ciasto ze słonecznikiem - 3356 przepisów (strona:91/224)

bulki żytnie z ziarnami 170

łyżka oleju 12 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 4 łyżki siemienia lnianego, po 2 łyżki ziaren słonecznika i sezamu wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto

babka w formie
Orkiszowy chlebek bananowy 205

pomocy widelca.  Banany i jajka połączyć w jednej misce z mąką, cukrem, sodą i roztopionym masłem.  Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik) . Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach

Kuchnia Ellie
Ciastka owsiane z dynią 247

łyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut

Mama Gotuje
Bezglutenowe fantazyjne bułeczki 188

oliwek  do smarowania: 1 żółtko+ 1 łyżka wody do posypania: mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, słonecznik,sól himalajska Drożdże rozpuść w wodzie. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj  sól, olej i dokładnie wymieszaj. Ciasto musi być gładkie i jednolite. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy, wegański sernik z truskawkami 246

Sernik jest bez mleka zwierzęcego, bez glutenu i bez jajek. Sernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. Sernik powstał dzięki wydarzeniu na FB "Ciasto na niedzielę" tym razem Owocowe szaleństwo . Polecam serdecznie bo tak już prywatnie, całkiem od siebie napiszę że jest pyyyyszny. Koniecznie

Moje Małe Czarowanie
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 149

jajka od szczęśliwej kurki 1 łyżka oleju kokosowego  Przygotowanie: Otręby, mąkę kukurydzianą, majeranek, tymianek, kaszę jaglaną, słonecznik, sezam, siemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem.  Chlebek piekłam przez

Łycha smaków
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 130

dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie przenosimy ciasto do wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą forem i pozostawiamy na kolejną godzinę. Przed pieczeniem posypujemy chlebek ziarnami (siemię lniane + płatki owsiane; słonecznik + sezam). Pieczemy przez 15minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza, następnie temperaturę zmniejszamy do 220 st. Celsjusza i pieczemy

Kuchnia Pani Wiosny
Lekka sałata z brokułem i buraczkami 220

słabość do buraczków i dobrze komponują mi się niemal ze wszystkim, choć przyznaję, że kiedy zobaczyłam niedawno ciasto czekoladowe z buraczkami, zatkało mnie! Ale nie, nie odważyłam się jeszcze :) Tym razem buraczki proponuję w towarzystwie brokułu i sałaty, z ziarnami słonecznika i łączącym wszystko dressingiem. Lekko, smacznie i zdrowo. Składniki: 1 brokuł 2 niewielkie buraczki Kilka liści sałaty

Trzeci talerz
Domowe bajgle - przepis 269

wody letniej  1 jajko do posmarowania  ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia  SPOSÓB WYKONANIA :  Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy

Basia w kuchni
Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika 148

mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej 200 ml wody 100 ml mleka 20 g drożdży 100 g pestek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu Jak zawsze bez zbędnych ceregieli wszystko razem do kupy, tzn. do dużej miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto. Tak żeby było elastyczne i w miarę możliwości nie przywierało do dłoni. Tak 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. 207

łyżeczka cukru 3 szklanki letniej wody Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie

Miksturownik
Hardcorowy chleb razowy 252

mąki 1,5 łyżeczki soli ziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp) Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta

Z butelką mleczka w tle
Chleb, który nie miał prawa się udać :) 211

żytniej, orkiszowej (mniej więcej w takiej samej ilości każdej) 300 ml wody łyżka soli garść pestek ze słonecznika garść pestek dyni  Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam do wyrośnięcia na około 6 godzin

Z butelką mleczka w tle
Paluchy drożdżowe 176

Domowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej  1 torebka suszonych

Apetyczna babeczka
Sałatka z rukoli, pieczonego buraka i sera feta 474

200g 50g pułtłustego sera feta 1 łyżka oleju z nasion ostropestu 20g łuskanych ziaren słonecznika Upiec buraka. Najpierw wyszorować szczoteczką pod wodą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. Polecam przy okazji pieczenia ciasta czy pieczeni wrzucić jeszcze dodatkowo buraka. Pieczony burak świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki, ale także(...)musi być koniecznie ten olej, ale mi bardzo przypadł do gustu i niesamowicie podkręcił smak tej sałatki. Jeśli nim nie dysponujecie, równie dobrze sprawdzi się dobrej jakości oliwa. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę po wierzchu. 1 porcja to ok. 370 kcal, węglowodany: 19g, białko: 12g, tłuszcz: 27g Informacje dla diabetyków: sałatka zawiera

Dietolog