Bardzo orzeźwiający napój na letnie dni. Prosty w wykonaniu zachęca do codziennego przygotowania, i zdrowszy od mrożonych herbat mimo, że je też bardzo lubię. Lemoniada często
Niezły Młynekmiękkiej margaryny Kasia 150 g drobnego cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy 3 łyżki bułki tartej (z małą górką) 500 g agrestu 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: M argarynę utrzeć z cukrem do białości. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku(...)tartej i cukru trzcinowego) mieszamy razem. I na koniec wmiksowujemy do masy maślanej. P rostokątną formę o wymiarach 23x17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy. Wierzch posypujemy równomiernie bułką tartą, w to wciskamy owoce agrestu, jeden obok drugiego. Owoce mają być zanurzone w cieście do połowy. Całość posypujemy cukrem trzcinowym. P ieczemy w temperaturze
Blondynka Gotujewaniliowy/ ricotta + łyżeczka cukru waniliowegoowoce: pomarańcza, kiwiSposób przygotowania:Mleko miksujemy, do momentu, gdy na wierzchu pojawi się piana, dodajemy skórkę pomarańczową, ponownie miksujemy.Mleko przelewamy razem ze skórką przez sitko. Dodajemy jajka i kiksujemy na najwyższych obrotach. Mleko przesiewamy i dorzucamy do mleka razem z cukrem waniliowym i olejem, mieszamy, dolewamy wody – potrzebujemy tyle, by ciasto było zwarte
Słodkie PrzyjemnościJeśli nie przepadamy za pomarańczami to można dodać taką samą ilość wody, a skórkę zastąpić skórką z cytryny, albo z niej zrezygnować. **Gruszki w winie mogą stanowić samodzielny deser. W takim przypadku podajemy ciepłe gruszki z ciepłym winnym sosem. Sam sos (po uprzednim odcedzeniu przypraw) gotujemy aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Przygotowanie ciasta ( następny dzień) Składniki na kruche
Mia Cucina Sofietamasą marcepanową ostudzony spód ciasta (jeśli używamy), a następnie rozsmarowujemy masę kajmakową. Wierzch ozdabiamy bakaliami – można je rozsypać bez ładu lub ułożyć w rzędach czy w formie kwiatów. Do tego mazurka polecam szczególnie domową skórkę pomarańczową. Taki mazurek może postać nawet około tygodnia, więc można przygotować go wcześniej. Jak zrobić skórkę pomarańczową? Trzy niewoskowane pomarańcze przelewamy wrzątkiem z czajnika
Poezja smakucynamonowypyl.blox.pl :) Gotowe rogale zabieram jutro na zawody z biegania na 10 km. Obiecałam kolegom. Po takim biegu każdy ma ochotę na słodkie. Trzymajcie kciuki! :) Składniki na ciasto: 1 kg przesianej mąki pszennej 400 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 jajka + 1 żółtko 120 g cukru 0,5 łyżeczki soli 120 g masła(...)biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku. Mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Migdały
Bon Appetit MałgorzatyMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Z okazji czy bez okazji czekolada jest dobra na wszystko. Gorzka czekolada jest najmniej kaloryczna ze wszystkich czekolad i dostarcza …
My Blueberry Cornercytryny lub pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław sól Masło utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do kremu maślanego, stale ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
Moje domowe kucharzeniemigdałowe ciasto pieczone bez mąki. Pomyślałam, że to dobry pomysł. Przepis zanotowałam na karteczce i ruszyłam do kuchni. Było szybko, po godzinie już kroiłam je ;) Efekt niestety widać, bo ciasto lekko zapadło się. No cóż...to była kara ;) Kiedy jednak kroiłam je i układałam na talerzykach, przypomniałam sobie o cioci Marysi, której już nie ma niestety z nami. Serwis, który(...)późno...a czasu nie cofniesz. Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 4 jajka , 150 g zmielonych migdałów , 150 g cukru - następnym razem dam mniej troszkę, 1 cytryna (pomarańcza lub limonka). Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cytrynę wyszorować, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Do masy dodać zmielone migdały i całość wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaBierzemy kawałek ciasta i zawijamy w nie jabłko , tak żeby paski na siebie trochę nachodziły, wycinamy listki :D Smarujemy rozbełtanym jajkiem ze szczyptą cukru Teraz układamy na blasze z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni i wkładamy blachę około 20 minut. z czekoladą: z żurawiną: My zjedliśmy popijając grzanym winkiem z pomarańczami. A co !! Smacznego
MarciochaKucharzydwóch dużych pomarańczy 3 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70% lub więcej) 1 łyżka ciemnej czekolady pokrojonej w cienkie paski (do dekoracji) Zebrać razem wszystkie składniki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Umieścić obie mąki, cukier, herbatę i sól do miski robota kuchennego i połączyć (możesz użyć miksera z hakiem lub wyrobić ciasto rękoma jeśli
Jem więc Jesteminnego - muffinka to ciasto bez "czapeczki" z kremu, a babeczka (zwana również cupcake) to muffinka z kremem. Niedzielę umilaliśmy sobie właśnie takimi słodkimi babeczkami pomarańczowo-migdałowymi z amaretto.Pamiętacie jak pokazywałam Wam na fanpage urodzinowy tort w kształcie kolby chemicznej? To właśnie te smaki się w nim pojawiły. Krem dodatkowo można wzbogacić rozdrobnionymi cząstkami pomarańczy.Babeczki mają zrównoważony
Pora coś zjeśćCiasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek. Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny (mozna pominać) łyżka soku z pomarańczy
w kuchni i w ogrodziejego podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń(...)szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne suszone owoce) Wierzch
Roślinna - blog wegański