suszonych owoców. A także oryginalny deser na Święta. Przygotowanie: 30 min. Chłodzenie : 3h. Pieczenie: 3 min. Porcja dla 6 osób : Składniki na ciasto: ● 100 g płatków owsianych ● 15 wypestkowanych suszonych daktykli ● 40 g pestek dyni ● 40 g rozdrobnionych orzechów pekan ● 1 łyżeczka mielonego cynamonu ● 1 łyżeczka wanilii w proszku ● 1 szczypta soli Składniki na nadzienie(...)kilka kwiatów physalis (miechunki)- opcjonalnie ● kilka suszonych owoców białej morwy ● kilka mini bez (opcjonalnie) ● pestki dyni Akcesoria : foremki do tarteletek, mniejsze lub większe, do wyboru Przygotowanie: Przygotuj ciasto. Zmiksuj płatki owsiane, orzechy pekan, pestki dyni, cynamon i sól. Dodaj wypestkowane, posiekane daktyle i wanilię. Zmiksuj na nowo aż do uzyskania jednolitej masy. Podziel ciasto na równe porcje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDziś pokażę Wam szybką propozycję na wykorzystanie maku, orzechów włoskich i ciasta francuskiego. Jest to szybka propozycja na słodki stół gdy zostało Wam coś z przygotowań światecznych Pól godzinki i gotowe! Co nam trzeba? Ciasto francuskie 200ml śmietanki 36% 200 g serka mascarpone płaska łyżeczka kakao prawdziwego 2 łyżki sparzonego wrzątkiem maku (można użyć gotowego z puszki) 2 łyżki zmielonych(...)cukru pudru Masło/ olej- dowolnie cos do natłuszczenia Foremki do kruchych babeczek , (takie foremki jak na zdjęciu) jak nie macie to niżej powiem wam jak zrobić po domowemu Robimy! Ciasto francuskie dzielimy na kawałki i wyklejamy natłuszczone foremki do babeczek Jeśli nie macie to jest inna opcja- wykorzystujecie papilotki do muffinek- ale natrudzicie się jak macie papierowe- w silikonowych pójdzie
Latosiowydomskładniki: ok. 60 szt herbatników kakaowych 500 ml mleka 120 g cukru 100 g kaszy manny 200 g masła w temperaturze pokojowej powidło śliwkowe wykonanie: 300
Domowy Smak JedzeniaMamy sporo własnych orzechów włoskich, dlatego też bardzo lubię ciasta z orzechami. Przepis na tego orzechowca znalazła moja siostra, a ja mam go od niej. Ciasto bardzo przypadło do gustu i sama go piekę, może nawet pokuszę się o zrobienie go na zbliżające się Święta. Składniki (blaszka 32x20): Kruche ciasto: 200 g masła / margaryny 2 żółtka 20 dag mąki(...)mielonych orzechów włoskich 20 dag cukru pudru 6 jajek 2 białka 1 łyżka tartej bułki 1 niepełna szklanka rodzynek - można pominąć Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (wielkości 2/3 i 1/3), większą część wyłożyć na blaszkę. 2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielone orzechy. Białka ubić, dodać do masy orzechowej
Kuchnia domowa Anipodkarpacka Lokalizacja: Bałaje, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski Wielbicieli suszonych śliwek zapraszam na aromatyczny korzenny miodownik z bakaliami, w którym królują suszone śliwki. Ich smak podkreślają powidła, którymi przekładamy ciasto. Kropką nad „i” jest polewa czekoladowa, która współgra z korzennymi smakami, chroni miodownik przed utratą wilgoci, a przy okazji zakrywa ewentualne nierówności. To ciasto lubi postać dzień lub dwa, zanim(...)sodę. Odstawiamy na 20 minut. W dużej misce ubijamy białka. Kiedy będą sztywne stopniowo po łyżce dodajemy drugą szklankę cukru, a następnie po jednym żółtku, cały czas miksując. Do ciasta dodajemy ubitą pianę, bakalie i pokrojone śliwki. Mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut. Miodownik lubi się upiec
Trzeci talerzKolejne ciacho z wielkiej księgi Siostry Anastazji warte wypróbowania. Nie za słodkie, owocowe i bardzo wysokie. Jeśli szukacie lekkiego ciasta tortowego do kawy to Beatka sprawdzi się idealnie. Składniki blaszka 23/33: biszkopt jasny: jajka 6 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, biszkopt ciemny: jajka 6 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna(...)Następnie stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Krem podzielić na 3 części. Galaretki agrestowe rozpuścić w litrze gorącej wody. Galaretki wiśniowe rozpuścić również w litrze wody. Z ciemnego ciasta wykroić literatką kółka. Jasny biszkopt ułożyć na desce, najlepiej zabezpieczyć go wysokim rantem, bo ciasto wychodzi naprawdę spore. Biszkopt smarujemy 1 częścią kremu, na masie ułożyć ciemne krążki biszkoptu. Wolne
