tarta kusi pięknym pomarańczowym kolorem, a rukola dodaję świeżości i lekkości. Mniam :) Składniki na kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 20 dag roztopionego masła 1 płaska łyżeczka soli odrobina lekkiej wody Składniki na nadzienie: 150 g wędzonego łososia na ciepło(...)pęczek szczypiorku 1 duża kulka mozzarelli 250 ml śmietanki kremówki 3 jajka sól, pieprz Dodatkowo: 1 opakowanie rukoli margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy Składniki na kruche ciasto zagniatamy. Formę o śr. 28 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na duży placek i następnie wylepiamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez
Bon Appetit Małgorzaty
Babeczki mini szarlotki 241Zrobiłam je na urodziny córeczki zamiast ciasta. Były baaaardzo pyszne - kruchutkie i jabłuszkowe :) Polecam gorąco!!! Przepis na kruche ciasto na babeczki pochodzi stąd . A reszta to inwencja twórcza :) Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko (lub 2 żółtka) 200 g zimnego masła lub margaryny szczypta soli pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy Nadzienie jabłkowe: 6-7 jabłek cynamon(...)łyżki cukru bułka tarta Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto kruche, margarynę siekamy z cukrami, mąką i solą, dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Całość chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. 2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy cynamon i cukier i mieszamy. Dokładnie mieszamy też składniki kruszonki
Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z czereśniami i serem 246sądziłam, że drożdżówka z czereśniami będzie taka dobra. Najfajniejsze jest to, że czereśnie po upieczeniu zachowują swój kształt i słodki smak! Zapraszam! Ciasto robiłam na bazie tego przepisu . Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 250 g mąki pszennej - dałam troszkę więcej do podsypania 20 g świeżych drożdży 1 jajko 125 ml letniego mleka 1/4 szklanki cukru - w oryginale miód(...)dodajemy 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól, cukier, roztopione letnie masło. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto - podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest kleiste lub za rzadkie. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. 3. Składniki na masę serową miksujemy. Pamiętajmy, aby zostawić trochę rozbełtanego jajka
Kuchnia domowa Ani
Drożdżowe kapuśniaczki 286Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku(...)posypania Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać łyżkę mąki i cukier. Odstawić do podrośnięcia. 2. Do mąki dodać sól, podrośnięte drożdże, jajka i wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 godzinę do podrośnięcia. 3. Zrobić farsz: kapustę przepłukać, drobno posiekać,zalać wodą, gotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela
Kuchnia domowa Ani
Bożonarodzeniowe ciasteczka 331najmniejszych wątpliwości że jest pyszne, w końcu są bakalie, czyli to co lubię :) Oficjalna degustacja odbędzie się w święta, już nie mogę się doczekać ! :D Przepis na ciasto znalazłam na blogu 'moje wypieki' , natomiast na nadzienie na 'bazylia czy wanilia' :) Wyszło mi 27 szt :) Składniki na ciasto : 240 g mąki pszennej 60 g masła 60 g smalcu sok wyciśnięty(...)gotujemy ok 3-5min do chwili zgęstnienia, na koniec dodajemy aromat .Odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ze sobą za pomocą miksera zawartość obu misek ze składnikami na ciasto, a następnie wyrabiamy bardzo szybko ręką. Całość dzielimy na 3 części, wkładamy do foliowych woreczków i ponownie wkładamy do zamrażarki na 20 min. Wyciągamy jeden woreczek z ciastem i rozwałkowujemy
charlotte gotuje
Korzenne kruche ciasteczka "Renifery" 312Mąkę wymieszać razem z sodą, solą, cukrem waniliowym, cukrem i przyprawami (fot.1) . Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat rumowy, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 7 - 10 mm. Foremkami wycinać ciasteczka "ludziki
Świat Ciasta
Piernik z suszoną śliwką 229powinno zabraknąć piernika. Prawdziwy dojrzewający przygotowujemy na miesiąc przed świętami. Dzisiaj proponuję dość szybki, smaczny i dobry do jedzenia zaraz po upieczeniu. Dodatek suszonych śliwek i powidła śliwkowe, nadają ciastu prawdziwy piernikowy smak. SKŁADNIKI Na długą keksówkę. 250 g mąki pszennej 200 g suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka(...)skórkę pomarańczową, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach. Pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać, wstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, piec około 1 godz. lub sprawdzić patyczkiem. Powinien być
W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki z nadzieniem 262roku oprócz piernika przekładanego marmoladą wieloowocową, jako Bożonarodzeniowe słodkości proponuję również nadziewane pierniczki. Możemy użyć marmoladki lub czekolady. Przygotowuje się je z tego samego ciasta co piernik staropolski. W smaku mocno przypominają katarzynki. Są naprawę wyśmienite! Potrzebujemy (na około 70 pierniczków): - połowę ciasta na piernik staropolski dojrzewający (przepis: patrz tutaj ) - marmoladę, gęsty dżem, czekoladę do nadziewania pierniczków *opcjonalnie(...)czekoladę do polania pierniczków Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto na piernik rozwałkowujemy dość cienko. Przy pomocy obręczy do wykrawania ciasta (lub dość sporej szklanki) wycinamy kółka. Na kółka nakładamy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i lekko dociskamy. Jeśli mamy foremki do wykrawania ciasta, możemy ich użyć by nadać pierniczkom ciekawych kształtów - ja użyłam serduszek. Nadziane pierniczki układamy
W mojej holenderskiej kuchni
Pierniczki bez glutenu, wegańskie 273cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym. W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne są w sklepie FREE , w którym można znaleźć wyłącznie(...)cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatowej, kardamonu 1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach, powstanie kruszonka. Ciasto jest bardzo sypkie, ale jeśli będzie suche i po ściśnięciu nie będzie pozostawało w kształcie, proszę dodać jeszcze 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego. Ciasto wstawić do lodówki na około
Mała Cukierenka
Kruche zawijaski makowe 415ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed świętami. Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka. Kruche zawijaski makowe Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 60g masła 20g (1 łyżka) miodu 1 żółtko 1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia nadzienie 75g suchego maku (125g po ugotowaniu(...)zmieleniu) 1,5 łyżki (30g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2 łyżki (24g) cukru pudru 1-2 krople olejku migdałowego (można pominąć lub zastąpić ulubionym zapachem) białko do posmarowania ciasta Wykonanie: - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 20-30 minut, odcedzić, zmielić 2-3 razy w maszynce - mąki przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać zimne
Smakołyki Bereniki
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 632ilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą(...)upieczeniu Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości również 10 cm (fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie
Świat Ciasta