żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej) 300 ml wody łyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam do wyrośnięcia na około 6 godzin
Z butelką mleczka w tleDomowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej 1 torebka suszonych
Apetyczna babeczka200g 50g pułtłustego sera feta 1 łyżka oleju z nasion ostropestu 20g łuskanych ziaren słonecznika Upiec buraka. Najpierw wyszorować szczoteczką pod wodą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Polecam przy okazji pieczenia ciasta czy pieczeni wrzucić jeszcze dodatkowo buraka. Pieczony burak świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, ale także(...)musi być koniecznie ten olej, ale mi bardzo przypadł do gustu i niesamowicie podkręcił smak tej sałatki. Jeśli nim nie dysponujecie, równie dobrze sprawdzi się dobrej jakości oliwa. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę po wierzchu. 1 porcja to ok. 370 kcal, węglowodany: 19g, białko: 12g, tłuszcz: 27g Informacje dla diabetyków: sałatka zawiera
Dietologmyjemy ręce i zabieramy się za chleb... 😄 Składniki na ciasto: cały zakwas żytni 4 szkl. mąki żytniej (u mnie to sa 4 kubki z arkoroku) 2 płaskie łyżeczki soli 1 szkl. wody letniej 2 łyżki oliwy opcjonalnie 2 garście ziarna (słonecznika, sezamu czy inne) Przygotowanie: Do miski przełożyć zakwas, dodać 6 łyżek mąki i około(...)dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (może się okazać, że nie zużyjemy całej ilości wody, lub też, że jeszcze trochę dodamy, wszystko zależy od konsystencji ciasta, nie może być zbyt luźne bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy oliwę i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Foremkę (30cm/10cm) natłuszczamy oliwą
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełyżeczka cukru 500 ml letniej wody 1 łyżka soli 120 g mąki grahamowej 720 g mąki pszennej dodatkowo: 250 g mozzarelli w kulkach 5 łyżek wody 100 g ziaren słonecznika Pokrzywy opłukać w zimnej wodzie. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić pokrzywy, gotować 2 minuty. Przelać na sitko, opłukać zimną wodą - zatrzyma ona proces gotowania, i pokrzywy pozostaną zielone. Ostudzone(...)mieszając. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, w środku umieszczając nieco sera. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą, obsypać ziarnami słonecznika. Piec w 250 st. C. przez 15 minut. Ostudzić na kratce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką. Po tym czasie uformowałam 8 kulek (ok. 9 dkg każda) i wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym
Pieprzyć z Fantazjąminut do wyrośnięcia. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką. Po tym czasie uformowałam 8 kulek (ok. 9 dkg każda) i wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką na 20 minut do ich wyrośnięcia i po tym czasie zrobiłam delikatne nacięcia nożem na każdej bułce. Posmarowałam mlekiem i posypałam słonecznikiem, sezamem i makiem. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym
Pieprzyć z Fantazjąugotuje jaj pod warunkiem, że będziecie mieszać masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy pestki słonecznika, musli i pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. I tu właśnie zobaczycie poco dodawaliśmy ciepła kaszę. Pod wpływem ciepła czekolada lekko się roztopi i nada ciastu bardzo ładnego kolorku. Pod koniec do ciasta dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem
Kuchnia Łukaszaoleju, do posypania: sezam, siemię lniane, słonecznik, ziarna dyni i płatki owsiane. Przygotowanie Połowę mąki przesiać, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę przesianej mąki, sól, olej z suszonych pomidorów oraz drobno pokrojone suszone pomidory i dowolną ilość wymieszanych ziaren. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło
Z miłości do słodkościPrzepis na sałatkę brokułową z kurczakiem. Smaczna, szybka i tania. Składniki 1 brokuł podwójny filet z kurczaka puszka kukurydzy słoik selera konserwowego garść nasion słonecznika majonez
Wasze Przepisyjeden z najprostszych do przygotowania a jednocześnie bardzo smacznych chlebów, potrzeba mu jedynie czasu. Pieczywo to potrzebuje metody pieczenia w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym, dzięki której ma chrupiącą skórkę. Ciasto na chleb należy zaczynić jednego dnia (po prostu wymieszać wszystkie składniki) a drugiego lub trzeciego dnia po prostu go przełożyć do formy i upiec. PROSTY PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY Składniki: 250g(...)łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika Jak zrobić prosty przepis na chleb: Najpierw w misce mieszamy mąkę, drożdże (jeśli używamy świeżych rozpuszczamy je w wodzie) i sól. Potem dodajemy pestki, mieszamy. Następnie dodajemy 500ml chłodnej wody. Mieszamy wszystko łyżką. Potem powstanie ciasto dość luźne, będzie wilgotne i lepkie. Następnie ciasto zostawiamy w misce w której
Dorota Smakujezjeść więcej „dodatków” niż samego ciasta) to drożdżowa rolada jest do tego idealna. Do jej przygotowania możecie wykorzystać gotowe (sklepowe) ciasto i to nie koniecznie na pizzę, ale również francuskie. Możecie również skorzystać z przepisu na ciasto poniżej lub wykorzystać dodatek zakwasu, jeśli taki macie w domu i zrobić ciasto z mojego przepisu na pizzę neapolitańską . Jeśli kiedykolwiek(...)łyżeczki Pesto: Szpinak 1 opakowanie (250 g) Nasiona słonecznika 20 g Orzeszki piniowe 30 g Czosnek 2 ząbki Oliwa 10 g Sól 1/3 łyżeczki Płatki drożdżowe (opcjonalnie) 1 łyżka Drożdże mieszamy z cukrem, wodą, łyżeczką mąki i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałą ilość mąki, oliwę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie na oleju
rabarbarowoskórką, przepis na chleb z garnka jest chyba najprostrzym przepisem jaki można zrobić, nie mając wielkich umiejętności ani wprawy w pieczeniu chleba. Z dodatkiem ziaren dyni, słonecznika i odrobiny kminku do smaku w połączeniu z masełkiem i kubkiem herbaty stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Mniam! Od jakiegoś czasu testuję wspaniałe urządzenie marki Electrolux jakim jest piekarnik(...)ziarenek kminku 2 łyżki oliwy ½ szklanki mieszanych ziaren do wypieku chleba; dynia, słonecznik, sezam Sposób przygotowania: Do dużej miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, ziarna, kminek i zakwas, dodajemy cukier i sól . Wlewamy oliwę i ciepłą wodę , całość wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta. Miskę Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w dobrze ciepłe miejsce
Wanilia i KardamonDziś zapraszam na ekspresowe ciasteczka w stylu amerykańskim - miksowanie ciasta i nakładanie łyżką na blaszkę nie zajmuje więcej niż 10 minut. Ich dużą zaletą jest to, ze ciasta nie trzeba chłodzić, a później długo wałkować i wykrawać foremkami. Podczas pieczenia tego typu maślanych ciasteczek warto zwracać uwagę na ich stopień wypieczenia - dobrym pomysłem jest obrócenie blaszki w połowie(...)szklanki mąki, pół szklanki płatków owsianych górskich, pół szklanki rodzynek, 1-2 łyżki pestek słonecznika Masło zmiksować z dwoma rodzajami cukru i wanilią. Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i sodę, bardzo krótko zmiksować - tylko do połączenia. Dodać płatki, rodzynki, pestki, szybko wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać łyżką do lodów na wyłożoną papierem blaszkę (w odstępach - ciastka rozleją się podczas pieczenia
Lekcje w kuchni