Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi 360smaki. Jednym z takich odkryć niedawno był pasztet z cukinii, tak jak kiedyś odkryłam dla siebie cukiniowe ciasto. Z każdym kolejnym kęsem wiem, że w zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: z suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, fetą, pestkami słonecznika, czarnuszką... Tylko nie wiem, na który wariant zdecydować się następnym razem;) Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi Składniki
Obiad gotowy
CHLEB RAZOWY Z MĄKI Z SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 270Dokładnie ubijam miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie, następnie wygładzam i obsypuję ziarnami (ja posypuję dynią, słonecznikiem i siemieniem lnianym (oraz niekiedy czarnuszką). Skrapiam obficie pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren) i odstawiam pod przykryciem do wyrastania. Gdy ciasto chlebowe wypełni formy (zwykle trwa to ok.4,5-6h) wstawiam blachę z formami do nagrzanego wcześniej
Smaczne Zdrowe
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 250wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu lub pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki
Kuchnia domowa Ani
Chleb graham z foremki 230kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm
Smak mojej kuchni
Zupa dyniowa 151Pyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula
KuchniaWeDwoje.pl
Bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie 281gramów mąki orkiszowej ➧ 550 ml ciepłej wody ➧ 1 łyżka soli ➧ 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą konsystencję Z racji tego, że ciasto na bułki jest mokre, to dobrze jest
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie 281gramów mąki orkiszowej ➧ 550 ml ciepłej wody ➧ 1 łyżka soli ➧ 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą konsystencję Z racji tego, że ciasto na bułki jest mokre, to dobrze jest
Szczęśliwa kuchnia
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 257gramów mąki orkiszowej ➧ 550 ml ciepłej wody ➧ 1 łyżka soli ➧ 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą konsystencję Ciasto przełożyć do keksówki (moja o wymiarach
Szczęśliwa kuchnia
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 261gramów mąki orkiszowej ➧ 550 ml ciepłej wody ➧ 1 łyżka soli ➧ 1 garść pestek słonecznika - opcjonalnie, ja dałam Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, sól i zakwas. Dodać pestki Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką na gładkie ciasto, które po wymieszaniu ma mieć klejącą konsystencję Ciasto przełożyć do keksówki (moja o wymiarach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 235forma długość 25 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -10 g czarnuszki Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie wyrośnie. -rozgrzewamy piekarnik
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb pszenny na drożdżach 192łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3-3,5 szklanki wody dowolne dodatki ( np. płatki owsiane, sezam, słonecznik, czarnuszkę, otręby itp.) Drożdże rozrobić w 1/2 szklanki wody. Do przesianej mąki wlać wodę, wsypać cukier i sól, rozrobione drożdże i dodatki. Wyrobić ciasto ręką do połączenia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzyć pięścią w ciasto
talerz przyjemności
Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 228jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 2 łyżeczki soli 380-400 g letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze
Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy II 159drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 480 ml wody Mieszanka ziaren: 50 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Pewnie będzie się trochę kleiło do dłoni, ale tak ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka maślane z dodatkami 243wanilią 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego dodatkowo: 1 białko jajka 2 łyżki cukru ziarno sezamu, słonecznika i wiórki kokosowe Wykonanie: Do mąki dodać masło i pokroić nożem na drobne kawałeczki Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Po schłodzeniu oderwać kawałek ciasta (pozostałe
Kuchcik gotuje
Chleba naszego pszennego ...... 201wody 1 białko rozbełtane z niewielką ilością wody olej do wysmarowania formy do posypania: mak, otręby, sezam, słonecznik lub inne ziarna. Przygotowanie Rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Mąkę wymieszać z solą, dodać do droźdży Na oprószonej mąką powierzchni wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 30 - 50 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata