truskawek do nadziewania (mogą być inne owoce lub powidła) 1 rozbełtane jajko do posmarowania + odrobina mleka cukier brązowy do posypania W dużej misce łączymy mąki, brązowy cukier oraz drożdże. Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym i masłem do jego rozpuszczenia. Studzimy, by było tylko lekko ciepłe. Mleko wlewamy do suchych składników i przez ok. 8-10 minut ugniatamy ciasto, by było
Cooking Monsterciasta na zimno są zarezerwowane tylko na lato i upały? Zapewniam, że w zimie smakują równie wybornie :) Polecam :) Składniki * na tortownice 24-26 cm* - 0.5 litra jogurtu naturalnego - 500 gram serka homogenizowanego waniliowego - 3/4 szklanki cukru pudru ( dałam trochę mniej ) - 3 łyżki żelatyny - duża puszka brzoskwiń - 1 banan ( opcjonalnie ) - dwie galaretki ( u mnie 1 brzoskwiniowa i 1 truskawkowa ) - paczka okrągłych
Kuchnia z widokiem na ogródserka mascarpone- 250g 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie: Składniki muszą być zimne! Najlepiej gdyby spędziły noc w lodowce i były wyjęte tuż przed przygotowaniem ciasta Serek mascarpone i mleko przekładamy do miski i miksujemy ok 15 minut. W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty. Powinien powstać gęsty, jednolity krem. Krem wykładamy(...)schłodzony spód tarty. Schładzamy przez min. 2 godziny. Dekorujemy świeżymi malinami i oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO! P.S. Jeśli nie lubicie malin, możecie je zastąpić na przykład truskawkami lub jagodami
Luźna Kuchniatruskawki, jeszcze trochę, a świeże owoce prosto z ogrodu będą codziennie gościć na naszym stole. Tymczasem pora wykorzystać ostatnie zapasy i poczuć w kuchni namiastkę lata. Delikatny aromat migdałów w połączeniu z kwaskowatym smakiem malin na ciepłym kruchym spodzie sprawia, że tarta znika w mgnieniu oka. Nigdy jeszcze nie przetrwała do następnego dnia... Tarta malinowo-migdałowa Ciasto: 200g
Zapiski Młodej ŻonyKrem oreo: 100g śmietanki 36% 200g mascarpone 1 biała czekolada 4 ciastka oreo Mus rabarbarowy z truskawkami: 400g czerwonej części rabarbaru 100g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody 100g słodkiej śmietanki 30% 1 galaretka truskawkowa kilka większych truskawek Tynk: 280g masła 70ml mleka 70g drobnego cukru 100g mleka w proszku Kropla różowego barwnika w żelu Drip: 100g(...)łyżki cukru. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny między palcami- dodajemy po żółtku, a zaraz potem wsypujemy przesiane mąki i mieszamy (ręcznie, szpatułką!) powoli, ale dokładnie i nie za długo. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia tylko na spodzie. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 35 minut (do suchej wykałaczki). Studzimy, ostrożnie wyciągamy
Kuchnia w czekoladziestarannie utartego masła rozpływają się wręcz w ustach. Cierpkie owoce porzeczki czerwonej zamieniamy w mus i bawimy się nim niczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby. Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga(...)ekstremalnie słodki bałagan finalnie prowadzi nas do spokoju ducha, bo czyż może być inaczej po czymś tak pysznie słodkim...? Oczywiście porzeczki można zastąpić innymi owocami, nadadzą się maliny, wiśnie, truskawki, ja jednak uwielbiam te rubinowe wisiory porzeczek. Składniki: na 18 szt Czas przygotowania: 120 min Babeczki 250 g mąki pszenne 250 g miękkiego masła 250 g cukru
