Pyszne tartaletki z kruchego ciasta z dżemem truskawkowym, serkiem mascarpone i świeżymi truskawkami. Warto je upiec w sezonie truskawkowym, bo cieszą oko, są delikatne w smaku i błyskawicznie znikają ze stołu:) Polecam. Składniki na ciasto kruche: 450 g mąki pszennej; 220 g margaryny; 120 g cukru pudru; 5 żółtek; 1 opakowanie cukru waniliowego (16g); 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Foremki na tartaletki o średnicy 8 cm wysmarować rozpuszczoną margaryną. Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć do foremek, przycisnąć, wylepić dokładnie foremki i upiec na złoty kolor. Temperatura pieczenia - 180 st.C, czas - około 15-20 minut. Składniki na krem: 250 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone
In my kitchenkremem z serka mascarpone i likieru amaretto. Przyznam szczerze że mam do niego ogromną słabość, może. Często go przyrządzam na szybko gdy nie mam czasu na przygotowanie ciasta. Składniki: 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 1 op. małe opakowanie biszkoptów Mamut Kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania
Bajeczna Kuchniaprosty więc każdy powinien sobie z nim poradzić. Do ozdabiania zachęćmy dziecko, a na pewno sprawimy mu tym radość. Składniki: 250 g ciasta (pokruszone herbatniki, biszkopt , murzynek, ciasto babkowe) 120 g serka mascarpone masło lub krem np. nutella gotowa polewa lub czekolada patyczki coś do ozdabiania np. kolorowa posypka jedna łyżka oleju Wykonanie: Do dobrze rozdrobnionego ciasta dodajemy ok.120
Pysznie & Piękniefioła. Gdyby jedzenie ich nie groziło drastycznym przyrostem tkanki tłuszczowej w miejscach, gdzie zdecydowanie nie powinno jej nie być, to pewnie opychałabym się nimi bez przerwy. Ciasto na bazie białych michałków i serka mascarpone wymyśliłam sama. Łącząc ze sobą same dobre składniki, nie może przecież nie wyjść nic nie dobrego. Ciacho wyszło obłędnie, dlatego też dziele się z Wami przepisem(...)Ciasto michałkowe. Składniki Biszkopt kakaowy (wg. tego przepisu) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 x śmietan fix 500 g białych michałków Sposób przygotowania Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej śmietan fix. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i pokruszonymi cukierkami. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go wcześniej przygotowanym kremem
Pani domowaczytania: 3 min Uwielbiam ciasta typu tarta, ponieważ są szybkie do przygotowania i mało wymagające, a jednocześnie bardzo smaczne! Ciasto na tartę można przygotować w większej ilości i upiec za jednym zamachem spody do dwóch lub trzech ciast, lub surowe ciasto zamrozić i wykorzystać, kiedy będzie potrzeba. Jeśli zdecydujecie się upiec więcej spodów, należy ciasto po całkowitym wystudzeniu szczelnie owinąć(...)minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 27 około cm wylepiając również brzegi formy, całą powierzchnię ciasta nakłóć widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnia i piec przez około 15 minut, lub do chwili, kiedy ciasto nabierze złotego koloru, gdyby ciasto zaczęło zbyt szybko przypiekać się, należy obniżyć temperaturę
SprawdzonaKuchnia.plprzygotowania. Kremy na bazie serka mascarpone najlepiej zrobić na ostatnią chwilę świeży będzie najlepszy. Proszek herbaciany najłatwiej wymieszać z rozpuszczoną białą czekoladą w ten sposób nie powstaną grudki. Następnie do serka mascarpone dodajemy przestudzoną czekoladę z herbatą, całość miksujemy, a na koniec dodajemy bitą śmietanę i krem jest już gotowy. Kruche ciasto można upiec na kilka dni przed podaniem(...)średnicy 22-23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek odpowiadający wielkości formy (z bokami), przygotowane ciasto przełożyć do formy, dno ciasta nakłóć widelcem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Spód ciasta pieczemy przez 15-18 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Przygotowanie kremu Białą czekoladę
