ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:27/134)

Pełnoziarnisty chlebek bananowy z rodzynkami 89

Niezwykle proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, miękkie i sycące ciasto, na które składa się raptem kilka składników (naliczyłam pięć podstawowych). Gwarantem słodyczy ciasta są mocno przejrzałe banany oraz dodatek rodzynek – w takim połączeniu inne substancje słodzące są już całkowicie zbędne. Wykonanie chlebka to zaledwie parę chwil – mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz całość, a po trzech kwadransach cieszysz się(...)suchego patyczka. (Każdy piekarnik posiada własne właściwości – należy obserwować ciasto i w razie potrzeby dostosować czas oraz temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika.) Upieczone ciasto pozostawić w formie przez kilka minut, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Smacznego! The post Pełnoziarnisty chlebek bananowy z rodzynkami appeared first on Blog o gotowaniu

Even Better Food
Ciasto bananowe 185

wiec przeszukujac internet natknelam sie na taki oto przepis.Poniewaz wygladal na dosc interesujacy postanowilam ten cudny chlebek zrobic samodzielnie. Chlebek okazal sie pysznym ciastem bananowym o bardzo swiezym i aromatycznym smaku. Cynamon i rodzynki bardzo fajnie wspolgraja w bananami. Ja uzylam bananow malo dojrzalych i w kazdym doslownie kesie wyczuwalam ich swiezy smak.Z czystym sumieniem moge ten wypiek

Przysmaki Karolki
Szarlotka 152

szybko zarobić ciasto, które należy owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim dno i boki większej formy (formę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec w temperaturze około 180 st.C przez około 15 minut na lekko złoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę(...)dużych oczkach zetrzeć na wierzch resztę ciasta ( ciasto można trochę zmrozić w zamrażarce - lepiej się ściera). Całość piec w temperaturze 180 st.C przez około 40 minut. Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek; 100 g cukru kryształu; 2 opakowania budyniu waniliowego; 250 ml soku jabłkowego; 4 łyżki wody; 100 g rodzynek; 6 łyżek rumu; cynamon do smaku

In my kitchen
Wielkanocna babka drożdzowa 208

mąki pszennej ( użyłam 4 szklanki bo ciasto przy zagniataniu było zbyt klejące) 21 g suszonych drożdży (3 saszetki) 6 żółtek 1 całe jajko 1 szklanka letniego mleka 120 g rozpuszczonego masła (ostudzonego) 3/4 szklanki drobnego cukru ( można mniej jak ktoś lubi mniej słodką )  3 łyż soku z cytryny opcjonalnie rodzynki szczypta soli Przygotowanie : Mąkę przesiać dodać(...)sól, cukier . Wszystko razem wymieszać . Następnie dodajemy rozszczepiane żółtka , jajko, mleko, sok z cytryny i masło . Wszystko razem zagnieść lub zmiksować hakiem . Pod koniec można dodać rodzynki jeśli ktoś preferuje. Zagniecione ciasto odkładamy do wyrośnięcia , musi podwoić swój rozmiar . Zazwyczaj nagrzewam piekarnik przez 3 min , wkładam do piekarnika miskę z ciastem oczywiście temperatura musi być wyłączona . Rośnie szybko

Wypieki Uli
Mazurek kokosowy z białą czekoladą 144

łyżki cukru  Polewa: 150 g białej czekolady 1 łyżka mleka  1/4 łyżki masła Dodatkowo (do ozdoby): płatki migdałowe suszone morele  suszona żurawina rodzynki wiórki kokosowe Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do niego resztę składników. Ręcznie lub za pomocą robota zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą(...)około 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt lub kwadrat (grubość około 7 mm) (fot.1) . Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki  (fot.2) . Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C (góra-dół) przez około 30 minut do momentu zarumienia ciasta. Dla ładniejszego koloru, ciasto można dodatkowo posmarować rozmąconym żółtkiem. Teraz czas

Świat Ciasta
Marchewkowe muffinki bez cukru 166

mają w sobie nic chrupiącego (mówię o samym cieście bo oczywiście dodatki mogą być jak najbardziej chrupiące ale samo czyste ciasto) ale szybko odkryłam w tym coś niezwykłego co z pewnością te babeczki wyróżni. Radzę też się nie przerażać faktem że są tu suszone owoce. Jeśli ktoś nie lubi rodzynek (a ostatnio spotykam się z coraz większym gronem(...)albo zastąpić zdrowszymi zamiennikami - stewią, brązowym rozdrobnionym cukrem. Serdecznie polecam wypróbować ten przepis. Ja byłam zaskoczona jak ciasto marchewkowe może być tak pyszne! :) Składniki na ciasto: 500 g marchewki 2 szklanki wody rodzynki, suszone figi, daktyle, żurawina (dowolna mieszanka) - 300 g 5 jajek 400 g mąki 200 ml oleju bądź oliwy (niecała szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jedzeniomania
domowe dodatki do świątecznych wypieków 155

można już kupić cukier z prawdziwą wanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę.  Przyprawa korzenn a do pierników i pierniczków: 4 łyżki cynamonu pół(...)sposób można przygotować w aniliowy cukier puder. Laski można później wyjąć z cukru i dodać do mleka przy okazji gotowania np. budyniu do ciasta czy ryżu n a ml eku.  Rodzynki w rumie:  300 g rodzynek  3/4 szklanki rumu   Rodzynki umieścić w słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babka drożdżowa 323

równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-) Babka drożdżowaPRZEPIS/forma z kominem/Temperatura pieczenia:  180oCCzas pieczenia: ok. 40 min. Ciasto 50 dkg mąki pszennej 15 dkg masła lub margaryny 1 jajko 4 żółtka 5 dkg drożdży 3/4 szkl. cukru 3/4 szklanki mleka 2 garście rodzynek (ilość wg uznania) szczypta soli olejek waniliowy sok z cytryny  skórka z 1 cytryny Lukier(...)szczyptę soli oraz olejek waniliowy. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło lub margarynę oraz sok z cytryny. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Dodać rodzynki (opcjonalnie) oraz startą skórkę z cytryny, przełożyć do przygotowanej formy z kominem i pozwolić jeszcze trochę urosnąć. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Babka jest gotowa

coolinarnastrefa.blogspot.com
Do popoludniowej herbatki 140

wyczuwalny jest jej delikatny aromat. Mozna zastapic ja pomarancza jesli ktos woli.Wypiek jest niepozorny, ale bardzo smaczny i przyjemnie slodki, idealny do popoludniowej herbatki :-)Babkowe ciasto z Normandiiskladniki: 300g maki + do obtoczenia rodzynek 200g cukru 250g serka ricotta 3 jajka 110g masla 2 jablka 50g rodzynek 2 torebki cukru waniliowego male opakowanie proszku do pieczenia (wychodza(...)obtoczone w mace rodzynki i skorke z cytryny.Tortownice (24cm) wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem.Jablka obieramy, kroimy na cwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Nastepnie kroimy je na plasterki o grubosci 1cm. Ukladamy na ciescie i posypujemy pozostalym cukrem.Pieczemy je w temperaturze 180°C przez 50 minut. Ja swoje pieklam godzine.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta mozna je delikatnie

Przysmaki Karolki
Szybka rolada jabłkowa 398

Obłędnie aromatyczna farszem z jabłek, rodzynek, cynamonu i kardamonu Tym razem mocno się wahałam czy brać udział w akcji Ciasto na niedzielę , gdyż tematem przewodnim była rolada - wypiek z którym jeszcze nigdy nie miałam do czynienia... Postanowiłam jednak złapać roladę za jabłka i zmierzyć się z przepisem za przykładem Joasi , która też przyznała się do bycia nowicjuszką(...)cynamonem i kardamonem, posypać cukrem wanilinowym i na końcu wyłożyć rodzynki. Włączyć piekarnik na 160C - u mnie bez termoobiegu - i pozwolić mu się powoli nagrzewać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do oddzielnej miski - w ten sposób mąka się napowietrza, co wpływa potem na puszystość ciasta . Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli mikserem

Grunt to przepis!
Tarta jabłkowo- migdałowa 119

Coś pysznego na weekend :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 5 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka śmietany Składniki na masę migdałową: 7 dag mielonych migdałów 8 dag cukru 4 łyżki śmietany Składniki na masę jabłkową: ½ kg jabłek 8 dag cukru ½ szklanki rodzynek Składniki na krem: 1 szklanka śmietany 2 jaja 5 łyżek cukru(...)łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z podanych składników zagęścić ciasto, wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać

Tradycyjna Kuchnia
Mazurek kajmakowy 156

prosty i szybki w wykonaniu :) Składniki: 1 i  ½ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 200g masła 3 żółtka ugotowane na twardo Dodatki na ciasto: Puszka masy kajmakowej (400g) Mały słoik powideł Rodzynki i płatki migdałów Na blacie umieszczamy mąkę oraz cukier puder. Do tego dodajemy pokrojone nożem masło o temperaturze pokojowej oraz przetarte żółtka. Całość ugniatamy(...)Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 1 cm.  Umieszczamy na blaszce lub formujemy dowolny kształt. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach do zarumienia ciasta na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Na schłodzone ciasto nakładamy powidła. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku i rozprowadzamy na powidłach. Ozdabiamy przy pomocy rodzynek

Kolizje Smaków
Appeltaart 234

łyżeczki soli- 250 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki (niesolonego)- 3 jajkaNadzienie:- 4 duże jabłka (szara reneta, jonagold)- garść rodzynek- 3 łyżeczki cynamonu- 2 łyżeczki jasnego curku trzcinowego- 2 łyżeczki cukru waniliowego- biały cukier- jajkoSkładniki na ciasto zagniatamy dość szybko i energicznie w kulkę, nie dopuszczając by masło nam się zbyt ociepliło.W składnikach celowo(...)wałkowało).W międzyczasie obieramy jabkła, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy rodzynki, cynamon oraz cukry. Całość starannie mieszamy, tak by każdy kawałek jabłka pokrył się cynamonem.Nastawiamy piekarnik na 190 stopni.Wyjmujemy ciasto z lodówki. 1/4 ciasta odkładamy na bok, pozostałą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Wałkujemy do momentu uzyskania

W mojej holenderskiej kuchni
Makowo-bakaliowe na białkach 178

rodzynki, morele, żurawina)polewa* 100 g mlecznej czekolady* 1 łyżka olejuSposób wykonaniaMargarynę rozpuścić.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się cukru.Do piany z białek dodać mak, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i także delikatnie wymieszać.Ciasto

Mix smaku
Ciasto drożdżowe z automatu 190

składniki* 300 g mąki pszennej* 2 jajka* 1/2 szklanki mleka* 15 g drożdży* 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce, płatki migdałowe...)* 1/3 szklanki oleju* 1/2 szklanki cukru* szczypta soliSposób wykonaniaDo wiaderka maszyny do pieczenia chleba wlać letnie mleko, rozkruszyć drożdże (o temperaturze pokojowej), jajka roztrzepać w szklance (odłożyć ok. 2 łyżki), wlać, następnie olej, cukier, przesiana mąka(...)końcu szczypta soli na mąkę tak aby nie dotykała mokrych składników.Ustawić maszynę na program słodkie, waga 1000, skórka jasna.Tuż przed pieczeniem posmarować ciasto zostawionym jajkiem i można posypać kruszonką.Ciasto długo zachowuje świeżość

Mix smaku