ciasto z pomarańczą - 804 przepisów (strona:21/54)

Krem typu "lemon curd" z pomarańczą 152

idealny do naleśników, gofrów, tart, ciast itd.  Można by wymieniać bardzo długo.Wariacji na temat lemon curd jest dużo w internecie czy książkach. Moja nieco odbiega od oryginału, ale jest równie wyśmienita. Składniki : 5 dużych żółtek 150 g cukru 50 g miękkiego masła 50 ml soku z cytryny 50 ml soku z pomarańczy skórka otarta z 1 cytryny szczypta

Zabawa smakiem
Bułeczki scones z żurawiną 162

chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki brązowego cukru,  czubata łyżka proszku(...)cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone jajka. Na sam koniec dodać żurawinę. Zagnieść gładkie ciasto.  Odrywać małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować małe kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można

Z miłości do słodkości
Zimowa szarlotka z bezą 151

znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą upiekłam w wersji zimowej, czyli z pomarańczami. Dodałam odrobinę  mielonej skórki pomarańczowej  i  kandyzowane skórki pomarańczowe . Zimowa szarlotka z bezą Składniki: Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki   domowego

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec zawijany 808

godzinę. W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać do masy makowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypana mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką papierze do pieczenia i przenieść

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 165

cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój.  Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest

I tu będę miała takie te
Dżem i konfitura z pomarańczy na różne sposoby 202

czekając chwile, aż wystygnie. Jeśli konsystencja nam odpowiada możemy zrezygnować z ostatniego gotowania lub skrócić jego czas. Dżem i konfitura z pomarańczy doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, naleśników, ale również do różnego rodzaju ciast np. Wuzetki , Tortu , czy Tiramisu marchewkowego . Konfitura jest świetnym środkiem słodzącym do herbaty :)  R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Smakowy Raj
FIGOLLI - WIELKANOCNE CIASTECZKA NADZIEWANE MIGDAŁAMI 173

Figolli (figolla - pojedyncze ciastko) to maltańskie ciasteczka wielkanocne, które stanowią jedną ze świątecznych tradycji na wyspie. Pięknie udekorowane są wręczane rodzinie i bliskim w wielkanocną niedzielę

Przepisy Aleksandry
Zbiór wielkanocnych przepisów 2048

Mazurek z wiśniami i masą kawową  Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy  Wielkanocny mazurek z masą krówkową  Mazurek fistaszkowy z czekoladą        Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek    Mazurek orzechowy na andrucie   Mazurek migdałowo - czekoladowy      Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy

Z miłości do słodkości
Babeczki pomarańczowe 196

Uniwersalne, szybkie babeczki na każdą okazję. Pachną i smakują prawdziwymi pomarańczami. Można je podawać same albo z kremem i nadzieniem z dżemu pomarańczowego, z kajmaku, lemon curd lub innym. W zależności od stopnia napełnienia papilotek ciasta wystarcza na 12 do 18 sztuk. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2 duże jajka 275 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła

Trzeci talerz
Miał być keks, wyszedł kleks 187

cukru 3 jajka 50 g płynnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka pomarańczy rodzynki  suszone śliwki suszone morele starty marcepan lukier pomarańczowy (lub sam cukier puder)  Bakalie pokroiłam na mniejsze kawałki, wymieszałam z 1 łyżką mąki i odstawiłam. Suche składniki ciasta połączyłam ze sobą. Jajka ubiłam z masłem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną połączyłam z resztą

bastalena
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 152

Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich(...)niego zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Formę

Bullio
Pączusie w polewie czekoladowej 173

drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży.  Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże

prawdziwe jedzenie
Drożdżówki z twarogiem 152

super zabawa;) Składniki na ciasto; 1 jajko, 250 ml mleka, 1 łyżeczka cynamonu, 125 g masła, 550 g mąki, 25 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczka soli, 70 g brązowego cukru, Składniki na nadzienie; 250 g sera białego, 80 g cukru, ziarna z 1/2 laski wanilii, skórka otarta z jednej cytryny /u nas z pomarańczy/, sok z jednej cytryny(...)Mieszamy. Kolejny krok to mąka. Dodajemy stopniowo cały czas mieszając. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki i znowu odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser, cukier, wanilię, sok i skórkę z pomarańczy oraz pokrojone suszone morele. Łączymy składniki.Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni

Anioły w kuchni
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 199

budyń waniliowy, 1 szklanka rodzynek (+duża łyżka mąki ziemniaczanej) 2-3 łyżki pokrojonej drobniutko skórki z pomarańczy (przygotowanej wcześniej wg poniższego przepisu), * można dodać owoce (np. mandarynki, brzoskwinie etc. ja dodałam około 50 gram rodzynek hetmańskich- ekstra dużych :), układamy je bezpośrednio na cieście. Do naczynia pojemności około 2 litry dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden

Smakowy Raj
Kaczka w pomarańczach 154

eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków…;) A z mięsem idzie mi dużo łatwiej… i choć niektóre połączenia wydają się dziwne ale w ogólnym zestawieniu smakują wybornie. Przykładem jest ta kaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze z nutką cynamonu i chili. Pyszna rozgrzewająca

UgotujmyTo.pl