zakaz pieczenia ciast, więc i zjeść ich nie ma jak. A słodkie być musi! Tak, więc deser musiał być na zimno. Postawiłyśmy na mocno śmietanowego śmietanowca zwanego również galaretowcem. Nasze dzieło sztuki dojrzewało sobie w lodówce, szczelnie zamknięte przed zapachami w misie Tupperware. SKŁADNIKI: - śmietana 30%, 2 kubki, - galaretka, 6 różnych kolorów, u nas: pomarańcz, cytryna, agrest, truskawka, brzoskwinia, szafir(...)śmietanowca i inne desery, które zawsze robimy w misce (i dotąd bawiłyśmy się w oklejanie folią spożywczą przed wstawieniem do lodówki) dwa, że chciałyśmy móc robić w takim 'naczyniu' ciasto, aby sobie pod przykryciem rosło, no i trzy - sałatki, rzecz jasna. Znalazła się ona - misa Tupperware 4,3l o (chyba) fioletowym kolorze, bo tu wciąż nie możemy dojść do konsensusu
Wypisz Wymalujłyżki mleka kokosowego 4 łyżki śmietany 2 żółtka szczypta soli Składniki na mus dyniowy: 1 mała dynia 100 g sera ricotta 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: Sok z połowy pomarańczy PRZEPIS: Szef Kuchni Tomasz Roszak WYKONANIE: Grupa pozytywnie zakręconych ludzi :) POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Dynię kroimy w półksiężyce, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię(...)dyni zrobi się papka (nowo zasłyszane określenie: ciapaja :)). 2. W między czasie masło kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby
My Culinary Artfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób(...)mąki 50 g drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 150 ml ciepłego mleka lub ciemnego piwa, 150 g cukru, 4 jajka , 100 g masła, szczypta soli, skórka otarta z jednej pomarańczy, skórka otarta z jednej cytryny, 100 ml Porto, 200 g bakalii – rodzynki, orzechy, migdały… żółtko, 2 – 3 łyżki cukru perlistego, 200 g owoców kandyzowanych (pomarańcze, morele, wiśnie…) pokrojonych
królestwo garówdodać mleko, wymieszać. Następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i ponownie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Powoli i delikatnie połączyć składniki z dwóch misek, dodać jagody (5 łyżek odłożyć na potem) i wymieszać bardzo krótko i delikatnie. Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, ok ¾ wysokości, posypać ok. 2 łyżkami
Calzonella.comidealnie lubią się z dynią . Ciasto wyszło bardzo wilgotne, ale pod żadnym pozorem nie wyszło zakalcem. Polecam ;) Składniki: 300 g musu z dyni 200 g margaryny lub masła szklanka cukru 3 jajka 1,5 szklanki mąki 2 łyż, proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego starta skórka z jednego pomarańcza 4 łyż. soku z pomarańcza
Wypieki Ulisię ze starym przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie, zawiera bowiem 13 żółtek i kostkę masła. Jeśli ktoś lubi może dodać też trochę bakalii : rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową. Z uwagi na dzieci, a w zasadzie jedno to młodsze zrezygnowałam z nich i zostawiłam tylko skórkę otartą z pomarańczy, która nadaje babie pięknego aromatu. Baba jak widać
Wiem co jempieczenia starta skórka pomarańczowa, z jednej dużej pomarańczy Masło musi być miękkie, żeby dało się łatwo zagnieść. Połowę migdałów (150g) mielimy w blenderze na kaszkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy. Z początku może się wydawać że to się nie uda. Wierzcie mi, wasze cierpliwe wyrabianie da wam fajne błyszczące ciasto. Z powstałego ciasta formujemy wałeczki o grubości takiej
ladykitchenprostu bajeczne! Jeszcze ten mocno pomarańcz, który wygląda na nas z keksu - BAJKA.Kupić je można tutaj: KLIK.ZIARENKOWO - "CYNAMONOWY RAJ": "Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak." (Opis: KLIK)Uwielbiamy
Wypisz Wymalujkandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej, 1 pomarańcza, piernikowa pianka 300 ml mleka, śmietana kremówka – 600 ml, 2 płatki gwiazdki anyżu, 1/2 laska kory cynamonu, 4 ziarna czarnego pieprzu, 4 ziela angielskie, 2 torebki kardamonu, 4 goździki(...)przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć
królestwo garówNajsmaczniejszą paschę jadłam chyba z 6 lat temu w Nałęczowie. Była podana jak lody - w pucharkach. Puszysta, kremowa, z ogromną ilością bakalii wśród których dominowała karmelizowana
Kulinarne Inspiracjenaczynia. Dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy i cytryny, jak również wyciśnięty z nich sok. Dodajemy 0,5 szklanki cukru pudru,cynamon, gałkę muszkatałową i masło. Całość mieszamy i pieczemy w piekarniku 40 minut w temp. 200 stopni. Ciato na rogaliki: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy pozostały cukier, mąkę, olej, jajka. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto porcjujemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNadeszły długie i mroźne wieczory. Pora się rozgrzać. Oto moja metoda, czyli gorąca i aromatyczna herbata. Smaczna i prosta w przygotowaniu. Polecam każdemu.Czas
kulinarnyJasoku z pomarańczy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło z cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma
Kulinarne przygody GatitySpód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty. KREM CYTRYNOWY: * sok z 3 cytryn * sok z 1/2 pomarańczy ( w oryginale z grejpfruta
kolorowotorcikowo