ciasto z truskawkami - 13428 przepisów (strona:612/896)

Drożdżówki z Dżemem I 254

zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki. Przy okazji po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z cudzego przepisu, bo zwykle robiłam swoje własne. Przepis na ciasto z  Moje Wypieki . Wybaczcie za zdjęcia, ich jakość pozostawia wiele do życzenia.. Wszystkie zdjęcia na bloga robię telefonem komórkowym... a wczoraj bułeczki robiłam grubo(...)Porzeczki Dżem Morelowy Truskawkowy Mus Wykonanie: Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić

Blondynka Gotuje
domowy kompot z truskawek 190

składniki: 1000 g truskawek 200 g cukru 500 ml wody wykonanie: Truskawki szypułkujemy i myjemy. Owoce wkładamy do gotującej się wody z cukrem i doprowadzamy do

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z kapusta i grzybami 211

grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko lub z ugotowanymi ziemniakami(...)woda wyparuje (ok. 15-20 min.). Jeśli kapusta będzie już bardzo miękka, to można nie czekać, aż woda wyparuje, tylko po prostu ją odcisnąć przed nakładaniem farszu na ciasto. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i wbić w ten dołek jajko. Wlewać powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Ciasto nie może być za mokre, więc być może

Gotowanie-uk
Tort komunijny 160

rodzaj deseru wyglądał naprawdę wyjątkowo. I nie trzeba w tym celu wcale udawać się do cukierni. Przy odrobinie talentu można samemu zarówno upiec, jak i udekorować to odświętne ciasto. Tort komunijny z pewnością będzie ozdobą każdego stołu. Pięknie przystrojony stanie na honorowym miejscu, a goście nie będą mogli oprzeć się pokusie jego skosztowania. Smak tortu jest równie ważny(...)Składniki 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru Krem 500 g białej czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% Frużelina truskawkowa 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem maślany pod masę cukrową 200 g masła 170 g cukru pudru 1-2 łyżki mleka

Wędrówki po kuchni
Kostka wiśniowa 97

mojprzepisna.pl | Kostka wiśniowa Ciasto, które zrobiłam na pierwsze urodziny synka. Goście byli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko kakaowe, puszyste i mięciutkie jak najlepszy biszkopt, ale jednocześnie nie suche. Przepis myślę idealny. Ciasto jest podzielne, idealnie nada się na imprezy bo ładnie się prezentuje, smakuje świetnie i starczy na około(...)wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru

moj przepis na
Kostka wiśniowa 114

mojprzepisna.pl | Kostka wiśniowa Ciasto, które zrobiłam na pierwsze urodziny synka. Goście byli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko kakaowe, puszyste i mięciutkie jak najlepszy biszkopt, ale jednocześnie nie suche. Przepis myślę idealny. Ciasto jest podzielne, idealnie nada się na imprezy bo ładnie się prezentuje, smakuje świetnie i starczy na około(...)wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru

moj przepis na
Kostka wiśniowa 151

wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru(...)kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Wykonanie: Ciasto pokroić na dwa blaty, pierwszy blat położyć na paterze lub talerzu. Wyłożyć 1/3 kremu, położyć drugi blat, wyłożyć 1/3 kremu, resztą kremu posmarować boki ciasta, Polewę delikatnie rozprowadzić na wierzchu

moj przepis na
Ciasto drożdżowe według przepisu mojej babci 178

garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę, blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę. Przygotuj składniki: 30 dag margaryny lub masła, 1 szklankę mleka, 1 (niepełną) szklankę cukru, ½ kostki (50 g) świeżych drożdży, 2 jajka, 3 żółtka, 70 – 75 dag mąki, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania blachy. ewentualnie dowolne małe owoce sezonowe (porzeczki, truskawki, wiśnie, borówki, jagody(...)cukru. Drożdże rozkrusz, włóż do miski i delikatnie rozmieszaj – rozpuszczą się i zaczną pracować. Następnie dodaj żółtka i całe jajka. Ponownie całość dokładnie rozmieszaj. Na końcu porcjami dodawaj do ciasta mąkę. 2 Gdy doda się całą mąkę i będzie się już ciężko mieszało, ciasto drożdżowe trzeba ubić. Najlepszy do tego jest drewniany tłuczek do ciasta. Jego zaokrągloną końcówką trzeba

blog.moje-pasje.info
Podwójnie czekoladowa tarta z owocami 225

dali trochę popalić, pomyślałam, że może czekolada poprawi mi nastrój i na nią też postawiłam. Ugnietliśmy ciasto, a później zajęliśmy się kremem. Najwięcej frajdy było oczywiście z wyklejaniem blaszki ciastem, a ile zjedli surowego przy tym... nie chcę wiedzieć :)  Po krótkiej przerwie na bajkę chłopaki byli gotowi działać dalej. Postawiłam więc przestudzoną tartę z kremem (ten przygotowałam osobiście, jestem(...)mleczna) 300ml śmietanki 36% 60g margaryny Palma spółki Bielmar Dodatkowo: Sezonowe owoce (truskawki, borówki, czereśnie) Liście mięty, lawenda, stokrotki, kwiaty rumianku, cukier puder do dekoracji) Sposób przygotowania Kruchy spód: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i kakao. Siekamy razem z cukrem, margaryną i uprzednio roztrzepanym jajkiem. Ciasto szybko zagniatamy i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce. Następnie wylepiamy formę