Słodki Kompromisroku lata nie ma. Nie takiego, jakie pamiętam. Zima była błotnista i ciepława, teraz kolejna pora roku zawiodła swoim niezdecydowaniem. Zjadłam w tym roku zaledwie jedną naprawdę słodką truskawkę, co samo w sobie jest wystarczająco rozczarowujące. Na dodatek skończyły się tak szybko, że w zasadzie nie zdążyłam się nimi nasycić. Jakiekolwiek by nie były... Na szczęście rabarbar w ogródku ciągle(...)przygotować tartę. Skoro nie mogę mieć prawdziwego lipca, będę udawać, że to nadal maj. Przepis znalazłam w książce Nordisk bagebog Miisy Mink, i spodobał mi się od razu. Kruchutkie ciasto, kwaskowe nadzienie z głębokim, dymno-karmelowym posmakiem cukru muscovado, a do tego chrupiąca, owsiana kruszonka. Banalne wręcz składniki łączące się w idealną całość. Tarta z rabarbarem i owsianą kruszonką Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKto z Was nigdy nie jadł jogurtu od Jogobelli ten niech podniesie rękę 😋 To są nasze jogurty z dzieciństwa, jednak od dawna tego typu słodzone produkty
Candy Pandasczęsto w okresie letnim piekę wieczorami), aby sernik zdąży dobrze wystygnąć i mógł być schłodzony w lodówce przed udekorowaniem. Niestety ze względu na krem śmietanowy ciasto nie może być przechowywane dłużej niż 3 dni, jednak uwierzcie - jest tak pyszny, że na pewno tyle nie będzie musiał czekać ;) Składniki Spód 70 g masła 170 g maślanych herbatników masło do wysmarowania tortownicy(...)być w temp. pokojowej 900 g tłustego, gładkiego, mielonego sera białego 4 jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 15 g cukru z wanilią 230 g umytych i obranych truskawek + 5-6 pokrojonych w kawałki 40 g mąki ziemniaczanej Ser, jajka, cukier, cukier z wanilią umieścić w misie miksera i miksować do połączenia składników (krótko). Truskawki (230 g) zmielić
Słodkie inspiracjeciast i tortów z kremami, czekolady, jak i chałwy. Orzechy także nie są mile widzianymi gośćmi wraz z musztardą, octem oraz gorczycą. Trzymanie się tych zaleceń pomoże w odpowiednim funkcjonowaniu układu pokarmowego. Papryka, chilli, pieprz oraz ziele angielskie, to kolejni wrogowie. Nie wszystkie przyprawy są zabronione, gdyż te delikatniejsze można spokojnie jeść. Wskazane produkty Dojrzałe banany, morele, maliny, truskawki
Słodkie okruszkiciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Natłuszczoną patelnię rozgrzewamy i zmniejszamy ogień. Nakładamy malutkie placuszki, dodajemy kilka kropel wody i przykrywamy przykrywką. Na najmniejszym ogniu, smażymy, aż góra nie będzie surowa. Przewracamy je na chwilę na drugą stronę, by tam także się przyrumieniły. Gotowe podajemy z ulubionymi owocami, syropem klonowym i jogurtem owocowym (ja naturalny jogurt wymieszałam z liofilizowaną truskawką
Mienta blogpawlova była moim prezentem dla mojej Mamy w jej dniu. Widziałam, że bardzo smakowała i z czego bardzo się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pawlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem. Składniki: – 4 białka (rozm.L(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej – 1 łyżeczka octu winnego – 125g mascarpone mocno schłodzonego – 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej – 1 laska wanilii – truskawki – borówki amerykańskie Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania
CookYourselfpawlova była moim prezentem dla mojej Mamy w jej dniu. Widziałam, że bardzo smakowała i z czego bardzo się cieszę, bo co jak co, ale znikające w ekspresowym tempie ciasto, cieszy mnie najbardziej Jeśli nie robiłaś/eś jeszcze pawlovej, to nie ma się czego bać. A warto, szczególnie teraz kiedy owoców mamy pod dostatkiem. Składniki: – 4 białka (rozm.L(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej – 1 łyżeczka octu winnego – 125g mascarpone mocno schłodzonego – 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej – 1 laska wanilii – truskawki – borówki amerykańskie Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania
CookYourselfciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt spuść na stół z wysokości 60 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt można upiec na dzień przed montowaniem tortu. Krem cheesecake z białą czekoladą 600 g serka typu philadephia 150 g cukru 300 g białej czekolady 100 ml puree z truskawek
codojedzenia