Zapraszam więc do wykorzystania przepisu i oglądania zdjęć a ja ideą wcinać drożdżówki puki jeszcze są:) Składniki na 12 drożdżówek ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży szklanka mleka 1/2 szklanki oleju szczypta soli 3/4 szklanki cukru 500 g truskawek kruszonka: 50 g masła 150 g cukru 150 g Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do miski(...)kleić do brzegów miski. Następnie ciasto pozostawiamy na około dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy je delikatnie. Wykrawamy z niego krążki, (wielkość zgodnie z uznaniem) i układamy na środku każdego krążka po kilka truskawek. Przekładamy drożdżówki na blaszkę. Masło rozpuszczamy a w misce mieszamy cukier z mąką. Wlewamy do mąki masło
ciastkarnia na kruchym spodziejeszcze nie jedli oraz smakoszom takich ciast polecam bezę ze śmietaną i truskawkami. U mnie kochają ją chyba wszyscy. To ciasto smakuje najlepiej gdy jest zrobione na świeżo, czyli tego samego dnia co ma zostać podane, tylko po lekkim schłodzeniu. Bezy przygotowujemy najlepiej dnia poprzedniego. Ja lubię podawać polane od góry stopioną czekoladą oraz posypane prażonymi płatkami migdałów(...)poezja! Ciasto wbrew pozorom nie jest takie trudne, jednak wymaga od nas poświęcenia mu trochę czasu (głównie zrobienie bezy, reszta to zaledwie kilka minut, zwłaszcza gdy mamy już wprawę:))-tym co jeszcze nie jedli ale nie tylko baaardzo mocno polecam! Składniki: - 8 białek - 400g cukru trzcinowego ( lub zwykłego białego cukru) - ocet jabłkowy(ok.1 łyżki) - szczypta soli Białka ubić z octem
Smaczne ZdroweSłodkie pierożki sakiewki z truskawkami. Truskawki zawsze przypominają mi lato a ponieważ jest zima użyłam mrożonych. Ciasto na pierogi zrobiłam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Składniki: 2 szklanki mąki 480 szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka gorącej wody łyżka oleju pół łyżeczki soli trochę cukru 2 opakowania mrożonych truskawek Do mąki, soli i oleju dolewamy gorącą wodę(...)mieszamy. Wpierw łyżką dopóki ciasto jest gorące. Następnie wyrabiamy dłonią aż uzyska elastyczność i nie będzie się kleić. Odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Nakładamy po jednej truskawce na kwadrat, posypujemy odrobiną cukru i zaklejamy u góry jak woreczek. Wrzucamy po kilka do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody. Mieszamy aby nie przywarły
prawdziwe jedzeniebananem i mlekiem. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier, dodaj papkę bananową i wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj truskawki, każda pokrojona na minimum 4 części. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem, jeżeli pieczesz całość w jednej formie to przez
greenscarfszklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli eksraku z wanilii pół szklanki cukru pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypa soli 20-30 ml oleju Nadzienie: około 1 kg truskawek, około 3-4 truskawki pokrojone w kawałki do każdej bułki do każdej bułeczki po małej szczypcie(...)jesli będzie się kleiło, należy podsypać je mąką. 5. Ciasto uformować w wałek, nasępnie pociąć na paski-jak duże kopytka. 6. Każdy z fragmentów ciasta rozpłaszczyć na placuszek, po środku których należy ułożyć pokrojone truskawki i posypać je cukrem. 7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować z niego bułeczkę podłużną bądź okrągłą. 8. Układać na blaszce posypanej bułką
KreatywnePinymiksujemy. Truskawki przekrawamy na połowę, odcięta stroną przyciskamy do boków tortownicy, układamy tak naokoło. Wylewamy masę śmietanową, wygładzamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na wierzch stężałego ciasta wykładamy pokrojone resztę truskawek, ozdabiamy płatkami czekoladowymi i układamy serca
Z Majeczką w kuchniOrzeźwiające, lekkie ciasto z galaretką, które idealnie sprawdzi się przy upałach. Najlepiej smakuje mocno schłodzone z lodówki. Składniki blaszka 23 /33 : Biszkopt : mąka pszenna 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, jajka 4 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, Pianka: śmietanka 36 % 500 ml, galaretka pomarańczowa 2 szt, woda gorąca 2 szklanki, Dodatkowo: truskawki 500g, galaretka truskawkowa(...)lodówki do lekkiego zgęstnienia. Uwaga, bo szybko zastyga. Śmietankę wylać na biszkopt. Czerwone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Na piance ułożyć umyte i osuszone truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin
kulinarne odsłony patiWilgotne ciasto cytrynowe wymaga składników w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne, w innym wypadku ciasto nie wyjdzie i zrobi się zakalec. Ucierane ciasta mają to do
