litra mleka 100 gram cukru 0,5 kostki masła 3/4 szklanki maku mielonego 1 cukier waniliowy 1 serek mascarpone 200 gram śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie biszkoptów 0,5 szklanki kawy espresso opcjonalnie 1 łyżka koniaku lub rumu Wykonanie: Galaretka rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia. Bułki moczymy w mleku(...)Biszkopty maczamy w kawie z dodatkiem alkoholu, wykładamy dno tortownic. Na biszkopty wykładamy masę makową, przykrywamy następną partią biszkoptów ( nie moczymy już w kawie), wykładamy masę serowo- śmietanową. Wierzch ciasta zalewamy tężącą się galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze stężało. Smacznego
kgwjanczewotruskawkowego musi być zawsze na zapas. A to do chlebka z kubkiem mleka, a to do gofrów, lub właśnie do wszelkiego rodzaju ciasteczek. Dżem mój jest zawsze z całymi truskawkami z małą ilością cukru, więc kwaskowy. Właśnie taki kwaskowy dżem idealnie komponuje się z kruchymi, mocno cytrynowymi ciasteczkami. Delikatne aromatyczne ciasteczko, po brzegi wypełnione pysznym domowym dżemem, to idealny podwieczorek(...)proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mąki. Do maki dodać również skórkę cytryny, śmietanę, jajko, żółtko, aromat i cukier. Zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulkę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1/2 h. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto podzielić na 2 części. Stolnice posypać mąką. Uformować z każdej
Krylowa KuchniaNiesamowicie proste ciasto z owocami. Pyszny, miękki, maślany i wilgotny biszkopt z jabłkami. Super łatwy biszkopt z jabłkami jest tak łatwy i szybki, że można go zrobić każdego dnia tygodnia. Jest idealny na każdą okazję. Oczywiście wypełnienie jabłkami jest niesamowite, ale można użyć dowolnego rodzaju owoców. Mogą to być gruszki, śliwki, brzoskwinie a nawet truskawki. Biszkopt(...)cukrem i żółtkami masła dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ciasta poukładać kawałki jabłek - piec około 1 godzinę w 180 stopniach lub do 'suchego patyczka'. Upieczony biszkopt z jabłkami wystudzić, posypać z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu
Moja Książka Kucharskanumber cake na szczególne okazje - wprawia w zachwyt każdego! 💣 P.S. I uprzedzam: zdjęć tortu jest MNÓSTWO. Wiem, przesadziłam. Ale nie potrafiłam wybrać kilku... 🙈🙉🙊 SKŁADNIKI NA MIGDAŁOWE CIASTO KRUCHE: 400 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 100 g cukru pudru 250 g masła, zimnego 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM(...)ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka wanilii w proszku DO DEKORACJI (według uznania): żywe kwiaty (końcówki kwiatów przed włożeniem w krem należy zabezpieczyć folią spożywczą) makaroniki beziki maliny truskawki puder z liofilizowanych truskawek/malin UWAGI PRZED PIECZENIEM: 1. Blaty można upiec dzień wcześniej. 2. Kremem należy przekładać blaty rano w dniu podania. 3. Tort najlepiej kroi się i smakuje
Słodko-Słony Świat IlonySzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dwa lata temu opisywałyśmy Wam nowość ze sklepu SFD, czyli wiśnie w czekoladzie . Od tego czasu mamy aż 6 smaków (wiśnia, malina, brzoskwinia, mango, banan, truskawka
Candy PandasLatem, kiedy sezon owocowy trwa, takie deserki truskawkowe z kremem namelaka są świetnym rozwiązaniem na upalne dni. Deserki to świetne połączenie truskawek z czekoladowym kremem, a
Słodki sentymentLatem, kiedy sezon owocowy trwa, takie deserki truskawkowe z kremem namelaka są świetnym rozwiązaniem na upalne dni. Deserki to świetne połączenie truskawek z czekoladowym kremem, a
Słodki sentymentLubicie batoniki twarogowe? My może nie jemy ich zbyt często ale jest to nasz smak z dzieciństwa. Od jakiegoś czasu w Lidlu dostępne są nowe batoniki
