białek. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj. W drugiej misce wymieszać żółtka z mąką i twarogiem. Wymieszać, dodać mleko, wymiksować do gładkości ciasta. Dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszać, dodac rodzynki, startą skórkę z 1/3 pomarańczy, wymieszać. Łyżką nakładać na olej, smażyc na rumiano. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, wystudzić posypać wiórkami
Z Majeczką w kuchnipropozycję. Jest to sernik na białkach. Tak, to nie pomyłka do sera nie dodaje się ani jednego żółtka. Żółtka dodajemy tylko do kruchego ciasta. Sernik jest lekki, delikatny i puszysty. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: Kruche ciasto: 1 szkl mąki pszennej T500 1 szkl mąki krupczatki 220 g zimnego masła 2 żółtka 80 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)puder do oprószenia Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 24*33 cm wyłożyć po bokach i na dnie papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na dno blaszki, nakłuć widelcem. Podpiec w 180 stopniach około 20 minut na złoto. Drugą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki
Ala piecze i gotujeniej, popiszę jak tę moją Panią Walewską zrobiłam. Ciasto jest prawie identyczne jak z pianką i malinami, o którym kiedyś pisałam. Ciasto: * 3 szklanki mąki * 5 żółtek * 25 dkg masła * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * śmietana 18% – jeśli ciasto nie będzie mogło się skleić Wszystko zagniotłam aż ciasto stało się jednolite. Podzieliłam na dwie równe części i włożyłam(...)kopiasta mąki ziemniaczanej Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, po troszeczku dodając cukier. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wymieszałam. Do przyozdobienia ciasta: * bakalie * dżem porzeczkowy Ciasto posmarowałam dżemem porzeczkowym i posypałam bakaliami: rodzynkami, migdałami, orzechami. Na to wyłożyłam bezę i posypałam odrobiną migdałów pokruszonych. Zawsze daję dużo bakalii i wolę je kłaść pod bezę niż
Pieprzyć z Fantazjąorzechy. Myślę, że każdy choć raz na swej drodze spotkał się z tym ciastem. Należy one zdecydowanie do pracochłonnych, ale efekty są moim zdaniem oszałamiające. Składniki: Na ciasto orzechowe: 8 białek 200 g cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów 100 g wiórek kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem(...)brzoskwiniowym, bądź pomarańczowym wódka 1/3 szklanki mocnej kawy Przygotowanie: Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy masę. Później wsypujemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i łączymy. Powstałą masę podzielić na dwie części
My sweet a lifeJedne z moich ulubionych dań, z czasów dzieciństwa. Składniki : Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Masa serowa: 1 kg sera białego(...)cukier wanilinowy 2-3 łyżki cukru 1 żółtko śmietana (opcjonalnie, w przypadku gdy ser biały jest za sypki) 1-2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) rodzynki (opcjonalnie) 1. Z podanych składników na ciasto naleśnikowe smażymy naleśniki. Jak to, krok po kroku, zrobić, objaśniałam, we wcześniejszym poście. PATRZ TUTAJ >> ciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy
Kulinarnie z Polką na Kresachsernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia(...)Twaróg ucieramy z jajkami i z cukrem za pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem
Pobite gary Barbaryścierałam ja chwilkę przed dodanie…) i roztopione masło i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i przyprawy i delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać 4 łyżki mleka. Na koniec dodać bakalie (ja rodzynki wcześniej zalałam wrzątkiem i zostawiłam na pół godziny, następnie odcedziłam i ostudziłam) i wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do 2 keksówek o wymiarach
UgotujmyTo.plszczególnie na święta. Nadaje się praktycznie na każdą okazję czy są to urodziny, chrzciny, wesela czy też zwykły poobiedni deser. Ciasto na pewno będzie smakować całej rodzinie! Polecam wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Kruche ciasto: 3,5 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny 4-5 łyżek miodu 3 łyżki kwaśnej śmietany 6 łyżek cukru 2 jajka 1 łyżka sody oczyszczonej (adsbygoogle(...)mniejsze kawałki), 4-5 łyżek miodu, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 6 łyżek cukru, 1 łyżkę sody oczyszczonej oraz wbijamy 2 jajka. Całość dokładnie mieszamy/zagniatamy do momentu powstania jednolitego ciasta. Powstałe ciasto dzielimy na 3 części z których pieczemy 3 placki w temperaturze 170 stopni przez około 10-15 min (aż się lekko zarumienią). Kolejnym krokiem jest wykonanie masy
Blog kulinarny S9.PLciepłe 250 ml, cukier 8 łyżek, sól - szczypta, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 50-60 dag, aromat waniliowy 3 krople, jajka 3 sztuki, jabłka 8 sztuk, rodzynki 10 dag, cukier 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki(...)wyrabiać hakiem z 8 minut i zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką do wyrośnięcia jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem
W Mojej Kuchni Lubięszansę, że zapadnie się po upieczeniu. Jeśli dodajemy do ciasta bakalie, nie przesadzajmy z ich ilością. Większe kawałki np. moreli, daktyli czy rodzynek królewskich dobrze jest pokroić na paseczki. Przed wrzuceniem bakalii do ciasta dobrze jest oprószyć je proszkiem do pieczenia – zapobiega to opadaniu ich na dno ciasta. bakalie dobrze jest oprószyć odrobiną proszku do pieczenia Jeżeli
głodny alergikszklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy(...)Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około 50 minut w temperaturze
Bullioszklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki płatków migdałowych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki rodzynek 4 jabłka 1 łyżeczka cynamonu Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka i olej. Do masy(...)Dokładnie zmiksować. Jabłka obrać i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Orzechy zalać gorącą wodą. Po kilku minutach odlać wodę a orzechy drobno posiekać. Do ciasta dodać utarte jabłka, orzechy, migdały oraz rodzynki i zamieszać łyżką. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30 x 26 cm). Piec około 50 minut w temperaturze
Bulliozawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy(...)Gotowe kuleczki przekładamy do papilotek i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężały. Uwagi: Jeśli masa okaże się za mało zbita, możemy dodać trochę więcej pokruszonego ciasta. Polecam dodać alkohol partiami i kosztować masy, gdyż nie każdy lubi bardzo alkoholowe ciastka. Zamiast sugerowanych przeze mnie bakalii możemy użyć również żurawiny, suszonych wiśni. Idealnie sprawdzi się również gotowa
Mania Gotowaniadrożdży dodajemy: mąkę, jajko z cukrem, przestudzone masło i mieszamy łyżką wtłaczając jak najwięcej powietrza. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny, powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę i rodzynki. Mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy około pół godziny
CiastkozercyKakaowy biszkopt, krem śmietanowy z dodatkiem brzoskwiń, rodzynek i ... solonych orzeszków ziemnych:) Takie nietypowe połączenie proponuję dzisiaj jako dodatek do filiżanki kawy. Spróbujcie, naprawdę warto! foremka 25x36cm Biszkopt: 6 jajek, 2/3 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 170g mąki pszennej, 2 łyżki kakao. Białka ubić(...)puszka brzoskwiń (800g), 100g solonych orzeszków ziemnych, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki cukru pudru. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i serka mascarpone. Dodać rodzynki, posiekane orzeszki oraz odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Kremem przełożyć blaty ciasta. Polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzeszkami
Z miłości do słodkości