MamaOskarkaLiczą się tylko te małe, najmniejsze drobinki. Moje życie. A w nim coraz bardziej kocham to, co proste, zwyczajne. Jak galette z truskawkami . Zakochałam się w galette wiele lat temu. Urzekła mnie rustykalność, prostota, zwyczajność. Kruche ciasto, które pełni równocześnie rolę formy. Okrągły placek z wywiniętym brzegiem, do środka którego wkładamy ulubione owoce lub w wersji wytrawnej warzywa. Zamiast dużej(...)najlepiej krupczatki 2 łyżki cukru pudru (zwykle przemycam więcej;) 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 g zimnego masła szczypta soli świeże truskawki garść pokruszonych ciasteczek waniliowych sól morska lody waniliowe (najlepiej domowe) Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem i wstawić do lodówki na 1-2 godzin. Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować. Przy pomocy wykrawaczek
KUCHARNIASkładniki: ciasto cappuccino: jajka 4 sztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, mokate cappuccino waniliowe 2 opakowania, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, śmietana gęsta 2 łyżki mus truskawkowy: truskawki 1 kg, śmietana gęsta 1 szklanka, galaretka truskawkowa 2 opakowania, wiórki kokosowe - ile potrzeba miękką margarynę, cukier, jajka mikserem utrzeć do białości(...)piec około 45-55 minut i dobrze je w formie wystudzić truskawki ze śmietaną blenderem zmiksować, galaretki rozmieszać w 250 ml gorącej wody i wlać do truskawek, prawie tężejący mus wylać na ciasto w formie, posypać wiórkami kokosowymi i schować do stężenia - ucierane ciasto z dodatkiem kawy mokate cappuccino jest wilgotne, pyszne i z musem truskawkowym smakuje wyśmienicie........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjest nie do podrobienia. Przy temacie jagodowym zapraszam Was na drożdżowo-maślane bułeczki wypełnione truskawkami i boskimi jagodami posypane cukrem i cynamonem.. Istny obłęd naprawdę! Przepis nie jest trudny, ale jak to wiadomo potrzebne jest nam trochę więcej czasu, bo ciasto drożdżowe lubi wyrastać powolutku, nigdzie się nie spiesząc. W przepisie nie szczędziłam na cukrze, ale tylko(...)pieczenia. Jagody i truskawki myjemy i osuszamy. Truskawki kroimy na ćwiartki, a jagody zostawiamy w całości. Z każdej części ciasta formujemy jedną bułeczkę - kawałek ciasta rozpłaszczamy, na jego środek układamy łyżkę jagód, kilka truskawek i szczyptę cukru i bardzo dokładnie zalepiamy tworząc sakiewkę. Kolejno dłońmi formujemy bułeczkę i kładziemy na wyścielonej papierem blaszy (zlepieniem do dołu). Analogicznie postępujemy
Symfonia Smakówtorcik sernikowy. Składniki na ciasto 20x30: 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 550), 100 g masła, 1/2 szklanka cukru, 1,1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, (lub odrobinę więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych ok. 70 dag truskawek. Kruszonka: 150 g maki(...)palcami. Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść Rozwałkowywać delikatnie podsypując mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na to układamy truskawki i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na ok 60 minut. Studzimy na kratce
Delicious TitbitsSkładniki: składniki na ciasto wsypać do pojemnika i od razu wszystko razem utrzeć: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło miękkie 10 dag, mleko 150 ml, kakao 3 łyżki,mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, olejek rumowy 2 krople, truskawki 70 dag, cukier(...)puder - ile potrzeba Wszystkie składni utrzeć mikserem w pojemniku z 4 minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto. Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, gęsto poukładać truskawki. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybkie, bardzo łatwe
W Mojej Kuchni LubięKolejne ciasto jakie wymyśliłam. Miałam wielką ochotę na truskawki, jabłka. Nie do końca wiedziałam, czy te 2 smaki udałoby mi się połączyć w jeden, który oddałby to co miałam na myśli? Więc postąpiłam inaczej zamiast łączyć zrobiłam dwa odmienne ciasta. Pierwsze już opublikowane tarta z jabłkami i mój HIT: połączenie musu truskawkowego, budyniu waniliowego, bitej śmietany(...)czekolady. Obiecuję Wam nie zawiedziecie się na tym cieście. Osobiście nie potrafiłam się od niego oderwać. Powstały 2 wersje z czekoladą i bez. Obie równie smaczne, dla mnie wygrała wersja z ... Składniki: Mus truskawkowy: 500 g truskawek (kaszubskie) 2 galaretki truskawkowe kardamon mielony Masa budyniowa: 4 budynie waniliowe bez cukru 1l mleka 170 g masła
Malinowe Pocałunki