ciasto z truskawkami - 12428 przepisów (strona:618/829)

Bułeczki z jabłkami i kruszonką 131

Ponoć wyrabianie ciasta to najlepszy relaks dla umysłu, zatem upieczenie takich bułeczek z jabłkami i kruszonką mogłoby przynieść podwójną korzyść - pozwolić się odstresować sobie i sprawić przyjemność bliskim:) Pracując nad zdjęciami na komputerze zauważyłam, że tak przytulone do siebie w foremce przypominają six pack. I co z tego, że jest ich 8... Po tym przymusowym siedzeniu w domu to przynajmniej(...)bułeczkach mam rzeźbę :) Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze  Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką  Bułeczki z jabłkami i kruszonką Składniki (na 8 sztuk): 350g mąki 15g świeżych drożdży (lub 5 g suchych

Obiad gotowy
Gwiazda: świeża mięta 156

lubię bardzo, ale pasuje mi bardziej jako dekoracja deserów niż ich właściwy składnik. Nie wiem dlaczego, ale obawiam się miętowego smaku, choć w kupnych słodyczach i przygotowanych przez innych ciastach zazwyczaj mi odpowiada. Jedyne połączenie, do którego mam uraz z dzieciństwa, to mięta z jabłkiem - no po prostu nie mogę! Pamiętam soki o tym właśnie smaku, po spróbowaniu których(...)umiem się przekonać... Cóż, może i do tego smaku kiedyś dorosnę . Wracając do mojej mięty - robiła ze dekorację na urodzinowym torcie C., znalazła miejsce na pysznej tarcie z truskawkami i wylądowała w kilku koktajlach. W końcu postanowiłam się przemóc, i zrobić z niej gwiazdę . Długo szukałam, aż w końcu na blogu   Pyszne jedzonko  znalazłam czekoladowe ciastka ze świeżą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kluski na parze z sosem truskawkowym 232

zwłaszcza w sezonie truskawkowym:) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 jajka 250 ml mleka 50 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Sos: 450 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone) 1 op. cukru wanilinowego cukier puder do smaku (1-3 łyżki) około 150 g jogurtu naturalnego   Mleko lekko podgrzewamy. Rozdzielamy na połowę. Do jednej(...)minut do wyrośnięcia. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól oraz resztę cukru. Następnie wlewamy rozmącone jajka oraz mleko z roztopionym masłem i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności można dosypać niewielką (!) ilość mąki lub wlać trochę oleju (ja zwykle dodaję jeszcze pod koniec 1-2 łyżki oleju). Gotowe ciasto dzielimy na 14-15 części. Oprószonymi

Smaki Na Talerzu
Tort kokosowo-czekoladowy z truskawkami 171

każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu dla Mamy Mój tort urodzinowy był piętrowy - na zdjęciu kawałek z małego tortu :) Biszkopt: 5 jajek podzielonych na białka i żółtka(...)cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao Białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce i ubijać. Po jednym dodać żółtka i zmiksować. Mąki przesiać i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka

Chocolate Muffin Blog
EKLERKI Z TRUSKAWKAMI 105

pszennej  łyżeczka cukru  szczypta soli  2 jajka SKŁADNIKI NA KREM:  200 ml śmietanki min. 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru pudru  ŚmietanFix   truskawki A jak to zrobić:   EKLERKI: Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje. Zdjąć(...)całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka. Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego(można też ciasto wyłożyć na blachę łyżką). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy ciasto w formie prostokąta, zostawiając 2 cm. odstępy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni

Kuchnia w opałach
Crumble z rabarbarem i truskawskami 99

Prosty deser z sezonowych owoców. Bardzo awaryjny kiedy mamy niespodziewanych gości i chcemy podać coś słodkiego czego przygotowanie zajmie nam kilka minut. Tym razem wybór owoców

Emskie Smaki
Koktajl owocowy LIPCOWY 200

Kwintesencja lipca w orzeźwiającym miksie: porzeczek, agrestu, truskawek i malin. Wszystkie sezonowe owoce w jednej szklance, ogrom witaminy C i bioflawonoidów!. Jeśli zmęczyliście się upałem to

Kuchnia PROzdrowotna
Koktajl śniadaniowy ENERGIA z orkiszem 218

Jeśli jesteście porannymi niejadkami, bądź tak późno wstajecie do pracy że nie zostaje Wam wiele czasu na śniadanie to czas pomyśleć o porannych koktajlach. W letniej

Kuchnia PROzdrowotna
Letni koktajl z NEKTARYNKĄ 175

Ciąg dalszy orzeźwienia, tym razem charakterystyczny smak letnich nektarynek połączy się ze słodkimi truskawkami i odświeżającą miętą. Nektarynki to spora ilość beta-karotenu, witaminy C oraz

Kuchnia PROzdrowotna
Koktajl TRUSKAWKA - BAZYLIA 226

Hej!, jak zapewne widzicie mamy taką porę że gdzie nie popatrzymy tam sprzedają... TRUSKAWKI, dlatego im więcej pomysłów na ich skonsumowanie tym lepiej :) . Dziś połączenie smaków

Kuchnia PROzdrowotna
Owsianko-serniczek z malinami 55

serniczek z malinami to pyszna propozycja zarówno dla małych, jak i dużych łasuchów. Ciasto jest bez dodatku cukru i słodzików, delikatnie słodkie tylko dzięki dodanemu bananowi. Ma niski ładunek glikemiczny, a to oznacza, że sprawdzi się w diecie u osób z insulinoopornością . Aby przygotować to ciasto wystarczy mieć blender i kilka minut wolnego czasu. Później już tylko wkładamy(...)wierzch ciasta maliny lub inne sezonowe owoce. Ciasto wstaw do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na 35 minut. Idealny do kawy! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: około 118kcal Białko: 9,2g Węglowodany: 12,4g Tłuszcz: 3,8g Błonnik pokarmowy: 1,5g Ładunek glikemiczny: 4,9 Spróbuj także: – serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami, – pieczona owsianka