Candy Pandaswysoką blaszkę 20 cm. Jestem na deficycie kalorycznym i liczę kalorie, więc przestałam wykorzystywać w ciastach i deserach cukier, który zastąpiłam erytrolem. Kiedyś bym zrobiła ten torcik hiszpański na bitej śmietanie , ten jest na malinowym skyrze. Albo bym upiekła to ciasto . Moje fit ciasto składa się ze zmiksowanymi owoców ze skyrem i galaretkami, wierzch to owoce i galaretka bez cukru(...)połączoną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Studzimy. Masa owocowa 500 g skyru malinowego ( 70 kcal w 100 g) 400 g świeżych truskawek i mrożonych owoców (maliny, porzeczki, wiśnie, borówki) 3 – 4 łyżki erytrolu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut. Kolejne kroki: Po wystudzeniu biszkoptu przecinamy go na pół. Ciasto nie może być za grube a przy jednej pracy mamy aż dwie blachy ciasta. Składniki na krem (na dwa blaty biszkoptu): 4 opakowanie mascarpone 2 śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru Pozostałe składniki dowolne owoce, u mnie borówki(...)Końcowe wykonanie: Przecięte blaty ciasta nasączamy mocno pączem, łyżką wylewamy na blaty, to nie ma być tylko kropienie ciasta – śmiało Mascarpone wkładamy do miksera, na najniższych obrotach mieszamy sam serek, kolejno dolewając śmietanę i cukier. Nie męcz tego kremu, wystarczą dosłownie 3 minutki. Na nasączone blaty wylewamy krem, na kremie układamy dowolne owoce (borówki, truskawki, brzoskwinie, albo mieszankę różnych
Kocham CzekoladęTort z owocami i kremem maślanym to idealny sposób na zrobienie przyjemności bliskiej osobie. W sezonie owocowym świetnie będą do niego pasowały świeże truskawki lub
To co lubię - gotuję i polecamTiramisu truskawkowe to czyste szaleństwo Zrobiłam je w zasadzie trochę z przypadku, bo miałam w lodówce mascarpone. No i truskawki, które po prostu chciałam wykorzystać. Powstał
Relaxtimewiosny, autor w swoich oryginalnych przepisach wykorzystuje: jarmuż, rzodkiewkę, szczaw, truskawki i poziomki, kalarepę, szparagi i rabarbar - każdy z podanych produktów jest krótko scharakteryzowany z uwzględnieniem korzyści jakie dla naszego organizmu niesie jego spożywanie. Przepisy są bardzo zróżnicowane, oryginalne i ciekawe. Mamy tu np. kalarepę w cieście, sałatę z rabarbarem, czy sałatkę ze szczawiem, bryndzą i jajkiem
Cynamonowe szczęścieCiasto z musem truskawkowym i malinowym kremem budyniowym. Malinowy krem można zamienić wedle upodobań na waniliowy, czy też śmietankowy. Ciasto z musem truskawkowym piekłam w okrągłej
Kulinarne PrzebojeTradycyjna nalewka truskawkowa, aromatyczna i delikatna jest cudownym lekarstwem na poprawę nastroju - uwielbiają ją wszyscy nasi znajomi. Nalewka truskawkowa to idealny alkohol dla kobiet, zrobi furorę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZamarzyło mi się ostatnio zrobić jakiś fajny i zdrowy deserek bez pieczenia (ach, te upały…) z wykorzystaniem świeżych truskawek, których nie możemy się najeść (w
Lamarida.plmuffinki z 12 papilotkami. W sporej misce wymieszaj makę z cukrem i truskawkami (mieszajac ewentualnie wcześniej makę z proszkiem do pieczenia i sola). W osobnej miseczce, lub dzbanku roztrzep widelcem jajko, jogurt, olej i mleko. Wlej mokre składniki do suchych i szybko zamieszaj na mniej-więcej gładkie ciasto. Rozdziel pomiędzy papilotki i piecz około 20-25 minut - powinny być
Lejdi of the housenawet mi się piekarnika nie chce włączać. Lubię za to robić ciasta na zimno, takie bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów. Tym razem serniczek z serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dwu kolorowy, jedna warstwa to galaretka winogronowa z borówkami i jogurtem właśnie, a druga to serek homogenizowany, truskawki i galaretka truskawkowa. Serniczek lekki i smaczny. Polecam i miłego dnia
kruche babeczkitruskawkowego. Posypujemy startą czekoladą oraz nakładamy malinę. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło. Przepis bierze udział w konkursie na stronie Durszlak.pl #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Słodki Zakątekkrążki odstawiamy do przestudzenia. Na odpowiednio dużym talerzu układamy jedno ciasto – polecam przewrócić je do góry dnem, bo spód biszkopta jest równiutki i ładniej wygląda Smarujemy połową polewy czekoladowej i układamy na niej banany pokrojone w plasterki. Można oczywiście użyć dowolnych owoców – bardzo dobrze sprawdzają się truskawki albo pomarańcze pokrojone na plasterki. Na owocach układamy drugi “biszkopt
Lamarida.pltemperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Będziecie potrzebowali także 2 galaretki malinowe, lub truskawkowe 300 g malin lub truskawek (mogą być mrożone) 800 ml śmietany kremówki 300 g mascarpone
