przygotowuje się je z mąki pszennej, żytniej lub owsianej. Czasami są lekko słodkie, czasem glazurowane. Czasem mogą mieć lukrowaną polewę (np. z syropu klonowego) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny). Spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Skony świetnie smakują z obowiązkowym miękkim masłem, posmarowane dżemem i odrobiną bitej śmietany. Jeśli jeszcze do tego dodasz filiżankę(...)wymieszaj suche składniki.Do przestygniętych płynnych składników wbij jajko. Po wymieszaniu wlej płynne składniki do miski z suchymi, i mieszaj wszystko, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden, dwa razy.Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 cm. Okragłą szklanką o średnicy około 6 cm wykrój skony. Po wykrojeniu każdego skona
Grahamka, weka i kajzerkawinić - sernik z rodzynkami jest ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków, no chyba że komuś nie przeszkadza, jak jego goście dłubią w cieście i zastanawiają się, jak w elegancki sposób tych rodzynek się pozbyć. Szukałam więc dalej. W Najlepszych sernikach świata trafiłam na dwa, które mi się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam je więc w jeden
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsza babka drożdżowa! Miękka, bardzo puszysta i delikatna. Polana lukrem cytrynowym. W środku z rodzynkami i
Marta Gotujecukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: 250 g suchego mielonego maku 100 g cukru 50 g rodzynek 2 łyżki syropu z agawy szczypta cynamonu 2 łyżki masła kokosowego(...)jagód goi Przygotowanie: Rodzynki i jagody moczymy w wodzie. Pozostałe składniki na masę blendujemy razem po czym dodajemy do masy odsączone rodzynki i jagody. Dla ułatwienia sobie pracy ciasto dzielimy na trzy części, formujemy każdą w wałek i rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masą i zawijamy w rulon. Następnie rulon kroimy na paski około 3 cm szerokości
greenscarfSkładniki 400 g mąki pszennej chlebowej 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek 70 g wiórków kokosowych 200 ml mleka kokosowego lub 50 ml mleka kokosowego i 150 ml wody 1 łyżka oleju roślinnego 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, dodać drobno posiekane orzechy lub rodzynki i raz jeszcze zagnieść. Formę do pieczenia posmarować cienko masłem, oprószyć mąką, napełnić ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazapasu białek w lodówce - na białkach z rodzynkami. Wyszła świetna. Szybka w przygotowaniu, zwarta i wilgotna. Dodatkowo polana polewą z mlecznej czekolady stanowiła świetny, ale nie bardzo słodki, dodatek do kawy. Składniki (16 porcji) -3 szkl. mąki pszennej -1 szkl. cukru -6 białek -0,5 szkl. letniego mleka -100 g rodzynek -150 ml oleju* -cukier wanilinowy(...)50ml mleka Przygotowanie Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, olej, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia. Rodzynki oprószyć mąką. Dodać do ciasta i całość wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 180st. Po ostudzeniu polać polewa, lukrem lub udekorować
Zielona KuchniaNazwa tego wosku kojarzy mi się z pachnącymi drożdżówkami. Czy tak pachnie? Według producenta to nasączone koniakiem rodzynki zatopione w maślano - waniliowym cieście doprawionym odrobiną cynamonu. Dla mnie to takie ciepłe drożdżówki - wosk przyjemny, choć ciężki i po kilku godzinach bardzo intensywnie pachnie w całym domu. Sampler znajdziecie tutaj . W sklepie goodies.pl znajdziecie woski Yankee Candle
Magiczne Życie Martypowstała z nich mąka. Do głębokiej miski wsypać mąkę z płatków, dodać sól,banany i mleko. Wymieszać blenderem wszystkie składniki, miażdżąc banany. Dodać suszoną żurawinę lub rodzynki, wymieszać już tylko łyżką. Ciasto jest dość gęste. Na patelni rozgrzać masełko lub olej i za pomocą dużej łyżki wlać ciasto, tworząc kilka okrągłych placuszków. Smażyć z dwóch stron na złoty
Kuchnia PokoleńLubię ciasta takie jak keks, ale często trafiam na wersje z rodzynkami, których nie jadam. Odpowiednia ilość innych bakalii sprawia, że ciasto nic nie traci a nawet wiele zyskuje. Oczywiście dobry keks nie może być za suchy ani za gęsty, więc trzeba bardzo uważać na proporcje składników
Milion SmakówJajka, bez rozdzielania na białko i żółtko, rozkłócić ze szczyptą soli. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, przesiać do miski. Dodać wiórki, rozkłócone jajka i rodzynki. Zagnieść elastyczne, lekko klejące ciasto (w razie konieczności delikatnie podsypać mąką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim uformować z ciasta chlebek o szerokości ok.10cm i grubości
CookYourselfOrzechy i czekoladę drobno posiekać, zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy. Jajko rozbić z mlekiem, dodać do suchych składników, wymieszać. Następnie dorzucić orzechy, czekoladę, skórkę z pomarańczy, rodzynki i masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste, lekko grudkowate. Masę nałożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do ,,suchego patyczka". Smacznego
Kuchnia ElliePrzesiać mąkę do miski, następnie dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli i 4 łyżki cukru waniliowego.Suche składniki przemieszać, następnie dodać jajko i olej.Wszystkie składniki
Kredowe MenuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto z gruszkami i bakaliami. Puszyste i wilgotne w środku z dużą ilością gruszek. Jego przygotowanie zajmuje
Marta GotujeWielkanocy jeszcze trochę czasu zostało, ale postanowiłam popróbować swoich sił w pieczeniu ciasta drożdżowego. Nie przepadam za rodzynkami, więc do mojej baby dodałam dużo skórki cytrynowej. Smak babki połączony z cytrynowym lukrem przypomina mi lato, słońce i kolory - dokładnie z tym kojarzy mi się Wielkanoc, więc uznaję próbę za udaną :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrymasła lub margaryny 150 g cukru 1 jajko Masa jabłkowa 1 kg jabłek 50 g cukru 2 – łyżeczki rodzynek 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej masło, cukier orz jajko. Wszystko dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na dwie części w proporcjach(...)Zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier, cynamon i rodzynki a następnie 10- 15 minut poddusić w rondelku. Dużą tortownicę wysmarować masłem Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i większą częścią ciasta „wylepić” dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 – 15 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawnie