Orzeźwiające, lekkie ciasto z galaretką, które idealnie sprawdzi się przy upałach. Najlepiej smakuje mocno schłodzone z lodówki. Składniki blaszka 23 /33 : Biszkopt : mąka pszenna 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, jajka 4 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Pianka: śmietanka 36 % 500 ml, galaretka pomarańczowa 2 szt, woda gorąca 2 szklanki, Dodatkowo: truskawki 500g, galaretka truskawkowa(...)lodówki do lekkiego zgęstnienia. Uwaga, bo szybko zastyga. Śmietankę wylać na biszkopt. Czerwone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Na piance ułożyć umyte i osuszone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin
kulinarne odsłony patiWilgotne ciasto cytrynowe wymaga składników w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, w innym wypadku ciasto nie wyjdzie i zrobi się zakalec. Ucierane ciasta mają to do
MamaOskarkaLiczą się tylko te małe, najmniejsze drobinki. Moje życie. A w nim coraz bardziej kocham to, co proste, zwyczajne. Jak galette z truskawkami . Zakochałam się w galette wiele lat temu. Urzekła mnie rustykalność, prostota, zwyczajność. Kruche ciasto, które pełni równocześnie rolę formy. Okrągły placek z wywiniętym brzegiem, do środka którego wkładamy ulubione owoce lub w wersji wytrawnej warzywa. Zamiast dużej(...)najlepiej krupczatki 2 łyżki cukru pudru (zwykle przemycam więcej;) 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 g zimnego masła szczypta soli świeże truskawki garść pokruszonych ciasteczek waniliowych sól morska lody waniliowe (najlepiej domowe) Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem i wstawić do lodówki na 1-2 godzin. Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować. Przy pomocy wykrawaczek
KUCHARNIASkładniki: ciasto cappuccino: jajka 4 sztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, mokate cappuccino waniliowe 2 opakowania, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki mus truskawkowy: truskawki 1 kg, śmietana gęsta 1 szklanka, galaretka truskawkowa 2 opakowania, wiórki kokosowe - ile potrzeba miękką margarynę, cukier, jajka mikserem utrzeć do białości(...)piec około 45-55 minut i dobrze je w formie wystudzić truskawki ze śmietaną blenderem zmiksować, galaretki rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wlać do truskawek, prawie tężejący mus wylać na ciasto w formie, posypać wiórkami kokosowymi i schować do stężenia - ucierane ciasto z dodatkiem kawy mokate cappuccino jest wilgotne, pyszne i z musem truskawkowym smakuje wyśmienicie........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjest nie do podrobienia. Przy temacie jagodowym zapraszam Was na drożdżowo-maślane bułeczki wypełnione truskawkami i boskimi jagodami posypane cukrem i cynamonem.. Istny obłęd naprawdę! Przepis nie jest trudny, ale jak to wiadomo potrzebne jest nam trochę więcej czasu, bo ciasto drożdżowe lubi wyrastać powolutku, nigdzie się nie spiesząc. W przepisie nie szczędziłam na cukrze, ale tylko(...)pieczenia. Jagody i truskawki myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki, a jagody zostawiamy w całości. Z każdej części ciasta formujemy jedną bułeczkę - kawałek ciasta rozpłaszczamy, na jego środek układamy łyżkę jagód, kilka truskawek i szczyptę cukru i bardzo dokładnie zalepiamy tworząc sakiewkę. Kolejno dłońmi formujemy bułeczkę i kładziemy na wyścielonej papierem blaszy (zlepieniem do dołu). Analogicznie postępujemy
Symfonia Smakówtorcik sernikowy. Składniki na ciasto 20x30: 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 550), 100 g masła, 1/2 szklanka cukru, 1,1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, (lub odrobinę więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych ok. 70 dag truskawek. Kruszonka: 150 g maki(...)palcami. Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść Rozwałkowywać delikatnie podsypując mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na to układamy truskawki i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na ok 60 minut. Studzimy na kratce
Delicious TitbitsSkładniki: składniki na ciasto wsypać do pojemnika i od razu wszystko razem utrzeć: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło miękkie 10 dag, mleko 150 ml, kakao 3 łyżki,mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, olejek rumowy 2 krople, truskawki 70 dag, cukier(...)puder - ile potrzeba Wszystkie składni utrzeć mikserem w pojemniku z 4 minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto. Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, gęsto poukładać truskawki. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybkie, bardzo łatwe
W Mojej Kuchni LubięKolejne ciasto jakie wymyśliłam. Miałam wielką ochotę na truskawki, jabłka. Nie do końca wiedziałam, czy te 2 smaki udałoby mi się połączyć w jeden, który oddałby to co miałam na myśli? Więc postąpiłam inaczej zamiast łączyć zrobiłam dwa odmienne ciasta. Pierwsze już opublikowane tarta z jabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany(...)czekolady. Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać. Powstały 2 wersje z czekoladą i bez. Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki: Mus truskawkowy: 500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła
Malinowe PocałunkiSezon owocowy powoli się rozpoczyna, niebawem będziemy mogli cieszyć się bogactwem słodkich truskawek. U mnie już dzisiaj ciasto truskawkowe, z delikatną śmietankową pianką i pysznym musem truskawkowym. Możemy również wykorzystać zamrożone truskawki, wystarczy wrzucić je do rondelka, podgrzewać, aż się rozmrożą, a następnie zmiksować i powstanie nam mus. Polecam! Kostka truskawkowa Składniki na formę 24 x 30cm: Na biszkopt(...)stężenia do lodówki. Masa truskawkowa: mus z truskawek umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i do gorącego musu dodajemy galaretki (proszek), mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Masę odstawiamy do wystudzenia, gdy zacznie tężeć wylewamy na masę śmietankową, wyrównujemy i wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasto dekorujemy kremówką ubitą z łyżeczką cukru pudru
Smak mojej kuchniUlubione ciasto drożdżowe :). Bardzo podobne robiły moja Babcia i Mama. Czy istnieje piękniejszy zapach, niż unoszący się po domu aromat świeżo upieczonego ciasta drożdżowego? Ciasto drożdżowe
Przepisy Aleksandrydrugiej - jajko, mleko i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę oraz czereśnie z truskawkami. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka
Di gotujemnie żadnego ciasta, pora to nadrobić. Dlatego też zapraszam Was na pyszne ciasto czekoladowo- serowe z wiśniami . Jest ono niesamowicie smaczne, wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Delikatna masa serowa, czekoladowe ciasto a'la brownie, a przysłowiową kropką nad "i" są wiśnie, które pasują tu idealnie. Doskonale pasują tu też maliny, jeżyny, a nawet truskawki, co kto lubi :) Ciasto czekoladowo
Zrób to smaczniepieprzem. Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować w środku sosem, nałożyć chrupiącą sałatę. Steki pokroić w plastry i nałożyć do bagietki. Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami Składniki: kawałek czerstwego ciasta drożdżowego przejrzałe owoce: truskawki lub inne w zależności od sezonu 200 ml mleka 2 jajka kwaśna śmietana do podania mięta Sposób przygotowania: Jajko rozmącić w mleku. Ciasto pokroić na plasterki i ułożyć
Smaki Armineowoców, a targ coraz bardziej kolorowe. U nas truskawki to 10 zł/kg więc można jeść, jeść i jeść. W związku z tym przygotowałam ciasto z budyniem z dodatkiem owoców. U mnie są to truskawki i borówki. Budyń to delikatna pianka, która rozpływa się w ustach. Ciasto z dodatkiem mąki gryczane wyszło pyszne i kruche. Składniki: CIASTO
Kuchnia w oparachakurat tak je nazwano, ale jest warte uwagi! Kruchutki spód, sernik bez sera, owoce i kruszonka smakują razem wyśmienicie :) Ja użyłam sezonowym owoców (truskawek, malin, jeżyn), ale można zastąpić je innymi. Każdy, kto jadł to ciasto, był przekonany, że to klasyczny sernik... naprawdę tak smakuję! Musicie wypróbować :D Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1/2 szkl. cukru(...)białek 1 1/4 szkl. cukru 1200 g kwaśnej śmietany 18% 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g) Dodatkowo: 400 g drobnych owoców (malin, truskawek, jeżyn, porzeczek itp.) Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, a następnie podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą
Nastoletnie Wypiekanie