Natka Pietruszki
Zinfandel rose – lekkie wino ze słonecznej Kalifornii 180

muscat. W delikatnym trunku królują truskawki, uzupełnione nutkami innych owoców. Całość dopełnia lekko wyczuwalny kręgosłup kwasowości. Aromaty owocowe są niewyszukane, ale lekko słodkie i rześkie, dlatego przypadają do gustu szerokiemu gronu odbiorców. W Kalifornii Zinfandel rose (podobnie, jak czerwone czy wzmacniane Zinfandele) uchodzi za trunek narodowy podawany często jako aperitif. Można je serwować do ciast, deserów, sałatek. Wino różowe dobrze

Drinkologia
Kruche ciasteczka orkiszowe z okienkiem 217

kwaśnym kremem owocowym z truskawek, posypane cukrem pudrem... Idealne na jesienne posiedzenia z herbatką, Boże Narodzenie czy Walentynki (w końcu serduszka, co nie?). Do przełożenia możecie użyć w sumie wielu rzeczy. Masła orzechowego, dżemu, czekośliwki, nutelli (ciii...) czy tak jak ja kremu owocowego, który jest kwaśny i świetnie przełamał słodycz ciasteczek.  Standardowo, jeżeli ciasto nie chce się lepić - dodajemy

Czarnawisienka
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 125

zagniatamy. CAŁOŚĆ: Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, spłaszczamy w dłoniach. Nakładamy porcję konfitury, dokładnie zlewamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na ok. 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180C na złoto ( ok.15minut ).     Ps. jeśli nie mamy dżemu możemy zrobić taką domową konfiturę na szybko! DOMOWA KONFITURA „NA SZYBKO” SKŁADNIKI: * truskawki – 250 g * żelatyna

Ostra na Słodko
Tarta biszkoptowa z truskawkami 127

Efektownie wyglądające ciasto nie musi być ani drogie ani skomplikowane w wykonaniu. Biszkopt, masa z kremówki i serka mascarpone oraz owoce - to smakuje każdemu:). Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru  300 ml śmietanki 30% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg truskawek  borówki i mięta do dekoracji

Szefowa kuchni
Racuchy z owocami 116

gruszek, bananów, posiekanych truskawek czy jagód szczypta soli olej do smażenia do podania cukier puder Przygotowanie: Mleko lub kefir mieszam z rozgniecionymi drożdżami, dodaję trochę mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. W międzyczasie łączę resztę składników – oprócz owoców – mikserem lub łyżką, w zależności jak chłonna jest mąka to dodaję do ciasta trochę więcej mąki lub mleka

Zasmakuj Kuchni
Bananowiec z truskawkami 144

ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Na to wylać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.   Smacznego :) * Niezależnie od tego jaką posiadacie tortownicę, jej spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą, bez problemu wówczas uwolnicie gotowy deser z jej obręczy. O tym sposobie przygotowania tortownicy do ciast na zimno pisałam

Opowieści z piekarnika
Puszyste placuszki podane z truskawkami i jogurtem naturalnym 107

szklanki mleka + dodatkowo: garść truskawek mały jogurt naturalny do dekoracji: listki mięty i nasionka chia olej kokosowy – lub odrobina innego oleju roślinnego do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na placuszki miksuj przez chwilkę (lub wymieszaj dokładnie do połączenia się składników). Odstaw na 10 – 15 minut. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Dodawaj po łyżce ciasta i smaż do momentu

Moja pasja smaku
Naleśniki Bez Jajek 149

ciasto zgęstnieje. 2. Jeżeli mocno ciasto zgęstniało dolewamy jeszcze odrobinę wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem. Żeby naleśniki nie pękały i dały się łatwo zwijać, zawsze układam je jedne na drugim i przykrywam talerzem. Stoją sobie tak długo aż usmażę wszystkie naleśniczki :) Ja swoje naleśniki podałam ze słodkim twarogiem, wymieszanym z odmrożonymi truskawkami

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka migdałowo-czekoladowe z pyszną dekoracją 158

Dodatkowo: wiórka z truskawkowej czekolady Cukieteria wiórka z cytrynowej czekolady Cukieteria Lukier: cukier puder 1 szklanka i sok z cytryny Wykonanie: Migdały płatki zmieliłam w młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące

Różowa kuchnia
jagodowe ciastko 148

wolę je od wszędobylskich truskawek. Mam na nie tyle planów, że nie wiem czy starczy mi sezonu żeby wszystkie zrealizować. Lato nie może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie,  z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki.  *foremka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffiny z owocami i kruszonką 156

równie dobrze można dodać truskawki, śliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce. Przepis na 12 sztuk. Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g schłodzonego masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny. Ciasto na muffiny

Trzeci talerz
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 178

deskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem: 500 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone; 70 ml likieru advocat; 3 łyżki cukru pudru; 200 g truskawek; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno

In my kitchen
Pychotka budyniowo - bananowa. 206

galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany   polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa budyniowa

Przepisy i porady kulinarne
Agrest w truskawkowym syropie 139

tych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystania syrop truskawkowy. Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików, zalać podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot

Maminek kulinarny