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDlatego próbę mimo wszystko uważamy za udaną a przed nami jeszcze ciasto drożdżowe z tym słodzikiem 😄 Składniki: Beza bez cukru -3 białka -4 łyżeczki Tagatesse -szczypta soli Zapiekana „owsianka” -płatki jaglane -płatki gryczane -płatki owsiane -migdały w płatkach -gorzka czekolada (u nas surowa Cocoa) -owoce: maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki (u nas mrożone), banan, jabłko. -cynamon Białka ubić ze szczyptą soli
Candy Pandasużyjemy mrożonych owoców, galaretka zsiądzie się w okamgnieniu. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" , w której uczestniczyły również: Dorota - Sorbet truskawkowy Sylwia - Jagodowy deserek Katarzyna - Egzotyczny serniczek z ricotty Gosia - Szybki deser z morelami Joanna - Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata Bożena - Deser na zimno z truskawkami Dorota - Domowe mini batoniki Bounty Teresa - Deser "Jagodowa róża" Dorota - Domowe lody
Kuchenne zapiski Edytyświeżych 📌 woda 📌 180 g owoca (malina, jagoda, truskawka itp) 📌 słodzik Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać, rozpuścić drożdże w 3 łyżeczkach wody(instant), białko oddzielić od żółtka, roztopić masło i ostudzić. 2. Wszystkie te składniki oprócz białka wymieszać a następnie dodawać stopniowo wody do wyrobienia ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. 3. Stolnice lekko posypać mąką, rozgnieść ciasto
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 kg sera z wiaderka 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1/2 kg świeżych truskawek Sposób wykonania
Prosto i Smacznie z Anetąwiśniami Bracia Koral 450 ml garść liofilizowanych owoców – maliny, truskawki, jeżyny sos czekoladowy kandyzowane wiśnie listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta (konsystencja ciasta powinna być gęstsza od tradycyjnego ciasta naleśnikowego). Gofrownicę smarujemy olejem (przy
Słodkie okruszkireguły wygrywały. Najlepsze pierogi w naszym domu przygotowywał tata. Nasz tata lepił pierogi z różnymi farszami, a przygotowywał je bardzo często, ale 2-3 razy w sezonie letnim, zagniatał ciasto na pierogi i nadziewał je własnoręcznie zebranymi w lesie czarnymi, słodkimi jagodami. To danie to prostota i niezapomniany smak, który na zawsze będzie kojarzył mi się z beztroskim dzieciństwem. Potem(...)jagodowy soczek, który barwi na fioletowo śmietankę. Najczęściej lepię wytrawne pierogi, ale czasami przygotowuję pierogi na słodko jak te dzisiejsze albo. pierogi z jagodami i twarogiem lub pierogi z truskawkami . Jak przygotować tradycyjne pierogi z jagodami? Składniki na ok. 15 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej ok. 1/3-1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny, delikatny, rozpływający się w ustach tort. Nie za słodki, a do tego kwaskowy, idealne połączenie. A w sezonie najlepszy z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami lub
Wołowina od rekinażółtka 1 łyżka śmietany Z powyższych składników zagniatamy zwarte ciasto. Ciastem wylepiamy wysmarowana masłem foremkę do tarty o średnicy ok 2 cm. Pieczemy spód ok 15 minut w piecu nagrzanym do 180 st.C. Studzimy. mus: 400 g rabarabru 150 g cukru 50 ml wody 360 g truskawek 100 ml wody 18 g żelatyny 100 ml śmietany kremówki Rabarbar myjemy, obieramy
Dzieje kuchennej Wiewióryokazji Dnia Matki postanowiłam upiec coś wyjątkowego, więc z wielkim zapałem zabrałam się wczoraj za pieczenie tortu. Obie z mamą uwielbiamy ciasto lodowe, dlatego też stanęło przede mną niełatwe zadanie - upieczenie bezy, najlepiej idealnie kruchej i lekko ciągnącej w środku. Wszystko szło perfekcyjnie : od oddzielenia białek, po ubicie pianki z cukrem i suszenie gotowego blatu w piekarniku. Przez pierwsze(...)ustawiłam piekarnik na ten czas i... poszłam spać. Nazajutrz, kiedy tylko wstałam, mama zaczęła chwalić mój wypiek. :D Beza wyglądała wspaniale! Pozostało mi tylko zrobić krem i udekorować tort truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. ;) I co najważniejsze - mama była przeszczęśliwa z prezentu! :) Składniki: przepis na bezę z niezawodnej Kwestii Smaku (cukier biały zastąpiłam trzcinowym, a ocet sokiem z cytryny
Kuchnia Elliepowodu braku czasu do ciasta użyłam gotowych spodów bezowych zakupionych w cukierni. Wykonanie do 30 minut. Składniki: 2 spody bezowe o średnicy 24 cm 400 ml śmietany kremowej 30 % 250 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 700 gram świeżych truskawek 2 śmietan fixy Sposób wykonania: Truskawki umyłam, osuszyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania
Darcia w kuchni