ciasto z pomarańczą - 804 przepisów (strona:25/54)

PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 144

Setny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę.  Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady

Jeść, by żyć w zdrowiu
Piernik marchewkowo-dyniowo-pomarańczowy (bezglutenowy) 171

Piernik to ciasto bardziej zimowe niż jesienne ale gdy tylko temperatura trochę spadła to od razu nabrałam na nie ochoty :) W wersji bezglutenowej, pełnej zdrowych składników, ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Do tego tak pięknie pachnie!   0/5 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki amarantusowej 0/5 szklanki cukru dark muscovado 2 łyżki surowego kakao(...)przyprawy do piernika łyżeczka proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody 3 jajka 0/5 szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej drobno marchewki 0/5 szklanki puree z dynii sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 6-7 suszonych moreli 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki płatków migdałów Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej

Mienta blog
Starsza kolejny rok. 202

posypka Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wlałam sok z pomarańczy i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe.  Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. SMACZNEGO! nie tylko jubilatom

W kuchni Karmel-itki
513. Domowy makaron smażony w sosie. 219

rozgotować przy smażeniuPs. Jeżeli nie zamierzacie potem smażyć makaronu, tylko przyrządzić do inaczej, to radzę dodać do ciasta coś do osłodzenia bo makaron sam w sobie nie jest słodkiSos:sok z 1/2 pomarańczyłyżka mioducynamonaromat pomarańczowyskórka starta z pomarańczy+ makaronWszystkie składniki mieszamy ze sobą, wlewamy na patelnie i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron i smażymy dopóki wszystkiego nie wchłonie

More food, love and dreams
Dyniowy sernik i krótka przerwa 188

Tak, jak obiecałam - dzisiaj słodki sposób na dynię, a właściwie na wykorzystanie pracowicie przygotowanego puree. Na sernik dyniowy miałam chętkę od dłuższego już czasu. W

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem 206

Soczyste i delikatne piersi z kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka

Oryginalny smak
Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe 175

kąpieli wodnej. Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i mieszamy z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 C. Mi z tych proporcji wyszło 35 ciasteczek

Zainspirowana w kuchni
Seromakowiec 458

Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód(...)pudru 4 duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona

Oryginalny smak
Babka serowa z owocami kandyzowanymi 160

Ciasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka.  Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy na zmianę trochę ciasta i owoców, na końcu ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni

Salonik smaków
Rogaliki prawie jak marcińskie.... 210

rozwałkowujemy. Dzielimy na 8 trójkątów. Na podstawie trójkąta układamy farsz. Postępujemy tak z wszystkimi częściami ciasta :) Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 15 min. Aż się zarumienią. Nadzienie: 150 g orzechów włoskich; 50 g migdałów; 1 łyżeczka skórki z pomarańczy; kilka kropli aromatu rumowego; 1 białko; 4 łyżki cukru. Orzechy i migdały siekamy w blenderze, dodajemy do nich(...)startą skórkę z pomarańczy i aromat rumowy. Białko ubijamy z cukrem i łączymy z resztą składników. Gotowe! :) Do smarowania: 1 żółtko; 2 łyżki mleka. Mieszamy żółtko i mleko. Smarujemy nim każdy rogalik przed włożeniem do piekarnika. Smacznego!!! Zrobione wczoraj miały być na dziś.... A zostało ich tylko tyle: Stąd też mój wniosek, że były pyszne!!! Wszystko to dlatego

Miksturownik
Mało tłuste pączki na Tłusty Czwartek, czyli pączki bez smażenia z nutą pomarańczową. 238

świeżych drożdży -70 gram masła -pół łyżeczki startej skórki pomarańczy Drożdże rozkruszamy, podsypujemy cukrem, dolewamy doń mleka i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Jajko miksujemy z cukrem na puszystą pianę. Masło łączymy z nieprzesianą mąką, masą jajeczną i dokładnie zagniatamy. Dodajemy do mąki nasz zaczyn i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, przy końcowym etapie dodajemy skórkę pomarańczową. Formujemy kulę(...)okrągłe pączki. Pączki układamy na papierze do pieczenia dołem od sklejenia ciasta. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru pudru -łyżka soku z limonki, pomarańczy, lub cytryny -łyżka ciepłej wody  Wszystkie składniki mieszamy energicznie

BaRepas
Dorada pieczona w soli 218

powoduje, że ryba będzie miała suchy i chrupiący wierzch a wnętrze soczyste i pełne smaku.  Ciasto solne przygotowane wg przepisu Jamiego Oliver'a ma jeszcze taką zaletę, że dzięki dodaniu do niego nasion kopru i skórek pomarańczy i cytryny, ryba zyskuje dodatkowy aromat. Niewielkim rybom wystarczy warstwa soli grubości 1 cm, dużym(...)wstawić rybę do piekarnika. Po upieczeniu, trzeba rybę dokładnie oczyścić z soli, obrać ze skóry i serwować gorące filety. Smacznego!Uwagi: Jeżeli wydaje nam się ze ciasto solne po przykryciu ryby jest za mało spoiste, można je jeszcze lekko spryskać wodą przy pomocy spryskiwacza do kwiatków

Stare Gary
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 211

już pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami,  z malinami ,  z jabłkami ,  z gruszkami i pomarańczą ,   z borówkami , a także  z karmelizowanym rabarbarem ,  z dynią  czy  cynamonem , ale na początku(...)puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.) Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy

Kulinarne przygody Gatity
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 140

łyżki soku z pomarańczy lukier 1 szkl cukru pudru 1-2 łyżki soku z pomarańczy A jak to zrobić: Z mleka drożdży i 2 łyżek mąki przygotować zaczyn i odstawić na 15 minut. Wsypać do miski pozostałe składniki, na końcu dodając masło i dokładnie wyrobić ciasto, do momentu, aż przestanie "kleić" się do rąk i nabierze gładkiej konsystencji. W razie

Kuchnia w opałach