kulinarne odsłony patiSkładniki: – 2 opakowania ciasta francuskiego – duża garść orzechów włoskich – 200 g ulubionego kremu czekoladowego – 1 łyżka mleka do posmarowania Przygotowanie: Jedno ciasto francuskie rozwijamy. Smarujemy kremem czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Układamy na nim drugie ciasto francuskie lekko dociskając. Następnie kroimy paski o szerokości ok. 3cm. wzdłuż mniejszego boku prostokąta. Zwijamy robiąc choinkowy zygzak(...)przygotowane choinki smarujemy mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 – 40 minut aż ciasto francuskie się zarumieni. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ! Artykuł Świąteczne choinki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEoczyszczonej wykonanie: Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, kakaem oraz sodą. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, olej, jajka, cukier oraz miód. Dodajemy suche składniki i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki (keksówki ok. 30 cm dł. lub trochę dłuższą, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka. Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniamoje kolejne doświadczenia z tego typu wypiekami. Powiem tak. Podoba mi się to i bardzo mi tego typu słodkości smakują. Ale mam jedną wskazówkę. Jeśli decydujecie się na takie ciasto czy deser przyda wam się dobry blender/mikser kielichowy. Oczywiście dacie sobie radę z ręcznym, tak jak ja. Ale uwierzcie, kielichowy zaoszczędzi wam czas i kilka przekleństw rzucanych pod nosem(...)jest to ciasto mało kaloryczne ponieważ, jednym z głównych składników są orzechy. Ale za to wystarczy zjeść dużo mniejszy kawałek, żeby poczuć się sytym. Sernik borówkowy RAW, składniki na tortownicę 15-16 cm: Spód: 12 sztuk wypestkowanych daktyli 3/4 szklanki orzechów Orzechy wraz z daktylami miksujemy/blendujemy do momentu uzyskania gęstej, dającej formować się w rękach masy. Foremkę wykładamy papierem
Relaxtimeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wafelkowiec to sprawdzony przepis na przepyszne, efektowne ciasto warstwowe bez pieczenia. Wafelkowiec przygotowujemy bardzo szybko i tak też znika z talerza. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju spotkaniach przy kawie lub na świąteczny stół. Zapraszam do wypróbowania. Składniki na ciasto: 500 g serka mascarpone okło 660 ml śmietanki kremówki 30 % 6 wafelków w mlecznej(...)waga 45g} około 60 sztuk herbatników mini Bonitki ( ja użyłam te malutkie z Biedronki) 1 słoiczek dżemu porzeczkowego około 280 g 4 łyżki cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie ciasta: Przygotowujemy blaszkę około 22 X 28 cm. Blaszkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy połowę naszych herbatników. Herbatniki smarujemy dżemem porzeczkowym. Śmietankę chłodzimy w lodówce. Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone
Olcia gotuje!Metrowiec to bardzo klasyczne i proste ciasto, które w obecnych czasach zostało nieco zapomniane w naszych domach. Artykuł Metrowiec pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plBardzo proste, szybkie i smaczne rurki z francuskiego ciasta. Do ich wykonania potrzebujemy metalowych rurek, na które nawiniemy paski ciasta. Jeśli nie mamy takowych, możemy zrobić ich "imitację" z folii aluminiowej. Do środka tych delikatnych, chrupiących rurek pasuje dosłownie każdy krem o lekkiej konsystencji lub tradycyjna bita śmietana. Ja do moich rurek przygotowałam delikatny krem z serka mascarpone(...)Mała rada: owijając rurki paskami surowego ciasta starajcie się nie naciągać ich, ponieważ podczas pieczenia popękają Wam tak jak mi ... co nie dodało im urody 😌 Składniki: 1 op. gotowego ciasta francuskiego Na krem: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% (zimnej, z lodówki) 3 łyżeczki cukru pudru (można więcej) 1/2 op. cukru waniliowego skórka otarta z 1 małej
Walijskie PichcenieMakowiec japoński to pyszne, delikatne i zarazem puchowe ciasto. Dodatek jabłek sprawia że jest wilgotne. Polecam przepis na to ciasto. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 3/2 % szklanka ma pojemność 250 ml 200 g masła 1 szklanka cukru 8 jajek, rozmiar "M" 9 łyżek kaszy manny olejek migdałowy 2 łyżeczki(...)utartego masła dodajemy zimny mak i ucieramy, następnie wsypujemy mannę, mieszamy i dodajemy starte jabłka na tarce jarzynowej. Dodajemy olejek i ubite białka, mieszamy i ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem o rozmiarze 25/30 cm. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 % *. Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Czekolady łamiemy i przekładamy do szklanej miseczki, wlewamy mleko
Kulinarne Fantazje MarioliCałkiem fajny sernik według receptury siostry Anastazji. Sernik i ciasta biszkoptowe to bardzo dobre połączenie. Jednak samo ciasto wymaga naprawdę sporo pracy i nie wiem, czy jeszcze pokuszę się o jego przygotowanie. Zwłaszcza, że naprawdę jak dla mnie było zbyt czasochłonne. Poza smakiem dodatkowym plusem będzie to, że wychodzi duże, podzielne i piecze się w całości. Pozostawiam Wam przepis(...)cukru Sposób przygotowania: 1. Masło w temp. pokojowej utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku,potem ser i proszek budyniowy.Na koniec delikatnie wmieszać ubitą osobno pianę. 2. Ubić ciasta na biszkopty. 3. W dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia naprzemiennie układać łyżką wszystkie rodzaje ciasta oraz masę serową. Piec w całości w 180*C przez około godziny
Kuchnia domowa Ani