Kuchnia w czekoladzie
BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ 210

mnie truskawki- ale mogą być każde inne dowolne kruszonka: 130 g mąki 65 g cukru 65 g margaryny Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy

Z Majeczką w kuchni
Torcik z pianką bez pieczenia 253

przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam…     Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka papai w syropie(...)wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Wierzch: 7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 8. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać biszkopty maczane w ponczu. 9. Skondensowane mleko ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie cały czas mieszając, wlewać powoli

Mała Cukierenka
Biszkopt z kremem bawarskim i musem z brzoskwiń 181

Ciasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego(...)przelać na biszkopt, który wcześniej posmarować konfiturą z truskawek (cienka warstwa). Wsadzić do lodówki, aż masa delikatnie się zetnie (tak aby można było wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy. Wsadzić

CookYourself
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 145

dnia, bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. A w ozdabianiu też idę nieco na łatwiznę, bo korzystam z lukru i gotowych posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru - 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g(...)łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki gęstej śmietany lukier: - 1 białko - 1 1/4 szklanki cukru pudru dodatki: - posypki Delecta (kuleczki zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej skorupce) Forma:   blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek Przygotowanie: Masło z cukrem, miodem, kakao i kawą rozpuszczamy w garnczku

Kuchnia co dnia
Maślankowe babeczki z owocami i kruszonką 127

Po prostu pyszne, mięciutkie i wilgotne . Robi się je bardzo szybko i jeszcze szybciej znikają. Użyłam borówek i truskawek, ale mogą być również inne owoce, tylko

Swojskie jedzonko
ŻELKA TRUSKAWKOWA DO TORTU 130

Całkiem niedawno prezentowałam Wam przepis na  żelkę jeżynową do tortu . Dziś mam dla Was żelkę w wersji z truskawkami. A już niedługo zaprezentuję Wam

Zrób to smacznie
Budyń kokosowy 123

Domowy budyń kokosowy z malinami to pomysł na prosty i pyszny deser lub drugie śniadanie. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionych owoców np. malin, truskawek lub ananasa

Oryginalny smak
Tort bezowy z truskawkami 376

Królowa jest tylko jedna – beza! Można przygotować ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Dziś w towarzystwie kremu oraz truskawek i migdałów. Wierzcie mi

Przepisy na widelcu
Deser z chia, truskawkami i mlekiem kokosowym 151

Niestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły

Programista w kuchni
Deser truskawkowy z bitą śmietaną 171

Coś dobrego i słodkiego dla naszych kubków smakowych. Składniki: Galaretka truskawkowa 2 szt. Śmietanka kremówka 30 % 500 ml Truskawki świeże Świeża mięta Czekolada deserowa gorzka Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Owocowe semifreddo 1214

Owocowe semifreddo to smaczny i pomysłowy deser na Walentynki. Smakuje z wszystkimi owocami. Mrożonymi i świeżymi. Bardzo dobre jest z malinami, truskawkami, czy nawet porzeczką. Pięknie

dolcevitainmykitchen
Deser z chia, truskawkami i mlekiem kokosowym 477

Niestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły

Programista w kuchni
Batatowy sernik z migdałowymi ciasteczkami... i tagatozą! 181

truskawkowego truskawka do dekoracji Twaróg i batata zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać proszek budyniowy, ekstrakt i rozkruszone kostki tagatozy. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Wierzch udekorować musem truskawkowym. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne

Poranek na słodko
Ciasto z mleka skondensowanego z musem brzoskwiniowym 263

Składniki: puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g), 4 galaretki (u mnie to były: 2 cytrynowe, 1 wiśniowa, 1 truskawkowa), 500g brzoswkiń w syropie (po odsączeniu). Przygotowanie: Każdą

W kuchni u Moniki
Biała Dama - sernik z białej czekolady bez pieczenia, bez mąki i jajek 1111

Dziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności

My Culinary Art
fondue czekoladowe na chłodniejsze letnie dni 168

składniki: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% ok. 600 g świeżych owoców np. truskawek, kiwi, winogrona, banany wykonanie: Owoce myjemy

Domowy Smak Jedzenia
Krem truskawkowy z alkoholem 194

Pyszny, orzeźwiający deser z winem dla dorosłych. Mmmmm pycha! Składniki: 250 ml białego wytrawnego wina, 25 dag truskawek, 15 dag cukru pudru, 150 ml śmietanki kremówki

Tradycyjna Kuchnia
Pieczona Alaska wg Jamesa Martina 338

Baked Alaska, czyli Pieczona Alaska to deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie z ciasta biszkoptowego lub puddingu i dodatkowo przykrytych pianą, bezą. Ułożona masa

Bernika - moj kulinarny pamietnik