ciasto z rodzynkami - 2000 przepisów (strona:20/134)

Drożdżowa baba czekoladowa 180

wszystkich łasuchów :)Składniki ; 7 żółtek  1 szklanki cukru pudru 12 dag mlecznej czekolady 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 4 dag drożdży 1 szklanki mleka 10 dag rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej  Wykonanie ;W ciepłym mleku rozprowadzamy rozkruszone drożdże  z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru, mieszamy,  odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)pudrem ucieramy na puszysty kogel – mogel, dodajemy czekoladę i utartą wanilię. Składniki łączymy, dodajemy wyrośnięte drożdże i cały czas ubijając sypiemy przez sito wygrzaną mąkę, aż ciasto stanie się jednolite. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową dokładnie mieszamy i nakładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. Gdy ciasto podwoi objętość,  wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy przez

Apetyczna babeczka
SERNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 67

Sernik królewski to tradycyjny polski sernik. Ciasto na spodzie i wierzchu jest kakaowe a ser lekko waniliowy z odrobiną rodzynek. Jest bardzo smaczny i bardzo lubiany.         CIASTO :  200 g masła 1 jako  3 łyżki ciemnego kakao  2 łyżki gęstej śmietany 4 szklanki mąki tortowej ( szklanka ma pojemność(...)śmietany 30 % rodzynki według uznania 2 budynie waniliowe bez cukru                                                                  PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę 22/30

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżówka 352

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam dużą drożdżówkę z dodatkiem rodzynek i kandyzowanego ananasa. Ciasto wyszło bardzo puszyste i miękkie w środku. Kandyzowany ananas idealnie pasuje do ciast drożdżowych. Drożdżówka wyszła rewelacyjna. Polecam Post Drożdżówka pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Proste Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami 167

namoczonych przez min. 30 minut - dzięki temu zmiękną)cukier puderMuffinki Drożdżowe z Rodzynkami - Sposób przygotowania:Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, ok. 2 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami

Słodka Strona
Babka drożdżowa Alzacka 329

jajka1 łyżeczka solikilkanaście całych migdałów bez skórki (ja pominęłam)ew. cukier puder do posypania babkiRodzynki namoczyć w rumie- najlepiej na noc. Jeśli nie używamy alkoholu w małym rondelku zalać rodzynki niewielką ilością wody zagotować i odstawić do ostudzenia a następnie odsączyć.Mleko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie w środku wkruszyć do niego drożdże i zalać(...)resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około 20 minut. Na końcu dodajemy rodzynki (z resztką rumu) i wgniatamy w ciasto. Ciasto powinno być miękkie

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe ślimaczki z budyniem 310

cukier wanilinowy i wyrobić. Ja wyrabiam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ale można także wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, dokładnie i równomiernie posmarować budyniem z rodzynkami i zwinąć jak roladę.Tak przygotowaną roladę pokroić w 2 cm plastry(...)około 15 drożdżówek.Można użyć budyniów o dowolnym smaku, a z dodatku rodzynek całkowicie zrezygnować.Można użyć budyniów z cukrem, lub bez, przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu.Margarynę można zastąpić masłem.Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%.Przed pieczeniem

Gospodyni Miejska
Szarlotka z budyniem 154

lodówki i zetrzeć je na budyń.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 50 min.Przestudzić.Smacznego :) *do jabłek można dodać rodzynki*najlepiej dobrze przestudzić ciasto, aby budyń dokładnie się ostudził i zgęstniał

Moje pyszne gotowanie
Mazurek krucho-maślany z kajmakiem 183

pudru 1 jajko 1 łyżka mleka lub śmietany Ciasto maślane: 6 dkg mąki 5 dkg cukru 5 dkg masła 2 jajka Dodatkowo: dżem  masa kajmakowa rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby Ciasto kruche: Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania

Moje domowe kucharzenie
Torcik marchewkowy 133

oleju; 4 jaja; kilka kropli aromatu migdałowego; 100 g rodzynek; Składniki na masę serową: 500 g twarożku śmietankowego lub białego sera; 100 g cukru pudru; 200 g masła; kilka kropli aromatu waniliowego; skórka otarta z 1 cytryny; Opcjonalnie: około 100 g czekolady do dekoracji; Wykonanie: Ciasto: Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia(...)cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól. Dodać olej i ucierać mikserem, dodając do ciasta kolejno po jednym całym jajku. Dodać startą na drobnej tarce marchewkę, rodzynki i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (formę należy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec około 60 minut w temperaturze 170 o C. Po upieczeniu ciasto dobrze

