rodzynkach i maku. Szaleństwo... Składniki: ciasto 2 jajko żółtko 200 g mąki do dekoracji miód, mak, roczynki 1 l oleju do smażenia Przygotowanie: Na stolnicy ugnieć ciasto z mąki, jajek i żółtka. Ciasto będzie twarde jak na makaron. Zagniecione ciasto owiń folią i odstaw na 30 minut. Ciasto przed wałkowaniem podziel na małe kluli o średnicy(...)Następnie rozwałkuj tak cienko jak tylko to jest możliwe. Wycinaj z ciasta trójkąty, czynność powtarzaj. W garnku rozgrzej olej i smaż trójkąty obu stron na złocisty kolor (tak samo jak chrusty). Z usmażonych trójkątów układaj stosik, każdą warstwę polej miodem, osyp makiem i rodzynkami. Powinnam wyjść wysoka wieża słodkości. Na samej górze polej ją obficie miodem
Niezły Młynekkroimy ostrym nożem porcje po 3 cm. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut. na cieście smarujemy ser i układamy wiśnie i marcepanślimaki z ciasta francuskiego z ricottą i wiśniami
Bon Appetit Małgorzatypuszki masy kajmakowej Ozdobna rozetka: 200 g masy marcepanowej 1 białko Na wierzch: 1/2 puszki masy kajmakowej płatki migdałowe orzechy włoskie wiórki kokosowe rodzynki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z nich na prostokątne placki o wymiarze(...)ciasta (fot.2) . Największą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli nam się zmieszczą, przełożyć od razu oba blaty ciasta. Jeżeli nie - piec pojedynczo. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180˚C, aż do osiągnięcia złotego koloru. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając cukry waniliowe. Teraz ułożyć warstwami: kruche ciasto
Świat Ciastajajko całe 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 70 gram masła Nadzienie 500 gram twarogu typu "krówka" 1 jajko 1 cukier waniliowy 70 gram cukru pudru 2 łyżki masła rodzynki * Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski. 2. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. 3. Robimy rozczyn z drożdży: Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru(...)długo, aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od rąk. Opcjonalnie można oprószyć je jeszcze mąką, aby odchodziło od miski. 4. Wyrobione ciasto przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok. 1 godzinę 20 minut do wyrośnięcia. Nadzienie serowe: Twarożek miksujemy z jajkiem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, masłem. Na końcu można opcjonalnie dodać rodzynki. Wymieszać. Co z wyrośniętym
Kuchnia smakówsię jednak od tradycyjnych przepisów tym, że robi się go na oleju rzepakowym i do tego w 5 minut :)! Jak nie kochać więc takiego ciasta :)? Dodatkowo można do murzynka zamiast malin dodać rodzynki i orzechy i przyprawę do piernika i już mamy zupełnie inne ciasto… Zapraszam na ucztę, oto murzynek z malinami na oleju.Murzynek z malinami(...)malin (lub np. rodzynki i orzechy)Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie wymieszać z częścią malin. Masę przelać na dużą (24×34 cm)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć resztę malin. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 min (do suchego patyczka). Polać polewą -link włoskie ciasto migdałowe albo posypać cukrem
UgotujmyTo.plmanną. Cały czas mieszając masę. Zaczyna ona szybko gęstnieć. Kaszy wsypujemy tyle, żeby masa przypominała bardzo gęsty sos. Do masy dodajemy dużą garść rodzynek i migdałów. Mieszamy ją i wylewamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do wypieków. Posypujemy ją kakao(...)przesianym przez sitko. Odkładamy ciasto do wystygnięcia i zgęstnienia. To, połączenie czterech smaków: słodyczy cukru, marchewki, wanilii i gorzkiego kakao. Jeśli ktoś uważa, że w cieście musi być mąka, ciasto z marchewki może wylać na gotowy spód z ciasta biszkoptowego. Można też nie dodawać do niego bakalii, jeśli ktoś nie lubi rodzynek i migdałów
w mojej kuchniłyżki pokrojonej drobniutko skórki z pomarańczy (przygotowanej wcześniej wg poniższego przepisu), * można dodać owoce (np. mandarynki, brzoskwinie etc. ja dodałam około 50 gram rodzynek hetmańskich- ekstra dużych :), układamy je bezpośrednio na cieście. Do naczynia pojemności około 2 litry dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka, a następnie(...)łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę z: Kruszonka/posypka: 10 dkg margaryny, 10 dkg cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżka gorzkiego kakao Margarynę rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki
Smakowy Rajciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem) oraz rodzynki. Wyrabiać kolejne 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk lub misy miksera. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć do formy na babkę, tak mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić
