Naleśniki z serem i pomarańczami. Jako wielbicielka pysznych śniadań, zapraszam Was na naleśniki z nadzieniem z białego sera i pomarańczami w gęstym słodkim sosie! Jak, już kiedyś Wam pisałam, uwielbiam naleśniki. mogłabym je jeść co najmniej co drugi dzień, i na pewno by mi się nie znudziły. Chyba mogę je zrobić na ponad kilkadziesiąt sposobów, był czas kiedy jedliśmy(...)bardzo często. A dzisiaj na śniadanko chciałam zrobić coś pysznego! I tak są pyszne naleśniki! Kto lubi? Kto robi? SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI oczywiście wykonuję jak zawsze według francuskiego przepisu CREPES Przepis przypominam poniżej: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku
SMYKWKUCHNIpiekarnika, a po wstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić - wystudzone ciasto zawinąć w papier i folię spożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować - keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami owoców lub innymi bakaliami
Smakołyki Berenikiwyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy upiekło się w środku. Upieczone ciasto delikatnie wyłożyć z tortownicy i zostawić do wystygnięcia. Wersja na automat Składniki : 1/4 łyżeczki szafranu pół szklanki wrzątku 200 ml mleka 10 dag miękkiego masła 80 g cukru trzcinowego łyżeczka suszonego tymianku łyżeczka skórki z pomarańczy 460 g mąki torebka drożdży suszonych (7 g) 160 g rodzynek
Weekendy w domu i ogrodziepieczenia, sól. W osobnym naczyniu mieszamy olej wraz z jajkami. Pomarańczę parzymy we wrzątku i ocieramy z niej skórkę, którą wraz ze startą marchewką dodajemy do masy z jajek i oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą masę. Wcześniej przygotowane foremki napełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 30 min, do momentu
Taste Of My Daytortownicy o średnicy 24 cm . Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec 20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde. Masa. 2 jajka 2 łyżki cukru 50 ml półwytrawnej sherry 2 łyżki soku z pomarańczy 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny 500ml śmietany kremówki 4 łyżki wiórków czekolady
Kulinarny karnet ChristopheraZaszalałam wczoraj w kuchni. Efekt jest lepszy od zamierzonego (mówiąc bardzo nieskromnie). Nie spodziewałam się, że wyjdzie mi orange curd, a ciasto na tartę okaże się
Przepisy Aleksandryczym wybierać. Szczególnie polecam zestawy do ozdabiania ciast. W jednym pudełeczku tyle wspaniałych ozdób. Na pewno przydadzą się podczas świąt. P iernik świąteczny z powidłami śliwkowymi S kładniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika (20-25 g) 125 g mąki 20 g mąki(...)ziemniaczanej 4 jajka 60 g cukru dark muscovado 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Powidła do przełożenia: 400 g powideł śliwkowych 100 g suszonych śliwek otarta skórka z 1/2 pomarańczy 1 laska cynamonu posypka dekoracyjna Ganache czekoladowy: 50 g czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 50 g śmietanki 30% 1 łyżeczka masła Przygotowanie: W garnku na małym ogniu
Mania GotowaniaPawła z bloga Marder & Marder Manufacture. Wpis dotyczący składników i wykonania cytuję w oryginale, za autorem. Upiekłam z podwójnej porcji, dodałam startą skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy. „Składniki: - 150 g mąki pszennej- 70 g białego cukru- 1 jajko- 100 g migdałów w całości ze skórką- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- skórka otarta(...)dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut.Skórkę z cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można
mojewypiekiinietylkobędzie fantastycznie, choć odzwyczaiłam się od współlokatorów... Do Legolandu zabrałam oczywiście smakołyki (nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie przygotowała). Między myciem okien a podłóg wygospodarowałam chwilę czasu na zagniecenie ciasta drożdżowego; między praniem dywanów a szorowaniem łazienki - na uformowanie rogalików. Całość nie zajmuje dużo czasu i jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt - bajeczny. Po pierwsze - rabarbar , za którym się(...)pomarańczy dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka 3 łyżki cukru perłowego 30 g płatków migdałowych Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać połową mleka, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę cukru i mleka, wbić jajko, zagnieść. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło, dodać sól. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskłada się: - sok z 1 pomarańczy - miąższ drobno pokrojony z 2 pomarańczy - 3 drobno skrojone mandarynki (obrane z tej białej skórki) Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Wykonanie: Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku
Pasja Smakusklepu po potrzebne produkty myslalam, ze bedzie to tort czekoladowy z pomaranczami. Jednak gdy juz stanelam przed sklepowym regalem, pelnym dzemow i powidel, szybko zmienilam zdanie. Doznalam olsnienia i za sprawa jednego malego sloiczka z konfitura zmienilam wczesniejsze zamiary. Wyobrazilam sobie smak czekolady i malin w jednym kawalku ciasta. Od tej chwili nie moglam myslec o niczym innym. Zakupilam wiec
Przysmaki Karolkismakowało. Przepis zdał egzamin, więc mogę polecić Wam jego przygotowanie. Czas przygotowania: 90 minPorcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cmKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI na spód ciasta:200 g herbatników maślanych120 g margaryny do pieczeniaSKŁADNIKI na masę sernikową:(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)5 jajek1 szklanka białego cukru500 g twarogu sernikowego400 ml śmietany 18%1 łyżeczka(...)końcu dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy.Gotową masę sernikową przelewamy do formy na spód z herbatników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 60 min.Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Sernik dekorujemy polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki
kulinarnyJaZapraszam na bombę witaminową- czyli mango smoothie. Przy każdej diecie I nie tylko wskazane :) Zaczynamy : Składniki: 1 mango 300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Smaki Edytymożemy dodać np. aromat, skórkę z cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze
Gotowanie i blogowaniemniejsze kawałki (w paski). Do garnka wlać wodę, sok z pomarańczy, dodać owoce, cynamon w lasce, oraz po płaskiej łyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, do otrzymania konsystencji marmolady. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Doskonały dodatek do ciasta drożdżowego :) Z podanej ilości produktów, otrzymamy około 200 g konfitury
królestwo garówskórki pomarańczowej lub starta skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią
Kulinarne przygody Gatityłyżki otartej skórki z pomarańczy 50 ml soku z pomarańczy czekolada mleczna Przygotowanie: Miękkie masło i margarynę utrzeć, dodać cukier puder i pozostałe składniki. Całość zagnieść włożyć do woreczka i 2 godziny schładzamy w lodówce. Odrywać po kawałku, uformować rulon grubości około 1 cm(jeżeli będzie się ciasto kleić podsypać mąką) i kroić paluszki około 10 cm długie. Układać
Ala piecze i gotuje