In my kitchen
Ciasto Delicje 156

dawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam.    Składniki na biszkopt:   6 jaj 180 g cukru 170 g mąki pszennej 6 łyżek mąki(...)zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę, orzechy, rodzynki, nakładamy tężejącą galaretkę. Każdy otworek przykrywamy wyciętym kółeczkiem. Całość dekorujemy polewą i posypujemy fantazyjnie czekoladą, rodzynkami i orzechami.   The post Ciasto Delicje appeared first on Made

Made By Mom And Son
Chałka z rodzynkami 158

chalki :500 g maki pszennej 55060 g cukru80 g masla250 ml mleka+ 2 lyzki1/2 lyzeczki soli1 opakowanie suchych drozdzy instant1 jajko1 zoltko150 g rodzynek150 ml soku jablkowegoWykonanie: rodzynki dokladnie umyc,zalac krotko wrzatkiem i odcedzic na sitku.Zalac sokiem jablkowym i odstawic do napecznienia.do rondelka wlac mleko,dolozyc wiorki masla i podgrzac.Nie roztapiam masla do konca.Wlewam mleko do maki(...)masla.do misy robota odwazyc make,cukier,sol i drozdze.Wlac mleko z maslem i powoli wyrabiac do polaczenia skladnikow.Wbic jajko ,dodac zoltko i wyrabiac do otrzymania gladkiego ciasta odchodzacego od bokow misy.Odsaczyc z soku rodzynki i osuszyc w papierowym reczniku.Dodac do ciasta i wmieszac je wyrabiajac ciasto recznie.Przykryc sciereczka i odstawic ciasto w cieple miejsce do podwojenia objetosci.wyrzucic ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BABKA DROŻDŻOWA 214

zaczyn podrósł. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy margarynę. Zółtka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, ostudzona margarynę i stopniowo dolewamy mleko, cały czas miksując. Ciasto będzie konsystencji gęstej smietany. Dodajemy rodzynki i skórke pomarańczową .Mieszamy. Odstawiamy przykryte na godzinę żeby ciasto podrosło, po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej masłem, obsypanej bułka tartą, odstawiamy jeszcze

Z Majeczką w kuchni
Bajaderki 191

szybko. Składniki: Ciasto 125 g margaryny lub masła 1 jajko 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 1 szkl kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Dodatki 50-100 ml rumu 4-5 łyżek nutelli 3-4 łyżki migdałów w płatkach ale-raj 3-4 łyżki kokosu ale-raj 50 g rodzynki sułtanki(...)zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i najlepiej na drugi dzień pokruszyć do miski. Dodać rum, nutellę, pokrojone orzechy, migdały płatki, kokos, rodzynki i wszystko razem zagnieść. Ciasto powinno być

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z wiórkami kokosowymi 101

zupełnie innego, trochę egzotycznego smaku. Podczas pieczenia w domu unosi się piękny zapach cynamonowo-kokosowy. Ciasto jest przepyszne! Jakie jabłka wybrać? Raczej powinny być to jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta, kwaśne jabłka będą wspaniale komponowały się z całością. Szarlotka jest bardzo prostym ciastem i łatwym do przygotowania, koniecznie spróbujcie! Print Szarlotka z wiórkami kokosowymi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating(...)śmietany 1 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła Składniki wypełnienie 900 g obranych pokrojonych jabłek 1/2 szklanki rodzynek 5 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki cynamonu 6 łyżek wiórków kokosowych 3 łyżki mąki ziemniaczanej Instructions Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut. Obrane i pokrojone na drobne kawałki

SprawdzonaKuchnia.pl
Keks + film 166

keks                           ciasto 250g masła 1 szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do obtoczenia bakalii 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii ( rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich itp. ) Przepis na skórkę pomarańczową tutaj 5 jajek(...)cukier waniliowy. Cały czas ucierając dodajemy również żółtka oddzielone od białek, makę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem . Do miski przekładamy bakalie: rodzynki muszą być sparzone, orzechy oraz skórkę pomarańczową, trzy łyżki skórki pomarańczowej zostawiamy do ozdobienia keksa. Bakalie obtaczamy w łyżce mąki. Do ciasta wsypujemy bakalie i dokładnie

Smakowite Dania