Moja Delicjamożna dać o 1/3 mniej 2 łyżki (40 g) rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2% (25 ml) - tylko jeśli ciasto jest ciut za gęstePrzygotowanie:1. Najpierw rodzynki namaczamy w wodzie.2. Białko ubijamy, dodając po trochu cukier (jak przy robieniu bez). 3. Odcedzamy rodzynki i posypujemy odrobiną mąki, mieszamy(...)składniki się połączyły. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka.5. Dodajemy rodzynki, mieszamy łyżką. 6. Pieczemy 35-40 min w temperaturze 170-180 stopni. Do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie.Forma:Forma o wymiarach ok. 25 x 10 cm Kaloryczność:Kaloryczność na 100 g ostudzonego ciasta: ok. 310 kcal/100g1 porcja 55 g (zdjęcie, jeden kawałek grubości
Malowane smakiemopakowanie cukru waniliowego szczypta soli 70 gram masła 200 ml mleka jajko 130 gram suszonej żurawiny (rodzynek) 100 gram migdałów w płatkach 200 gram masy marcepanowej mąka do posypania cukier puder i 1 łyżka soku z cytryny 1. Ciasto drożdżowe: mąkę wsypać do miski. Dodać suszone drożdże, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Masło rozpuścić, do rozpuszczonego masła(...)godzinę do wyrośnięcia. 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. 3. Migdały podprażyć na suchej patelni. Do miski wsypać żurawinę, rodzynki, migdały, rozdrobniony marcepan. Wymieszać. 4. Ciasto drożdżowe rozwałkować w płat "czworokątny". Rozdzielić mieszankę marcepanowo - żurawinową. Zrolować, odstawić na 20 minut. Pociąć plastry o grubości ok. 2 cm. Całość popędzlować żółtkiem. 5. Mini
Kuchnia smakówsuszonymi owocamiUwaga! W przepisie oryginalnym używa się miary cup, co daje 225 ml.4 bochenki /robiłam z połowy porcjiidealna temperatura ciasta 25 st.C4 prostokątne foremkiDzień 1moczenie2 cups(450 ml )suszonych moreli1 i 1/3 cups(250 ml )rodzynek kalifornijskich ( lub innych)półtora litra wodyMorele zalać litrem wody i moczyć je 24 godziny.Rodzynki moczyć w pół litra wody przez(...)masło i zagniataj dalej aż będzie elastyczne.Dodaj sól i zagniataj kolejne 5 minut.Ciasto powinno być plastyczne.3. Wymieszaj odsączone morele i rodzynki z łyżką mąki, orzechami i pistacjami.Delikatnie, aby ich nie naruszyć wgnieć owoce do ciasta.4 Umieść ciasto w naoliwionym pojemniku z przykrywką i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.Po 30 minutach przebij ciasto.5. Posyp mąką blat, wyjmij ciasto
UgotujmyTo.plKiedy ciasto ładnie nam odchodzi od rąk jest gotowe. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Masa makowa: 800g maku ok 200 g cukru 150-200 g rodzynek 6 łyżek miodu zapach migdałowy 2 łyżki masła (roztopionego) ulubione bakalie (ok szklanki) 7-8 białek(...)maku dodajemy nasze pozostałe składniki, mieszamy i w razie doprawiamy do smaku ;). Na potrzeby zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3-4 części. Każdą z nich cienko wałkujemy na prostokąty 2-3 mm i rozkładamy część masy makowej. Należy pamiętać, aby zostawić
Malinowe Pocałunkizalać winem i dorzucić przekrojoną na pół laskę wanilii. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym/średnim ogniu przez około 5-10 minut, aż ilość płynu zostanie zredukowana, a rodzynki napęcznieją. Po tym czasie rondelek ściągnąć z ognia i zostawić do przestygnięcia na około 15 minut. W misce umieścić białka i przy pomocy trzepaczki ubić do lekkiego spienienia(...)wlać spienione białka i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie małym strumieniem wlewać przestudzone roztopione masło, jednocześniej cały czas mieszając ciasto. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 10 minut, aby odpoczęło. Kiedy ciasto będzie gotowe, należy wysmarować foremki masłem, na dno wyłożyć odsączone rodzynki - ok. 1-2 łyżeczek, a na nie wyłożyć ciasto, do 3/4 wysokości foremki. Babeczki pieczemy w piekarniku
Plate of JoyCiasta drożdżowe to jedna z tradycji mojego regionu, a ja mogę je piec bez końca :) Uwielbiam świeżutkie ciasto drożdżowe, dlatego po upieczeniu pierwszego dnia, konsumuje ze smakiem, ile zdołam pochłonąć :) Następnego dnia jest również pyszne, ale jak dla mnie już mniej, chociaż wtedy zdrowsze :) Składniki: 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 100ml mleka (letniego) 5 szklanek mąki ½ szklanki cukru(...)cukier waniliowy, sól, rozpuszczony (letni) tłuszcz, serek, olejek waniliowy, żółtka i wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie. Rodzynki płuczemy we wrzątku, lekko osuszamy na sicie, a następnie dodajemy do ciasta, które jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę
Smakowy Rajbudyń waniliowy · 1 cukier waniliowy 16 g · 1 szklanka Rodzynek lub żurawiny · 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej ( ja to pominęłam gdyż jestem uczulona na cytrusy) · Tłuszcz(...)jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy zmielony ser, mąkę, budyń i wszystko dokładnie mieszamy. Z 5 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową. Dużą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką a następnie wlewamy ciasto. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę
Na słodko lub wytrawnie