ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:19/134)

Ciasto marchewkowe 273

ciasta marchewkowego nastąpił w połowie XX wieku, w Wielkiej Brytanii na skutek racjonowania żywności w czasie II Wojny Światowej. Fala emigracji przeniosła ten popularny deser na teren USA. Jako niezwykle smaczne i tanie ciasto stało się szybko ulubionym deserem anglosaskim a organizacja Food Network uznała ten deser za jedno z pięciu najpopularniejszych ciast. W każdym kraju, w jakim to ciasto(...)pieczenia, lekko natłuszczoną i obsypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut – aż do suchego patyczka ;) Aby urozmaicić konsystencję ciasta możemy do surowej masy dołożyć rodzynki, wiórki kokosowe lub orzechy. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem

Jacob Tastes
Korzenne ciasteczka z Jerozolimy 202

żółtko i mieszaj kolejną minutę.  Łyżka po łyżce dodawaj suche składniki. W połowie dodawania zmień mieszadło na hak w robocie lub mikserze. Na koniec dodaj rodzynki z alkoholem.  Ciasto zagnieć rękami i podziel na 16 części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Wstaw na godzinę do lodówki. Piekarnik ustaw

W kuchni wieczorem
Ciasteczka z rodzynkami + film 192

namaczamy w gorącej wodzie na około 3 minuty po czym je odsączamy i osuszamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę dodajemy miękkie masło, cukier,szczyptę soli, żółtka oraz rodzynki, dłonią wyrabiamy ciasto .Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki . Schłodzone ciasto wałkujemy rękami na stolnicy a następnie wałek ciasta kroimy na 1 centymetrowe kawałki i dłonią nadajemy

Smakowite Dania
Czekoladowe ciasteczka z melasą 157

składniki i wlej mleko. Banany rozgnieć widelcem i wmieszaj w masę, dodaj też masło orzechowe i melasę. Na suchej patelni upraż wcześniej posiekane orzechy, które wraz z rodzynkami dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz z czekoladowej masy odmierz ciasteczka (ja robię to za pomocą zwykłej stołowej łyżki, ale myślę, że najłatwiej będzie przy użyciu łyżki do lodów

Roślinna - blog wegański
Szarlotka jaglana :-) 207

Kaszę dokładnie płuczemy aby pozbyć się goryczki  - oba składniki mieszamy w dużej misce. Całość przez chwilę miksujemy z jajkiem, cukrem, olejkiem, cynamonem.Na koniec dodajemy orzechy i rodzynki. Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 70 minut do momentu aż nabierze złocistego koloru. Uwaga

pieprzny smaczek
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 194

przeciwwagą dla ciężkiego, intensywnego smaku czerwonego wina, oliwek i pomidorów. Oryginalny przepis każe użyć czarnych oliwek w postaci suszonej (aby razem z pomidorami mogły nasiąknąć winem niczym rodzynki dodawane do ciasta nasączane rumem). Jeszcze niedawno myślałam, że jest to składnik, którego w Polsce nie da się kupić i do swojej potrawy dodałam zwykłe czarne oliwki ze słoika. Jednak

Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienne muffiny marchewkowe. 169

Postanowiłam dziś dopasować się kolorystycznie do tej pory roku . Padło na pomarańczowa marchewkę i powstały muffiny A po mieszkaniu rozszedł się cudowny zapach wywołany przyprawami korzennymi. Puszyste ciasto , pełne orzechów , rodzynek, a na wierzchu , słodka polewa i karmelizowana marchewka  .... Polecam

Malinowa Kawiarenka
Chałka migdałowa z rodzynkami 152

topimy i studzimy. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksujemy mikserem z hakami, aż zacznie odstawać do miski, a potem zagniatamy ręcznie. Dodajemy odsączone rodzynki i mieszamy. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy i dzielimy na 6 części, zaplatamy 2 warkocze na dwie chałki. Przekładamy do przygotowanych

Kuchnia domowa Ani
Bajaderka 405

już odpowiednia ilość - zróbcie bajaderkę. Składniki: 650-700 g suchych resztek ciast i ciastek ( biszkopty, keksy, kruche spody, drożdżowe, piaskowe ) 150 g masła 0,5-0,75 szklanki cukru - w zależności od słodkości użytych okruchów 4 płaskie łyżeczki kakao 250 g różnych bakalii ( np. żurawina , rodzynki, orzechy(...)inne ) 2 łyżki galaretki/dżemu porzeczkowego 50 ml spirytusu 18-20 herbatników Petitt Beure Wykonanie:  Suche resztki ciast i ciastek - bez kremów - pokruszyć w malakserze. Masło, cukier i kakao podgrzać do rozpuszczenia. Ostudzić. Okruchy ciast wymieszać z bakaliami - rodzynki i żurawinę uprzednio namoczyć i odsączyć. Ostudzone masło z cukrem i kakao wlać do okruszków, dodać dżem