SprawdzonaKuchnia.plBlaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 200 stopniach przez Około 20 minut .Zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej w wyłączonym piekarniku, Będą jeczcze bardziej chrupiące. Krem do profiterolków: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto lub innego ulubionego Ubijamy wszystkie składniki na gęsty krem .W profiterolkach robimy małe otworki wykałaczką i masą przełożoną(...)profiterolków: 100 g czekolady gorzkiej 70 % 8 łyżek mleka 30 g masła Powyższe składniki roztapiamy i mieszamy w kąpieli wodnej .Masą dekorujemy profiterolki. Krem kawowy do ciasta czekoladowego: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 mocne espresso ,przestudzone Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno ,dodajemy serek i kawę i ubijamy do powstania Gęstego kremu
Ladylaura.mąki 1 jajko pozostałe składniki 1 opakowanie serka mascarpone 1 galaretka owocowa truskawki Wykonanie: Zagniatamy ciasto na tartę z wymienionych wyżej składników. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wylepiamy nim formę ( dla utrudnienia można je rozwałkować i dopiero umieścić w formie ). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni ( koniecznie(...)nagrzanym ) przez 30 minut. W czasie pieczenia po około 10 minutach tartę smarujemy jajkiem ( zostawiłam odrobinę z z tego do ciasta ) i pieczemy dalej. Po schłodzeniu na tartę rozsmarowujemy serek mascarpone, układamy przekrojone na pół truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną, lekko gęstniejącą galaretką owocową. SMACZNEGO
Smaki Ewyniedawna i teraz nie wyobrażam sobie, aby ich nie było. Tegoroczny mazurek ma lekko gorzki smak masy pomarańczowej i delikatną masę z serka mascarpone, co w połączeniu z kruchym ciastem daje bardzo udane połączenie smaków. Nie jest za wysoki, jak na prawdziwego mazurka przystało, zapewniam jednak, że bardzo smaczny. A smak(...)mascarpone – 1 tabliczka czekolady białej Masa pomarańczowa – 3 pomarańcze – 1/2 szklanki cukru – sok z 1 cytryny – 1 mały dżem pomarańczowy Dekoracja – pistacje i migdały blanszowane Wykonanie: Ciasto kruche – Wymieszać obie mąki, cukier i sól. – Dodać miękkie masło, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem. – Ciasto
To co kochamkremowe Świąteczny klimat wprowadza cynamon, a orzechy pekan na wierzchu nadały chrupkości. Wszystkie składniki stworzyły pyszne ciasto – mascarpone to nie tylko kremy, o czym się przekonałam, tworząc ciasteczka na bazie mascarpone . Ten serek naprawdę świetnie zastępuje masło i na pewno to nie koniec moich eksperymentów Owsiane ciasto(...)ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną pianę, dodać olej i stopniowo serek mascarpone, cały czas miksując. Zmielone płatki owsiane wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i cynamonem, zmiksować z mokrymi składnikami. Owoce obrać i pokroić, wymieszać z ciastem. Wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około
Fitkotcukru drobnego 3/4 szkl. mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa nutellowa: 250 g serka mascarpone 200 g nutelli ( jeśli ktoś nie lubi mocno słodkich ciast, należy zmniejszyć ilość) 50 g orzeszków ziemnych Masa orzechowa: 100 g miękkiego (!) masła 2 żółtka (z dużych jajek) 40 g cukru 100 g orzechów(...)będzie podstawa naszego ciasta). Pozostałą, większą część ciasta wkładamy (póki ciepłe) do cwibakówki wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy delikatnie do brzegów, by uformować kształt ciasta. Odkładamy do przestudzenia (ja biszkopt piekłam dzień wcześniej). Orzeszki ziemne przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię i prażymy chwilę. Następnie orzeszki lekko studzimy i siekamy na mniejsze kawałki. Do misy miksera przekładamy serek mascarpone razem
Smaki Na Talerzu