kolorowotorcikowo
Ciasto Kryzysowe/Kwarantanna 132

Ciasto kryzysowe/kwarantanna powstało z tego co u mnie w domu było :).!Jest to moja odpowiedź na zapotrzebowanie w słodycze kiedy trzeba siedzieć w domu a ma się ochotę na coś słodkiego. Wyszło przepyszne, kwaskowatość masy budyniowo-galaretkowej i słodycz masy śmietanowej plus rodzynki dało bardzo przyjemny efekt! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 litra napoju lub soku owocowego(...)miski przelewamy śmietanę, dodajemy cukier puder, mascarpone, wsypujemy śmietanfix i ubijamy aż powstanie sztywna masa, ubitą śmietanę z mascarpone rozprowadzamy po herbatnikach, następnie po wierzchu posypujemy rodzynkami w czekoladzie, gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do schłodzenia, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto marchewkowe 660

czym dodajemy do masy jajecznej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy prosto do naszej masy, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać polewą czekoladową, czy też lukrem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Baba drożdżowa 136

Dzisiaj pierwsze z trzech ciast, których uczyliśmy się na warsztatach wielkanocnych z Lidlem :) Baba... ale nie taka zwykła bo z małym bonusikiem, którego zastosowanie pozwoli nam cieszyć się dłużej świeżością babki <3 Składniki:  50 g drożdży  110 ml mleka (lekko podgrzanego)  ok. 400 g mąki pszennej typu 405, przesianej przez sito(...)Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru . Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone ciasto i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji

Malinowo w kuchni
Jabłka zapiekane w cieście 215

ciasto, mimo, że zrobione z mąki razowej, jest bardzo delikatne. Fajny pomysł na śniadanie, może niekoniecznie to zabiegane w tygodniu, prędzej na spokojny weekendowy poranek.  Składniki: Ciasto: 3 ½ szkl. pszennej mąki razowej typ 2000 1 łyżka syropu klonowego ½ łyżeczki soli morskiej 2 ½ łyżeczki drożdży instant 1 ½ szkl. ciepłej wody Nadzienie: 3 duże jabłka ½ szkl. posiekanych migdałów ¾ szkl. rodzynek(...)ściereczką i pozostaw na ok. 40 min. Jabłka obierz, pokrój w 1 cm kosteczkę i przenieś do miski. Dodaj rodzynki, lekko podprażone migdały, syrop klonowy i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.  Po 40 minutach rozwałkuj każdą część ciasta na placek o średnicy ok. 7 cm. Na środek każdego z nich nałóż 1 ½ łyżki nadzienia, zwiń brzegi w taki

Roślinna - blog wegański
Bardzo kruchy placek czekoladowo-waniliowy z owocami leśnymi 172

Składniki na tortownicę 24cm: 250-300 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami lub malin 6 łyżeczek powideł śliwkowych  garść rodzynek obsypanych niewielką ilością mąki pszennej Ciasto kruche: 20 łyżek mąki pszennej tortowej (ok 200g) 4 kopiaste łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 6 łyżek cukru ok. 100g zimnego masła lub dobrej margaryny (najlepsze(...)sypkie, ale nie przejmuj się tym.  1/3 ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia. Zwiń w rulon razem z papierem i włóż do zamrażalnika. Spód tortownicy lekko natłuść, wyłóż drugim arkuszem papieru. Resztę ciasta rozwałkuj na tym papierze, dostosowując do wielkości tortownicy.  Brzegi papieru przyrównaj do brzegu formy. Wstaw ciasto do lodówki.  Włącz piekarnik na 180stC. Białka ubij

Anioszek w kuchni
Herman - ciasto szczęścia 363

moje ciasto wyszło co prawda pyszne, ale mogłoby być jednak nieco mniej słodkie. W tym etapie zważając na słodycz mleka, zmniejszyłabym nieco ilość cukru. Warto to sprawdzić na początku. Dzień 2Wlewamy 250 ml mleka. Nie mieszamy. Nie, nie zepsuje się. Jeśli nie podglądaliście ciasta w dniu pierwszym, zróbcie to teraz. Od razu zrozumiecie, co oznacza stare powiedzenie, że ciasto jest(...)południe i wieczorem. Spójrzcie tylko, jak nasze ciasto wygląda po dniu takiego mieszania, miękkie, fajne, puszyste, aż miło mieszać :D Dzień 5Powiadają, iż cukrzyca nie bierze się z powietrza. Pora to sprawdzić ;) Kolejne 250 g cukru ląduje w, a raczej na naszym cieście, bo tradycyjnie już - nie mieszamy. Dzień 6Mieszamy. Rozdzielamy gotowe ciasto na cztery części - z jednej już jutro

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania